NAIC methode

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Met zijn allen de WAS doen


Op 15 november jl. heeft de heer R.Snoeker een voordracht gehouden over het programma WAS dat de belegger in staat stelt op eenvoudige wijze de aantrekkelijkheid van een aandeel te bepalen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de database van Solidita$, waarin de gegevens van alle fondsen die aan de Amsterdamse beurs zijn genoteerd.

In fundamentele analyse geïnteresseerde leden van de HCC Beleggen gaan de database van WAS bijhouden. Op 8 december 2008 houden we een kickoff meeting voor deze leden. U kunt zich hiervoor nog aanmelden. De leden die met de database aan de slag gaan krijgen uiteraard direct de beschikking over het programma. In een later stadium hebben wij het voornemen om de analyses gemaakt met dit programma voor internet geschikt te maken, zodat de overige leden hiervan gebruik kunnen maken.

Fundamentele trendanalyse

De WAS maakt een prognose van de mogelijke toekomstige ontwikkeling van de koersen. Zij berekent voorts onder andere het totaalrendement (koerswinst + dividendrendement), de winst/verlies ratio ( de verhouding tussen mogelijke winst en verlies), of het aandeel moet worden gekocht, gehouden  of verkocht. Verder geeft het de ontwikkeling van de omzet, de hoogste en laagste koersen en de (gecorrigeerde) winst per aandeel van de laatste 10 jaar en de komende 5 jaar, grafisch weer.

De WAS is gebaseerd op fundamentele trendanalyse: Uit het verloop van de winst per aandeel van de laatste 10 jaar wordt een trend berekend, die naar de toekomst wordt doorgetrokken. Uit de hoogste en laagste koersen worden de gemiddelden van de laatste 10 jaar berekend. Door de uitkomsten van deze twee berekeningen te combineren worden de hoogste en laagste koersen van de eerstvolgende 5 jaar bepaald. Uit vergelijking met de recent koers wordt de aantrekkelijkheid van het aandeel bepaald.

De belegger moet echter altijd zijn gezond verstand blijven gebruiken: het eigen oordeel blijft een rol spelen. Hij kan dat doen door andere veronderstellingen voor de toekomst in te voeren dan uit de berekeningen van het programma zelf volgt. Om tot een goed oordeel te komen berekent het programma een aantal trends en ratio’s en worden recente financiële resultaten en uitspraken weergegeven.

Omdat de waarde van vastgoedfondsen meer door het vermogen dan door de winst per aandeel wordt bepaald, wordt hiermee door de WAS automatisch rekening gehouden.

Evenals de technische analyse geeft de WAS de belegger een houvast bij de bepaling van de koersontwikkeling in de toekomst. Er zijn echter twee belangrijke verschillen:

de WAS baseert zich op fundamentele gegevens;
de WAS is een hulpmiddel voor belegging op lange termijn.
Een combinatie van de twee methoden kan nuttig zijn:

met de WAS wordt bepaald of een aandeel koopwaardig is;
met de technische analyse wordt vastgesteld of het aandeel nu kan worden gekocht.


Een voorbeeld van een fondsanalyse met het WAS programma

Image

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden