Hefboomproducten - deel1

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Hefboomproducten  -  deel1
Bron:  Jan Kolkman
Hefboom-Samenwaage300x319.jpgEen ieder weet dat je aandelen kunt kopen en verkopen, maar er zijn mensen die een grotere hoeveelheid willen aanschaffen dan hun financiële middelen toestaan. Je kunt stellen dan leen je toch gewoon een bedrag bij de bank of een rijke oom.
Maar een bank is een instelling die je alleen maar geld wil lenen als je kunt aantonen dat het niet nodig hebt. En niet iedereen heeft iemand met centen in de familie of kennissenkring.


Daar heeft de effectenhandel wat voor bedacht, namelijk hefboomproducten. Die zijn er in de loop van de jaren in allerlei variëteiten bedacht, zoals
  • premie-affaires in de vorm van hausse-premies en baisse-premies
  • keuren in de vorm van koperskeur en verkoperskeur
  • warrants, een niet-gestandaardiseerde voorloper van de opties
  • opties in de vorm van call opties en put opties
  • turbo’s in de vorm van turbo’s long en turbo’s short, deze laatste categorie wordt ook in de handel gebracht onder naam Sprinters en Speeders. Turbo’s waren ontwikkeld door de ABN-Amrobank, daarna waren ook andere banken die dit product op de markt brachten, maar ABN-Amrobank ging niet akkoord dat zij de naam turbo zouden gebruiken.


Hefboom-Samenwaage300x319.jpgHausse-premie
Stel je wilt 1000 aandelen Philips kopen op 24 gulden – ja inderdaad guldens want we zitten nog midden in de jaren 70, toen de euro nog niet was bedacht - maar je hebt daarvoor niet voldoende middelen beschikbaar. Dan kon je, wat toen heel gebruikelijk was, een hausse-premie afsluiten met een uitoefeningsprijs van bij voorbeeld 26 gulden en een expiratie-datum, dat is de laatste dag dat je dat recht kunt uitoefenen, van 1 februari volgend jaar.
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.
Jouw bank ging dan met die order naar de specialist op dat gebied in Amsterdam, Van Kollem & Zoon. Dit was de specialist in Premiën en Keuren. Daar betaalde je zeg 1,50 gulden voor. Daarmee had je het recht om 1000 aandelen Philips te kopen voor 26 gulden, onafhankelijk wat de koers van het aandeel zou doen. Stel dat de koers was gestegen tot 32 gulden. Dan was de waarde van je hausse-premie (32 – 26 =) 6 gulden waard. Dat is dus een rendement van 300 %. Had je aandelen gekocht dan was je winst (32 – 24 =) 8 gulden, wat een rendement van slechts 33 procent inhield.
Was de koers echter gedaald van 24 naar 21 gulden en je had aandelen gekocht, dan was het verlies dus (24 – 21 =) 3 gulden maal 1000 aandelen is 3000 gulden. Had je in plaats daarvan gekozen voor de hausse premie, dan was die waardeloos afgelopen, maar je verlies was beperkt tot je inleg van 1500 euro. In dit laatste geval ging je dus je recht om te kopen niet uitoefenen, want dan zou je 26 gulden moeten neertellen, terwijl je ze op dat moment op de beurs voor 21 gulden op de kop kon tikken.

Premie-affaires konden voor elk willekeurig aantal aandelen worden gesloten. Wilde je bij voorbeeld een hausse premie op 83 aandelen, dan kon dat. Het was dus echt maatwerk.
Een hausse-premie, en ook een baisse-premie, is dus een recht om te kopen respectievelijk te verkopen, en geen plicht. Je tegenpartij heeft de plicht de aandelen te leveren respectievelijk af te nemen en heeft in ruil daarvoor een vergoeding ontvangen.
Dit in tegenstelling tot een termijntransactie, of future. Een future is dus geen hefboomproduct. Het is een contract voor de levering van goederen, waarbij de koper de plicht heeft de goederen af te nemen en de afgesproken prijs te betalen, terwijl de verkoper de plicht heeft de goederen te leveren en de afgesproken prijs te accepteren. Dat is dus onafhankelijk van de prijs op het moment van levering. Hier hebben dus beide partijen een verplichting aangegaan. Dit soort transacties zie je veel bij land- en tuinbouwproducten.

Dit doet me denken aan…(om even de legendarische uitspraak van Posthumus Meijes te gebruiken):

15 ton aardappelen
Naast warrants – waarover later meer - hadden wij als collega’s het ook wel eens over de handel in commodities. Op een dag kwam het gesprek om op termijn aardappelen te kopen.

15tonaardappelenSH450x250.jpgZo’n contract houdt in dat er 15.000 kilo aardappelen worden geleverd. O ja, er moest ook nog een leveringsdatum worden bepaald. Over een half jaar, dat lijkt ons een redelijke termijn om winst te maken. Wij waren namelijk niet van plan die aardappelen echt te laten leveren, wij wilden ze in een later stadium met winst doorverkopen.
We denken er nog even over na, want we weten helemaal niets van die hele aardappelhandel. Dan besluiten we met ons tweeën dat we niet iets in de aardappelhandel gaan doen. Punt. Uit.
En wat zie ik als ’s avonds thuis kom ?  Pal voor mijn huis staan drie levensgrote aanhangwagens met elk 5 ton aardappelen.
Mijn eerste gedachte was : Verdorie, hebben we dan toch die aardappelen gekocht en nog voor directe levering ook !!
Wat was het geval ?
We hebben geen contract om aardappelen te kopen, niet over zes maanden en niet nu. En die drie aanhangwagens vol aardappelen heeft de aardappelgroothandelaar van een paar straten verderop even in het parkeerhaventje bij ons voor de deur neer gezet.
Wat een opluchting !!



Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden