Nieuwsbrief20180301

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Januari 2018
..

Het 70ste(!) HCC beleggers symposium is op 28 april 2018
70beleggen-logo-final-740x221.png

Zet alvast in uw agenda: 28 april is het weer zo ver. Het 70ste(!) HCC beleggers symposium. 

Het programma is bijna rond en het beloofd weer een informatieve dag te worden.
Als thema is er gekozen voor een oude Japanse spreuk:

"Het kan de berg niks schelen waarlangs je hem beklimt".

Deze spreuk is in hoge mate ook van toepassing op beleggen. Er zijn vele wegen c.q. methoden die tot succes leiden.  En net als bij het beklimmen van een berg ga je bij het beleggen soms eerst een beetje naar beneden om verder op weer verder omhoog te kunnen gaan.

Tijdens het symposium komen, zoals altijd, heel verschillende paden tot succes aan de orde en daarnaast zal ongetwijfeld zal ook het turbulente begin van dit jaar aan de orde komen.



 


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: janroozenburg@kpnplanet.nl



 


Spreiding, de basis van verstandig beleggen
Bron:  Ronald Kok, Analist
analist.nl200x42.gif
2017-Ronald-Kok120x160.jpg


Ronald Kok (RBA) 

Financieel analist, entrepeneur en uitgever van o.a. Analist.nl
Na zijn economie opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, VBA aan de VU  Universiteit van Amsterdam bleef hij zich verder specialiseren w.o. EFFAS , en  focust hij zich nu vooral op financiële analyse en de praktische toepasbaarheid van beleggingsstrategieën. Zijn aandachtsgebieden zijn vooral de Amerikaanse en Europese aandelen. Daarnaast focust Ronald zich ook op derivatenstrategieën, asset-allocatie en risicomanagement.



We kunnen er maar niet vaak genoeg op hameren dat beleggers hun beleggingen absoluut stevig moeten spreiden.
Te allen tijde, ook bij opgaande markten, is dit nu eenmaal beter.

Eén van de redenen waarom de meeste beleggers het (gigantisch) afleggen tegen de ETF’s is omdat zij vaak door een te lage spreiding veel te veel risico’s hebben en dus veel averij oplopen hetgeen de ETF’s door hun hoge spreiding juist voorkomen.

In dit artikel onderstrepen we nogmaals onze absolute ‘eis’ dat beleggers te allen tijde veel moeten spreiden.


Lokaal beleggen erg gevaarlijk
Wanneer wij kijken naar onze bezoekers op zowel Analist.be als Analist.nl zien we een gigantische voorkeur voor de nationale aandelen.
In België wordt er vooral op de Belgische aandelen gefocust en in Nederland op de Nederlandse aandelen.
Verder zien we dat de focus dan ook nog eens enorm bij de hoofdaandelen ligt, dus die van de Bel20 en de AEX-index.
Bekende termen zijn die van ‘goede huisvader aandelen’ en bij onze Noorderburen ‘de volksaandelen’. Wanneer wij beleggers spreken dan horen wij vaak dat ze beleggen in de bekende namen zoals AB Inbev, KBC, Solvay en in Nederland vooral ING, Shell en Unilever. Het zijn vaak de bekende namen die het overgrote gedeelte van de portefeuille uitmaken en dit is voor het risico natuurlijk catastrofaal.

Zo staan in Brussel de grote populaire namen zoals Nyrstar, Ageas en Roularta fors lager dan jaren terug. En over het vroegere populaire Dexia nog maar te zwijgen. In Nederland waren er enorme verliezen voor Heijmans, Arcelor Mittal, KPN, Aegon en Air France KLM. Genoemde aandelen staan bijna allemaal meer dan de helft lager dan 10 jaar geleden. Helaas waren al deze namen, ook nog eens vaak met een flinke overwegingen, in de meeste portefeuilles van de particuliere beleggers te vinden. Het credo van veel beleggers is helaas vaak dat het beter is om in de bekende ‘dichtbij huis’ bedrijven te beleggen dan (ver) over de grens.

Beurskoersen tamelijk onvoorspelbaar
Het is natuurlijk een open deur maar natuurlijk kan helemaal niemand de beurskoersen voorspellen. Wij houden ons echter wel vast aan diverse ‘value’ ratio’s die we op de langere termijn zeker outperformances hebben zien opleveren. Voorbeelden hiervan zijn de CAPE-ratio, het dividendrendement, de boekwaarde, de omzetgroei et cetera. Op de langere termijn zien we mandjes met lage waarden daarvan het aanmerkelijk beter doen dan, in onze ogen, alle andere strategieën. Maar moeten we dan een paar aandelen kopen die ‘goedkoop’ zijn en dan afwachten? Nee absoluut niet. Alle hele mooie rendementen uit het verleden zeggen weinig over de toekomst en al helemaal niet over individuele aandelen. Academische onderzoeken laten zien dat de beperkte voorspelbaarheid die er is alleen maar betrekking heeft op grote cohorten. Het feit dus dat bijvoorbeeld de aandelen IBM en Volkswagen op basis van diverse screeners ‘goedkoop’ worden genoemd wil absoluut niet zeggen dat deze beurskoersen ook onherroepelijk gaan stijgen. Sowieso is de beurs op de korte termijn 1 groot casino en daarnaast gelden de mooie rendementen van veel aandelenscreeners over grote aantallen aandelen over langere termijnen. Ik krijg dus vaak de vraag van of een aandeel goedkoop of duur is. Het antwoord dat ik hier dan op geef, en dat zou Warren Buffett ook geven, is dat het voorspellen van individuele beurskoersen vrij onzinnig is.

Om bij Warren Buffett te blijven. U ziet hier onder zijn portefeuille van eind 2017. U ziet dat hij zijn risico over bijna 50 aandelen verspreid. Weliswaar met een flinke overweging in Wells Fargo, Kraft Heinz en Apple maar het gros van zijn kapitaal is redelijk verdeeld.

Portefeuille Warren Buffett eind 2017: ook veel spreiding
20180301-Analist-fig1-694x352.png

Hoe meer aandelen hoe lager het risico
Het is natuurlijk een open deur om te stellen dat wanneer u uw risico’s spreidt dat u dan uw totale risico verlaagt. ‘The only free lunch is diversification’ is een bekend gezegde op Wall Street. Hiermee wordt bedoeld dat wanneer u behoorlijk veel spreiding heeft (zegge 30 a 40 aandelen) dat u uw neerwaartse risico’s enorm verlaagd. Het is bijna onmogelijk om 30 aandelen te hebben die allemaal een lagere omzet of winst zouden rapporteren. Natuurlijk zien we bij harde beurscrashes, zoals in 2001 en 2008, dat aandelen ongeacht hun waarderingen en masse verkocht worden. Ook in de toekomst zal dit blijven gebeuren. Dit is absoluut geen reden tot paniek want tot heden zijn alle harde koerscrashes uitstekende aankoopmomenten gebleken.
In de grafiek hier onder van de Amerikaanse hedgefondsmanager Boris Marjanovic, laat op de horizontale as het aantal aandelen en op de verticale as het risico zien. U ziet dat naarmate u meer aandelen heeft uw risico direct omlaag kukelt tot uiteindelijk een soort ijzeren bodem. Het toevoegen van meer aandelen aan uw portefeuille heeft dan amper / geen effect meer op uw risico; dat kan dan bijna niet minder worden. Een enorm grote aandelenportefeuille van bijvoorbeeld 200 aandelen heeft dan bijna hetzelfde risico als een portefeuille met 30 aandelen. Dit komt doordat aandelen uiteindelijk ook weer met elkaar verbonden zijn en niet als geheel losse risicocomponenten gezien kunnen worden.

20180301-Analist-fig2-621x318.png

Ook spreiden met succesvolle screeners

Terugkomend op het gebruik van aandelenscreeners, hier raden wij beleggers altijd aan om een mix van de beste aandelenscreeners te gebruiken. Zo was bijvoorbeeld de screener van Joseph Piotroski al jaren in de top in Amerika (gemiddeld ruim 15 procent per jaar) maar in het afgelopen jaar stond deze screener af en toe op een verlies van 30 procent. Verder kunnen veel screeners ook maar een handjevol aandelen bevatten. Door alleen deze te kiezen loopt u dus ook een fors risico ook al zijn deze aandelen ‘goedkoop’. Ons devies is dan ook om in uw portefeuille zeker 30 verschillende aandelen te hebben die op basis van de meest succesvolle screeners zijn geselecteerd. En indien er opties op deze aandelen uitstaan er dan gedekte callopties op schrijven.



 


Voordelig beleggen voor de doe-het-zelver
Bron: Erick Erdtsieck, Florizon.com.
Florizon.nl250x37.png
Erick-Erdtsieck-Florizon120x160.jpg
Erick Erdtsieck

Bedrijfskundig analist/adviseur en is samen met Martin Boer oprichter van Florizon.com.
Erick Erdtsieck heeft als levensmotto "hoe werkt het (hier) en waar kan ik bijdragen?".
Hij is sinds 1991 bezig met onderzoek naar financiële modellen. Hierbij is de focus steeds meer komen te liggen op de fundamentele analyse; het doorgronden van de cijfers en inzichtelijk maken van risico's
.


Misschien heeft u wel eens gedacht aan zelf-beleggen. Zelf uw bedrijven kiezen en de aandelen kopen en verkopen op de effectenbeurs. Natuurlijk kunt u kiezen voor een beleggingsfonds en maandelijks automatisch een bedrag inleggen dat dan voor u wordt belegd.
Lekker gemakkelijk.
Maar ook aan zelf-beleggen zitten een aantal voordelen: lage kosten, hoge transparantie en maximale flexibiliteit.

Is het dan niet moeilijk en kost me dat dan niet teveel tijd? Florizon heeft een platform ontwikkeld met een aantal slimme tools om zelf-beleggen eenvoudig te maken. Voor 10 euro per maand kunt u zich abonneren. De eerste maand kunt u het gratis uitproberen.

In dit artikel gaan we in op de voordelen van zelf-beleggen. Een volgende keer bespreken we hoe Florizon zelf-beleggen toegankelijk en eenvoudig maakt.


Hoe werkt zelf-beleggen?
Om zelf te kunnen handelen heeft u een effectenrekening nodig. Die kunt u openen bij de z.g. Brokers: Binck, deGiro, Lynx. Maar ook bij uw eigen bank. Het openen van een rekening is gratis. Uw eigen betaalrekening vormt de tegenrekening, net als bij veel spaarproducten. De gekozen effectenrekening bepaalt de kostenstructuur van de transacties en (de flexibiliteit in) de handelsmogelijkheden.
Florizon is dus geen partij in uw vermogen. Dat is iets tussen u en uw bank.

Kosten
Omdat u uw eigen aandelen koopt en verkoopt, betaalt u transactiekosten. Meestal 10 euro per keer, maar ook lager is mogelijk. De totale kosten per jaar zijn dus afhankelijk van het aantal transacties dat u doet.
Ook voor een beleggingsfonds worden kosten gemaakt. Dit betreft transactie- en/of afslagkosten, maar ook de beheerkosten. De beheerkosten worden ingehouden op het rendement. U betaalt ze dus wel, maar u ziet ze niet gelijk. Er zijn door de autoriteiten richtlijnen opgesteld over het inzichtelijk maken van deze kosten. Beheerkosten moeten worden uitgedrukt in de Total Expense Ratio (TER). Deze bedraagt tussen de 0,5 en 2% per jaar.
De transactiekosten betaalt u bij het in/uitstappen, meestal tussen de 0,2 en 0,5%. Ook afslagkosten gaan per transactie en zijn soortgelijk qua omvang. De afslag ontstaat doordat er een verschil tussen inkoop en verkoopprijs wordt gehanteerd. U koopt tegen de hogere koers en verkoopt tegen de lagere koers.

Zelf-beleggen wint het qua kosten van uitbesteden en scheelt de belegger vele duizenden euro's over een wat langere periode bekeken, zelfs bij wat kleinere vermogens. U weet precies wat iets kost.

Transparantie
Omdat u uw eigen aandelen koopt en verkoopt, bepaalt u zelf waarin u belegt. Wil u liever duurzaam, of wilt u juist bepaalde onderwerpen vermijden: wapenindustrie, energie/Co2, genotsmiddelen/verslaving.
U zit aan de knoppen en mag het allemaal zelf bepalen. Informatie over de bedrijven is tegenwoordig goed voorhanden door het internet.
Bij een beleggingsfonds, maar ook pensioenfonds moet u maar afwachten hoe/of het beleggingsbeleid is vastgesteld en of u hier dan achter kan staan.

U bent verantwoordelijk over uw eigen beleggingskeuzes en bepaalt uw eigen maatschappelijke thema's.

Flexibiliteit
Doordat u uw eigen aandelenportefeuille beheert, blijft u toegang houden tot uw vermogen. Mocht u geld nodig hebben om een moeilijke periode te overbruggen, dan bent u in staat om bij te sturen. Misschien krijgt u de beschikking over gelden uit een gift of erfenis, ook dan kunt u uw aandelenportefeuille extra spekken. Aandelen zijn dagelijks verhandelbaar. U kunt zeer snel over de middelen beschikken.
Bij beleggingsfondsen duurt het net allemaal even wat langer.
Heeft de een financieel/fiscaal product met daarin beleggingsfondsen dan kunt u niet meer bij uw geld totdat er een levensgebeurtenis plaatsvindt (met pensioen, overlijden, arbeidsongeschikt). Vaak heeft u tegen (fiscale) kosten, een mogelijkheid tot afkoop.

U ziet het zelf-beleggen geeft maximale flexibiliteit in de hobbeltjes van het leven. U creëert uw eigen levensreserve.

Eigendom
Uw aandelenportefeuille vormt net als een eigen huis uw eigendom. De bank of broker heeft (bijna altijd) een bewaardepot ingericht waar uw effecten worden bewaard. Dit is juridische afgescheiden entiteit.
Voor beleggingsfondsen is dit meestal niet het geval. De bezittingen blijven eigendom van de financiële instelling die het beleggingsfonds heeft.

In extreme omstandigheden bent u beter af met een eigen aandelenportefeuille.

Samenvattend
Zelf-beleggen zorgt voor empowerment van het beleggen. Zelf bewuste keuzes maken en aan het stuur van uw eigen vermogen. Tegen lage kosten, hoge transparantie en maximale flexibiliteit.

Aan zelf-beleggen kleven natuurlijk ook enkele nadelen.
Het kost u wat tijd om een mening te vormen over een bedrijf/belegging en vindt u het wel leuk om af en toe met economie en maatschappij bezig te zijn. Het is weer eens wat anders dan tuinieren, verzamelen of andere hobby.

En hoe bepaal je nu wat een goede belegging is? Kun je de risico's wel goed beheersen bij een kleinere beleggingsportefeuille? En wanneer moet je nu instappen?
Een volgende keer bespreken we hoe Florizon deze aandachtspunten heeft geadresseerd. Voor al deze vragen zijn er tools beschikbaar.



 


Hoe te beginnen met Futures handelen
Bron:  William Chau, traderacademie.nl
TraderAcademie-nl-290x60.gif
William-Chau-120x160.gif
William Chau


Actief trader en oprichter van traderacademie.nl
Na een carrière in het bedrijfsleven is William zelfstandig verder gegaan. Hij houdt zich al jarenlang bezig met traden en heeft hierin diverse cursussen en opleidingen gevolgd. Zijn methodieken zijn Marktprofiel en Order Flow. Naast actief traden is zijn passie het overdragen van deze kennis aan geïnteresseerden. Vanuit deze gedachte is traderacademie.nl onstaan.
website: traderacademie.nl



Futures zijn erg aantrekkelijk voor de actieve belegger/handelaar vanwege de relatieve eenvoud ten opzichte van andere beleggingscategorieën ten aanzien van long/short gaan, de openingstijden, het brede aanbod en de liquiditeit van deze beleggingsinstrumenten.
Maar hoe kun je nou het beste beginnen met het handelen in futures?.


Kennis
Met stip op nummer 1 is natuurlijk zoveel mogelijk kennis opdoen.
Dit geldt natuurlijk voor alle beleggingsproducten, maar in het bijzonder voor het handelen in futures. In tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, is het bij futures mogelijk om méér te verliezen dan je inzet. Dit komt doordat futures hefboomproducten zijn, dat wil zeggen dat je kunt handelen met zeer grote bedragen terwijl je dit niet in je bezit hoeft te hebben.

Risicobeheersing
Dit kan zowel positief als negatief voor je uitpakken, en daarom is het 2e aspect waar je absoluut rekening mee moet houden als je futures handelt, je risicobeheersing. Daarmee wordt bedoeld dat je ten allen tijde nooit meer dan 1-3% van je beleggingskapitaal moet inzetten per trade. Anders is de kans dat je kapitaal in rook op gaat vrijwel 100%. Dit is tevens het aspect van futures handelen waar de meesten zeer veel moeite mee hebben.

' Gevaarlijk'  werk
Het derde aspect is dat je het handelen in futures niet als hobby moet zien, maar als ‘gevaarlijk’ werk (zoals bijvoorbeeld politiewerk). Volgens sommigen is het zelfs beter om het te zien als een soort topsport. Inderdaad komen er bij futures handelen allerlei psychologische aspecten bij kijken die hetzelfde zijn als bij topsport. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met verliezen, maar ook hoe om te gaan met winsten, etc.

'Sim trading'
Naast deze 3 aspecten is het vervolgens noodzakelijk om ervaring op te doen.
Dit kun je het beste beginnen te verkrijgen met zogenaamde ‘sim trading’, het handelen met fictief geld.
Dit is voornamelijk nuttig om het technische aspect onder de knie te krijgen, maar de psychologische aspecten komen hier echt niet aan bod.
Het is dan ook niet aan te raden om te lang sim te blijven traden, maar zodra je eenmaal de technische aspecten onder de knie hebt, te beginnen met ‘live traden’, d.w.z. met echt geld, maar met de kleinst mogelijke bedragen.
Mocht je in deze fase een lange tijd succesvol zijn, dan kun je gaan nadenken om met iets grotere bedragen te handelen, mocht je daartoe in staat zijn.

Het kan ook zijn dat handelen in futures niks voor je is, aangezien het ontzettend veel tijd en inspanning vergt. In dat geval raad ik je aan om hier niet aan te beginnen. Mocht je toch willen beleggen dan kun je beter lange termijn beleggen of je geld laten beheren door professionele vermogensbeheerders.

Dat was het weer voor deze keer.
    Trade veilig en tot de volgende keer.

Disclaimer: Dit artikel wordt uitsluitend ter informatie beschikbaar gesteld en vormt geen uitnodiging of aanbod tot het kopen of verkopen van effecten of andere financiële instrumenten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.



 


Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via CoSA-L@beleggersonline.nl
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.



 


Experts even langs de zijlijn
Bron: Corné van Zeijl, ACTIAM
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschoold gevolgd.



Voor februari waren de experts plotsklaps erg somber geworden.
We kunnen wel stellen dat ze dat goed hadden gezien.
Toen was slechts 23% optimistisch, terwijl maar liefst 45% een daling verwachtte.
Dat kwam uit en hoe.
De AEX ging maar liefst 4,4% naar beneden.
Voor de goede orde voor januari was men juist erg positief en toen gingen de koersen juist met 2,9% omhoog.
Goede reden om met extra aandacht naar hun verwachtingen voor de komende maand te kijken.

Maar ze bieden helaas geen houvast. Voor maart houden de optimisten en de pessimisten elkaar in evenwicht.

De optimisten kijken naar de goede economie, de pessimisten naar de stijgende rente en naar de terugvallende inkoopmanagersindices.

20180301-actiam-fig1.png
20180301-actiam-fig2-740x294.png
Ook voor de 6 maands vooruitzichten blijft men ook opvallend neutraal als groep en wel om dezelfde redenen.
20180301-actiam-fig3.png
20180301-actiam-fig4-740x300.png

Minder aandelenkeuzes in februari

De keuzes voor de individuele aandelen waren niet zo goed afgelopen maand. De toppers daalden met 5,3%, de floppers met slechts 2,9%. Dat komt vooral door de goede performance van Gemalto (logisch met het bod) en AKZO. Een kleine kanttekening is dat alle ballen op Altice waren gericht en dat aandeel ging  dan ook bijna 9% onderuit.  Bij de toppers bleef alleen Randstad in het groen, maar dat was niet genoeg.
 
20180301-actiam-fig5.png

ING topper en Altice (weer) flopper voor maart

Voor de komende maand staat ING met kop en schouders bovenaan. 12 experts denken dat dit het beste aandeel gaat worden en slechts één heeft het als slechtste aandeel genoemd. De experts denken dat dit aandeel het meest gaan profiteren van een mogelijke verdere rentestijging.  Altice staat bovenaan bij de floppers, dan volgt AKZO. Men vond de positieve reactie een beetje overdreven. Floppers 3 is Arcelor en bij nummer 4 had men moeite te kiezen er volgt een lange lijst.
 
20180301-actiam-fig6.png

Ondanks de vakantieperiode deden er toch 74 experts aan de enquête mee, waarvoor mijn dank.



 


Dit zijn de drie aantrekkelijkste auto-aandelen
Bron:  Robert van den Oever, 12 februari, 2018, Morningstar
MorningstarLogo-Header.gif
De auto-industrie zit is een overgangsfase naar autonoom rijden en elektrische aandrijving. Dat vraagt grote investeringen en het maken van essentiële keuzes. Intussen is de concurrentie moordend. Morningstar neemt de automotive industrie grondig onder de loep en selecteert de kansrijke spelers. Want er zitten aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven tussen. Morningstar licht er drie uit.

De concurrentie is moordend en de industrietak verkeert in een belangrijke overgangsfase op weg naar elektrisch en autonoom rijden die vraagt om investeringen en juiste keuzes voor de toekomst: de auto-industrie. Toch zijn er interessante beleggingsmogelijkheden in de auto-industrie. Morningstar-analisten Richard Hilgert en David Whiston nemen de wereldwijde automotive industrie onder de loep in een uitgebreid sectorrapport. We bespreken de Best Ideas die daaruit voortvloeien.

Voor Morningstar is Economic Moat, ofwel onderscheidend en concurrentievoordeel op langere termijn, een essentiele factor bij het vaststellen. De auto-industrie kent nauwelijks spelers met concurrentievoordeel. De concurrentie is moordend, want de inwisselbaarheid is groot en de klantentrouw is gering: de drempel om als consument over te stappen naar een ander merk ligt laag. Merkwaarde en technologische voorsprong leiden nauwelijks tot een langdurig concurrentievoordeel.

BMW
Een van de weinige autoconcerns met een Moat rating is BMW AG. De Narrow Moat rating danken de Duitsers aan hun merkkracht en hun technologisch intellectueel eigendom op het gebied van motoren en aandrijflijnen. BMW onderscheidt zich bovendien van concurrerende premiummerken als Mercedes-Benz en Audi omdat die laatste twee onderdeel van grote concerns met tal van andere activiteiten – bedrijfswagens en massamerken – waardoor de meerwaarde van het premiummerk verdwijnt in het grote geheel van het concern.
137527-bmw-m4-cs-2017-12-600x326.jpg
BMW M4 CS (Foto: BMW)

BMW is volgens analisten Hilgert en Whiston een van de Best Ideas binnen de automotive industrie. Dat komt deels door de Narrow Moat rating, maar ook door de discount van 14% die het aandeel kent ten opzichte van de Fair Value van 110 euro die analist Hilgert per aandeel calculeert.

De onderwaardering komt volgens de analist voort uit de angst bij beleggers dat de Amerikaanse automarkt over zijn hoogtepunt heen is en de komende jaren zal dalen. Ook speelt mee dat er onzekerheid heerst over de snelheid, richting en kosten van de overgang naar elektrisch rijden. Die ontwikkeling gaat gevolgen hebben, maar is het is lastig in te schatten wat, wanneer en hoeveel investering dat vraagt. Voor een relatief kleine speler als BMW wegen die investeringen zwaarder dan voor concerns als Volkswagen groep of Daimler.

Maar ook autobedrijven die Economic Moat hebben, kunnen toch aantrekkelijk zijn op basis van waardering. Dat geldt volgens de twee analisten voor General Motors en Volkswagen.

Volkswagen
Het aandeel Volkswagen AG kent momenteel een discount van 19% ten opzichte van de Fair Value van 221 die Morningstar voor het aandeel berekent. Het aandeel is flink afgestraft vanwege het dieselschandaal. Dat bracht ook miljardenboetes in de Verenigde Staten met zich mee. Volgens analist Hilgert is de narigheid in de VS voor VW wel zo’n beetje voorbij. Er loopt een programma om dieselauto's met sjoemelsoftware terug te kopen of te repareren met nieuwe software plus een vergoeding van 5.100 dollar per auto.

Wel houdt de analist rekening met mogelijk nog 20 miljard euro aan nieuwe boetes in Europa. Dat bedrag is gebaseerd op de Europese kartelwetgeving. Als VW dat gehele bedrag voor de kiezen zou krijgen, dan zal de Fair Value dalen naar 176 euro per aandeel. Verder zijn actiegroepen bezig om voor autobezitters net zulke vergoeding los te peuteren als in de VS, maar de kans van slagen en de eventuele financiële gevolgen daarvan zijn nu nog nauwelijks in te schatten.
vwpologti-1pb-600x326.jpg
Volkswagen Polo GTI (Foto: Volkswagen)

Opmerkelijk genoeg heeft het dieselschandaal de autoverkopen van het Volkswagen concern amper beïnvloed. Mede daardoor blijft de financiële situatie gezond (dat was al zo dankzij een forse hoeveelheid cash op de balans) en kan het bedrijf de boetes absorberen zonder dat er financiële nood ontstaat.

General Motors
Het Amerikaanse General Motors is weer helemaal terug na de moeilijke jaren die het achter de rug heeft. Een faillissement gevolgd door een doorstart met hulp van de overheid in 2009 was nodig om de eens zo machtige autoreus te laten overleven. Het is echt een ander bedrijf dan zoals ‘Old GM’ vóór het faillissement opereerde. Het grootste deel van de schuld bleef achter in de oude entiteit, er werden een reeks merken ten grave gedragen en een heel aantal fabrieken gesloten. Vorig jaar volgde een belangrijke grote stap met de verkoop van Opel aan het PSA (Peugeot-Citroën) concern, waarmee GM zich terugtrok uit Europa.

Beleggers zijn nog altijd wat afwachtend en dat maakt het aandeel ondergewaardeerd. Want er zit meer in dan de huidige koers impliceert. GM heeft al een indrukwekkende 5 miljard dollar aan kosten weggesneden sinds 2014 maar dat gaat voorlopig door. De ontwikkeling en productie wordt vereenvoudigd door te snoeien in het aantal platforms en modelvarianten en door meer techniek te delen tussen modellen. Daardoor is het break-even punt bij een veel lager aantal verkochte auto's komen te liggen, zodat GM ook dalende markten goed kan doorstaan. Bovendien is het modellenaanbod is tegenwoordig beter toegesneden op de vraag vanuit de markt, met compactere SUV’s en nieuwe pick-up trucks waar de Amerikaanse klanten zo gek op zijn.
2017-Chevrolet-Corvette-GrandSport-010-600x326.jpg
Chevrolet Corvette GrandSport (Foto: General Motors)

Al met al staat er een gezond bedrijf dat zo'n 5% van zijn omzet investeert en een genereus en houdbaar dividend uitkeert. Dat leidt tot een Fair Value van 56 dollar per aandeel en bij de huidige aandelen koers betekent een discount van maar liefst 23%.

Ook belangrijk is de inzet op de ontwikkeling van autonoom rijden. Daar is GM volgens de Morningstar-analisten veel verder mee dan andere fabrikanten. Na testen in de complexe verkeerssituaties van San Francisco breidt GM zijn testprogramma dit jaar uit naar New York. De ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s is niet te stoppen en GM loopt momenteel voorop.
AutomotiveObserver_jan_2018_Exhibit_0-600x148.PNG



 


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Ben Rietveld



 


Wijze woorden van Charlie Munger
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis, Beterinbeleggen.nl

Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

Afgelopen maand vond in Los Angeles de aandeelhoudersvergadering van uitgeversconcern Daily Journal Corporation plaats welke krantentitels als Los Angeles Daily Journal en Orange County Reporter uitgeeft. Niet bijster bijzonder ware het niet dat Buffett's rechterhand Charlie Munger (1924) al vele jaren de bestuursvoorzitter van dit bedrijf is.

Ieder jaar reizen vele tienduizenden beleggers naar Omaha af - waaronder ook zeker enkele tientallen Nederlanders en Belgen - om de aandeelhoudersvergadering van Buffett's Berkshire Hathaway bij te wonen.
De jaarvergadering van Daily Journal is als een mini-variant hiervan te zien.
Gedurende twee uur gaf Munger antwoord op vragen van beleggers die soms van ver naar Los Angeles waren afgereisd.
Aan bod kwamen onder meer olie en klimaatverandering, vliegtuigen en elektrische auto's, de oplopende staatsschuld van de Verenigde Staten en hoe een succesvol leven te leiden..


Munger over bitcoin
Waar de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway een feestje voor beleggers is met vele interessante en vermakelijke activiteiten erom heen georganiseerd gaat het er bij de jaarvergadering van Daily Journal een stuk serieuzer aan toe. Beleggen in bitcoins ziet Munger absoluut niet zitten en ook over andere nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie heeft Munger zijn bedenkingen.
De stijgingen van de prijs van bitcoins de afgelopen jaren is volgens Munger 'totale gekte' van personen die denken zo snel geld te kunnen verdienen. Munger drong de Amerikaanse overheid erop aan om harder tegen de excessen van bitcoin op te treden. "Hoe populairder het [bitcoin] werd, hoe meer ik het haatte", aldus Munger.

Lintworm in de economie
Munger is een voorstander van het plan van Berkshire Hathaway, Amazon.com en JPMorgan Chase om samen een bedrijf voor hun werknemers op te richten om daarmee de alsmaar stijgende kosten van gezondheidszorg in de Verenigde Staten te beteugelen. Buffett vergeleek de steeds verder stijgende kosten van gezondheidszorg in de Verenigde Staten eerder eens met een lintworm in de economie.
"Het is niet juist om zoveel geld van stervende mensen af te nemen", aldus Munger. Volgens Munger is dergelijk gedrag niet enkel betreurenswaardig te noemen maar evengoed misdadig.

Humor van 94-jarigen
De kans is groot dat dit een van de laatste - zo niet de laatste - aandeelhoudersvergadering van Daily Journal met Charlie Munger is geweest. Waarschijnlijk daarom ook dat deze aandeelhoudersvergadering een stuk drukker was vergeleken met de editie van afgelopen jaar.

De briljante, uiterst nuchtere rechterhand van Warren Buffett grapte over zijn hoge leeftijd: "Ik ben heel blij om hier te zijn. Ik ben eigenlijk überhaupt blij om nog ergens te zijn."



 






 


Ben je goed in communicatie?
/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is voortdurend op zoek naar actieve vrijwilligers  ( Op dit moment
zoeken we dringend  leden die mee willen helpen komende symposia te organiseren). Verder zoeken we leden die deel willen nemen aan het bestuur (secretaris) en ook bijvoorbeeld mensen die de redactie over de nieuwsbrief mede willen voeren of als webmaster willen fungeren.

Ben jij een enthousiaste belegger en wil je ook wat doen voor onze vereniging? Meld je dan aan via het bestuur of de redactie van HCC!beleggen.


Wie zoeken we?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden, en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is dringend behoefte aan versterking. We zijn op zoek naar een secretaris, maar indien je affiniteit hebt met beleggen en je bestuurlijke ambities op een ander gebied liggen, komen we ook heel graag met je in contact.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die zo’n één à twee uur per week willen besteden aan het aanleveren van artikelen voor onze  website  en/of sociale media en de nieuwsbrieven. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden interessante onderwerpen selecteren dan wel schrijven beoordelen promoten etc.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je ongeveer vier uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld sprekers voor symposia maar ook met leden willen onderhouden. Dit zal ongeveer twee uur van je tijd per maand kosten. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur of de redactie van HCC!beleggen



 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden