Portefeuille in de mottenballen

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
2017-protefeuille-in-de-mottenballen

Portefeuille in de mottenballen
Bron:  Erick  Erdtsieck,  Florizon,
Florizon.nl250x37.png
Erick-Erdtsieck-Florizon120x160.jpg
Erick Erdtsieck

Bedrijfskundig analist/adviseur en is samen met Martin Boer oprichter van Florizon.com.
Erick Erdtsieck heeft als levensmotto "hoe werkt het (hier) en waar kan ik bijdragen?".
Hij is sinds 1991 bezig met onderzoek naar financiële modellen. Hierbij is de focus steeds meer komen te liggen op de fundamentele analyse; het doorgronden van de cijfers en inzichtelijk maken van risico's
.



De vakantie nadert, wat gaan we doen met onze aandelenportefeuille?

Natuurlijk kunnen we een huisje of camping uitzoeken met internet en de ontwikkelingen blijven volgen, maar echt op vakantie en enige afstand nemen is toch ook wel zo fijn.

In dit artikel bespreken we een aantal mogelijkheden om de portefeuille "glad" te strijken.



Alles verkopen

Dit is de meest simpele optie. Gooi die 18 bedrijven er maar gewoon uit.
Toch kleven er wat nadelen aan, die zo op het eerste gezicht niet vanzelfsprekend zijn:


  • Het liquideren van een portefeuille kost in dit voorbeeld toch al gauw 180 euro in dit voorbeeld. En u wilt de aandelen misschien wel weer aanschaffen bij thuiskomst, dan staat de teller op 360 euro
  • U deelt niet meer mee in koerswinsten of verliezen en mist ook het dividend
  • Het geld op de beleggingsrekening is niet van u, maar van de bank. U heeft een vordering op de bank ter hoogte van het saldo. Natuurlijk zijn dit beren op de weg, maar realiseer dat u in een  afhankelijke positie zit en die wordt urgenter bij grote financiële paniek.
Om als belegger niet meer met beleggen bezig te zijn is toch ook een beetje raar.

20170601-florizon-Fig1-Portefeuille-679x616.png
Fig1 De bezetting van de portfolio met 18 bedrijven, op dit moment zitten de 9 beste bedrijven er nog in.

Koersrisico afdekken met opties
Koersdalingen kunnen worden afgedekt met het kopen van put opties. U verzekert uw portefeuille tegen koersdaling voor een bepaalde termijn. Als die daling er dan komt, zit u goed.
Ook dit lijkt weer heel eenvoudig, maar er zitten behoorlijk wat nadelen aan.
  • Verzekeren kost geld, opties zijn soms goedkoop (weinig beweging), maar meestal duur.
  • De periode wordt beperkt, opties die tegen het einde van de looptijd aanlopen (vanaf ca. 4 maanden resterende looptijd) verliezen snel hun premie.
  • Het gedrag van opties is moeilijk te doorgronden. Een koersverandering van de onderliggende waarde werkt niet altijd door in de opties.
  • Het vereist veel kennis om succesvol met opties om te gaan.
Laten we e.e.a. toelichten met een voorbeeld.

Aanpak
Om niet alle aandelen individueel te hoeven verzekeren kunt u een optie op een index nemen. We hanteren hierbij de volgende aanpak:
  1. U bepaalt het bedrag van de verandering van uw portefeuille bij 1% koersstijging. Bij een portefeuille van 25k is dit 250 euro.
  2. U wilt dus 250 euro verdienen als de index 1% daalt (hier doe ik de aanname dat de index gelijk mee beweegt met de portefeuille, bij kwalitatief goede bedrijven is dit vaak minder beweging, bij minder goede bedrijven vaak meer).
  3. Stel we kiezen de AEX als onderliggende index, die beweegt met 5 punten bij 1% verandering (525 stand mei). We willen 250 euro bij 1% dus 50 euro bij 1 punt verdienen.
Keuzes
  1. Een at-the-money optie vertoont het gedrag om met 50 euro te variëren bij 1 punt verandering van de index. 1x de AEX P DEC17 520 zou dus een keuze voor de bescherming kunnen zijn
  2. Een in-the-money optie is te zwaar, die beweegt met max. 100 euro per punt
  3. Je kunt ook combinaties van opties maken om op die 50 euro beweging uit te komen. Bijv. de combinatie van een in-the-money optie met een at-the-money optie
  4. Een combinatie van out-of-the-money opties. Deze verzekeringen zijn wat goedkoper en bewijzen hun nut bij grote bewegingen.
Aan al deze keuzes kleven voor en nadelen. Het voordeel van alleen opties kopen (i en ii) is de maximale flexibiliteit. U kunt relatief snel een positie sluiten. Dit gaat ten koste van relatief veel premie. De genoemde optie bij (i) kost ca. 2200 euro, bijna 10% van de portefeuillewaarde.

Het voordeel van opties kopen en schrijven tegelijkertijd (iii en iv) is dat de investering per saldo wat lager is en dat wordt gecompenseerd voor de ondoorgrondelijkheid van opties. Immers de opties werken tegen elkaar in. Het openen en sluiten van posities is iets lastiger, moet in een bepaalde volgorde verlopen, wil u niet geconfronteerd worden met een margin. En natuurlijk geldt ook hoe lager de premie, hoe kleiner de kans op winst.

Out-of-the-money opties
We kiezen voor de laatste mogelijkheid (iv).

Bijv. 4x AEX P DEC17 400 samen met -5x AEX P DEC17 350.

Deze verzekering is te koop voor ca. 350 euro inclusief kosten (4x 1,70 – 5x 0,70) en zal een gedrag vertonen van 20 euro verandering per punt bij de AEX van 525, maar rond de 200 euro verandering per punt bij een AEX van 400 (we zitten dan met at-the-money opties).
De positie levert maximaal 20.000 euro op bij expiratie op 350. dat is een ruime compensatie voor de daling. Er is een grote kans dat de positie waardeloos eindigt en we 350 euro verliezen. Tussentijds uitstappen levert ook weer een ander resultaat.

Al met al geven opties een onzekere uitkomst. In hoeverre we gecompenseerd worden bij een daling blijft onduidelijk. Er spelen veel ongrijpbare factoren: tijd, koers, bewegelijkheid.

Koersrisico afdekken met Turbo's
Eenvoudiger zijn de turbo's. In tegenstelling tot de opties is de relatie tussen koers en turbo zeer helder. We kunnen eenvoudig een verandering van 50 euro per punt bereiken door 50 Turbo's Long te kopen voor stijgende koersen of 50 Turbo's short voor dalende koersen.
De ongrijpbare factoren zoals bij opties spelen niet.

Het aanhouden van turbo's kost geld. Dit komt tot uiting in het financieringsniveau, die iedere dag een beetje in het nadeel van de houder van de turbo werkt. Bij een Turbo Short werken dividend en rente in het nadeel. Bij een Turbo long werkt dividend in het voordeel en rente in het nadeel. Immers de uitgever van de turbo moet de positie nabootsen en financieren.

Bij Turbo speelt ook het stoploss niveau. Bij dit niveau wordt de positie automatisch afgewikkeld en zijn we onbeschermd. De stoploss moet dus niet te krap gekozen worden. Bij een AEX van 525 kunt u bijv. denken aan een stoploss van 540, dat geeft de positie 3% speelruimte.
20170601-florizon-Fig2-Waardeontwikkeling-679x379.png
Fig2 De combineerde strategie van de eerder genoemde portfolio, nu 60% liquide, de rest is gehedged met opties en turbo's

Combineren
Natuurlijk kunt u de strategieën ook combineren en zodanig de nadelen een beetje ontlopen.
Ikzelf ben inmiddels liquide gegaan met de meest risicovolle bedrijven. In mijn opinie zijn dit de bedrijven met een lage kwaliteit en winstpotentie. De betere bedrijven houd ik aan. Met behulp van Florizon maak ik het onderscheid tussen goede en minder goede bedrijven, maar u kunt dat natuurlijk ook op uw eigen wijze doen.

Daarnaast ben ik een optie affaire aangegaan met een out-of-the-money putspread op de AEX (het genoemde voorbeeld bij iv). Mocht het echt serieus naar beneden gaan dan levert deze constructie de meeste compensatie voor het verlies op de aandelen portefeuille.

Op de DAX index heb ik een turbo short positie genomen. De bewegingen op de markt werken gelijk omgekeerd evenredig door op de portefeuille en zorgt voor demping. De waarde blijft dan zoveel mogelijk neutraal.

Nu maar afwachten hoe zich de beurs ontwikkelt. Ondertussen geniet ik van een mooie vakantie.
Dit artikel is eerder verschenen in de HCC Beleggen nieuwsbrief (begin juni 2017)


Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden