Starten met beleggen

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Bron:  Jos van den Berkmortel,HCC!beleggen

Wat moet je weten om te kunnen starten met  beleggen? Mij werd gevraagd om hier een stukje over te schrijven. Het simpele antwoord is dat je niks hoeft te weten, wat je wel moet hebben is enthousiasme voor het onderwerp. Als je dat hebt ga je je er vanzelf in verdiepen.

Uiteindelijk start alles met het opbouwen van kennis. Overigens niet in de laatste plaats met kennis over jezelf. Ed Sekoyta zegt dat iedereen bij beleggen krijgt wat hij (bewust of onbewust) wil. Dat betekent dat je moet gaan nadenken over je doelen en uiteindelijk op zoek moet geen naar een beleggingsmethode die bij je past.

Bijvoorbeeld het lezen van de “market wizards” boeken van Jack Schwager, is erg motiverend en laat zien dat er vele wegen naar Rome (beleggingssucces) zijn. Er is niet 1 methode, er zijn er vele (terzijde: de topbeleggers hebben overigens wel gemeen, dat ze allemaal gericht zijn op risicomanagement en met een heldere methode werken).

 

Fig 1 geeft aan dat de gemiddelde actieve belegger minder verdient dan de markt, en als je alleen op zoek bent naar een leuke hobby is dat prima (een hobby mag wat kosten tenslotte, als je van fotografie als hobby houdt dan kost dat immers ook geld). Het resultaat kan ook anders, maar vereist wel dat je er wat voor doet.




Aan wat voor een soort kennis moet je denken?
Welke wegen leiden er naar Rome? En wat past bij jou?
Portfolio management, hoe voeg je zaken samen?
Risicomanagement, hoe zorg je dat je - als het een keer tegen zit - niet te veel verliest?
Hoe kan je ideeën testen. Je hebt hier speciale programma’s voor, maar ook Excel is voor veel bruikbaar. Daarnaast heb je tegenwoordig ook op het internet een groot aantal test tools (wel bijna altijd in het Engels). Deels gratis te starten, maar het doel is natuurlijk dat je uiteindelijk een abonnement neemt. Dit heeft als voordeel dat je niks zelf hoeft te maken, je je niet om koersen zorgen hoeft te maken. Nadeel is dat mogelijk niet alles kan wat je zou willen.
Proces versus uitkomst: Het belang van een heldere, expliciete methode
Als je van geschiedenis houdt, dan kan je daar veel leren over hoe het eerder gegaan is (bijv een simpel boekje als William Bernstein “deep risk: how history informs portfolio design”).
 
Het beste is gewoon ergens mee te beginnen, maar wel bovenstaande punten in je achterhoofd te houden. In de loop der tijd breid je vervolgens je kennis uit.

De volgende vraag is hoe kom je eraan?
1. Bezoeken van bijeenkomsten, lezingen, etc. Bijvoorbeeld bij HCC!beleggen. Daar kunnen ook vragen gesteld worden, ook aan de andere bezoekers. Je zult niet gelijk alles begrijpen en je zult ook dingen horen waarvan je denkt dat is niks voor mij, maar dat is niet erg. Zo leer je wel.
2. Lezen, lezen en nog eens lezen. Als je de Engelse taal machtig bent helpt dat erg, het Nederlandse aanbod is beperkt en valt inhoudelijk vaak tegen.
3. Webinars. Deze hebben als voordeel dat ze meestal wat simpel zijn. Maar let op: geloof niet alles wat er gezegd wordt, wat is het belang van de boodschapper. Probeer zelf de claims met testen te verifiëren (uitspraken als: beleg bij ons (of doe als ons), wij verslaan de markt” zijn zelden waar)


Tot slot nog een paar opmerkingen om mee af te sluiten:
De beste methode/ het beste systeem bestaat niet. Ze kennen allemaal periodes dat het wat minder gaat.  
Denk in portfolio’s, niet in individuele fondsen
Niet te veel verliezen is belangrijker dan hoge rendementen. Het gaat om de verhouding risico versus rendement.
Een simpele aanpak is beter dan een complexe aanpak
Nog wat boeken tips: “de conservatieve investeerder” Pim van Vliet, boeken Meb Faber, gratis op https://mebfaber.com/books/
 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden