Nieuwsbrief20180501

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
mei 2018
..




HCC!expo op 12 mei in Utrecht
Bron:  HCC
expo2018-740x316i.png

Na enkele jaren stilte organiseert HCC weer een groots evenement. Op 12 mei 2018 vindt in de Expozaal van het Beatrixgebouw (naast Utrecht CS) de HCC!expo plaats, een mooie afsluiting van een prachtig jubileumjaar.

Deze HCC!expo het wordt hét digitale kennisevent. Voor de 50.000 HCC-leden zal dit het hoogtepunt van het jaar worden, maar ook andere digitale consumenten zijn er welkom.

Op deze dag zullen diverse Interessegroepen workshops en demonstraties geven, kun je als HCC-lid goedkoop producten aanschaffen en worden winnaars gehuldigd van wedstrijden die Interessegroepen organiseren in het kader van het jubileumjaar.
Programma
Hoe bouw je zelf een drone? Wat brengt de nieuwe update van Windows 10? Hoe werkt een robot? Hoe maak je software intelligent? Wat kun je allemaal met een 3D-printer? Is programmeren in Linux moeilijk? Hoe ziet een Virtual Reality wereld eruit?

Dat en nog veel meer kun je te weten komen tijdens HCC!expo op zaterdag 12 mei!

Wil jij voor HCC Beleggen ook deel uitmaken van de HCC!beleggen stand bemensing op de
HCC!expo in de Jaarbeurs te Utrecht?
Geef je dan voor a.s. dinsdag op via  redactie@beleggersonline.nl



 


Essentiële beleggersinformatie
Bron:  Tjerk Smelt, DSI Beleggingsadviseur, Indexus
indexus-logo-200x132-I255.png
indexus_Tjerk-Smelt-120x160.jpg
Tjerk Smelt 

Financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus.
Tjerk schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis ons eBook ‘ETF, Theorie & Praktijk’ 



Om de belegger te beschermen dienen beleggingsproducten tegenwoordig te beschikken over een Nederlandse omschrijving.
Dan is het tenminste duidelijk waar het product voor staat, wat de specifieke kenmerken zijn.
Deze informatie in de vorm van een KIID (Key Investor Information Document), in het Nederlands een EBI (Essentiële Beleggers Informatie), somt alle relevante, tijdloze data op.

De vraag is of je op basis daarvan een beleggingsbeslissing kunt nemen?

Het doel ervan is natuurlijk om meer transparantie en bescherming te creëren, vooral voor de doe-t-zelf-belegger, maar ook voor de adviesbelegger.


Zoals aangegeven is een KIID of EBI redelijk tijdloos. Het beleid van het product staat omschreven, maar hoe dat in de praktijk uitpakt niet.

Indexbeleggen
Bij indexbeleggen wordt er belegd op basis van vooraf vastgelegde regels.
Dat schept veel transparantie, want je weet wat je koopt, maar er kan ook elke dag online gevolgd worden hoe het product zich ontwikkelt.

Maar klopt het wel?

Door de marktontwikkelingen kunnen er heel scheve verhoudingen in een product ontstaan, puur omdat de regels gevolgd worden.
Simpele voorbeelden: er wordt belegd in de grootste bedrijven van de wereld. Wanneer de grootste bedrijven van de wereld meer en meer Amerikaans zijn, dan neemt het valutarisico (of -kans) toe.
Dit laatste wordt wel meegenomen in de beschrijving, maar de huidige verhouding, of hoe deze zich ontwikkelt door de tijd heen natuurlijk niet.
De belegger wordt goed wakker geschud wanneer de dollar in een zeker jaar met 14% daalt!
Een tweede voorbeeld: er wordt alleen belegd in obligaties met een positief rendement.
Tien jaar geleden gold dat voor vrijwel alle Euro staatsobligaties en ook voor alle looptijden.
Anno 2018 kent het merendeel van de Euro staatsobligaties met een looptijd korter dan vijf jaar een negatief rendement.
Dan vindt er automatisch een overallocatieplaats in landen waar de rente nog wel iets hoger is, dus met name de minder kredietwaardige landen binnen dezelfde regio; bijvoorbeeld 67% in Italiaans papier!

Een van de belangrijkste kenmerken bij het indexbeleggen is  de transparantie; voor veel beleggers de reden om voor deze beleggingsproducten te kiezen.
Online is alle relevante informatie op dagbasis te vinden. Welke index wordt precies gevolgd? Wat zijn de voorwaarden voor het wel of niet opnemen van aandelen of obligaties in de index? Is er een maximale weging van bedrijven/overheden, regio’s of sectoren in de index?
En wat is bijvoorbeeld de minimale kredietwaardigheid en/of de looptijd van obligaties?
Ondanks deze transparantie is het af en toe goed opletten, oftewel maak gebruik van de transparantie door goed je huiswerk te doen, en vergeet niet de ontwikkelingen bij te houden!

De naam
De naam van een indexbelegging dekt over het algemeen de lading. Wanneer de naam van een beleggingsproduct meldt dat het om Europosities gaat, zoals een EuroStoxx50-index, zal er niet in dollars, ponden of Zwitserse franken belegd worden. Tevens geeft deze naam aan dat het om slechts 50 aandelen gaat; dan verwacht je 50 klinkende namen en niet een small-cap bedrijf uit Griekenland.
Maar neem nu de ‘MSCI EM Latin America 10/40 Index’, een reguliere index die gevolgd wordt door een van de grootste indexbeleggingen gericht op Latijns Amerika.
Maar waarin beleg je dan precies?
In Latijns Amerika en wel in 110 verschillende aandelen!
Klopt, maar de landenverdeling is redelijk scheef. Brazilië telt voor een kleine 60% mee en met Mexico daarbij opgeteld kom je ruim boven de 80%!
Een keuze voor een indexbelegging gericht op een individueel land zou dan wellicht logischer zijn.

HCCB-rond-risicoscore4-30deg-220x220.pngObligaties
 In de studieboeken staat dat er bij een dreiging van rentestijging beter in kortlopende obligaties belegd kan worden.
Een voorbeeld is dan de 0 tot 3 jaars euro bedrijfsobligaties (Bloomberg Barclays Euro 0-3 Year Corporate Bond Index); door de korte looptijd is de rentegevoeligheid laag.
Maar welke rente? Het effectieve rendement is bruto minder dan 0,1%! Minus de kosten (product en bank) is het zonder rentestijging al een gegarandeerd verlies.
Op de schaal van het ‘Risico- en opbrengstprofiel’, van 1 tot en met 7 in de KIID, krijgt het een 2, oftewel bijna het laagste risiconiveau!

Conclusie
Indexbeleggen wijkt eigenlijk niet af van beleggen in actieve beleggingsfondsen of rechtstreeks in aandelen of obligaties. Beleg niet alleen op basis van een KIID of factsheet, inlezen en doorlopende aandacht blijven essentieel.  Een  belangrijk pluspunt van indexbeleggingen is dat alle informatie online te vinden is. Met name bij de meer exotische namen en kleinere markten is het zeker opletten. Dat geldt ook, of misschien wel in het bijzonder, voor obligatiebeleggingen.



 


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: janroozenburg@kpnplanet.nl



 


Herbelegging van dividenden
Bron:  Jan Kolkman, Stockpicker-signaal

Al jaren, tot februari 2018, las je steeds meer, dat diverse beurs-indices, zolas de Dow Jones Industrials, de Standard & Poor’s 500, de NASDAQ Composite en ook de DAX, op nieuwe all time highs stonden. Dan vraag je je al gauw af hoe het dan zit met onze eigen AEX-index, want die staat nog altijd ruim 20 procent onder zijn all time high.

Een voornaam punt is de totaal andere samenstelling van deze indices. Wanneer we van de indices AEX en DAX de qua beurswaarde ZES grootste componenten eens vergelijken dan zien we al grote verschillen.
20180501-kolkman-tabel-1-630x350-I.png
Een punt dat we ook niet mogen vergeten is de mutaties in de indices. Zo zijn er in de AEX veel mutaties geweest omdat het aandeel van relatief te kleine beurswaarde was waardoor het werd vervangen door een aandeel met een grotere beurskapitalisatie.
In een publicatie van Arend Jan Kamp, in mei 2013 gepubliceerd in www.iexprofs.nl, lees ik meer dan 20 namen van aandelen die in de loop van de jaren uit de index verdwenen, sommige door een overname, andere om de eerder genoemde reden :
20180501-kolkman-tabel-2-630x116.png
En een heel belangrijk verschil met de Duitse DAX is dat dit een index is waarbij de dividenden, die op de aandelen zijn uitgekeerd, in de index zijn herbelegd, wat bij de AEX niet plaats vindt.

Om de invloed van het al dan niet herbeleggen van dividend te illustreren is het aardig de resultaten van de Amerikaanse Standard & Poor’s 500 Composite te bekijken.
20180501-kolkman-tabel-3-630x84-I.png
Het ticker symbol voor de Standard & Poor’s 500 zonder herbelegging is ^GSPC en voor die met herbelegging ^SP500TR. Wanneer je kijkt op Yahoo Finance bij ^GSPC ‘Historical data” dan zie je als voetnoot voor de rechter kolom: “Adjusted close price for both dividends and splits.”
Dit is een standaardzin, die je ook ziet bij de individuele aandelen. Maar is dus in het geval van de index onjuist.
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.

Bij de aandelen wordt voor de ‘herbelegging’ een heel eenvoudige methode gehanteerd.
Het dividendbedrag  dat per aandeel wordt uitgekeerd wordt domweg in mindering gebracht op de koersen in de cum-dividend-periode.
Dus bij Amerikaanse aandelen over een heel kwartaal, en in de periodes daarvoor worden de dividenden samengeteld en in mindering gebracht op de werkelijke koers.
Op het moment dat ik die methode zag was ik van mening dat de uitkomst nogal zou afwijken van de methode van een werkelijke herbelegging.
Daarom heb ik als test voor een aantal Amerikaanse aandelen een berekening opgezet van een werkelijke herbelegging en de uitkomsten vergeleken met de op Yahoo Finance genoemde methode.
Hieruit blijkt dat beide rekenmethodes op vrijwel de zelfde resultaten uitkomen.
Ik heb daardoor de indruk dat de door Yahoo Finance gepubliceerde methode wel aanvaardbaar is voor de korte termijn.
Maar wil je het doen voor de echt lange termijn, dan bereik je een keer het punt dat het totaal aan in mindering gebrachte dividenden groter is dan de koers.

Bij de herbelegging van dividenden wordt er soms uitgegaan van het dividend, na aftrek van de 15 procent dividendbelasting, die in Nederland geldt. Daar ben ik het niet mee eens, want deze belasting is een voorheffing op de Inkomstenbelasting.
Bovendien wanneer je het beleggingsresultaat van een spaarrekening of een obligatiebelegging bekijkt heb je ook niet te maken met zo’n voorheffing.
En de in zijn totaliteit te betalen belasting is mede afhankelijk van totaal andere factoren als je inkomen uit arbeid, hetgeen bij een heel groot deel van de bevolking van doorslaggevend belang is.
Daarom ben ik voorstander van herbelegging van de bruto dividenden om de vergelijking van resultaten fair te houden.



 


Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via CoSA-L@beleggersonline.nl
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.



 


Zo win je met Monopoly (en in het echt)
Bron: Hendrik Oude Nijhuis, Beterinbeleggen.nl.
German_Monopoly_board_in_the_middle_of_a_game360x222.jpg

Op de website Businessinsider.nl een leuke video (van ongeveer 3 minuten) tegen met tips om het bekende gezelschapsspel Monopoly te winnen.

Bij het spelen van het spel Monopoly is er vrijwel altijd wel een speler die er in het begin voor kiest om op zijn geld te blijven zitten. Aanvankelijk lijkt dat ook best een aardige strategie.
Iedere keer namelijk wanneer 'Start' gepasseerd wordt ziet deze speler zijn kapitaal groeien.
 
Deze strategie gaat goed totdat anderen huizen en hotels gaan kopen. Opeens moet overal huur betaald worden. Voor de speler die op zijn geld bleef zitten volgt het onvermijdelijke bankroet niet veel later..

In het echte leven is het niet helemaal zo dat een persoon uiteindelijk alles bezit, en alle anderen helemaal niets. Maar ook in het echte leven is het wel degelijk zo dat degenen die hun geld investeren in activa die zelf geld opbrengen (aandelen bijvoorbeeld) uiteindelijk vele malen beter af zijn dan degenen die op hun geld blijven zitten en niet investeren.

Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.
Hoe win je wel?
Hoe je wel wint met Monopoly? Koop zoveel mogelijk eigendommen. En bij voorkeur de oranje en rode straten want die hebben het hoogste verwachte rendement. Goed beschouwd zijn dat de value-aandelen van het Monopoly-spel!

En aardig om te weten: juist de duurste straten - Kalverstraat en Leidschestraat - blijken helemaal niet zulke aantrekkelijke straten om te kopen. Vergelijk ze met de meest geliefde aandelen van het moment, waarvan het verwachte rendement eigenlijk helemaal niet goed is.

Lessen voor in het echte leven...
Het spel Monopoly laat zich natuurlijk niet helemaal een-op-een vergelijken met het echte leven. Maar ook in het echte leven bestaat er wel degelijk een strategie om rijk te worden:
  1. Leef altijd onder je stand zodat er geld is om te investeren;
  2. Investeer het gespaarde geld in activa die zelf geld opbrengen.
Zoals bij Monopoly is het ook in het echte leven vrijwel onmogelijk om jezelf rijk te sparen. Omgekeerd is het vrijwel onmogelijk om niet rijk te worden wanneer gedurende een paar decennia wordt vastgehouden aan beide punten hierboven. Een beduidend kortere periode volstaat trouwens vaak al om 'gewoon' financieel onafhankelijk te worden...



 


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Ben Rietveld



 


Optimisme experts als sneeuw voor de zon verdwenen
Bron:  Corné van Zeijl,  ACTIAM.
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschoold gevolgd.


Hierbij ontvangt u de ACTIAM enquête onder beursexperts.
Vorige maand waren de experts plotsklaps positief geworden en dat hadden ze goed gezien.

De AEX steeg met bijna 5%, en dan is er ook nog eens bijna 1% aan dividend afgegaan.
Voor de maand mei heeft men al het optimisme weer afgeworpen.

Helaas waren de keuzes voor de individuele namen niet zo goed.
De toppers gingen maar met 1% omhoog, terwijl de floppers juist met 8% stegen.

Wellicht dat dat de reden is geweest dat er goeddeels dezelfde namen bij de toppers en bij de floppers van mei staan. Wat in april niet kwam, zal dan wel in mei komen.


Vorige maand waren de ondervraagde beursexperts (70 in totaal) nog enthousiast over de verwachte koersontwikkeling. En dat hadden ze goed gezien. De AEX ging met maar liefst 4,9% omhoog. En dat terwijl ook nog eens 0,9% aan dividend werd uitgekeerd. April was dus een ronduit prachtige maand. Voor mei is al het enthousiasme verdampt. De redenen hiervoor zijn een verwachte rentestijging toenemende politieke onrust, met name op het handelsfront en over de Iran kwestie.
20180501-Axiam-fig1-740x276.png
20180501-Axiam-fig2-254x94.png

Voor de lange termijn vooruitzichten is men ook een stuk somber geworden. Per saldo zijn er 9% punten meer pessimisten dan optimisten. April 2017 was voor het laatst dat we een dergelijke somberheid bij de lange termijn vooruitzichten hebben gezien. 
20180501-Axiam-fig3-740x294.png
20180501-Axiam-fig4-255x89.png
Individuele keuzes waren niet goed
De meeste favoriete aandelen gingen met slechts 1,0% gemiddeld omhoog. Zeker vergeleken met de AEX is dit een slechte score. Dat kwam vooral door de keuze van Galapagos . Dat aandeel net als vorige maand met 8,0% naar beneden. Ook de keuzes bij de minst favoriete aandelen waren niet goed. Arcelor Mittal (+9,3%), Altice (+18,3%) en Unibail (+7,1%) gingen allemaal flink omhoog. Alleen AKZO voldeed aan de sombere verwachtingen (-2,4%).
20180501-Axiam-fig5-740x200.png
Voor de komende maand houdt men voor een groot gedeelte vast aan de bestaande keuzes. Galapagos en ING staan opnieuw bij de meest favoriete aandelen. Alle aandelen die vorige maan bij de floppers stonden; Altice, AKZO Nobel, Arcelor Mittal en Unibail staan ook deze maand er weer bij. Beide aandelen zijn rentegevoelig en vele experts vrezen een stijging van de rente. Of zoals een expert het de 3% paniek (toen de Amerikaanse obligatie rente door het 3% niveau heen ging) gaat nog een staartje krijgen.
20180501-Axiam-fig6-740x100.png
Deze maand deden er 69 experts aan de enquête mee.



 


Vernieuwde Monetaire en financiële statistieken Nederland
Bron:  DNB
DNB-logo-360x115.png

DNB heeft een vernieuwde statistiek website, met veel aandacht voor visualisaties. Ook zijn er uitgebreide mogelijkheden om
 

Dashboards
DNB heeft een groot deel van de beschikbare data en grafieken  geordend in een overzichtelijk en samenhangende verzameling microapplicaties z.g. dashboards . Klik erop om ze te activeren.
Onderstaande is een overzicht van de belangrijkste dashboards en hier worden de belangrijkste ontwikkelingen in de financiële sector en op de betalingsbalans gepresenteerd.
De grafieken in de dashboards op de dashboardpagina van de DNB website worden gelijk ververst wanneer er nieuwe data beschikbaar komen, en zijn dus altijd actueel.
  #########
Voor elke grafiek die op een dashboard is opgenomen, zijn er meerdere exportopties. De grafiek zelf kan worden bewaard als een afbeelding. Ook is het mogelijk om de grafiekreeksen te downloaden.
De gebruikte reeksen vormen slechts een kleine selectie uit de database met alle datatabellen. Reeksen die niet in de dashboards zijn opgenomen, kunt u opvragen bij Data zoeken .



 


Eerste video's 70ste HCC!Beleggen symposium zijn klaar
Bron:  HCC Videoteam
hcc-round-logo-70x70.png
De eerste video's die tijdens het 70ste HCC!Beleggen symposium zijn gemaakt staan op youtube


1:03:27  Rentmeesterschap! Onze ideeën met Fundamentele analyse

door: Erick Erdsiek & Martin Boer (Florizon)
36:48   Value-beleggen Q&A

door: Hendrik Oude Nijhuis (Beterinbeleggen)
41:45 Asset Backed Entertainment Financing, the profitable niche

door: Roland Mustert (MM Global Movies)

Overige video's komen als ze klaar zijn in de afspeel lijst te staan te staan
HCC!Beleggen 70ste Symposium 2018

Kijk ook eens naar de video's van voorgaande symposia zie:
HCC!Beleggen 69ste Symposium 2017
HCC!Beleggen 68ste Symposium 2017
HCC!Beleggen Symposium 2016
HCC!Beleggen Symposium 2015



 


Meedoen met HCC Beleggen.
/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is voortdurend op zoek naar actieve vrijwilligers  ( Op dit moment
zoeken we dringend  leden die mee willen helpen komende symposia te organiseren). Verder zoeken we leden die deel willen nemen aan het bestuur (secretaris) en ook bijvoorbeeld mensen die de redactie over de nieuwsbrief mede willen voeren of als webmaster willen fungeren.

Ben jij een enthousiaste belegger en wil je ook wat doen voor onze vereniging? Meld je dan aan via het bestuur of de redactie van HCC!beleggen.


Wie zoeken we?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, symposia en andere bijeenkomsten organiseren, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden, en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is dringend behoefte aan versterking. We zijn op zoek naar een secretaris, maar indien je affiniteit hebt met beleggen en je bestuurlijke ambities op een ander gebied liggen, komen we ook heel graag met je in contact.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die op regelmatige basis zo’n één à twee uur willen besteden aan het aanleveren van artikelen voor onze  website  en/of sociale media en de nieuwsbrieven. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden. Ook  interessante onderwerpen selecteren dan wel schrijven, artikelen, boeken en software beoordelen promoten etc.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je ongeveer vier uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld sprekers voor symposia maar ook met leden willen onderhouden. Dit zal ongeveer twee uur van je tijd per maand kosten. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur of de redactie van HCC!beleggen



 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden