De huizenprijsdaling is voorbij

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

De huizenprijsdaling is voorbij
De huizenprijzen in Nederland dalen al sinds de zomer van 2008. Volgens sommigen is de bodem nu wel zo'n beetje bereikt en zullen de prijzen vanaf komend jaar weer stijgen. Een reële verwachting? Niet bepaald, zo menen wij...Met 30% gedaald
Garanties geven we niet, maar de kans dat huizenprijzen in Nederland spoedig weer stijgen schatten we laag in. Ondanks de stevige daling sinds 2008 geldt dat de prijzen in Nederland, gecorrigeerd voor inflatie, in de voorbije vier eeuwen nooit hoger waren dan ook nu (!) het geval nog is.

Sinds de zomer van 2008 daalden de huizenprijzen in Nederland gemiddeld met iets meer dan 20%. Houden we ook rekening met de inflatie sindsdien dan is zelfs sprake van een reële prijsdaling van ongeveer 30% (bij reële prijzen wordt voor inflatie gecorrigeerd).

Huizenprijzen stijgen op de heel lange termijn, mits goed onderhouden, mee met de inflatie welke zelf weer in de pas loopt met de koopkrachtontwikkeling. Soms stijgen ze een periode veel sneller dan de inflatie en hebben huizenbezitters geluk (en aanstaande kopers pech, evenals huurders en andere niet-huizenbezitters die via hypotheekrenteaftrek hypotheekbezit indirect subsidiëren). En vice versa.

Stijging met 250%
Sinds 1985 - toen de huizenprijzen in Nederland in historisch opzicht gemiddeld gewaardeerd waren - stegen de reële huizenprijzen tot de zomer van 2008 met een factor 2,5. Oftewel een reële prijsstijging van 250%. Nooit eerder waren de reële huizenprijzen in Nederland zo hoog als in 2008.

Corrigeren we voor de reële prijsdaling van 30% sinds de zomer van 2008 dan geldt dat de huizenprijzen nu nog altijd zo'n 75% boven hun eigen eeuwenoude gemiddelde noteren (de overwaardering in 2008 met een factor 2,5 minus de 30% reële prijsdaling sindsdien). Zie onderstaande link voor een grafische illustratie van de Nederlandse huizenprijzen sinds 1630: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

Video
Zoals voor aandelenmarkten in tijden van euforie geldt, geldt dat er ook voor de huizenmarkt altijd wel redenen te verzinnen zijn om torenhoge prijzen te rechtvaardigen. Maar goede redenen om juist lagere prijzen te rechtvaardigen zijn er eveneens. Heel wat zelfs...

Wat te denken van de voortdurende druk op de lonen en koopkracht, mede vanwege globalisering? Of het verdwijnen van vaste contracten waarop hypotheken in het verleden vaak gebaseerd werden? Of de verminderde hypotheekrenteaftrek sinds begin dit jaar? Of de minder hoge (top-)hypotheken die banken van de overheid überhaupt nog mogen verstrekken?

Bovenstaande allemaal nog afgezien van de financieringsproblemen waar banken zelf mee te kampen hebben waardoor ze toch al minder scheutig met hypotheken zijn geworden. En dan is er nog de situatie van heel lage economische groei, hoge en oplopende werkeloosheid en dalende huizenprijzen waardoor nu al 1,7 miljoen huishoudens 'onder water' staan.

Volgens woningmarktdeskundige Maartje Martens is de Nederlandse huizenmarkt sinds 2008 structureel veranderd. Zij verwacht dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen. Wij zijn het grotendeels met haar eens, u ook?

In onderstaande video treft u de visie van woningmarktdeskundige Maartje Martens aan over de Nederlandse huizenmarkt:

http://www.youtube.com/watch?v=DQccATfT6oE

[De video duurt circa 13 minuten]

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden