Nieuwsbrief20180701

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Juli 2018
..

Analyse van Unilever met behulp van CoFA
Bron:  HCC Beleggen CoSA-werkgroep
HCC_logo.gif

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via e-mail.
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.

In dit artikel tonen we de analyse van Unilever zoals deze in een recente CoSA-Nieuwsbrief is gepubliceerd.
Voor deze analyse maken we gebruik van het programma CoFA.


In onze artikelen voor de HCC Nieuwsbrief hebben we aandacht besteed aan drie methoden voor het beleggen in aandelen en aan de gegevens van een aandeel die we hierbij gebruiken. Ook zijn de programma’s aan de orde gekomen waarmee we onze analyses uitvoeren.
Dit alles is er natuurlijk op gericht om een objectief beeld te krijgen van het rendement op de Lange Termijn dat we van een aandeel mogen verwachten. In dit artikel tonen we de analyse van Unilever zoals deze in een recente CoSA-Nieuwsbrief is gepubliceerd.
Voor deze analyse maken we gebruik van het programma CoFA. In onderstaande analyse zijn we uitgegaan van de kengetallen zoals deze uit de standaardberekeningen volgen, maar CoFA biedt ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld de verwachting voor de Winst/Aandeel naar eigen inzicht aan te passen, waardoor verschillende scenario’s kunnen worden bekeken.
20180702-Unilever-NV-740x417-I16.png
Unilever NV DR

                   Unilever als DividendGroei(DG)-aandeel.   
Commentaar (EK)
  • Het is bijzonder als een Europees aandeel in een kopgroep van de CoSA-rangtabel verschijnt. Omdat hoger geplaatste DG-aandelen reeds eerder zijn besproken en we niet alleen maar REIT's en financiële bedrijven willen bespreken, kiezen we uit de twee overgebleven aandelen het aandeel dat het recentst is geactualiseerd, nl. Unilever N.V.
  • Unilever is aan de lezers van deze CoSA-nieuwsbrief welbekend en behoeft slechts summiere toelichting. Het wereldwijd opererend bedrijf voor voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen is aan de Amsterdamse en Londense beurzen genoteerd. Het bestaat in zijn huidige vorm sinds 1930. De omzet wordt ter plekke genereerd en is 38% Europees, 35% Noord- en Latijns-Amerikaans en 27% rest van de wereld. Unilever heeft rond de 175000 medewerkers.
  • Zoals immer werpen we eerst een blik op de grafiek en constateren dat de WpA-, Omzet- en  DpA-groeilijnen vrijwel evenwijdig en matig oplopend zijn en dat de historische waarden erop liggen of aanliggend zijn. Het EVpA is licht oplopend met iets meer van de groeilijn afwijkende waarden. Ook zien we dat in de laatste vijf historische boekjaren de groei per jaar iets meer toeneemt t.o.v. alle EVpA’s.
  • Cijfermatig wordt het voorgaande bevestigd met groeicijfers van 4,1 tot 7,2 %/jr en hoge tot zeer hoge R-kwadraten.. We zien dat verder  weerspiegeld in de gemiddelde jaarlijkse opbrengst door koers- en dividendgroei (PAR). Ook geruststellende cijfers zijn de K/W = 22,1 en in het laatste historische boekjaar zijn de W/EV = 36,6 % en de meerjarige schuld %LS = 49,2 %. Voor een DG-aandeel is het belangrijk te weten wat de prognose van het samengesteld gemiddelde jaarlijkse dividendrendement, de SJDR, is. Voor Unilever is dat, los van eventuele koerswinsten, 3,5 % voor de jaren 2018 t/m 2022, te gebruiken als aanvullende bron van inkomsten.
Conclusie
Unilever is een bekende bron voor aanvullende inkomsten bijv. gedurende het gepensioneerd zijn. Onder druk van invloedrijke aandeelhouders gaat Unilever de SJDR verhogen en heeft daarmee reeds een begin gemaakt. Zolang depositorekeningen en/of staatsobligaties minder opbrengen dan Unilever, verdient Unilever een plaats in de privéportefeuille.
Korte uitleg afkortingen: WpA = nettowinst per aandeel, DpA = dividend per aandeel, EVpA = eigen vermogen per aandeel, K/W = koers-winstverhouding en W/EV = nettowinst t.o.v. het eigen vermogen. De R-kwadraten zijn een maat voor de afwijking van de WpA’s, DpA’s e.d. t.o.v. de groeilijnen..



 


Meer aandacht voor ‘Value’
Bron:  Tjerk Smelt, Indexus
indexus-logo-200x132-I255.png
indexus_Tjerk-Smelt-120x160.jpg
Tjerk Smelt 

DSI Beleggingsadviseur bij Indexus.
Tjerk schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis ons eBook ‘ETF, Theorie & Praktijk’ 



De beleggingswereld wordt al een half jaar geterroriseerd door de handelsoorlog, in gang gezet door Donald Trump.
In het begin een oorlog tussen China en de Verenigde Staten, inmiddels een wereldhandelsoorlog .
De maatregelen over en weer stapelen zich op en het einde is nog lang niet in zicht.
Het wachten is op de climax om daarna weer door te kunnen gaan tot de orde van de dag; of wellicht komt er geen climax en is dit wat het is?

Wat is voor de belegger wijsheid?


De signalen zijn in ieder geval niet eenduidig. Er wordt groeivertraging verwacht van de economie, maar tegelijkertijd was de kredietverstrekking afgelopen maand in Nederland juist aan het pieken.
In Amerika daalt de werkloosheid sterk en om de looninflatie te beteugelen volgen er renteverhogingen.
En de beurzen?
De AEX schommelt lekker dit jaar maar is per vandaag weer terug bij af.
Voor de S&P500 geldt ongeveer hetzelfde, alleen de dollarstijging zorgt voor een plusje voor de Europese investeerder.
En China? Ja, daar doet het wel pijn. Na de piek in januari is de Hang Seng China fors gedaald, de laatste 3 weken zelfs 15%. Natuurlijk zijn er meer oorzaken aan te wijzen voor de daling in China, het is niet alleen de handelsoorlog, maar het geeft zeker aan waar de klappen nu vallen.

Zijn er landen of regio’s die geen last hebben van de handelsoorlog? Waar kan je met een gerust hart beleggen? De mondialisering heeft er eigenlijk voor gezorgd dat er voor de belegger geen ontkomen aan is. het blijft dus niet bij China of de Verenigde Staten ontwijken, ook Nederland speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de wereldhandel en het stagneren daarvan raakt ons direct.
De 50 landen die het meeste last hebben van een stagnatie in de wereldhandel zijn tevens de landen die bedrijven vertegenwoordigd hebben in de belangrijkste wereldwijde indexen.

Maar waar wel?
Als belegger moet je het dan dus zoeken in kleinere bedrijven die minder internationaal georiënteerd zijn, die een kleinere of geen rol spelen in de wereldwijde waardeketen. 
Bij kleinere bedrijven moet je denken aan de mid- en smallcaps. Hierop is een groot aantal beleggingsproducten voorhanden in binnen- en buitenland.
Voorbeelden hiervan zijn de iShares MSCI EMU Small Cap UCITS ETF (IE00B3VWMM18) en de SPDR® Russell 2000 U.S. Small Cap UCITS ETF (IE00BJ38QD84).
De beste bescherming is even niet beleggen, maar voor hoelang en wat is het moment om weer in te stappen. Zoals het al jaren gaat: ‘er is geen alternatief!’.
En omdat er dan toch belegd dient te worden zie je nu meer aandacht voor ‘Value’.
Oftewel het zoeken naar ondergewaardeerde bedrijven; deze zouden dan minder gevoelig zijn voor wereldwijde trends.
En om het dan helemaal compleet te maken is het ook mogelijk om in bijvoorbeeld Small-Cap Value te beleggen, bijvoorbeeld de Vanguard Small-Cap Value ETF (US9229086114).

Geeft dat garanties om te ontkomen aan de handelsoorlog?
Absoluut niet, maar de gevoeligheid voor de handelsoorlog wordt wel een stuk ingeperkt.

Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten en/of medewerkers van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.



 


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: janroozenburg@kpnplanet.nl



 


Oude namen op de beurs
Bron:  Jan Kolkman, Stockpicker-signaal
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.



De laatste weken zijn de componenten van beurs-indices als de AEX en de Dow Jones nogal in het nieuws.
Zo verdwijnt met General Electric, na meer dan 100 jaar, het laatste aandeel uit de de Dow Jones Industrial Average, dat oorspronkelijk in die index was opgenomen, uit die selectie.


Afgelopen week kreeg ik toevallig een pagina uit 1996 onder ogen waar een aantal aandelen, lang niet een volledige opsomming, werd genoemd dat toen op de beurs van Amsterdam was genoteerd.

Er stonden 56 aandelen op en daarvan staan er nu nog maar 15 op de koerslijst van dit moment. Dit houdt dus in dat ruwweg drie kwart van die namen van de beurs zijn verdwenen.
De aandelen uit 1996 die verdwenen:
ARNHEMSCHE SCHEEPSBOUW, ATHLON, BALLAST NEDAM, BIJENKORF, BOLSWESSANEN,
CALVE DELFT, CENTRALE SUIKER MAATSCHAPPIJ (CSM), DE DRIE ELECTRONICS,
DELFT INSTRUMENTS, DICO INT’L, DORDTSCHE PEROLEUM, DRAKA, ERIKS HOLDING, EVC INT’L, FREE RECORD SHOP, GAMMA HOLDING, GIST BROCADES, GROLSCH, GRONTMIJ,
HOLLANDIA INDUSTRIELE MIJ, HOLLANDSCHE BETON, LANDRE & GLINDERMAN,
MAXWELL PETROLEUM, MOEARA ENIM AANDELEN, MOEARA OPRICHTERSBEWIJZEN,
MOEARA ENIM WINSTBEWIJZEN, NBM AMSTELLAND, NED. PARTICIPATIE MIJ, NEDCON, NORIT, OPG, PEEK EN CLOPPENBURG, PORCELEYNE FLESCH, TEN CATE, TOOLEX-ALPHA,
VEREENIGDE TOUW.

Er zijn echter veel meer aandelen die van de Amsterdamse beurs verdwenen. Hier volgen de namen van een aantal die me zo te binnen schieten:

AABE WOL, AMSTERDAMSCHE DROOGDOK MIJ, BEIJNES,
BORNEO SUMATRA HANDELMAATSCHAPPIJ (BORSUMIJ), BRONSWERK,
BRONWATERLEIDING DOORN, CURACAO TRADING COMPANY (CETECO), DAF, DELI MIJ, DIEPENBROCK & REIJGERS ULFT, ETNA, FRIESCH-GRONINGSCHE HYPOTHEEKBANK, GAZELLE, VAN DER GIESSEN-DE NOORD, GRASSO, GUSTO, HANDELSVEREENIGING AMSTERDAM (HVA), HAVEN- EN SCHEEPVAARTBEDRIJVEN (HES), HELVOET RUBBER, HOLLANDSE SIGNAAL, HOGENSTRATEN, IHC CALAND, JONGENEEL HOUTHANDEL, KEY HOUTHANDEL,
KLENE SUIKERWERKEN, KON. JAVA CHINA PAKETVAART LIJN, KON. NED. STOOMBOOT MIJ., KON. PAKETVAART MIJ., KON. ROTTERDAMSCHE LLOYD,
LEEUWARDENSE IJS- EN MELKPRODUCTENFABRIEK (LIJEMPF), LEIDSCHE WOL, VAN MELLE, VAN DER MOOLEN, MOSA / REGOUT, MULDER-VOGEM, NED. KABELFABRIEK,
VAN NIEVELT-GOUDRIAAN, PONT HOUTHANDEL, PRINS DOKKUM, W.A. SCHOLTEN,
SMIT INTERNATIONALE SLEEPVAART, WILLEM SMIT TRANSFORMATORENFABRIEK,
SPHINX CERAMIQUE, STOOMVAARTMAATSCHAPPIJ NEDERLAND, STORK,
THOMASSEN & DRIJVER, TILBURGSE HYPOTHEEKBANK, TILBURGSE WATERLEIDING, VERSCHURE SCHEEPSWERF, WERKSPOOR, WESTLAND-UTRECHT HYPOTHEEKBANK.

Dit was dan eens een stukje beurs nostalgie.



 


Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via CoSA-L@beleggersonline.nl
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.



 


Zomer 2018
Bron:  William Chau, TraderAcademie
TraderAcademie-nl-290x60.gif
William-Chau-120x160.gif
William Chau


Ondernemer,
IT trainer,
actief daytrader en oprichter van traderacademie.nl
William is na een carrière in het bedrijfsleven zelfstandig verder gegaan. Naast IT houdt hij zich al jarenlang bezig met traden en heeft hierin diverse cursussen en opleidingen gevolgd. Zijn methodieken zijn Marktprofiel en Order Flow. Naast actief traden is zijn passie het overdragen van deze kennis aan geïnteresseerden. Vanuit deze gedachte is traderacademie.nl onstaan.

Traditioneel is de zomer een rustige periode op de beurs. Hoe zit het met de zomer van 2018? Daarvoor
moeten we even een kijkje nemen op de verschillende beurzen..


Aandelenmarkten
Allereerst de S&P 500 futures. Waar staan we nu? Op het moment van dit schrijven staat de S&P 500 op 2710 en is de afgelopen 3 weken alleen maar lager afgesloten na de subtop op 2800. Deze subtop van 2800 is begin maart ook al aangetikt en toen dook de S&P naar 2600/2550 wat weer een steunniveau is waar de S&P sinds februari al 3 keer een steun heeft gevonden.

Het all-time record is bereikt in januari en dat was rond de 2880. Sinds februari vertoeft de S&P zich feitelijk binnen een bandbreedte van 2550-2800 en het lijkt erop dat het voor de rest van het jaar zo zal blijven. De economie gaat goed wereldwijd, alhoewel Trump hier en daar wat zorgen baart m.b.t. isolationistische handelsverdragen.

De eerstkomende periode is de zomer en de kans is groot dat het de komende weken richting de 2600 gaat en daar weer een steun zal vinden.
20180701-trac-Fig1-734x345Web.png
Valutamarkten
De Euro lijkt 3 maanden geleden een belangrijke top te hebben bereikt, die 1 lijn vomt in een meerjarige neergaande beweging. Gezien het beleid van Trump lijkt het erop dat de komende maanden de Euro zich verder zal voortbewegen in neergaande richting.
20180701-trac-fig2-728x431Web.png
Grondstoffenmarkten
Op de grondstoffenmarkten valt vooral de neergang van Platina mij op. Dit edelmetaal is mede vanwege de opkomst van de elektrische auto-industrie al een paar jaar minder waard dan goud, terwijl dit traditioneel altijd het tegenovergestelde was. Momenteel nadert dit edelmetaal een zeer belangrijk steunpunt van de afgelopen 14 jaar, namelijk 800. Een kritiek punt dus, en het zal interessant worden wat de prijs van de platina future de komende tijd gaat doen.
20180701-trac-fig3-734x435Web.png
Obligatiemarkten
Tenslotte de obligatiemarkten. De Amerikaanse obligatie futures bevinden zich al lange tijd in een neergaande beweging wat natuurlijk logisch is, gezien het afbouwen van alle economisch stimulerende maatregelen en de renteverhogingen die erop volgden. Vooral de korte termijn obligaties lijken erg hard naar beneden te gaan. Vooralsnog is de outlook hier nog steeds omlaag.
20180701-trac-fig4-728x431Web.png
De Duitse 10-jaars staatobligatie future bevindt zich de afgelopen 2,5 jaar in een heel langzaam omlaag bewegende trend maar is de afgelopen 2 maanden omhooggeklommen na een 3 jaars dieptepunt van 157 geraakt te hebben. Momenteel zit hij op 162,50 en lijkt nog ruimte te hebben voor 164 alvorens de trend van de afgelopen 2,5 jaar te vervolgen.
20180701-trac-Bund-fig5-728x431Web.png
Trading
Hoe zit het met trading kansen? In rustige markten zul je anders moeten traden, genoegen moeten nemen met kleinere bewegingen en een verlaagde liquiditeit. Als je jezelf goed aanpast aan de omstandigheden zul je betere resultaten behalen. De lange termijn trend is in rustige tijden meer van belang, en het is handig om daarvan tijdens het traden bewust rekening mee te houden.



 


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Ben Rietveld



 


Beleggen in kannibalen?
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis,  Beterinbeleggen.nl
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

Zoals u waarschijnlijk wel weet begint de bestseller "Leer beleggen als Warren Buffett" met een aantal profielschetsen van 's werelds beste beleggers. Een van deze beleggers is Mohnish Pabrai. Hij betaalde in 2007 US $ 650.000 - geschonken aan een goed doel - voor een lunch met Warren Buffett.


Met Buffett en zijn zeer slimme zakenpartner Charlie Munger raakte Pabrai goed bevriend. In dit videofragment (duur: circa 5 minuten) vertelt Pabrai over enkele niet zo bekende maar wel heel waardevolle inzichten die hij heeft opgegaan tijdens persoonlijke gesprekken met Buffett en Munger.

Onderzoek naar kannibalen
Aan het einde van het videofragment stelt Pabrai dat Charlie Munger hem tijdens een lunch wees op de kannibalen op de beurs. Munger bedoelt hiermee bedrijven die voortdurend bezig zijn zichzelf op te eten. Oftewel voortdurend bezig eigen aandelen inkopen, waardoor het belang van de resterende aandeelhouders in het bedrijf steeds groter wordt.

Mohnish Pabrai besloot vervolgens zelf eens te onderzoeken of beleggen in kannibalen echt zo lucratief is. En dat lijkt daadwerkelijk het geval...

In een artikel gepubliceerd in het Amerikaanse zakenblad Forbes toont Pabrai aan dat het beleggen in zogeheten 'Uber Cannibals' tussen 1992 en 2016 een gemiddeld rendement had opgeleverd van 15,5% per jaar. De S&P 500 leverde in deze periode een rendement van 9,2% per jaar op.

De nieuwe kannibalen...
De 'Uber Cannibals' die Pabrai met zijn selectiecriteria voor het afgelopen jaar had geselecteerd presteerden wederom goed. De geselecteerde kannibalen leverden namelijk een rendement van 22,1% op. De S&P 500 in dezelfde periode 'slechts' 14%.

De nieuwe kannibalen die Pabrai recent voor de komende twaalf maanden selecteerde vindt u via deze link terug.


De ene kannibaal is de andere niet
Bedrijven kopen soms aandelen in om verwatering tegen te gaan die zou ontstaan als gevolg van aandelenopties uitgekeerd aan personeel en management (het aantal uitstaande aandelen daalt in dergelijke gevallen vaak helemaal niet). Ook komt het zo nu en dan voor dat bedrijven zich heel diep in de schulden steken om eigen aandelen in te kopen hetgeen een riskante strategie kan zijn.

De kannibalen waar Munger op doelt zijn bedrijven die goed winstgevend zijn maar die niet langer alle winst tegen een goed rendement in het bedrijf zelf kunnen herinvesteren. Inkoop van eigen aandelen - mits redelijk gewaardeerd - is dan een prima optie. Zulke aandelen renderen gemiddeld beschouwd bovengemiddeld, precies zoals Munger tijdens de lunch aan Pabrai had verteld...



 


Beursexperts verwachten geen koersstijging meer in 2018
Bron:  Corné van Zeijl, Actiam
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschool gevolgd.

Hierbij de uitslag van de maandelijkse enquête die ACTIAM onder de beursexperts heeft gehouden. Men is opnieuw somber gestemd. Voor de halfjaar vooruitzichten zelfs extreem somber.

Zo erg is het nog niet eerder geweest. Er zijn dan ook genoeg redenen voor.
Volgens de experts wordt Shell het beste aandeel van juli en Altice het slechtste.


Afgelopen maand waren de experts somber en dat hadden ze (weer) goed gezien.
De beurs ging naar beneden, hoewel zeer minimaal (-0.2%). Er zijn dan ook genoeg reden om terughoudend te zijn.
De mogelijke dreiging die er van een Italiaanse populistische regering uitgaat, de naderende Brexit, Trump’s handelsoorlog die steeds verder lijkt te escaleren, monetaire verkrapping in de US en in de Eurozone om er maar eens een paar te noemen.

Van de experts verwacht 19% een stijging in de komende maand terwijl maar liefst meer dan de helft van een daling uitgaat.
20180702-Axiam-afb1-740x288-I64.png
20180701-Actiam-fig2.png
Nog nooit zo somber voor lange termijn
Voor het komende halfjaar is netto ook hetzelfde percentage somber. Dat klinkt niet bijzonder, maar dat is het wel. Voor de lange termijn zijn de experts nog niet eerder zo somber geweest. Dat is goed in de grafiek terug te zien. Slechts 11% verwacht dat de beurs gaat stijgen met meer 6% in de komende 6 maanden. In de eerste van 2018 heeft u met de AEX bijna niets verdient, en volgens de professionals gaat dat in de rest van het jaar niet veel beter worden.
20180702-Axiam-afb3-740x297-I64.png
20180701-Actiam-fig4.png
Kleine min voor aandelenkeuzes in juni
Voordat we naar de toppers en de floppers kijken, moet ik eerst even mijn excuses maken. Door de nieuwe naam van Philips Lighting stonden er een paar namen verkeerd. Het goede lijstje voor de afgelopen maand had er daarom als volgt moeten uitzien. Per saldo blijft de performance toevalligerwijs precies gelijk; -0,9% voor een long / short portefeuille. Signify was bij de toppers het grootste probleem.  Vopak is ook een opvallende naam. Het bedrijf wordt niet vaak genoemd. Maar deze maand toevallig wel en toevallig was het ook een van de slechtste aandelen. De vergelijkbare long/short portefeuille op basis van de enquête onder particuliere beleggers bij IEX, leverde een min van 4,7% op. Dat kwam vooral omdat zij Galapagos als grootste topper hadden neergezet. De laatste beursdag deed dan ook het meeste pijn.
20180701-Actiam-fig5-740x206-I8.png
Shell favoriet en Altice weer niet
Voor de komende maand zijn beleggers vooral weer enthousiast over Shell. Vooral het feit dat de olieprijs hoog blijft, maakt beleggers vrolijk. Verder staan, ING, Heineken en Galapagos te dringen op plaats nummer 2. NB Op de laatste beursdag kwam het slechte nieuws van Galapagos binnen. Daarvoor hadden diverse experts hun keuze voor dit aandeel al gemaakt. Altice staat deze maand weer bovenaan bij de floppers. Hopelijk hebben ze deze maand meer geluk. De keuze voor Altice heeft de afgelopen twee maanden al flink wat rendement gekost. Opvallend is dat ASML op plaats nummer 2 verschijnt. Het aandeel is meestal erg populair. Het draaiende tech sentiment kan daar een reden voor zijn. Het lijst wordt vervolmaakt met Arcelor en Randstad.
20180701-Actiam-fig6-740x89-I8.png
Deze maand deden er 74 experts met de enquête mee.



 


Meedoen met HCC Beleggen.
/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is voortdurend op zoek naar actieve vrijwilligers  ( Op dit moment
zoeken we dringend  leden die mee willen helpen komende symposia te organiseren). Verder zoeken we leden die deel willen nemen aan het bestuur (secretaris) en ook bijvoorbeeld mensen die de redactie over de nieuwsbrief mede willen ondersteunen

Ben jij een enthousiaste belegger en wil je ook wat doen voor onze vereniging? Meld je dan aan via het bestuur of de redactie van HCC!beleggen.


Wie zoeken we?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, symposia en andere bijeenkomsten organiseren, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden, en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is dringend behoefte aan versterking. We zijn op zoek naar een secretaris, maar indien je affiniteit hebt met beleggen en je bestuurlijke ambities op een ander gebied liggen, komen we ook heel graag met je in contact.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die op regelmatige basis zo’n één à twee uur willen besteden aan het aanleveren van artikelen voor onze  website  en/of sociale media en de nieuwsbrieven. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden. Ook  interessante onderwerpen selecteren dan wel schrijven, artikelen, boeken en software beoordelen promoten etc.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je een paar uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld sprekers voor symposia maar ook met leden willen onderhouden. Dit zal ongeveer twee uur van je tijd per maand kosten. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur van HCC!beleggen



 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.


Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden