Nieuwsbrief20170301

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Maart 2017
..

Hoe als belegger voorbereid zijn op de Neuro en Zeuro?
68symp-max-logo-740x235.jpg
25 maart as is het weer zo ver. Dan organiseren we voor de 68ste keer het hcc beleggerssymposium. Thema is dit keer:
"Hoe als belegger voorbereid zijn op de Neuro en de Zeuro"

De Euro schudt op zijn grondvesten. De ECB haalt alles uit de kast om de Euro te redden. Draghi heeft dit zelf gezegd en voegt de daad bij het woord: de korte rente wordt gedrukt, obligaties van de overheden en bedrijven worden massaal opgekocht. Hoelang kan dit nog verder gaan? Italië zit op een schuld van 130% van haar bruto nationaal product. Zodra de rente stijgt, stijgt het begrotingstekort en moet de overheid nog meer staatsobligaties uitgeven. Durft de ECB die dan ook op te gaan kopen of zegt de harde kern in de ECB dan stop? Onvermijdelijk zal de Euro dan moeten splitsen, in elk geval in een Neuro en Zeuro. Kunnen wij als belegger daarop inspelen en wat dan te doen? Prangende en belangrijke vragen voor elke investeerder.

Op het komende HCC Beleggen Symposium hebben we weer een keur aan sprekers die strategieën geven waarmee u op deze en andere tijden kunt inspelen. Zet daarom nu alvast de datum van het komende symposium in uw agenda.
Kortom, zorg dat je er op 25 maart bij bent. Het belooft een leuke dag te worden!

Klik hier om direkt naar de inschrijfpagina te gaan.
Op  beleggersonline.nl worden in de komende tijd alle details over dit symposium gepubliceerd.



 


Programma overzicht

10:00 - 10:45 Statenkamer

HCC Beleggen

Ledenvergadering

HCC-Beleggen-ALV148x160.jpg

11:05 - 11:50 Collenbergh zaal
11:05 - 11:50 Statenkamer
 Corné van Zeijl

(Actiam)
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
De toestand van de economie en de beurs
Jochem Baalmann
& Tjerk Smelt


(Indexus)
indexus-Jochem-Baalmann-Tjerk-Smelt180x160.png
Succesvol
Index beleggen
12:10 - 12:55 Collenbergh zaal
12:10 - 12:55 Statenkamer
Harry Klip
& Jan
Robert Schutte

(Optie Academy)
Harry-Klip-Jan-Robert180x160.png
Opties voor de ambitieuze beginner
Hendrik Oude Nijhuis
(Beterinbeleggen.nl)  
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Value Beleggen
13:30 - 14:15 Collenbergh zaal
13:30 - 14:15 Statenkamer
Harry Geels
& Frans Schreiber


(Blauwtulp)
frans-schreiber-en-Harry-Geels180x160.png
Alternatives in de portefeuille: waarom nu en welke dan?
Marian Hogeslag

(DoubleDividend)
Marian-Hogeslag120x160.png
Beleggen is simpel maar niet eenvoudig
14:35 - 15:20 Collenbergh zaal

Karel Mercx
(Beleggers Belangen)
Karel-Mercx120x160.jpg
Het huidige beursklimaat: alles wat u moet weten

 Einde



 


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.  - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen
Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Ben Rietveld



 


CoSA Rangtabel: Fraai hulpmiddel aandelenselectie
Bron:  HCC Beleggen CoSA-werkgroep
HCC-CoSA-logo312x128.gif
In dit artikel bespreken we de Rangtabel die elke week als bijlage bij de Nieuwsbrief wordt verzonden aan onze lezers.


Deze tabel bevat een overzicht van alle aandelen die wij volgen: Op dit moment zijn dat 112 aandelen genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs en de Xetra en 462 aandelen genoteerd in de VS.

Dit zijn geen willekeurig gekozen aandelen, maar aandelen die de potentie hebben om te voldoen aan de voorwaarden die wij stellen aan koopwaardigheid. Regelmatig worden aandelen toegevoegd of uit het bestand verwijderd.

De Rangtabel stelt de gebruikers in staat om eventueel zelf een rangorde van de aandelen te maken. Daarbij komen de (meest) koopwaardige aandelen bovenaan te staan, gevolgd door aandelen met een neutraal advies en daarna de aandelen waarvoor het verkoopadvies geldt.

Voor elk aandeel vermeldt de tabel de waarde van een aantal kengetallen. De waarde van een kengetal wordt getoetst aan de grenzen die we daarbij gesteld hebben. Voldoet een kengetal aan de eisen voor koopwaardigheid geeft dat een koopadvies voor het aandeel, mits ook de andere kengetallen aan de koopvoorwaarden voldoen. De waarde van een kengetal kan ook leiden tot een verkoopadvies en daarbij zijn we streng: Als dit verkoopadvies voor één kengetal geldt dan wordt dat het eindadvies.

De gebruiker kan de grenzen die aan kengetallen gesteld worden desgewenst naar eigen inzicht en voorkeur aanpassen.

Selectie o.b.v. methode KoersGroeibeleggen, DividendGroeibeleggen of DividendHerbeleggen
De Rangtabel biedt de mogelijkheid om een selectie te maken op grond van drie methoden:
  • KoersGroeibeleggen: aandelen waarvan verwacht kan worden dat hun koers na een periode van circa vijf jaar minstens verdubbeld zal zijn.
  • DividendGroeibeleggen: aandelen die voor de lange termijn geschikt zijn voor het genereren van extra inkomsten door dividenduitkeringen
  • DividendHerbeleggen: aandelen waarvan het uitgekeerde dividend wordt gebruikt voor de aankoop van meer aandelen in het bedrijf.
Voor een uitgebreide toelichting bij deze methoden verwijs ik naar artikelen die wij in de maanden september, oktober en november 2016 in deze Nieuwsbrief gepubliceerd hebben.
20170301-Cosa-tabel-730x243.png
Hierboven ziet u het bovenste deel van een recente Rangtabel.
In deze tabel is geselecteerd op basis van de methode KoersGroeibeleggen. Bovenaan staat de Kopgroep van aandelen die bij deze methode koopwaardig zijn

De Rangtabel is dus een belangrijk hulpmiddel voor de selectie van aandelen voor de middellange of lange termijn.
Niet iedere abonnee op de wekelijkse CoSA-nieuwsbrief zal in staat zijn om zelf de rangtabel aan te passen aan de eigen wens om bijvoorbeeld de rangorde van Koersgroei-, Dividendgroei- of DividendHerbeleg-aandelen te volgen. Daarom wordt worden de drie beleggingsmethoden bij toerbeurt driewekelijks in de nieuwsbrief getoond. Omdat het om lange-termijnbeleggen gaat is dat voldoende om op de hoogte te blijven.
We raden daarbij wel aan om niet alleen af te gaan op de uitkomst van de selectie door de tabel. Het is aan te raden om voor koopwaardige aandelen ook te kijken wat andere bronnen over deze aandelen zeggen.

Als een aandeel in de portefeuille is opgenomen, is het zeker niet nodig voortdurend oog op deze aandelen te houden. Per saldo is gekozen voor kwaliteitsaandelen waarvan voor de lange(re) termijn een goede performance verwacht kan worden.

Werkgroep CoSA
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter:Jan van der Meulen via CoSA-L@beleggersonline.nl  U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie,



 


Adrenaline beurs
Bron: Corné van Zeijl, Actiam
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg


De experts blijven erg somber, zij het iets minder dan vorige maand.
Het werd ook wel adrenaline beurs genoemd.
De somberheid van afgelopen maand kwam duidelijk niet uit.
De AEX steeg flink, m.n. door het bod op Unilever..



Februari was een prachtige beursmaand
De somberheid van de experts van afgelopen maand hebben we niet in de koersen teruggezien. Sterker nog februari was een prachtige beursmaand. De AEX steeg met bijna 4%.
Dat kwam natuurlijk vooral door het bod op Unilever. Deze AEX-reus steeg met 19,3%. De mediaan, de middelste waarneming, was slechts 1,1%.
Maar aangezien de onderliggende factoren, zoals politieke onzekerheid, verwachte rentestijging en de waardering van aandelen niet veranderd zijn, blijft men somber voor de beurs. Niet zo erg als vorige maand, maar het is wel duidelijk somber. Dat is goed in de grafiek te zien.
Een expert omschreef het mooi als een adrenaline beurs.
En op adrenaline kan je best nog een tijdje doorgaan, ook al ben je doodop. 
20170301-graf1-actiam-730x290.png
20170301-tab1-actiam178x70.png
Ook voor de langere termijn blijft men somber. En om dezelfde fundamentele reden. 
20170301-graf2-actiam-730x290.png
20170301-tab2-actiam-178x70.png
Slechte aandelenkeuzes
De aandelenkeuzes waren niet best. Bijna alle top aandelen bleven achter bij de AEX. Maar ook aan de flopperskant was het simpelweg slecht. Arcelor Mittal en Heineken scoorden allebei prima, terwijl de experts toch dachten dat het niet zo’n beste maand voor deze aandelen zou worden. In februari gingen de toppers met slechts 1,9% omhoog, maar stegen de floppers 4,8%. Een long/short fonds zou dus 2,9% hebben verloren. De IEX lezers lieten deze maand de experts ver achter zich. Hun fictieve long/short fonds scoorde wel een plus, 2,2% om precies te zien.
20170301-tab3-actiam-651x188.png
KPN en Ahold topper, Arcelor weer de grote flopper.
Voor de komende maand houdt men vast aan veilige namen als KPN en Ahold Delhaize. Een logische keuze als je somber over de beurs bent. Galapagos is een opmerkelijke binnenkomer in de topperslijst. En ook Shell zien we niet zo vaak bij de toppers staan.
Bij de floppers staat weer Arcelor Mittal fier bovenaan. Let wel vorige maand was de koersstijging 15,6%. Een ook Altice staat weer bij de floppers. Unilever en Boskalis complementeren de lijst. De stijging van Unilever vindt men wat overdreven en dus is dit een logische plaats voor dit aandeel.
20170301-tab4-actiam-651x82.png
 Deze maand deden er 63 experts aan de enquête mee.



 


Opmars van e-commerce dempt inflatie
Bron:  DNB
busje_chauffeur_PostNL_tcm10-15343-SH365x260.gif

De huidige opmars van e-commerce gaat via lagere kosten en toenemende concurrentie gepaard met neerwaartse druk op consumentenprijzen.
Zo ervaren huishoudens een gemiddeld prijsvoordeel van 6,5% op het aankoopbedrag bij online winkelen in plaats van in een fysieke winkel.
Bij benadering heeft e-commerce de stijging van de Nederlandse consumentenprijzen in 2016 gedempt met 0,1-procentpunt.


Opmars van e-commerce in Nederland
De aankoop van goederen en diensten via het internet door consumenten (e-commerce) groeit de laatste jaren sterk. Vergeleken met 2014 stegen de Nederlandse online bestedingen in 2015 met 16% tot een totaalbedrag van EUR 16,1 miljard. Deze ontwikkeling heeft zich doorgezet in 2016. Onderzoeksbureau GfK gaat uit van een toename van de online bestedingen met EUR 3,7 miljard naar EUR 19,8 miljard in 2016, ofwel een groei van 23%.
Daarmee komt 49% van de groei van de totale particuliere consumptie in 2016 voor rekening van e-commerce. 

Ondanks de uitbundige groei bestaat er potentieel voor de Nederlandse e-commercesector om door te groeien. Zo loopt Nederland op gebied van e-commerce internationaal gezien achter. Figuur 1 bevat de gemiddelde online bestedingen per online consument in 2015 voor een aantal landen. In het VK wordt verreweg het meeste uitgegeven per online consument, namelijk EUR 3.600.
In Nederland wordt per online consument ongeveer een derde (EUR 1.242) uitgegeven van wat er in het Verenigd Koningrijk online wordt gespendeerd.
Ook het aandeel van online bestedingen in de werkelijke individuele consumptie is in Nederland relatief gering. Bedroeg dit aandeel in 2015 in Nederland 3,9%, in Frankrijk en het VK was dit al opgelopen tot 4,2% respectievelijk 7,9%.  
Grafiek-1_tcm46-352878-650x328.png
Figuur 1 Gemiddelde online uitgaven per online consument (2015) in Euro

E-commerce: lagere kosten en hogere concurrentie
De opmars van e-commerce kan theoretisch langs twee kanalen een dempend effect hebben op het niveau van consumentenprijzen.
Ten eerste hebben online-aanbieders mogelijk lagere productiekosten, doordat ze minder uitgaven hebben voor winkelexploitatie, zoals huur en personeel.
Ten tweede kan e-commerce tot meer concurrentie tussen aanbieders leiden door toegenomen prijstransparantie.
Het internet heeft het voor consumenten eenvoudiger gemaakt om prijzen met elkaar te vergelijken. Het is echter vooral de combinatie van lagere kosten en toenemende concurrentie waardoor van e-commerce een prijsverlagend effect kan uitgaan.
Een daling van de productiekosten zou in een weinig concurrerende omgeving eerder tot hogere bedrijfswinsten dan lagere consumentenprijzen leiden.

Naast een drukkende werking op het gemiddelde prijsniveau van de consumptie kan e-commerce ook een tijdelijk effect hebben op de gemiddelde stijging van de consumentenprijzen (inflatie). Zolang het aandeel van e-commerce in de particuliere consumptie toeneemt, gaat hiervan een neerwaarts effect uit op de inflatie.
Wanneer na verloop van tijd het aandeel van e-commerce in de totale consumptie niet meer verandert en een nieuwe evenwichtssituatie is ontstaan, zal het dempende effect op de inflatie uitdoven. 

Effect van e-commerce op consumentenprijzen
Veel informatie over het prijsverschil tussen online- en winkelprijzen is voor Nederland niet voorhanden. Om een indruk te krijgen van de invloed van e-commerce op prijzen, is met behulp van de DNB Household Survey (DHS) een enquête uitgezet.
Hieruit blijkt dat tweederde van de online consumenten geld meent te besparen op het aankoopbedrag door online te winkelen in plaats van in een fysieke winkel. Gemiddeld verwachten consumenten een prijsvoordeel van 6,5%.
Hoewel het hierbij om een perceptie gaat en niet om een waargenomen prijsverschil op basis van prijsstatistieken, sluit deze verwachting vrij goed aan bij de literatuur. Andere studies die voornamelijk betrekking hebben op de VS en het VK vinden effecten tussen 4 en 11%. Dit prijsvoordeel weerspiegelt alleen het verwachte verschil tussen prijzen in online en fysieke winkels.
Door toegenomen concurrentie en transparantie als gevolg van e-commerce kunnen de prijzen tevens over de hele linie zijn afgenomen, in zowel fysieke als webwinkels.

Uitgaande van het gepercipieerde prijsvoordeel van 6,5% en gegeven de waarde van de online bestedingen alsmede de waarde en het volume van de particuliere consumptie, kan de dempende invloed van de groei van e-commerce op de stijging van de prijs van de particuliere consumptie worden benaderd. Hieruit volgt dat de groei van e-commerce de stijging van de Nederlandse consumentenprijzen in 2016 heeft gedempt met circa 0,1%-punt. Dit is exclusief het indirecte effect van lagere prijzen in fysieke winkels. DNB-Eurosysteem-logo-300x125.png

Doordat het aandeel van e-commerce in de particuliere consumptie relatief beperkt is, is de omvang van het neerwaartse effect op consumentenprijzen nog bescheiden.

Verwacht mag worden dat de omvang van het effect de komende jaren zal oplopen, doordat het aandeel van e-commerce in de totale consumptie hoogstwaarschijnlijk verder zal toenemen.

Op termijn, wanneer het groeipotentieel van e-commerce zijn grens heeft bereikt, zal het drukkende effect op inflatie verdwijnen.



 


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: janroozenburg@kpnplanet.nl



 


Bijkopen ??
Bron:  Jan Kolkman, 24 februari 2017
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.

Je kunt je afvragen of het bijkopen van aandelen op een behoorlijk gedaalde koers verstandig is.
Onlangs kwam ik een aandeel tegen, dat ik zelf niet had, dat behoorlijk gedaald was. Ik vroeg me dan ook af: is dat aandeel nu koopwaardig??.


Reverse Split
Zo zag ik in de grafiek ook de aanduiding dat er per 26 januari 2017 een reverse split had plaats gevonden van één nieuw aandeel voor dertig oude.
Zo’n omgekeerde splitsing zou je ook een samenvoeging kunnen noemen.
Dit is een maatrgel die wel eens wordt gedaan om de koers weer op een redelijker niveau te brengen.
De koers is nu, dus na de reverse split, $ 1,85. Want zonder die mutatie zou de koers amper 6 dollarcent zijn geweest. In geval van zo’n mutatie moeten alle koersgegevens van vóór de splitsingsdatum worden gecorrigeerd.
In dit geval moeten de oudere koers-gegevens dus met 30 worden vermenigvuldigd.

Real Goods Solar
Dat aandeel was Real Goods Solar, genoteerd op de NASDAQ in New York met de ticker RGSE.
20170301-Chart1_-_REAL_GOODS_SOLAR_CL_A_ORD-730x415.png
Maar die reverse split van januari dit jaar was niet de enige die Real Goods Solar de laatste jaren heeft doorgevoerd. Op 2 juni 2016 was er een van één nieuw aandeel op 20 oude evenals op 18 mei 2015 een van dezelfde omvang. Wanneer je dus in het voorjaar 2014 zo’n 12000 aandelen RGSE in portefeuille had met een koers van destijds 5,65 dollar met een totale waarde van 67.800 dollar, dan heb je nu één aandeel met een koers van minder dan twee dollar. Dat komt neer op een verlies van 99,73 procent in drie jaar tijd. Of anders uitgedrukt 97 procent per jaar!!.

Imtech
Om zo’n rampscenario mee te maken is het helemaal niet nodig naar Amerika te gaan.
Zo iets hebben we hier in Nederland ook meegemaakt, namelijk met Royal Imtech. Dat was toch jarenlang een aandeel om te houden en te koesteren!!
Maar wat hebben de aandeelhouders daar ook moeten bloeden. Wat zijn de aandeelhouders daar bedot met mooie verhalen, onder andere over een soort Disneyland in de buurt van de Poolse hoofdstad Warschau. De koers was in 2012 nog in de buurt van de 45 euro.
Bij Imtech (ik noem het maar geen Royal Imtech meer) was dan wel geen sprake van herhaalde reverse splits, maar wel herhaaldelijk zware aandelen-emissies.
Zo was er in de eindfase een emissie waarbij het bezit van één aandeel Imtech het recht gaf om op 131 nieuwe aandelen in te schrijven voor 1 cent per aandeel. Inmiddels is op 13 augustus 2015 Imtech in staat van faillissement verklaard.
20170301-Chart2_-_ROYAL_IMTECH_ORD-730x414.png
Hoeveel mag een aandeel naar jouw mening in waarde dalen voordat je in actie komt?En wat is dan die actie?
Bijkopen of toch maar verlies nemen. Als acceptabel dalingspercentage zie ik 8 procent ten opzichte van zijn recent gemaakte hoogste koers. Ik geef toe dat ik ook zelf wel eens aandelen met een groter percentage zie dalen en dan toch niet verkoop. Maar het is goed dan ernstig te overwegen of je actie moet ondernemen. Ik laat het dan vooral afhangen van de stand van de indicatoren wat te doen.

Met deze voorbeelden is het duidelijk, dat het bijkopen van aandelen – puur omdat de koers zo gezakt is – niet zo verstandig is.
Het komt er op neer dat we er goed aan doen te letten op diverse indicatoren, want die geven een indicatie (het woord zegt het al !!) hoe de koers zijn weg waarschijnlijk zal vervolgen. Achteraf geredeneerd zeggen we allemaal dat we short hadden moeten gaan in die aandelen of een positie hadden moeten innemen door put opties te kopen of call opties te schrijven. Maar dat is een kwestie van voorschrijdend inzicht. Maar laten we blij zijn dat de indicatoren niet een long positie aanraadden.

Waar doe je goed aan?
Ja je twijfelt, als belegger, allemaal wel eens of je er goed aan doet dat ene aandeel in je portefeuille aan te houden. In zo’n geval is het wijs om te bedenken of je het op deze prijs zou willen kopen als je ‘m nog niet had. Is het antwoord positief? Houd dat aandeel dan maar in portefeuille.
En bij een negatief antwoord: verkoop dat stuk dan maar ! Ook al is het dan met verlies.



 


Het euro-experiment
Bron: Hendrik Oude Nijhuis
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.


De relatief weinig concurrerende landen aan de periferie van het eurogebied profiteerden de voorbije jaren van een samenloop van omstandigheden zoals een gedaalde rente, een lage olieprijs en een gedaalde waarde van de euro zelf. Een vergelijking maken tussen Duitsland en Italië.


Duitsland
Waar de werkloosheid in Duitsland rond de eeuwwisseling ruim 10% bedroeg daalde deze sindsdien bijna onafgebroken. Momenteel bedraagt de Duitse werkloosheid ongeveer 4%, een historisch laag percentage.

De Duitse economie wordt sterk gestimuleerd door het lage rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Vanwege de in Duitsland heel lage inflatie was het ECB-beleid tot voor kort nog enigszins verdedigbaar. Maar juist in Duitsland begint de inflatie nu op te lopen. Duitse spaarders zien hun koopkracht daarmee als sneeuw voor de zon wegsmelten.

Het leven in Duitsland werd in december 1,7% duurder vergeleken met een jaar eerder. Een maand eerder bedroeg de inflatie nog slechts 0,8%. Huizenprijzen stegen in Duitsland afgelopen jaar meer dan 10%. En dat terwijl de rente in Duitsland nog altijd stevig negatief is, een gevolg van het stimuleringsbeleid van de ECB.

Italië
In Italië is het beeld omgekeerd. De werkloosheid steeg hier sinds het uitbreken van de kredietcrisis gestaag en komt momenteel uit op 11,9%. De jeugdwerkloosheid ligt nog substantieel hoger.

Sinds Italië de euro in 1999 invoerde kende het land amper groei. De torenhoge schulden vormen een symptoom van de economische problemen, niet de oorzaak. Landen als Spanje, Griekenland en Ierland kenden tenminste nog een periode van hoogconjunctuur sinds de invoering van de euro. Italië viel slechts stagnatie ten deel.

Ook de productiviteit is sinds het uitbreken van de kredietcrisis in Italië gedaald. En bij de verkiezingen afgelopen jaar waren het de Italianen zelf die massaal tegen broodnodige hervormingen stemden.
Hoe verder?
Vanwege de grote verschillen in concurrentievermogen tussen de landen in het eurogebied is het onvermijdelijk dat sterke landen geld overhevelen naar zwakke landen. Is die bereidheid er niet of onvoldoende dan lijkt er niet aan te ontkomen dat kiezers in de zwakke eurolanden steeds meer een voorkeur zullen krijgen voor een toekomst zonder het keurslijf van de euro.

In het bijzonder voor de jongeren in de zwakke eurolanden lijkt een stem voor een euro-exit rationeel. De crisis zal zich dan aanvankelijk verdiepen maar vervolgens zal, mede als gevolg van devaluatie, zich vlot een herstel inzetten met meer werkgelegenheid tot gevolg. De kans daarop lijkt nihil wanneer een land als Italië onderdeel van de eurozone blijft uitmaken. Met een verloren generatie tot gevolg...

Een eerdere verzameling columns over het euro-experiment gebundeld in het boekje 'Terug naar de gulden?' is via deze link gratis beschikbaar (PDF-bestand).



 


Gelijkgewogen S&P 500 op forse outperformance vs kapitaalsgewogen
Bron:  Ronald Kok, Analist.nl
analist.nl200x42.gif
Ronald-Kok-Analist-nl120x160.gif


Ronald Kok (RBA) 

Financieel analist, entrepeneur en uitgever van o.a. Analist.nl
Na zijn economie opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, VBA aan de VU  Universiteit van Amsterdam bleef hij zich verder specialiseren w.o. EFFAS , en  focust hij zich nu vooral op financiële analyse en de praktische toepasbaarheid van beleggingsstrategieën. Zijn aandachtsgebieden zijn vooral de Amerikaanse en Europese aandelen. Daarnaast focust Ronald zich ook op derivatenstrategieën, asset-allocatie en risicomanagement.



De laatste paar jaar zien we de outperformance van de gelijk gewogen S&P 500 (via de Guggenheim tracker) versus de klassieke kapitaalsgewogen S&P 500 wederom groter worden.
De Guggenheim tracker is één van de weinige gelijk gewogen trackers op de S&P 500 en noteert pas met een vrij korte historie (vanaf april 2003).


Forse winsten beide methodieken maar gelijkgewogen stuk beter
Beleggers die de S&P 500 in 2003 kochten staan nu op een winst van 157 procent (exclusief de dividenden). Beleggers die echter dezelfde S&P 500 kochten maar dan gelijk gewogen (dus in alle 500 aandelen 1/500e deel) staan op een plus van 257 procent.

Dit is een enorm verschil het lagere rendement van de klassieke kapitaalsgewogen S&P 500 komt vooral door de enorme overweging in een handjevol aandelen (circa 20).
Het hogere rendement van de gelijk gewogen S&P 500 index komt vooral door de veel hogere zwaarte in de kleinere aandelen in deze index.

Gelijkgewogen versus kapitaalsgewogen
20170301sp500-660x380.png
We zien in de grafiek dat al vanaf de start in 2003 dat de rode lijn (die van de gelijkgewogen index) het beter doet dan de blauwe klassieke kapitaalsgewogen index.
Echter rond 2007 gaan beiden fors omlaag en hebben praktisch hetzelfde dieptepunt in 2009.
Het herstel na 2009 is echter veel forser bij wederom de gelijk gewogen index.



 


Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via CoSA-L@beleggersonline.nl
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.



 


Uitnodiging Algemene Leden Vergadering HCC Beleggen op 25 maart 2017
HCC-Beleggen-ALV148x160.jpg

Aan: alle leden van de IG HCC-Beleggen
Van: Frans Schreiber, voorzitter HCC Beleggen

Beste HCC Beleggen leden,

Met klem wil ik jullie oproepen om de komende ALV bij te wonen op 25 maart 2017 in De Bilt.

De komende ALV wordt, naast interessant, ook belangrijk voor u als leden. Op deze ALV willen we namelijk onze  plannen voorleggen hoe wij HCC Beleggen voor de toekomst in willen gaan vullen.
Nu kunnen we gewoon doorgaan op de oude voet en als bestuur en actieve vrijwilligers doen wat we altijd goed gedaan hebben met misschien wat bijschaven hier en daar en dan houden we het nog wel een paar jaren vol. Maar dat is niet onze ambitie en hopelijk niet jullie wens.

Wat willen we dan? Wij, bestuur en vrijwilligers willen vooral naar jullie luisteren. Wat hebben jullie als HCC Beleggen leden nodig om meer rendement uit het lidmaatschap van HCC Beleggen te halen. Hierbij kun je dan denken aan informatie voorziening via de website, de nieuwsbrief en de jaarlijks terugkerende symposia dagen.

Maar wij denken dat wij meer kunnen betekenen voor jullie. Te denken valt hierbij aan het verzorgen van cursussen voor beginnende of gevorderde beleggers in de eigen regio. Ook kunnen we denken aan het geven van workshops met een centraal thema waarbij we gastsprekers uit kunnen nodigen die met onderwerpen aankomen die jullie aanspreken. Alles is mogelijk en bespreekbaar, schroom dan ook niet om jouw ideeën te ventileren op de ALV.

Het bestuur heeft ook een enquête ontwikkelt voor (aspirant-)leden om jullie ervaringen met HCC Beleggen en andere beleggingsinstrumenten als software en brokers te delen met ons. Het uitgangspunt hierbij is om HCC Beleggen als facilitaire partij te kunnen neerzetten voor de leden van HCC Beleggen. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat de continuïteit van HCC Beleggen gewaarborgd blijft en dat de ondersteuning naar de leden toe gewaarborgd blijft.

Kom daarom naar de ALV op 25 maart en laat je stem horen! Samen zorgen we dan voor een goed rendement!

Ben je niet in de gelegenheid om  naar de ALV te komen? Laat dan je stem horen via de enquête. De toekomst van HCC Beleggen gaat ook jou aan!

Met vriendelijke groeten,
Frans Schreiber
Voorzitter HCC Beleggen



 


HCC!beleggen zoekt actieve vrijwilligers
/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is op zoek naar actieve vrijwilligers om bijvoorbeeld de redactie over de nieuwsbrief te voeren, als webmaster te fungeren, te helpen bij het organiseren van symposia en andere bijeenkomsten en meer. Ben jij een enthousiaste belegger?
Meld je dan aan via het bestuur of de redactie van HCC!beleggen.


Wie zoeken we?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar zijn we ook opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld sprekers voor onze symposia.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die zo’n een á twee uur per week willen besteden aan het aanleveren en op de website  plaatsen van content. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere interessante financiële onderwerpen.

Ook zoeken we redacteuren die zo’n zes uur per maand kunnen besteden aan het leveren en plaatsen van financieel -economische content voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je ongeveer vier uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld sprekers voor symposia willen onderhouden. Dit zal ongeveer twee uur van je tijd per maand kosten. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur of de redactie van HCC!beleggen



 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden