Nieuwsbrief 20110306 Symp56-2

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

HCC Beleggen Logo
56-ste HCC Beleggen Symposium 2 april  2011
"Waarin beleggen in 2011"
inhoud:    Symposium Bericht: 2 

56 ste HCC Beleggen Symposium


Grondstoffen: De hause van prijzen stopt niet:
Bron: Dexia
De grondstoffenprijzen blijven hun opmars voortzetten.  tabel_grondstof400x125.jpgVooral de non-ferrometalen werden de voorbije maand fors duurder. 

Tabel: evolutie van de grondstoffenprijzen (CRB-indexen, op 22 februari)


De prijzen van koper, tin en katoen klommen tot nieuwe recordhoogten.
koper_tin400x313.jpgNaar verwachting zal de productie van koper dit en volgend jaar de stijgende vraag ernaar niet kunnen volgen, waardoor de nu al lage voorraden nog verder zullen slinken.

De bloeiende conjunctuur in China (dat 40% van de wereldvraag naar koper voor zijn rekening neemt en  in januari 25% meer koper importeerde dan een jaar geleden) en het groeiende optimisme over de Amerikaanse economie, zullen niet alleen de fysieke vraag naar industriële metalen aanwakkeren, maar ze trekken ook speculanten aan, die de prijzen nog meer opdrijven.

De wereldwijde voedselprijzen stegen volgens de Wereld Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) in januari met 3,4% tegenover december en ze bereikten daardoor het hoogste peil sinds de FAO de voedselprijzen in 1990 begon op te volgen. Deze evolutie wordt ook bevestigd door de CRB-voedselprijsindex, die de voorbije weken klom tot een recordhoogte.

De FAO-voedselprijsindex is samengesteld uit de volgende categorieën: graan, oliën en vetten, zuivelproducten, suiker en vlees. voedselprijzen400x297.jpg

In januari steeg de zuivelcomponent het sterkst op maandbasis (+6,2%), gevolgd door oliën en vetten (+5,6%), suiker (+5,4%) en granen (+3,0%).

De vleesprijzen bleven stabiel. Begin februari bereikte de suikerprijs zelfs het hoogste peil in 30 jaar.

Ongunstige weersomstandigheden, zoals de overstromingen in Australië, de droogte in Argentinië en China en de voorbije koudegolf in de Verenigde Staten, dreigen de komende  graanoogsten parten te spelen.

Daarbij komt nog dat de Noord-Afrikaanse landen en de landen uit het Midden-Oosten massaal tarwe invoeren en hamsteren, om sociale onrust te voorkomen.

Dit slechte nieuws valt samen met het vooruitzicht op een aanzienlijke vermindering van de graanvoorraden in  de Verenigde Staten, die de graanschuur van de wereld zijn.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Landbouw zullen de totale Amerikaanse graanvoorraden in het seizoen 2010/2011 41,1% kleiner zijn dan in het seizoen 2009/2010. graanprijzen400x321.jpg

De Amerikaanse tarwevoorraden zullen in  het seizoen 2010/2011 met 16,2% dalen (maar nog altijd groter zijn dan in 2008/2009) en die van de andere graangewassen (waarvan maïs de belangrijkste is) zullen met 56,9% verminderen.

De Amerikaanse maïsvoorraden zullen terugvallen tot het laagste peil sinds 1995/1996, wat ook een gevolg is van de alsmaar stijgende productie van de brandstof ethanol.

De wereldwijde graanvoorraden zullen in het lopende seizoen 12,7% kleiner zijn dan in 2009/2010.

Het einde van de stijging van de graanprijzen is dus nog niet in zicht.

Door de lagere rijstopbrengsten als gevolg van de overvloedige regenval, zal Indonesië, een van de belangrijkste rijstimporteurs ter wereld, meer van  het graangewas moeten invoeren. Hierdoor is de prijs van rijst onlangs, in navolging van die van tarwe en maïs, naar omhoog gegaan.
Terug naar  Inhoud


Advertentie:
TradersClub Magazine
nu ieder kwartaal in full color print!

TradersClub Magazine is het nieuwe blad voor technische en kwantitatieve analyse. Een nieuwe frisse kwaliteitstitel voor actieve beleggers.
Goed leesbaar, zonder de diepgang te schuwen, onder redactie van Harry Geels.
 
TradersClub magazine verschijnt 4 keer per jaar met 52 pagina’s boordevol informatie voor de actieve belegger.

Met artikelen over technische analyse, kwantitatieve analyse, handelssystemen en verder alles wat een actieve belegger bezighoudt.
Met een duidelijke focus op praktisch toepasbare informatie.

Voor 79 euro per jaar krijgt u ieder kwartaal een nieuw magazine in uw brievenbus.
Bovendien kunt u naar een gratis workshop naar keuze en profiteert u van alle voordelen van  de TradersClub website.
Word nog vandaag lid, want:

Samen meer rendement!
www.tradersclub.nl
Terug naar  Inhoud


Jan de Koning: "Succesvol beleggen in grondstoffen"
Bron: Jan dre Koning
Jan de Koning is analist en fondsbeheerder bij Somerset Capital Partners Management B.V. geeft de presentatie "Succesvol beleggen in grondstoffen"

Tijdens deze presentatie komen de volgende onderwerpen aan de orde: Jan_de_Koning110x160.JPG
          -
          -
          -
          -
          -
          -
          -
Waarom grondstoffen?
Hoe beleggen in grondstoffen? Direct of indirect?
Hoe beleggen in grondstoffen? Actief of passief?
Actief beleggen in de praktijk:
1) Stappenplan voor de actieve belegger
2) Voorbeeldcases
3) Live case  
Terug naar  Inhoud


Danone vreest dure grondstoffen niet, Unilever denkt daar iets anders over:
Bron: Redactie
Danone
Grondstoffen worden duurder, maar dat hoeft de marges van Danone niet aan te tasten, klonk het vorige week bij de Franse voedingsreus, naar aanleiding van de presentatie van beter dan verwachte jaarcijfers. danone_eps_20110301_400x281.jpg

Danone verwacht dat grondstoffen en verpakkingen dit jaar 6 à 9 procent in prijs zullen stijgen. De groep begint de extra kosten stilaan door te rekenen. Ze schat dat de operationele marge, die in 2010 eindigde op 15,16 procent, in het eerste halfjaar lichtjes onder druk zal komen, maar dat dit zich in het tweede halfjaar vlot zal corrigeren en dat de marge over heel 2011 0,2 procentpunt hoger zal uitkomen.

De omzet zal naar verwachting in 2011 6 à 8 procent stijgen op vergelijkbare basis. De langetermijndoelstelling van de groep is 6 procent.

De vooruitzichten konden de beleggers bekoren.
Dat de overname van het Russische zuivelbedrijf Unimilk vorig jaar, ertoe leidt dat Danone nu ongeveer de helft van zijn omzet haalt uit groeimarkten, plaatst de groep in een betere positie dan directe concurrenten als Unilever en Nestlé. unimilk_danone.jpgIn 2000 haalde Danone nog 70 procent van zijn omzet uit West-Europa en Noord-Amerika.

Babyvoeding
De betere spreiding maakt dat Danone een beduidend hogere groei kan halen. Markten als China, Mexico en Brazilië zijn de landen waar nog heel wat potentieel zit. In 2010 haalde China trouwens voor het eerst Frankrijk in als belangrijkste markt voor Danones babyvoeding.

Heel Azië tekent al voor 1 miljard euro omzet in die divisie.
De waterafdeling boekte het voorbije jaar een dubbelcijferige groei in de opkomende markten, terwijl de medische voeding behalve in Frankrijk en het VK het vooral goed deed in China, Brazilië en Turkije.
 De zuiveldivisie, waar Unimilk in 2011 volledig in geïntegreerd zal worden, scoorde vooral in de BRIC-landen.
Activia blijft in die divisie, nog steeds de grootste van de groep, de belangrijkste groeipool.

Unilever
unilever_logo65x72.gifDoor toenemende concurrentie is Unilever daarentegen minder goed in staat om de stijging van de grondstofprijzen op te vangen met prijsverhogingen voor consumenten.

Het doorberekenen van de prijzen naar de klanten is dan ook een belangrijk thema voor 2011. Unilever verwacht dat ook dit jaar de grondstofprijzen sterk zullen stijgen, evenals de voedselprijzen. Daarnaast merkte het concern op dat, door inflatie, de druk op de consumentenbestedingen verder zal toenemen.

Runilever_eps_400x282.jpgobustere wereldeconomie
,,Uitdagende zaken'', zo omschreef topman Paul Polman de onderwerpen. Toch zag zijn rechterhand, financieel bestuurder Jean-Marc Huët ook lichtpuntjes. ,,Het is niet zo heftig als in 2008. De staat van de wereldeconomie is nu robuuster'', zo gaf hij aan.

Het bedrijf zelf vindt steun in de prestaties van de opkomende markten, die worden gezien als de groeimotor. Ook de verzadigde markten, zoals West-Europa en de Verenigde Staten, presteerden volgens kenners redelijk in de afgelopen periode. Bestuurder Huët sprak echter zelf van een ,,trage groei'' in deze gebieden. Hij verwacht geen snel verder herstel.

Conclusie
Beide concerns zijn er van overtuigd dat de prijzen voor grondstoffen in 2011 blijven stijgen. Dannone verwacht de stijgende kosten te kunnen doorberekenen aan de klanten, Unilever is daar minder zeker van.  
Terug naar  Inhoud


Advertentie:
Op talrijk verzoek :
BAM !
Beurs Analyse Magazine NL

www.BamNL.nl
10      Handelssystemen per jaar
voor  ambitieuze traders
door Frans Schreiber

Elke maand bespreking van een nieuw handelsmodel,
 op basis van onder andere :

advertentie_BAM_20110128_teksten_image001_720x140.png
De voormalige reeks Handelssystemen, sinds feb’2000 geschreven door F. Schreiber RBA© in het blad TKA (dat gestopt is per dec 2010), zal worden voortgezet in het blad BamNL. Hiermee wordt een podium gecreëerd waarop traders en investeerders zich kunnen aansluiten, van kunnen leren en de beschreven tactieken mogen verbeteren, zodat er een sterk platform voor actieve handelaren ontstaat. Een eigen uitgave geeft bovendien meer ruimte om op specifieke situaties – backtesten, programmeren, codes, resultaten en vragen - in te gaan. Bij voldoende deelname zal er een BamNL-dag worden georganiseerd, waar de modellen nog eens uitgebreid aan bod komen.
In het eerste nummer: VOLA XIV
BAMimage003_1087x782.jpg BAMimage003_1087x782.jpg
Word Nu abonnee! Meld u aan via www.BamNL.nl
meer info verkrijgbaar in info@BamNL.nl, het eerste nr verschijnt in de eerste week van februari
Zorg dat u geen nummer mist!
BamNL verschijnt tienmaal per jaar op blad, een jaarabonnement kost E 99.50,
dat is slecht E 9.95 per trading systeem
Terug naar  Inhoud


Foxware
Standhouder
Foxware Beleggingssoftware is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geavanceerde software voor beleggers die handelen in opties en futures.

Foxware_logo316x439.jpgWij demonstreren ons optieanalyse-programma OPTIEMAAT. Dit ondersteunt al meer dan 20 jaar vele (optie)beleggers bij het onderbouwen van hun beleggingsbeslissingen.
 
Het programma beschikt over een uitgebreide functionaliteit en u kunt elke positie, bestaande uit opties en/of futures en/of onderliggende waarden, moeiteloos opbouwen en beoordelen op rendement, risico en gevoeligheid voor alle (optie)prijsbepalende factoren.
 
De module “Adviezen” stelt u in staat om, gebaseerd op uw visie op toekomstige onderliggende koersontwikkelingen, de meest winstgevende optiestrategieën te genereren.

De module “BackTrack(e-o-d)” beschikt over een database met ruim 8 jaar end-of-day optiehistorie van alle Euronext optiefondsen. Op basis hiervan kunt u “terug in de tijd” en uw posities uit het verleden naspelen en/of overdoen, maar ook “nieuwe” posities opzetten en de resultaatontwikkeling hiervan door de tijd heen volgen (backtest). Hiermee kunt u lering trekken uit het handelen op basis van “echte” beursgegevens zonder dat daarbij ook “echt” geld op het spel staat.
De module “BackTrack(intra-day)” gaat nog een stap verder. Deze biedt u de unieke mogelijkheid de historische optiedatabase uit te breiden met intra-day optienoteringen met een instelbaar interval van (minimaal) 15 minuten! Ook de noteringen op uw handelsmomenten worden hierin vastgelegd.
 
Het pakket werkt met realtime beurskoersen, maar kan desgewenst ook functioneren met end-of-day noteringen.

In elk beursklimaat, óók in het huidige, bieden opties uitstekende mogelijkheden voor het behalen van een positief beleggingsresultaat.
OPTIEMAAT, als betrouwbaar en geavanceerd “gereedschap”, vormt hiervoor de basis. 
Terug naar  Inhoud


Verband tussen risico en rendement
Bron: Corporate Finance Jaargids  *)
Anekdotische bewijzen dat het nemen van risico’s kan leiden tot winst zijn alom bekend. Iedereen kent wel (inmiddels) succesvolle ondernemers die ooit begonnen zijn met een door weinigen gedeelde visie. Verhalen met slechte afloop zijn echter eveneens bekend. 

Er is veel statistisch onderzoek gedaan naar de relatie tussen risico en rendement. Bekend is dat tussen verschillende soorten activa (staatsobligaties, bedrijfsobligaties, achtergestelde leningen, en aandelenkapitaal) het risicoprofiel en de historische rendementen sterk gecorreleerd zijn.  

Tussen bedrijfssectoren onderling gerankt in volgorde van risicoprofiel, is een duidelijke correlatie met rendementen uit het verleden te vinden. Ook binnen eenzelfde bedrijfssector zijn er studies die een verband aanduiden tussen risico en rendement. Zo toont een onderzoek onder 50 Amerikaanse olieproducenten dat de bedrijven die in exploratie en ontwikkeling van nieuwe olie- en gasvelden de meeste risico’s nemen beter renderen dan de branchegenoten die voorzichtiger opereren.

Andere onderzoeken tonen echter aan dat het nemen van risico eerder tot negatieve rendementen leidt dan tot hogere. Bekend in dit verband is het werk van Bowman uit de 80-er jaren. Hij stelde in de meeste bedrijfssectoren een negatieve correlatie vast tussen risico en rendement. Deze conclusie lijkt in tegenspraak met de algemene regel dat je voor risico ook meer rendement mag verwachten, en is verder geanalyseerd als de ‘Bowman paradox’. Nader onderzoek bracht aan het licht dat bovengemiddeld presterende bedrijven wél de verwachtte wetmatigheid volgden, maar dat juist de ondermaats presterende bedrijven die risico’s nemen er geen betere resultaten mee boeken.

Dit leidt tot de geruststellende conclusie dat waardecreatie uiteindelijk om de kwaliteit van de onderneming of ondernemer gaat. Het gaat erom hoe die de risico’s selecteert en exploiteert, en er bestaat geen ‘wetmatige’ compensatie voor onbezonnen gedrag.

Bedrijfsspecifieke risicopremies
Hierna worden verschillende risicofactoren benoemd die tot een verhoging (premie) van de rendementseis voor een onderneming kunnen leiden.

illiquiditeitspremie
De illiquiditeitspremie heeft niet zozeer met de ondernemingsrisico’s te maken, als wel met de risico’s die de investeerder loopt doordat zijn bezit niet zo liquide is als in de eerder genoemde ‘perfecte markt’ wordt verondersteld. Het vergt tijd een tegenpartij te vinden, en prijsvorming is meer van situationele factoren afhankelijk. Bovendien zijn de transactiekosten doorgaans significant hoger dan bij een beursgenoteerd fonds. Deze factoren vertalen zich in een hoger vereist rendement voor een illiquide vermogenstitel als een middelgrote of kleine onderneming.

Afhankelijkheid van het management
Bij kleinere bedrijven is de continuïteit en kwaliteit van de bedrijfsvoering vaak afhankelijk van één of enkele personen. Hun relaties, ervaring, inzet en kennis zijn bepalend voor het succes van de onderneming. Opvolging en back-up van sleutelposities is een probleem, en als het niet goed geregeld is dan dient een aandeelhouder beloond te worden voor het accepteren van dit additionele risico.

Afhankelijkheid afnemers en/of leveranciers
Middelgrote of kleinere bedrijven kunnen in een bijzondere afhankelijkheidsrelatie staan tot hun klanten of leveranciers. Bijvoorbeeld een onderneming die de helft van zijn omzet levert aan één klant, of die vanwege een bijzonder lange krediettermijn niet meer onafhankelijk is van zijn hoofdleverancier. Dit risicoprofiel heeft mede invloed op de rendementseis.

Reputatie en track-record.
De juiste antecedenten en een gunstig trackrecord leiden tot een risicoprofiel dat vergelijkbaar is met de grotere professionele bedrijven. Gebroken beloften of ongefundeerde ambitie, daarentegen, zullen leiden tot scepsis en hogere kosten in het aantrekken van vermogen.

Spreiding van activiteiten
Vaak zal een middelgrote of kleinere onderneming zich concentreren op een beperkt aantal producten en/of markten. Dit leidt tot specifieke risico’s die niet binnen de onderneming gediversifieerd zijn. Naarmate deze risico’s continuïteitsbedreigend zijn, zullen deze een opwaarde invloed hebben op de kosten van vermogen.

Toetredingsbarrières voor concurrenten
Een lage toetredingsdrempel voor nieuwe partijen in een markt, impliceert een hoger risico voor de bestaande bedrijven. Bijvoorbeeld kleinere call centres hebben met dit risico te maken.

Voor beursgenoteerde bedrijven zouden de hierboven genoemde risico’s grotendeels getypeerd worden als bedrijfsspecifieke en niet-systematische risico’s. Dergelijke risico’s zijn goed te elimineren door diversificatie van een portefeuille. Aangezien het bezit van middelgrote bedrijven voor de meeste partijen niet in een perfect gediversifieerde portefeuille is opgenomen, blijkt dat middels specifieke risicopremies door deze bedrijven een hoger rendement gerealiseerd moet worden om vermogen aan te kunnen trekken.

*) Ir. A.B. Sparrius RV: Hoe meer risico, hoe meer rendement?  
Terug naar  Inhoud


Ronald Kok: "minder risico is meer rendement"
Bron: Ronald Kok
ronaldk02_110x160.jpgDe traditionele gedachtegang in beleggingsland is dat is rendement en risico hand in hand gaan.
Meer risico zou daarom meer rendement op moeten leveren.
Deze vuistregel is echter niet meer van toepassing want het blijkt dat veel aandelen met een lager risico niet inleveren op hun rendement en vaak nog een hoger rendement behalen dan risicovollere aandelen.
Hoe hier van te profiteren?
Terug naar  Inhoud


Risico en rendement zijn moeilijk te schatten
Bron: Een deel van de rede uitgesproken door Arie Buijs ter aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar (Universiteit Utrecht) 
In 1952 is door Harry Markowitz een begin gemaakt met ontwikkeling van de Portefeuilletheorie.
Uitgangspunt is dat rationele beleggers op basis van hun nutsfunctie een afweging maken op basis van twee grootheden, Markowitz110x160.jpgnamelijk risico en rendement.
Daarbij geldt dat men bij gelijk risico gaat kiezen voor de belegging met het hoogste verwachte rendement, en bij twee beleggingen met gelijk rendement kiest men voor het laagste risico.
Met andere woorden: risico is niet erg, mits daarvoor een vergoeding wordt gegeven in de vorm van een hoger verwacht rendement.
De belangrijkste bevinding van Markowitz is dat men bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille niet te veel aandacht moet geven aan de afzonderlijke keuzes die men kan maken, maar dat men moet kijken naar het geheel.
Het gaat dan om het risico van de totale portefeuille.
We moeten dan ook letten op de onderlinge afhankelijkheid van de beleggingsmogelijkheden.
Dit vereist de beschikbaarheid van een schier eindeloze lijst van covarianties. Beleggen zou op deze manier eigenlijk onder het vakgebied kansrekening en statistiek moeten vallen.  
Arie_Buijs110x160.jpg
Prof. Dr. A. Buijs
Bijzonder hoogleraar en leerstoelhouder UCEME
Lid van het Tjalling C. Koopmans Onderzoeksinstituut
Professor Extraordinary and chairholder of UCEME Member Tjalling C. Koopmans Research Institute

Vermeldenswaard is dat de ideeën van Markowitz ook van toepassing zijn op reële investeringen van een onderneming.
Bij het beoordelen van investeringsprojecten gaat het niet om risico en rendement van ieder project afzonderlijk, maar om de samenhang binnen het totale pakket plannen.  

Eigenlijk is het allemaal eenvoudig: de modellen van Markowitz en wat er verder op volgt kunnen worden toegepast zodra we maar in staat aan te geven welke getalwaarden we moeten invullen.
De individuele investeerder zal daar echter heel wat moeite mee hebben.
Het gaat namelijk niet om een berekening op basis van gegevens uit het verleden, maar om het formuleren van een taxatie van denkbare rendementen in de toekomst.
Daar komt dan nog bij dat de individuele belegger met zijn of haar persoonlijke nutsfunctie moet gaan bepalen aan welke combinatie van rendement en risico uiteindelijk de voorkeur moet worden gegeven. En wie kent er nou zijn eigen nutsfunctie?

Troost is wel dat men in de context van de Markowitz aanpak kan beredeneren dat men zich eigenlijk niet moet richten op de individuele beleggingen, maar op een breed gespreide marktportefeuille.
Dus afzonderlijke fondsen hoeven we dan niet te analyseren. Afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren moet men zijn vermogen verdelen over risicovrije en risicovolle beleggingen.

Maar goed, laten we ons concentreren op het toekomstige rendement en risico van een investering. Kunnen we dat eigenlijk wel beoordelen? Nou, in ieder geval kunnen we het niet allemaal!
Dat blijkt bijvoorbeeld uit de prognoses die zogenaamde deskundigen kort na Nieuwjaar op de televisie geven. Zij geven aan welke aandelen de winnaars van het komende jaar zullen zijn.
En kijk nu eens een jaar later. Regelmatig is gebleken dat hun favoriete aandelen gemiddeld zelfs slechter presteerden dan de beursindex!
En dan hebben we het hier in feite alleen nog maar over het voorspellen van een rendement en niet eens over de graad van risico. 
Terug naar  Inhoud


WHselfinvest:
Standhouder
De broker voor actieve beleggers. WH Selfinvest is bekend om zijn snelle trading software en uitstekende helpdesk in het Nederlands.
Populaire produkten zijn Futures en CFD´s. Via het geavanceerde FutureStation en Prostation kunnen vele typen orders worden ingevoerd. Nieuw is de NanoTrader waarop zowel Futures als CFD´s kunnen worden verhandeld. WHS biedt zijn klanten kant en klare stralingsstrategieën waarvan er inmiddels 20 binnen de platformen kunnen worden geactiveerd. Wereldwijd handelen op aandelen, grondstoffen, valuta, indices tegen zeer scherpe tarieven met realtime koersent ligt allemaal binnen de mogelijkheden van de actieve belegger.

WHSelfinvest_logo-nl238x85.pngWH Selfinvest besteedt veel aandacht aan opleiding en training tot professioneel trader door middel van seminars en webinars.

Klanten zijn altijd welkom op een van de kantoren in Amsterdam, Gent of Luxemburg voor een persoonlijke afspraak.

WH Selfinvest geniet als Europese broker de bescherming van de Europese wetgever, die de klant de maximale  zekerheid geeft van een veilige rekening.
Meer weten? Bel:  020-6823593 (algemene informatie)  of mail info@whselfinvest.com 
Terug naar  Inhoud


Item9:
Een entreebewijs voor het HCC BeleggenSymposium kunt u  bestellen door u aan te melden via onze website:
Klik hier om u aan te melden  
Het HCC Beleggen Symposium wordt gehouden in:

Scholengemeenschap Lek en Linge, 
Multatulilaan 6,
4103 NR, Culemborg
nederland
Laat de route zien in een nieuw venster


Terug naar  Inhoud


Programma van het 56-ste HCC Beleggen Symposium
Bron: HCC Beleggen redactie
 tijd  aula  zaal 1.17 en 1.18
10.00 tot 10.50 uur

Algemene Leden Vergadering

HCC Beleggen

 zaal gesloten
10.50 tot 11.05 uur pauze pauze
11.05 tot 11.55 uur

Johan Braem

Beleggen in de oliesector

Rogier San Giorgi

Op zoek naar meer rendement

11.55 tot 12.10 uur pauze pauze
12.10 tot 13.00 uur

Jan de Koning

Succesvol beleggen in grondstoffen

Robert Jabroer

Exchange Traded Funds, Wat u moet weten!

13.00 tot 13.30 uur pauze pauze
13.30 tot 14.20 uur

Piet Veenema

Kendrion, we magnetise the world!

Ronald Kok

Minder risico is meer rendement

14.20 tot 14.35 uur pauze pauze
14.35 tot 15.25 uur

Fred Huibers

De beste value aandelen selecteren

Roelof Foppen 

Één van de dertien nieuwe Trading Strategieën van WH Selfinvest

Terug naar  Inhoud




Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden