Nieuwsbrief20180801

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Augustus 2018
..

Zet vast in uw agenda:      71ste HCC Beleggen Symposium, De Bilt,  27 oktober 2018


Tijdelijk even uit aandelen?
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis,  Beterinbeleggen.nl

Recent stelde een belegger de vraag of het niet slim zou zijn om tijdelijk even uit aandelen te gaan. Dit vanwege de (veronderstelde) hoge waarderingen momenteel terwijl bovendien de kans op een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China alsmaar groter lijkt te worden...


Mijn antwoord
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.
Zelf besteed ik mijn tijd vooral aan het beoordelen van individuele bedrijven. In kwaliteitsbedrijven die aantrekkelijk gewaardeerd zijn beleg ik graag, ook wanneer 'de markt' fors gewaardeerd zou zijn.

Vanwege het oplopen van de Amerikaanse aandelenmarkten is de waardering aldaar afgelopen jaar opgelopen tot ietwat boven het langjarig gemiddelde. De nog altijd erg lage rente rechtvaardigt naar mijn oordeel een waardering die wat hoger dan gemiddeld is.

Forse winstgroei
Voor de brede Amerikaanse beursindex S&P 500 wordt voor dit jaar een winstgroei verwacht van maar liefst 22,4% (in behoorlijke mate gestuwd door belastinghervormingen in de Verenigde Staten). Maar afgezien hiervan presteren de onderliggende bedrijven eveneens prima: ook voor 2019 wordt alweer uitgegaan van een verdere winsttoename met 9,7%.

Wordt uitgegaan van de winst die voor de komende vier kwartalen wordt verwacht dan is voor de S&P 500 sprake van een waardering van circa 16,5 keer de verwachte winst.
Deze waardering is in lijn met het langjarig gemiddelde.

Hoge winstmarges
Dan is er nog een ander punt waarom soms gedacht wordt waarom aandelen nu duur zouden zijn: in historisch opzicht liggen de winstmarges momenteel erg hoog. Wordt uitgegaan van marges in lijn met het historische gemiddelde dan zijn aandelen plotsklaps erg stevig gewaardeerd.

Ikzelf meen, in lijn met wat Bruce Greenwald (de bekende economieprofessor verbonden aan Columbia Business School) veronderstelt, dat de relatief hoge winstmarges uiteindelijk structureel blijken te zijn. De hogere marges houden verband met de verschuiving naar een diensteneconomie en voor een dergelijke op diensten gebaseerde economie geldt dat de winstmarges relatief hoog en bovendien een stuk stabieler zijn.

Redelijk gewaardeerd
Aandelenmarkten in totaliteit zijn naar mijn oordeel weliswaar niet ondergewaardeerd, maar ook niet overgewaardeerd. Vanaf dit waarderingsniveau mag een rendement worden verwacht in lijn met het historisch gemiddelde van circa 6% per jaar na inflatie.

Zelf beleg ik gespreid in sterke bedrijven met goede vooruitzichten waarvan ik veronderstel dat de aandelen ervan aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Aan deze strategie houdt ik consequent vast, zelfs wanneer de aandelenmarkt in totaliteit op enig moment wel weer heel stevig geprijsd zou zijn. En koersschommelingen tussentijds? Die neem ik gewoon voor lief...



 


Leren om te verliezen
Bron:  William Chau, TraderAcademie.nl
TraderAcademie-nl-290x60.gif
William-Chau-120x160.gif
William Chau


Ondernemer,
IT trainer,
actief daytrader en oprichter van traderacademie.nl
William is na een carrière in het bedrijfsleven zelfstandig verder gegaan. Naast IT houdt hij zich al jarenlang bezig met traden en heeft hierin diverse cursussen en opleidingen gevolgd. Zijn methodieken zijn Marktprofiel en Order Flow. Naast actief traden is zijn passie het overdragen van deze kennis aan geïnteresseerden. Vanuit deze gedachte is traderacademie.nl onstaan.

In dit artikel wil ik een belangrijk, zo niet het  belangrijkste aspect van het traden bespreken: verliezen.  Verliezen is een onontkoombaar feit wanneer je trade of belegt.


Helaas is het ook een van de meest onbegrepen aspecten van het traden. Iedereen die trade doet het om te winnen, niet om te verliezen. Maar wat velen niet kunnen is om op een goede manier om te gaan met verliezen.

Aangezien verliezen een vaststaand feit zijn bij traden kun je maar beter erop voorbereid zijn, dan bijvoorbeeld proberen om er tegen te vechten. Iedereen die trade, verliest, zelfs professionele beleggers, handelshuizen en uiteraard de particulier. Zelfs Warren Buffet verliest.

De manier hoe mensen ermee omgaan, is echter zeer verschillend. Als je als trader verliest zijn er 3 reacties mogelijk: vechten, vluchten of niks doen. Dit zijn de 3 verdedigingsmechanismen die alle mensen gebruiken wanneer ze een obstakel tegenkomen.

Aangezien verliezen ook een soort ‘obstakels’ zijn, krijg je dus hetzelfde gedrag te zien, wanneer traders verliezen tegenkomen. En tegenkomen zullen ze, want de trader die alleen maar winnende trades maakt bestaat niet!

Vechten
Stel, een trader maakt een trade. Die trade was een verlies. En daarna nog een verliezende trade. En nog een en nog een. Stel, dat de trader een verliezende reeks heeft. Wat te doen? Het verdedigingsmechanisme ‘vechten’ zal proberen terug te vechten, en dit betekent weer een nieuwe trade proberen. Of de stoploss aanpassen en dus een groter verlies riskeren.

Of langer in de trade blijven zitten, hopend op meer winst uit 1 trade. Helaaas blijkt dit in de praktijk juist averechts te werken. Het verdedigingsmechanisme ‘vechten’ wordt opgeroepen door emoties en de trades die hier uit voortvloeien zijn niet gebaseerd op een vooraf uitgedacht plan, maar puur uit emoties en de wil om toch te winnen. In de praktijk mondt dit vaak juist uit in nog meer verliezen en zelfs in het ‘opblazen’ van het account.

Vluchten
Diezelfde trader die trade krijgt weer een verliezende reeks te verduren. Als het verdedigingsmechanisme vluchten optreedt, betekent dit dat de trader zo bang is geworden voor
verliezen dat hij stopt met traden. Op zich is dit goed, maar de vluchtende trader zal proberen om nieuwe manieren te onderzoeken en zijn oude systeem verlaten, omdat hij geen vertrouwen meer heeft in zijn systeem.
Dit staat ook wel bekend als een ‘system hopper’: iemand die steeds een ander trading systeem probeert, op zoek naar de Heilige Graal: een systeem dat wint zonder al te veel verliezen. Helaas zal dit in de praktijk ook niet goed gaan. Ieder systeem kent verliezende reeksen. De trader zal van systeem naar systeem blijven ‘hoppen’, maar geen enkel systeem zal de gewenste resultaten opleveren.

Niks doen
Als laatste het verdedigingsmechanisme niks doen. Dit klikt misschien raar, maar dit is het beste om te doen. Als een trader een verliezende reeks krijgt, is het het beste om ‘niks’ te doen. D.w.z. de trader moet gewoon doorgaan met zijn vooraf bedachte systeem, ook al is er een verliezende reeks.
Er moet natuurlijk wel een maximum verlies per keer op zitten. Als dit bereikt wordt moet de trader stoppen en op een andere moment (minimaal de volgende dag) pas weer verder gaan met zijn systeem.

Als je systeem goed in elkaar zit, dan zal deze vorm van reactie op verliezen verreweg het beste zijn. Helaas is dit in de praktijk erg moeilijk om te doen. Verliezen is emotioneel in ons geprogrammeerd als iets wat ongewenst is en ten alle tijde voorkomen of opgelost moet worden. Bij traden is verliezen juist een noodzakelijk kwaad dat altijd optreedt ongeacht hoe goed je syteem of de trader is. Daarom is een van de meest essentiele vaardigheden die een trader moet kunnen beheersen, het kunnen nemen van verliezen op een niet-emotionele manier, maar als een gegeven.

Dit is in de praktijk moeilijk en vaak een van de oorzaken dat traders falen. Succesvolle traders kunnen dit wel en voelen geen negatieve emoties bij verliezende trades. Zij zien het als een natuurlijk onderdeel van het traden en laten zich hierdoor niet beinvloeden maar gaan gewoon door op zoek naar een goede setup voor de volgende trade. Kortom, wil je succesvol traden, dan is een van de dingen die je moet leren dus het leren om te verliezen. Idealiter voel je niks bij een verlies of zelfs een verliezende reeks. Maar ook bij een winnende trade zul je niks moeten voelen. Waar je wel wat bij moet voelen is of je de regels van je systeem wel of niet goed hebt toegepast. De uitkomst van de trade is een gegeven en meer niet.

Trade veilig en tot de volgende keer.



 


Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via CoSA-L@beleggersonline.nl
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.



 


Beter beleggen met hoogdividendaandelen in de VS
Bron:  Fred Hendriks, beterbeleggendandebank.nl
BeterBeleggenDanDeBank_200x70.jpg
fredhendriks-120x160.jpg

Fred Hendriks

Adviseur (hoog) Dividend Beleggen en
auteur van het boek “Beter beleggen dan de bank” 
Fred Hendriks heeft carrière gemaakt in managementfuncties bij Amerikaanse ICT-bedrijven. Daar maakte hij kennis met hoog dividendbeleggen. Auteur van het boek ‘Beter beleggen dan de bank’.dat in 2017  enkele maanden op nummer 1 van de beleggingsboeken stond.
Via www.beterbeleggendandebank.nl worden beleggers op de hoogte gehouden en is een
actuele voorbeeldportefeuille beschikbaar.

Nederlandse beleggers denken bij het begrip dividend vooral aan Shell. Dan een hele tijd niets en vervolgens misschien aan Ahold of Randstad. Meestal praat je dan over een rendement van maximaal enkele procenten.
In de VS behaal je moeiteloos 6 tot 12 procent.


Als aandeelhouder van een onderneming word je automatisch een stukje mede-eigenaar en dan heb je dus ook recht op een deel van de winst, wanneer deze tenminste in de vorm van dividend wordt uitgekeerd.

De meeste beleggers realiseren zich onvoldoende dat dividend op termijn een aanzienlijk deel van het totaalrendement van een beleggingsportefeuille uitmaakt. Dat geldt zeker voor beleggen met dividendrendement als voornaamste doelstelling in de Verenigd Staten.

Dat is daar de gewoonste zaak van de wereld. Dat moet daar ook wel, want Amerikanen hebben niet de pensioenvoorzieningen zoals die in Nederland cq. Europa gebruikelijk zijn. In de VS moet men grotendeels zelf voor zijn oude dag zorgen. Veelal doet men dit via (her)beleggen van dividendopbrengsten. Dat biedt ook mogelijkheden voor Nederlandse beleggers.

Gelukkig maar, want de rente is inmiddels tot een historisch laag peil gezakt en zal de komende tijd nauwelijks stijgen. De AOW-leeftijd wordt geleidelijk aan verhoogd en de overheid verwacht dat je meer gaat bijdragen aan voorzieningen. De pensioenfondsen kampen met tekorten. Er is dus veel voor te zeggen om je financiële lot in eigen hand te nemen.

In de VS bestaat een echte dividendcultuur. Zo’n cultuur kent men bij ons niet vrijwel niet.  De Amerikaanse dividendcultuur gaat zelfs zover dat bedrijven en overheden een groot aantal regelingen hebben ontwikkeld, die het voor gewone Amerikanen mogelijk maken om op professionele wijze te beleggen. Dankzij dergelijke regelingen is het mogelijk om dividendrendementen te behalen van 6 tot 12 procent per jaar. Er zijn zelfs specifiek beleggingsfondsen die een “10% dividendpolicy” hebben. En het aardige is dat we hier als ook Nederlanders gebruik van kunnen maken. Handig is het daarbij dat het dividend altijd maandelijks of per kwartaal uitgekeerd.

RIC- regeling
Eén van de redenen waarom veel Amerikaanse fondsen en bedrijven zulke hoge dividenden kunnen uitkeren is het feit dat veel van die fondsen onder de zogenaamd RIC-regeling (Regulair Investment Corporation) vallen, een typisch Amerikaans fenomeen. Bedrijven en fondsen die onder deze regeling vallen moeten 90 procent van hun winst afdragen aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. In ruil betalen deze organisaties geen winstbelasting. Hiermee wordt het de aandeelhouders mogelijk gemaakt om een (pensioen)vermogen op te bouwen. Op de Amerikaanse beurzen zijn honderden van dergelijk RIC- fondsen te vinden.

Voorbeeld: REIT’s
De zogenaamde REIT’s (Real Estate Investment Trusts) zijn één van de meest populaire type RIC-fondsen. REIT’s houden zich bezig met exploitatie, financiering of bezit van onroerend goed in de meest ruime zin. In de VS bestaan vele typen REIT’s variërend van Mortage REIT’s (hypotheken), Storage REIT’s (opslag), Housing REIT’s (woningen), Skilled nursing  REIT’S (medisch) , Telecom/Datacenter REIT’s, enz. Keus genoeg voor de belegger.

De meeste bieden een dividendrendement van 4-12 procent per jaar en meestal ook een DRIP (Dividend Re- Investment Plan).
Recent is een overzicht gepubliceerd (annualized returns by asset class) door de grote Amerikaanse financiële instelling JP Morgan. Dit laat zien dat REIT’s over de laatste 20 jaar de lijst aanvoeren als beste belegging met een jaarlijks opbrengst van gemiddeld 9,1%.

Voor zzp-ers en pensionados
Wanneer je je geld zelf solide belegt in gerenommeerde Amerikaanse bedrijven die maandelijks of per kwartaal een deel van de winst uitkeren in de vorm van (hoog)dividend levert dat aanzienlijk meer op dan de spaarrente. De methode leent zich voor het opbouwen van vermogen, bijvoorbeeld voor een pensioen, of om je toekomst als zzp’er zeker te stellen. Het rendement ligt aanzienlijk hoger dan bij andere methoden en kent een vergelijkbaar of lager risico.

Als je al over spaargeld beschikt, kun je de methode gebruiken om daar een inkomen uit te verwerven zonder in te teren op je vermogen. En dit alles vrijwel belastingvrij. Ingewikkeld is het niet. Als je je een beetje erin verdiept heb je de bank er niet bij nodig. Zo bespaar je ook nog eens op de beheerskosten.



 


Apple
Bron:  Jan Kolkman,  24 juli 2018
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.




Apple kost bijna 200 dollar, is dat duur ??

Wanneer ik u zeg dat ik net iets bij de Hema heb gekocht voor 40 euro, zegt u dan ook dat het duur is ?

Wanneer dat de aankoop van een balpen was is het inderdaad duur, maar voor de fiets van mijn kleinzoon is 40 euro een koopje !

Het ligt er maar aan wat je voor die prijs krijgt.

Lees daarom het artikel: Why Apple stock is still a buy – even at $200 a share
De koers van Apple is nu 193.00. De netto-winst per aandeel is 10,34, waaruit een koers/winst-verhouding (K/W) of price earnings ratio (PE) valt te berekenen van 18,67. De forward price/earnings ratio is 14.52. Dat betekent een stijging van de netto-winst per aandeel van 28,6 procent.
De hoogste koers in de meest recente 52 weken was 194.20 en de laagste 147.30. De datum waarop de resultaten van het nieuwe kwartaal worden bekend gemaakt is 31 juli na sluiting van de beurs in New York.
Het gemiddelde koersdoel voor de komende twaalf maanden is 203.22. Er zijn 36 analisten die Apple volgen en daarover publiceren. De analist met het hoogste koersdoel ziet dat op 244.77, terwijl de minst optimistische $ 164.00 in gedachten heeft.
Die 203 dollar is dus maar een procent of vijf boven de huidige koers. Dan zou je conclusie kunnen zijn: Moet ik voor een kans van 5 procent stijging dit aandeel nu nog aanschaffen. Aan de andere kant weten we ook dat wanneer de koers heel dicht in de buurt komt van het gemiddelde koersdoel de analisten de waardering nogal eens gaan heroverwegen. Zodoende komt er vaak weer een hoger koersdoel te voorschijn.

20180801-APPLE_ORD-201707-201807-740x510-i.png

Apple heeft al jaren een heel ruime kas.
De Cash + Equivalents bedraagt $ 45.059.000.000 en de korte termijn beleggingen $ 42.881.000.000, dat is samen 87,94 miljard dollar gedeeld door het aantal uitstaande aandelen van 4,92 miljard is dat 17.87 dollar per aandeel.
Wanneer ik dat in mindering breng op de koers en de K/W bepaal, dan kom ik uit op
193.00 – 17.87 = 175.13 gedeeld door de netto-winst per aandeel van 10,34 = 16.94.

Maar Apple heeft ook nog die lange termijn beleggingen van 179.286.000.000 dollar, dat is per aandeel 36.44. Wanneer we dat ook van de al gereduceerde koers aftrekken komen we op 138.69. En dan is de K/W nog verder gedaald naar 13.41.
Dat is allemaal gebaseerd op historische winstcijfers, dus de twaalf maands periode eindigend per 31 maart 2018.

Wanneer we in Yahoo’s Summary het vakje STATISTICS aanklikken dan zien we dat de prospective price/earnings ratio 14.52 is, dus de gemiddelde analist ziet een winststiging van 28,6 % naar 13.29.
En gaan we dan de K/W berekenen op de verlaagde koers van 138.69 dan komen we uit op 10.44.
Op deze basis kunnen we, volgens mij, zonder meer stellen dat Apple goedkoop is.
Daarom zou ik zeggen GA OP ZOEK NAAR EEN VEILIGE TURBO LONG.

Zelf heb ik een drietal Binck turbo’s long XL in portefeuille:
Stop loss niveau Hefboom Ratio Valuta USD in EUR Prijs turbo           
Theorie Werkelijkheid
153.6821 4.91 10
0.8552 3.36 3.48
157.7668 5.48 10
0.8552 3.01 3.13
176.8307 11.96 10
0.8552 1.38 1.50

De theoretische waarde van een turbo long is te berekenen met de formule:

(Koers aandeel MINUS financieringsniveau) / ratio * valutakoers USD in euro.

Apple gaat wellicht zijn muziek en video content als bundel in een abonnement aanbieden aan de gebruikers van de iPhone, de iPad en Apple TV. Daartoe heeft Apple al deals gesloten met acteurs en producers om die abonnementen een boost te geven.

Apple’s huidige media abonnement, Apple Music, heeft momenteel meer dan 40 miljoen abonnees. Dit betekent dat Apple de nummer 2 is in deze markt, na het pas op de beurs geïntroduceerde Zweedse Spotify, die circa 75 miljorn abonnees telt.

De belastingmaatregelen die President Trump van de winter aankondigde en als gevolg daarvan het repatriëren van Apple’s vele miljarden dollars en het opkoopprogramma van eigen aandelen, zou Apple een stijging van de netto winst per aandeel van maar liefst 35 procent kunnen opleveren bij een gelijkblijvende bruto winst.

Telkens wanneer de handelsbelemmeringen tussen Amerika en China weer in het nieuws komen krijgt de koers van Apple een terugslag, maar China en Apple zijn feite tot elkaar veroordeeld, al is het dan ook om verschillende redenen. Seeking Alpha is van mening dat de belegger er goed aan doet elke zwakte in de koersvorming aan te grijpen als een koopkans.

Begin vorige maand heeft Apple aangekondigd zijn advertentie activiteiten te willen uitbreiden, om zo de afnemende groei van iPhone verkopen op te vangen. Apple zou volgens de Wall Street Journal in het afgelopen jaar ontmoetingen hebben gehad met Snap, Pinterest en andere bedrijven om te praten over oprichting van een netwerk dat advertenties distribueert naar de apps van de participerende bedrijven.

Apple heeft in het eerste halfjaar 2018 een mijlpaal bereikt door het passeren van de grens van 40 miljoen betalende abonnees in april. Het bedrijf is op weg om in 2020 een omzet van bijna 50 miljard dollar te realiseren in deze service business. In 2017 bedroeg de omzet 30 miljard dollar, dat is inclusief Apple Music.

Seeking Alpha schreef begin deze maand in het artikel
‘The market does not understand Apple’
dat succesvol beleggen helemaal niet zo
ingewikkeld hoeft te zijn.
Het komt er neer
aandelen van kwaliteitsondernemingen te kopen voor een redelijke prijs.

En met een prospective P/E van rond de 10 is Apple toch redelijk geprijsd te noemen.




 


Kleinere aandelen dit jaar aan kop
Bron:  Ronald Kok, Analist.nl
analist.nl200x42.gif
2017-Ronald-Kok120x160.jpg


Ronald Kok (RBA) 

Financieel analist, entrepeneur en uitgever van o.a. Analist.nl
Na zijn economie opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, VBA aan de VU  Universiteit van Amsterdam bleef hij zich verder specialiseren w.o. EFFAS , en  focust hij zich nu vooral op financiële analyse en de praktische toepasbaarheid van beleggingsstrategieën. Zijn aandachtsgebieden zijn vooral de Amerikaanse en Europese aandelen. Daarnaast focust Ronald zich ook op derivatenstrategieën, asset-allocatie en risicomanagement.


Ook dit jaar zijn het weer de kleinere aandelen die beleggers de hoogste rendementen opleveren.
Dit is niet verwonderlijk want dit is al decennia het geval: kleinere aandelen hebben naast de doorgaans hogere rendementen (smallcap premie) ook hogere risico’s.

Hogere rendementen - hogere risico's
Dit is vrij logisch want kleinere bedrijven kunnen nu eenmaal lagere klappen incasseren dan grotere. Een klein bedrijf kan bij een kleine tegenslag al omvallen terwijl de grote bedrijven veel resistenter zijn. Zo zouden bedrijven zoals Unilever en Nestlé zelfs oorlogen aan kunnen.

Naast de hogere risico’s hebben kleinere bedrijven dus ook meer opwaarts potentieel. Een klein bedrijf zou relatief makkelijk haar omzet kunnen verdubbelen terwijl dat voor een bedrijf als Unilever praktisch niet meer mogelijk is. Rendement en risico gaan dus redelijk hand in hand.

Bij onze Amerikaanse collega’s van AAII zien we dat dit jaar 2 strategieën die in de kleinere aandelen beleggen het dit jaar bijzonder goed doen: die van James O’Shaughnessy Tiny Titans en de Foolish Small Cap 9. Beide strategieën staan dit jaar ruim 37 procent in de plus. U moet zich echter niet rijk rekenen want u ziet in de rendementen in de vorige jaren gigantische zwiepen omhoog en omlaag. Desalniettemin is het gemiddelde jaarrendement van de O’Shaughnessy screener met 23 procent per jaar extreem hoog te noemen.

Beste aandelenscreeners VS ytd 2018
De aandelenscreener van O’Shaughnessy kiest alleen aandelen uit met marktkapitalisaties tussen de 25 en de 250 miljoen dollar. Dit zijn eigenlijk de kleinst mogelijke aandelen (de zogenaamde microcaps) en zijn ook erg volatiel en hebben een hele slechte liquiditeit. Echter voor buy & hold beleggers is die lage liquiditeit geen ramp want die hoeven niet veel in- en uit te stappen. Daarnaast moet er sprake zijn van stijgende omzetten en kasstromen. Verder moet het bedrijf winstgevend zijn, een price to sales ratio van onder de 1 hebben en moet er een positief koersmomentum aanwezig zijn.
20180801aandelenscreeners740x429-I16.png
Aandelen die nu aan de criteria van de O’Shaughnessy Tiny Titans screener voldoen zijn o.a. Vince Holding, USA Truck, Mastech Digital en Rocky Brands. Allemaal erg kleine onbekende bedrijven die alleen op de lokale Amerikaanse markten verhandeld worden.



 


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: janroozenburg@kpnplanet.nl



 


100% Transparantie
Bron:  Tjerk Smelt, DSI Beleggingsadviseur bij Indexus.
indexus-logo-200x132-I255.png
indexus_Tjerk-Smelt-120x160.jpg
Tjerk Smelt 

DSI Beleggingsadviseur bij Indexus.
Tjerk schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis ons eBook ‘ETF, Theorie & Praktijk’ 



Zo af en toe komt een discussie, waarvan je zou denken dat het echt niet meer speelt, zomaar weer bovendrijven.
Jaren geleden speelde het vraagstuk  of synthetisch ETF’s goed of slecht waren.
In die tijd een mooie kapstok voor met name de (groot-) banken die nog volop (en eigenlijk nog steeds) in beleggingsfondsen beleggen.
De banken wezen op de gevaren van ETF’s, immers die zouden wel eens synthetisch kunnen zijn.
Verdere uitleg was vaak niet nodig, de belegger was bang gemaakt en bleef bij de bank.


Na het afschaffen van de retourprovisies hebben de banken hun strijd tegen de ETF’s opgegeven en alsnog het indexbeleggen omarmd.
Tegelijkertijd is het vraagstuk Synthetisch of Fysiek weggeëbd, simpelweg doordat de markt de voorkeur gaf aan Fysiek; een vergelijkbare discussie als destijds het beste videosysteem (VHS, Betamax of video2000). VHS werd de standaard, maar niet omdat het zondermeer het beste systeem was.

Het grootste deel van de reguliere ETF’s die een synthetisch opzet hadden zijn omgezet naar fysieke ETF’s. Een synthetische ETF op de bekende indexen is daardoor voor de particuliere belegger vrijwel niet meer te vinden. Toch zijn er wel degelijk synthetische ETF’s en daar is ook een reden voor.

Waarom synthetisch
Synthetische ETF’s zijn opgebouwd door een Swap. Deze swap houdt in dat de het resultaat van een mandje aandelen (het onderpand) waarin de ETF belegt geruild wordt tegen het rendement van de te volgen index. De te volgen index wordt hierdoor eigenlijk naadloos gevolgd; immers het is een prijsafspraak waarvoor je niet hoeft te handelen, je hoeft geen dividenden te verwerken, je hoeft bij indexwijzigingen geen aandelen te kopen of verkopen; alles ligt gewoon vast in die prijsafspraak.

De indexen die tegenwoordig synthetisch gevolgd worden zijn indexen die niet gemakkelijk of soms helemaal niet fysiek gevolgd kunnen worden. Dit kan zijn door de geringere liquiditeit op de betreffende beurzen, de te hoge kosten, door bepaalde fiscale beperkingen of beperkingen in de eigendomsrechten van effecten.
Een makkelijk voorbeeld zijn beleggingsproducten gebaseerd op grondstoffen. Dergelijke producten (beleggingsfondsen, indexbeleggingen) beleggen vrijwel altijd in derivaten, dus synthetisch. Het fysiek aanhouden van bijvoorbeeld agrarische grondstoffen kan vaak niet doordat het bederfelijk is, en het fysiek verruilen van olie of gas schiet het doel voorbij.

Nieuwe groei
Toch lijkt er een soort nieuwe groei van synthetische ETF’s. Dit betreft met name ETF’s op markten waarvan de onderliggende aandelen beperkt verhandelbaar/houdbaar zijn. De keus is dan om te kiezen voor synthetische replicatie of niet beleggen.
Een voorbeeld hiervan is de Lyxor MSCI India UCITS ETF (FR0010361683). Het onderpand voor de swap bestaat uit een mandje aandelen met aansprekende namen zoals Danone, Total en Apple en heeft een onderpand met een waarde van meer dan 100%. Een aanbieder van een ETF gericht op Rusland is DWS (Deutsche Bank) met de XTrackers MSCI Russia Capped Swap UCITS ETF (LU0455009265). Ook op de site van DWS kan het mandje aandelen gevonden worden dat dient als onderpand (100%); een wereldwijde spreiding met aandelen Amazon, Philips en Berkshire Hathaway.

Voor de transparantie en de eenvoudige uitleg is fysiek natuurlijk veel toegankelijker, daarom logisch dat fysiek de huidige standaard is. Maar de belegger wenst ook exposure naar andere, wellicht minder toegankelijke markten. De synthetische structuur maakt dat mogelijk en tegen een aantrekkelijke kostprijs in combinatie met een degelijk onderpand voor de veiligheid. Mocht er een partij zijn die u anno 2018 nog waarschuwt  voor risico’s, dan verwijst u die ‘adviseur’ naar de betreffende websites waar dat alles op de komma nauwkeurig staat opgesomd, 100% transparantie.

Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten en/of medewerkers van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.Vraag vrijblijvend ons eBook ETF Theorie & Praktijk aan.



 


Hypotheekrente sinds lange tijd stabiel
Bron:  DNB, 1 augustus 2018
DNB-logo-360x115.png


Al geruime tijd neemt de gemiddelde hypotheekrente berekend door Nederlandse banken af.

Over de periode januari 2012 t/m mei 2018 is de hypotheekrente met ongeveer twee procentpunten gedaald. Voor een nieuw afgesloten hypotheek bedroeg de hypotheekrente in mei 2018 gemiddeld 2,40 procent.
De afgelopen anderhalf jaar is aan de daling van de hypotheekrente een einde gekomen


Voor een nieuw afgesloten hypotheek bedroeg de hypotheekrente in mei 2018 gemiddeld 2,40 procent. De afgelopen anderhalf jaar is aan de daling van de hypotheekrente een einde gekomen. Sinds eind 2016 is de hypotheekrente op nieuw afgesloten contracten redelijk stabiel. Ook de hypotheekrente in het eurogebied - die de afgelopen jaren een soortgelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt als in Nederland - is sinds eind 2016 redelijk stabiel gebleven (zie grafiek). De spreiding binnen het eurogebied is groot: in Finland wordt met gemiddeld 0,87 procent momenteel de laagste hypotheekrente betaald, in Ierland de hoogste (3,11 procent). Finse huishoudens sluiten relatief veel hypotheken af met een korte rentevaste periode, waarbij de rente is gekoppeld aan de Euribor. Ierse banken hanteren een relatief hoge opslag bij het vaststellen van de hypotheekrente.  
20180803DNB_Rente_op_nieuw_afgesloten_hypotheken700x460.png
Nederlandse huishoudens (bestaande uit particulieren, inclusief eenmanszaken en samenwerkingsverbanden) zijn recent hun hypotheekrente voor een langere periode gaan vastzetten. In 2018 heeft gemiddeld driekwart van de nieuw afgesloten hypotheken een rentevaste periode van meer dan vijf jaar. In 2012 bedroeg dat aandeel gemiddeld 40 procent. Momenteel heeft zelfs een kwart van de nieuw afgesloten hypotheken een rente die langer vaststaat dan 10 jaar. Deze ontwikkeling kan aangeven dat huishoudens verwachten dat een stijging van de hypotheekrente in zicht is, en dat ze de relatief lage rente nu voor langere perioden willen vastzetten.

Nederlandse huishoudens hadden bij Nederlandse banken in juni een hypotheekschuld van EUR 521 miljard, een groei van 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De hypotheekverstrekking door Nederlandse banken is ook sinds eind 2016 – na een periode van afnemende kredietverlening – aan het stijgen, met positieve groeicijfers op jaarbasis. De laatste jaren zijn ook andere instellingen, zoals verzekeraars, steeds belangrijker geworden als verstrekkers van hypothecaire leningen.

Links statistiekenwebsite: Dashboard rente
Hypotheekrente



 


Experts blijven somber
Bron:  Corné van Zeijl, Actiam
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschool gevolgd.


Vorige maand was men erg somber, onterecht zoals achteraf bleek.
De AEX steeg met maar liefst 4,1%.
Voor de komende maand blijft de zelfde kant op denken.

De individuele aandelenkeuzes waren wel heel erg goed.
Voor de komende maand zijn de experts het meest optimistisch over ING en het minst over ASML en Altice.
.

De beursexperts  in de ACTIAM enquête blijven pessimistisch. Dat was afgelopen maand ook zo, in extreme mate zelfs.

Er waren toen problemen genoeg. Brexit, de mogelijke handelsoorlog, stijgende rente door afbouw QE, Duitse verdeeldheid tussen de CDU en CSU, China’s devaluatie, Italiaanse politiek, terugval economische groei Europa enzovoort, enzovoort. Dat pessimisme was voor juli niet gerechtvaardigd.

De AEX ging met maar liefst 4,1% omhoog. Het was dus een hele goede maand. Als verklaring (achteraf) kunnen we aanvoeren dat een aantal van de genoemde factoren naar de achtergrond verdwenen zijn. De meeting van Trump en Juncker was een opmerkelijk succes hoewel er niets concreets is uitgekomen. Maar het heeft in ieder de kans op een directe handelsoorlog tussen Europa en de Verenigde Staten even afgewend. Dat is weer eens wat anders dan tweets over handelsoorlogen die makkelijk te winnen zijn.

Ondanks de goede juli maand, of misschien juist door de goede juli maand blijven de experts ook voor augustus somber gestemd. Ietsje minder dan vorige maand, maar het blijft een zeer grote mate van somberheid. Men denkt dat een van de eerder genoemde factoren in augustus weer de kop op zal steken. 
20180801-Actiam-fig1.png
Voor de komende 6 maanden blijft men ook negatief gestemd. Een heel stuk minder dan afgelopen maand. Toen was maar 11% positief en 45% negatief.
20180801-Actiam-fig2.png
Hoe slecht de AEX voorspellingen, zo goed waren de individuele keuzes. Vooral omdat men Galapagos bij de toppers had gezet. Dat aandeel ging maar liefst 19% omhoog. ING liet ook een mooie herstel zien, na een flinke reeks met negatieve maanden. Daarentegen lieten Shell en Heineken een teleurstellend kwartaalresultaat zien en dat hield de performance tegen. Altice deed wat het moest doen bij de floppers en daalde (eindelijk, want het staat al even in dit lijstje). En goed ook de koers ging met 18% naar beneden. ASML, Arcelor en Randstad presteerden alle drie helaas boven gemiddeld, maar per saldo zou een fictief long/short fonds toch 4,4% hebben verdiend. Een mooie score.
20180801-Actiam-fig3.png
Voor de komende maand is de top lijst grotendeels hetzelfde gebleven. Alleen Heineken is ingeruild voor ABNAMRO. Bij de aandelen die volgens de experts waarschijnlijk gaan dalen vinden we weer Altice en ASML terug. ASML gaat naar verwachting ook last krijgen van het verslechterende tech sentiment.

                                    
saldo stemmen
   perf
saldo stemmen   perf
ING
ABN AMRO
ROYAL DUTCH SHELL
GALAPAGOS
5
2
2
2

ASML
ALTICE
PHILIPS
-5
-3
-2




Door de combinatie van een technische storing en vakantie waren er deze maand weinig deelnemers, slechts 16.



 


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Ben Rietveld



 


Massale verkoop in juni van risicovolle categorieën
Bron:  Ali Masarwah, 31 juli, 2018, Morningstar
MorningstarLogo-Header.gif

Masarwah-Ali120x160.jpg

Ali Masarwah


Chefredakteur für die deutschsprachigen Seiten von 
Morningstar


De fondsstromen over de maand juni werden gedomineerd door de massale verkoop van risicovolle
vermogenscategorieën.
Tegelijk boekten Amerikaanse aandelen flinke instroom.
Niet alle fondsbeleggers waren dus even risico-avers.
Dit zijn de cijfers over de fondsstromen in de maand juni.


Risicovolle vermogenscategorieën gingen massaal in de verkoop in juni, blijkt uit de fund flow cijfers van Morningstar. Opkomende-markten aandelen en obligaties werden gedumpt, evenals high yield obligaties en Europese en Japanse aandelen.

Maar niet alle fondsbeleggers waren even risico-avers, want de categorieën Amerikaanse large-cap aandelenfondsen, wereldwijde groeifondsen en technologiefondsen mochten zich verheugen in fikse instroom.

Defensieve aandelensectoren werden dus ingeruild tegen groeifondsen. Dat geeft aan dat beleggers vertrouwen hebben in een aanhoudende economische groei in de Verenigde Staten en dat ze voorzichtig zijn ten aanzien van Europa en opkomende markten.

De uitstroom was zoveel groter dan de instroom dat er per saldo 10,5 miljard euro uit beleggingsfondsen (open-end fondsen en Exchange Traded Funds samen) stroomde. Daarmee was dit de slechtste maand sinds juni 2013. Obligatiefondsen zagen per saldo 11 miljard euro verdwijnen en aandelenfondsen 6 miljard euro. Allocatiefondsen boekten onder de streep wel instroom, maar die lag op het laagste niveau sinds december 2016.

Bij de grondstoffondsen droogde de vraag naar fondsen in edelmetalen op, terwijl die dit jaar tot dusver juist goed hadden gescoord. Alleen energiefondsen waren gevraagd. Voor de categorie betekende dit alles per saldo uitstroom en dat is voor het eerst sinds februari 2018.

Bekijk in onderstaande tabel de fondsstromen per brede categoriegroep:
20180801-MS-fig1.png
Actief versus passief
De eerdere opgaande lijn bij passieve aandelenfondsen (open-end indexfondsen en ETF's) werd doorbroken door een netto-uitstroom van 3,6 miljard euro, waarmee juni de eerste negatieve maand voor aandelentrackers is sinds mei 2016. Daarvoor waren in de eerste plaats de opend-end indexfondsen verantwoordelijk en in mindere mate ETF's. Eurozone aandelen, opkomende-markten aandelen en Japanse aandelen hadden het zwaar te verduren.

Ook actieve aandelenfondsen kenden per saldo uitstroom, maar die was met 2,5 miljard euro alleszins kleiner dan de uitstroom bij passief. Echter, actieve aandelenfondsen gericht op de technologiesector en wereldwijde groei compenseerden de uitstroom enigszins.

Voor passieve obligatiefondsen was juni een positieve maand met 2,2 miljard euro netto-instroom. EUR en USD staatsobligaties waren het meest in trek en passieve opkomende-markten obligatiefondsen deden het ook goed.

De actieve obligatiefondsen aan de andere kant deden het juist slecht met een netto-uitstroom van
13,2 miljard euro. High yield en opkomende markten hadden het zwaar.

Bekijk in onderstaande tabel de onderverdeling van de fondsstromen tussen actief en passief:
20180801-MS-fig2.png
Instroom op fondscategorie-niveau
Bij de categorieën met de hoogste instroom gaat de categorie US large-cap aandelen gemengd aan kop. Dat weerspiegelt het optimisme bij beleggers over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Beleggers staken meer nieuw geld in passieve aandelenfondsen dan in actieve, maar beide kensen netto-instroom. De instroom in alleen al iShares Core S&P 500 ETF van bijna 850 miljoen euro, was al goed voor bijna 40% van de instroom in deze categorie.

Bij de aandelensector technologie waren het juist die actieve fondsen die het leeuwendeel van de instroom binnenhaalden. De technologiesector doet het goed op momentum, maar ook zien steeds meer beleggers die aantrekkelijke fundamentals van deze sector als een reden om te kopen. Aangezien de meeste van deze bedrijven Amerikaanse bedrijven zijn, verklaart de sector ook de vraag naar Amerikaanse groeifondsen.

Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:
20180801-MS-fig3.png
Uitstroom op fondscategorie-niveau
De categorieën die uitstroom laten zien, doen dat zowel aan actieve als passieve zijde. Dat toont aan dat het besluit om te verkopen in de eerste plaats is genomen op basis van asset allocatie. Aandelenbeleggers keerden zich af van opkomende markten aandelen (ruim 3,3 miljard uitstroom), Japanse en Europese large-cap aandelen (respectievelijk 1,6 en 1,5 miljard euro uitstroom) Flexibele obligaties waren ook uit de gratie.

De categorie Wereldwijde Aandelen Inkomen kende voor de negende maand op rij uitstroom. In de categorie kende alleen al DWS Top Dividende, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, 199 miljoen uitstroom, waarmee het voor dit jaar tot dusver uitkomt op 1,26 miljard euro uitstroom.

Ook andere fondsspecifieke kwesties hadden grote effecten op hun categorie. De categorie wereldwijde opkomende-markten aandelen bijvoorbeeld werd geraakt door uistroom uit de UBS ETF Emerging Markets (Bronze rated) die 576 miljoen euro zag wegstromen.

Bekijk hier de uitstroom per fondscategorie:
20180801-MS-fig4.png
Instroom per fondshuis
De Nederlandse verzekeraar ASR voert de lijst aan van hoogste instroom in het actieve segment dankzij Amerikaanse large-cap aandelenfondsen en euro obligatieproducten die respectievelijk 838 miljoen en 620 miljoen euro binnenbrachten.

Natixis zakte van de koppositie naar plek twee dankzij wederom sterke verkoop van de Britse dochter H20 Asset Management, die gespecialiseerd is in Alternatives en 1,1 miljard euro ophaalde.
Begin mei heeft H20 Asset Management de soft close van twee wereldwijde macro-fondsen aangekondigd wegens de hoge instroom.
Er komt een 5% entry fee op de fondsen H20 Multistrategies en H20 Vivace ingaande per 1 juli.

Danske Invest haalde ruim 2 miljard euro op met zijn obligatieproducten. Daarbij moet opgemerkt worden dat Danske Invest fondsen bijna uitsluitend in de Nordics-landen worden gedistribueerd.

Bij de aanbieders van passieve producten gaat iShares aan kop met 1,3 miljard euro netto-instroom. De passieve aandelenproducten waren in trek, vooral Amerikaanse large-cap gemengd aandelen fondsen die ruim 1 miljard euro ophaalden.

Bekijk hier de instroom in actief en passief per fondshuis:
20180801-MS-fig5.png
Uitstroom per fondshuis
Pimco voert de lijst aan van fondshuizen met de meeste uitstroom aan actieve zijde. Dat kwam wederom door uitstroom uit het vlaggenschipfonds Pimco GIS Income dat 2,6 miljard euro verloor. Een maand eerder ging er ook al 2,5 miljard euro uit.

BlackRock zag vermogen wegvloeien uit zijn aandelenproducten waarbij Europese large cap aandelenproducten het hardst werden geraakt.

Aan de passieve kant zorgden onttrekkingen uit zijn vier Japan-fondsen ervoor dat Xtrackers de lijst aanvoert. De X MSCI Japan ETF (Bronze rated) zag 465 miljoen euro wegstromen.

Bekijk hier de uitstroom in actief en passief per fondshuis:
20180801-MS-fig6.png

Grootste fondsen
Het wordt eentonig, maar het grootste actieve fonds is per eind juni opnieuw Pimco GIS Income, ondanks vijf maanden op rij van netto-uitstroom. Na eerdere sterke prestaties, keren beleggers het nu de rug toe vanwege de blootstelling aan risicovollere obligatiecategorieën.

Nummer twee AP7 Aktiefond uit Zweden loopt verder in op de lijstaanvoerder omdat de instroom (1,3 miljard euro) zelfs toenam ten opzichte van een maand eerder. M&G Optimal Income Fund, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, beleefde na vele maanden van instroom in juni een mand van netto-uitstroom, voor het eerst sinds november 2016.

Bekijk hier de lijst met de 5 grootste actieve Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind juni 2018:
20180801-MS-fig7.png

Bij de passieve fondsen blijft iShares Core S&P 500 ETF (Gold rated) de grootste, en het fonds liep weer verder uit op zijn belager, de Vanguard S&P 500 ETF. De iShares ETF kende over mei namelijk instroom van ruim 800 miljoen euro, terwijl de Vanguard ETF juist 73 miljoen uitstroom moest slikken.

De nummer drie, iShares Core MSCI World ETF, verstevigde zijn positie dankzij 140 miljoen euro aan nieuwe instroom.



 


Meedoen met HCC Beleggen.
/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is voortdurend op zoek naar actieve vrijwilligers,
leden die deel willen nemen aan het bestuur,  en ook bijvoorbeeld mensen die de redactie over de nieuwsbrief mede willen ondersteunen of willen meewerken aan het tot stand komen van een symposium.

Ben jij een enthousiaste belegger en wil je ook wat doen voor onze vereniging? Meld je dan aan via het bestuur of de redactie van HCC!beleggen.


Wat wil je doen?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, symposia en andere bijeenkomsten organiseren, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden, en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is voortduren behoefte aan versterking/vervanging. We zijn op zoek naar een secretaris, maar indien je affiniteit hebt met beleggen en je bestuurlijke ambities op een ander gebied liggen, komen we ook heel graag met je in contact.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die op regelmatige basis zo’n één à twee uur willen besteden aan het aanleveren van artikelen voor onze  website  en/of sociale media en de nieuwsbrieven. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden. Ook  interessante onderwerpen selecteren dan wel schrijven, artikelen, boeken en software beoordelen promoten etc.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je een paar uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld auteurs, sprekers en standhouders voor symposia en andere events, maar ook met leden willen onderhouden. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur van HCC!beleggen



 


HCC beleggen Website   Vacatures Adverteren Downloads HCC de Vereniging
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.


Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden