Nieuwsbrief20181201

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
December 2018
..

Riding the Big Wave
Bron:  Rombout Kerstens, Keyword Info Systems B.V.
keyword-logo-w-250x80.png
rombout-kerstens-120x160.jpg
Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV
en schrijver van het boek ‘Praktijkgids Indicatoren’. 
Rombout is directeur van Keyword Info Systems BV.  Keyword BV biedt, samen met derde partijen, oplossingen voor beleggers en traders als: (real-time) koersdata, (technische) analyse, portefeuillebeheer en training.
Alle grafieken in dit artikel zijn gemaakt met het softwarepakket ‘Wall Street Professional 5’. Meer info:  www.keyword.nl 





De klassieke beurswijsheid “Er gaat geen bel op de top van de markt” komt op bijna iedere workshop over actief beleggen wel eens voorbij.  En het is een waarheid als een koe, die wat mij betreft niet vaak genoeg herhaald kan worden.

Het lijkt zo makkelijk als je voor het eerst naar een chart kijkt. Dáár is de koers laag en moet je kopen. En op dié top moet je verkopen. Maar achteraf is het natuurlijk makkelijk praten.
Als je in een longpositie zit en de koers gaat lekker omhoog, dan is het helemaal niet zo vanzelfsprekend waar je de winst moet pakken.

De meeste particuliere beleggers zijn dan óf te vroeg, óf -veel- te laat met winst nemen. Eind vorig jaar hebben wij met de bitcoin weer gezien hoe moeilijk het is om op het juiste moment afscheid te nemen. Met de dollar- en bitcointekens nog in de ogen gingen de speculanten vanaf $20.000 de hele roetsjbaan omlaag. We zitten ondertussen op ± $4000 - and counting.

En nu lijken de techfondsen aan de beurt. Op het moment van schrijven (21 november) zitten we midden in de uitverkoop van de roemruchte FANG-aandelen: Facebook, Amazon, Netflix en Google.

Dat we niet precies op de top kunnen verkopen moge duidelijk zijn, maar hoe kan technische analyse ons nu helpen om a) de rit zo lang mogelijk uit te zitten en b) tijdig winst te nemen?

Nasdaq Composite
Omdat wij het hier over trendvolgend beleggen hebben moeten  we ook een beroep doen op een trendvolgende indicator. En wat is de meest gebruikte trendvolgende indicator?  De moving average. Voortschrijdend gemiddelde in goed Nederlands, maar ik kort hem hier even af naar MA.   

In onderstaande grafiek heb ik de Nasdaq composite index afgebeeld met twee verschillende technische indicatoren: links de 200-daagse MA  en rechts de Moving Stop Loss (MSL). Dit is een trailing (met de koers meebewegende) stop loss. Hier is gekozen voor een waarde van 20%. Dus na een top wordt een stop loss signaal gegeven op 20% daaronder.
20181201-keyword-fig1-740x318.png
Qua berekening zijn dit dus twee heel verschillende indicatoren, maar met hetzelfde doel: het timen van een trendvolgende trade, door deze zo lang mogelijk uit te ‘rijden’.

Het verschil is duidelijk te zien. De MA(200) wordt vaak genoemd als een goede trendvolgende indicator voor de lange termijn trends. Maar geeft, naast een paar aardig getimede ritjes, ook veel valse signalen. (MA-signalen zijn de crossings van de slotkoers met de MA-lijn, de gele pijltjes)

De moving stop loss MSL(20) (rechts blauwe lijn) doet het een stuk beter wat betreft de valse signalen, maar heeft op het moment van schrijven (21 november) nog geen verkoopsignaal gegeven. De oplettende lezer zal echter opmerken dat het uitstapmoment minimaal op ± 6500 zal liggen.

U zult misschien denken: ja maar dan zet ik de trailing stop op 10%;  een MSL(10). Dan verkoop ik sneller na de top en maak zo meer winst. Helaas werkt het zo niet, want met een MSL(10) was u al in 2010 uitgestopt geweest. Een trailing stop van 20% lijkt misschien veel, maar menig bitcoin-speculant was blij geweest als hij op $16.000 was uitgestapt!

Apple
Ter vergelijking heb ik de beide indicatoren MA(200) en MSL(20) toegepast op Apple. Sinds 2009 worden de grote long-bewegingen in Apple door beide indicatoren redelijk goed getimed. Beide indicatoren zijn op 21/11/2018 (long-only) uit de markt. Maar ook hier geldt weer dat de MA(200) veel meer signalen nodig heeft gehad dan de trailing stop loss.
20181201-keyword-fig2-740x317.png
Nadelen
Aan trendvolgende indicatoren zitten uiteraard ook nadelen. Het grootste nadeel is dat ze achterlopen op de koers. Lagging in TA-jargon. Dat is in de context van dit artikel uiteraard geen nieuws. Een indicator heeft nou eenmaal een aantal koersen nodig om het aan- of verkoopsignaal te berekenen. En is dus per definitie altijd te laat.

Deze lagging eigenschap van trendvolgende indicatoren pakt in een zijwaartse markt meestal zeer slecht uit. Hier is een trailing stop, en dus ook de MSL indicator, een notoire cash-burner. Dat geldt ook voor de moving average, maar niet in zo extreme mate als een MSL. Gebruik de MSL en MA daarom alleen in sterke trending markten.

Conclusie
Winst nemen in een bullmarkt blijft een hachelijke zaak. Te vroeg winst nemen doet pijn. Te laat winst nemen geeft ook nog eens veel spijt. Had ik maar.. Technische analyse kan hierbij behulpzaam zijn. Bijvoorbeeld een MA(200). Die geeft op zich redelijk goede signalen, maar laat u tijdens een trend ook vaak in- en uitstappen.

Een trailing stop is in een sterke bullmarkt misschien beter, maar neem hem liever te ruim dan te krap. Bedenk ook dat een trailing stop ongeschikt is als stand-alone indicator in een tradingsysteem. Want in een zijwaartse markt eet hij gegarandeerd uw behaalde rendement weer op.



 


Combineren van Technische en Fundamentele Analyse
Bron:  Erick Erdtsieck, Florizon
Florizon.nl250x37.png
Erick-Erdtsieck-Florizon120x160.jpg
Erick Erdtsieck

Bedrijfskundig analist/adviseur en is samen met Martin Boer oprichter van Florizon.com.
Erick Erdtsieck heeft als levensmotto "hoe werkt het (hier) en waar kan ik bijdragen?".
Hij is sinds 1991 bezig met onderzoek naar financiële modellen. Hierbij is de focus steeds meer komen te liggen op de fundamentele analyse; het doorgronden van de cijfers en inzichtelijk maken van risico's.

Twee momentum strategieën nader bekeken.
Vorige maand waren we aanwezig op het 71ste HCC!Beleggen Symposium. Met een deelnemer raakten we gesprek over de kracht van het combineren van analyse methoden. Waar technische analyse goed is in het beoordelen van de marktomstandigheden is juist fundamentele analyse goed in het beoordelen van een bedrijf.


Specifiek werd het 4-maands momentum genoemd, dat werd ingezet als ruw filter. Alleen de bedrijven met een redelijke positieve trend doorstonden de test. Wat ons hierin aansprak was de focus op de wat langere termijn. Het is altijd leuk om kennis te nemen van goede ideeën en Martin en ik gingen aan de slag om e.e.a. uit te werken voor ons platform.
 
Momentum
Wat is dat nu het momentum? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Je vergelijk de koers van nu met een koers uit het verleden.

mom(n) = 100% * (koers[n] – koers[n-p]) / koers[n-p]

Stel de koers is nu 60 en de koers van 4 maanden geleden is 50. Het 4-maands momentum is dan 100 * (60 - 50) / 50 = 20%. De koers is 20% gestegen. Daarom wordt het momentum ook wel Rate Of Change (ROC, snelheid van verandering) genoemd.

Met deze informatie weet je dus wat de goed en slecht presterende bedrijven zijn.
Een momentum van bijv. +20% geeft aan dat de koers met 20% gestegen is in 4 maanden, oftewel gemiddeld 5% per maand. Dat is een leuk rendement!

Strategieën
Met de informatie zijn verschillende strategieën te maken.

Strategie 1 - focus op de winnaars
De deelnemer die ons wees op de momentum strategie gebruikt het als een filter.
Alleen die bedrijven die in staat zijn om 10% of meer te stijgen in 4 maanden, zijn het verder onderzoeken waard.
De markt ziet het blijkbaar zitten, er vloeit geld van marktpartijen naar deze aandelen.
Door verder te kijken naar kwalitatieve goede bedrijven kan het universum verder worden verkleind.

Strategie 2 - focus op de verliezers.
'Don't catch a falling knife' luidt een beursgezegde. Want het staat volgende week wel weer lager en meestal is dat ook zo, zeg ik uit eigen ervaring. Toch lonken de lagere koersen want een andere beurswijsheid luidt: 'Koop laag, verkoop hoog'.

Op een gegeven moment zijn de bedrijven uit gedenderd. Dit zie je aan een afnemend
negatief momentum. De dalingssnelheid neemt af, de koersen blijven liggen. En de bedrijven verdwijnen misschien wel uit de lijst van momentum dalers. Maar niets is zeker.
20181201-Florizon-Fig1-600x384.jpg
Fig1  4-maands momentum dalers per 28-11-2018

Het is sterk af te raden om willekeurig bedrijven uit de momentum flop lijst te kopen. Wel is wel verstandig om je te focussen op kwaliteit en daar komt de fundamentele analyse bij kijken.

(stelling)
Ook 'mooie' bedrijven hebben af en toe de omstandigheden tegen maar zijn in staat om dit om te draaien. Daarvoor hebben ze de middelen in huis!

Een goed voorbeeld is Hennes & Mauritz. Het bedrijf anticipeerde niet snel genoeg op het toenemende internetgebruik. De omzet stagneerde en de marges staan onder druk.
Inmiddels is men bezig om op zaken te stellen en de eerste resultaten zijn al zichtbaar: de logistieke functie is verbeterd (dat verlaagt de voorraden) en de webshopomzet groeit inmiddels met dubbele cijfers. Het is nu wachten op het verbeteren van de marge-ontwikkeling

Bij H&M is de sterke daling voorbij, het bedrijf presteerde samen met Metro het beste over de afgelopen 4 maanden. Laat ik die nu in in portefeuille hebben, dan weten jullie
waar mijn positieve rendement vandaan komt.
Beide bedrijven (samen 20% van de portefeuille) verkoop ik vooralsnog niet.
Hier sluit ik me aan bij de voorgaande momentum strategie - die van de stijgers.
Beide bedrijven geven vooralsnog 5% dividend rendement, vasthouden maar!

20181201-Florizon-Fig2-600x411.jpg
Fig2  4-maands momentum stijgers per 28-11-2018

Ontdek het verhaal achter de daling
Als je kijkt naar die dalers dan is het uitzoeken welk verhaal er speelt. De bedrijven komen regelmatig in het nieuws.
Valeo heb ik onlangs opgenomen in portefeuille. Het bedrijf heeft 3 sterren, een redelijke kwaliteit. Het bedrijf maakt auto onderdelen en heeft ook producten voor elektrische auto's. Nu Trump aan de boom schudt, ligt de sector wat moeilijk, maar dat komt wel weer is mijn idee.
Van Nyrstar, Vallourec, General Electric en Ceconomy blijf ik af. Te veel risico met 1 ster.
De bedrijven hebben te weinig middelen om te veranderen, schulden nemen toe, onderdelen worden te snel verkocht, soms speelt er fraude (GE). Of er is te veel concurrentie met daardoor te lage marges (Ceconomy: is van de Saturn en Media Markt).

Twee van deze bedrijven heb ik ergens de afgelopen 9 jaar in portefeuille gehad.
Bij GE liep het goed af (gekocht in de crisis van 2009 op 9). Bij Vallourec niet, dat kostte geld, een emissie op 2 euro, spannende tijden. Bij verkoop op 5 euro kon het verlies nog enigszins worden beperkt. Maar dit nooit weer.

Net als bij Valeo heb ik in Bayer ook een positie genomen. Voorzichtig, niet te groot. Bayer heeft onlangs Monsanto gekocht en zit nu met juridische claims tegen het Round-up product in haar maag. En bij beleggers heerst er onzekerheid over hoe dit gaat aflopen.
Mocht de koersen opwaarts draaien dan kan er altijd worden bijgekocht.

Samenvattend
Ik volg beide momentum strategieën, maar ben voorzichtig met strategie 2 - de focus op de verliezers.
  • Probeer te achterhalen waarom de bedrijven dalen. En vraag je af: "Zijn er fundamentele problemen die hersteld  kunnen worden?”
  • Blijf weg van te slechte kwaliteit. een 1-ster belegging doe ik niet meer, dat heeft geld gekost. Eigenlijk logisch als je erover nadenkt.
  • Alloceer niet te veel middelen aan de tweede strategie, bijkopen kan altijd als de turnaround daar is. Je bent echt niet te laat en hebt veel verlies vermeden! Ikzelf probeer het met een aantal kanshebbers via een mandje.
Meer weten over de kracht van het combineren van technische en fundamentele analyse? Dagelijks de ontwikkelingen van het momentum volgen? U weet ons te vinden. Maak gratis uw eigen account aan en ontdek de mogelijkheden.



 


Techaandelen in de uitverkoop, insiders kopen bij
Bron:  Ronald Kok, Analist.nl, 30 november 2018
analist.nl200x42.gif
2017-Ronald-Kok120x160.jpg


Ronald Kok (RBA) 

Financieel analist, entrepeneur en uitgever van o.a. Analist.nl
Na zijn economie opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, VBA aan de VU  Universiteit van Amsterdam bleef hij zich verder specialiseren w.o. EFFAS , en  focust hij zich nu vooral op financiële analyse en de praktische toepasbaarheid van beleggingsstrategieën. Zijn aandachtsgebieden zijn vooral de Amerikaanse en Europese aandelen. Daarnaast focust Ronald zich ook op derivatenstrategieën, asset-allocatie en risicomanagement.



Mede door de opkomst van indexfondsen zien we dat vaak aandelen over de hele linie gekocht over verkocht worden ongeacht hun waardering.
Dit omdat de indexbeleggers simpelweg puur de index of sector willen volgen. Dit zou aldus diverse insiders kansen kunnen bieden in de behoorlijk afgestrafte techsector.


Recent zagen sinds oktober we zware koersverliezen voor onder andere Nvidia (-43%) en Advanced Micro Devices (AMD) (-33%).
Wel moeten we opmerken dat de koersen van deze aandelen, en vooral die van Nvidia , op recordhoogtes stonden.
Veel vrees was er door een uit de hand lopende handelsoorlog, hogere rentestanden en angst voor een afkoeling van de halfgeleiderssector.

We zien echter wel weer wat aankopen gedaan worden door diverse insiders zoals door de Amerikaanse beurswaakhond SEC gemeld. Zo zagen we bij Nvidia dat de laatste 3 transacties van insiders vergrotingen van posities waren. Dito zien we ook bij Intel , Comcast en Cognizant

Tech Aandelen
techaandelen-740x457i.gif
Bij zowel de winnaars als de verliezers zien we uiteraard de kleinere bedrijven aan kop gaan. Zowel bij de winnaars als de verliezers dit jaar zien we amper tot geen large of megacaps in de VS.

Tech winaars dit jaar
techaandelenwinnaars-740x503.gif



 


Google en ‘de som der delen’
Bron:  Jan Kolkman, Stockpicker-signaal
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.




Uit een artikel van Seeking Alpha van 15 oktober 2018 blijkt dat bij Google de som der delen meer waard is dan het geheel.
Sinds augustus 2015 is Alphabet de naam van de moedermaatschappij van Google.
Om dit artikel te lezen ga je googelen:


    Alphabet: Sum Of The Parts Analysis Suggests 25% Upside

Op basis daarvan is te verwachten dat een bepaald percentage van één of meer van die delen een aparte beursnotering krijgt.
Verder is mijn verwachting dat de beurswaarde van zo’n deel per aandeel hoger zal zijn dan de boekwaarde van dat moment.
Dientengevolge is het deel dat Alphabet in portefeuille heeft gehouden ook meer waard, hetgeen dan weer in de koers van Google tot uitdrukking komt.

20181201Kolkman-Alphabet-733x478.png
Daarom lijkt het mij zinvol om bij voorbeeld één keer per maand voor een bepaald beperkt bedrag een aantal turbo’s long met een lage hefboom aan te schaffen. Door niet het aantal te kopen turbo’s gelijk te houden, maar het te investeren bedrag, breng je je gemiddelde aankoopkoers, afgekort GAK, naar een niveau dat lager is dan de gemiddelde koers. Want je koopt meer stukken op een lage koers dan op een hoge.

Ter illustratie hier een voorbeeld:
Te beleggen bedrag Totaal belegd bedrag Koers Aantal Bezit GAK Gemiddelde koers
200 200 2.00 100 100 2.000 2.000
200 400 1.80 111 211 1.895 1.900
200 600 2.30 87 298 2.013 2.033
200 800 1.75 114 412 1.942 1.963
200 1000 2.55 78 490 2.041 2.080

Wanneer je die GAK vergelijkt kun je zeggen: Ach dat is toch maar amper 2 procent. Maar houd er wel rekening mee dat dit 3 tot 40 keer de depositorente is voor een jaar, afhankelijk van de bank aan wie je je geld toevertrouwt.

Door een lage hefboom lopen we niet het risico te worden uitgestopt voor het geval van een algemene forse koersdaling vóórdat zo’n spin-off plaats vindt.

Wanneer je in door Binck uitgegeven turbo’s handelt betaal je geen provisie, dat is lekker goedkoop.

Als voorbeeld geef ik hier een viertal turbo’s XL long, uitgegeven door Binck:
Koers aandeel Stoploss Hefboom Ratio Valuta Theor.waardeturbo Koersturbo
1040.31 711.45 3.11 100 0.8839 2.91 3.03
1040.31 784.84 3.98 10 0.8839 22.58 22.79
1040.31 812.16 4.44 100 0.8839 2.02 2.14
1040.31 847.90 5.23 10 0.8839 17.02 17.29

Ik stel jullie voor, voor je zelf, die pagina op de Binck-pagina in te kijken en de waarde van een turbo, die jou aanspreekt, te berekenen.

De formule daarvoor luidt:
(Koers aandeel – stoploss) / Ratio * valuta in euro’s = waarde turbo
( 1040.31 – 847.78 ) / 10 * 0.8839 = 192.53/ 10 * 08839= 17.02



 


De optimale portefeuille
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis, BeterInBeleggen
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

Veel zekerheden op de beurs heeft u als belegger niet. Maar wat toch wel met een hoge mate van waarschijnlijkheid te verwachten is, is dat aandelenkoersen zullen fluctueren. Dat lijkt een dooddoener, maar dan ten minste wel een waarvan u kunt profiteren...


Emotionele beproeving
Dalingen op de beurs, zoals ook de laatste tijd het geval, vormen een emotionele beproeving voor beleggers. Zelf hanteer ik wat dit betreft een vrij eenvoudige benadering: tenzij de koersdaling samenhangt met een gebeurtenis die maakt dat de intrinsieke waarderaming moet worden verlaagd overweeg ik aandelen bij te kopen in geval van een daling.

Is het omgekeerde het geval - een koersstijging zonder aanwijsbare reden - dan overweeg ik het omgekeerde te doen. Namelijk door zo'n positie al dan niet deels te verkopen.

Een voorbeeld ter verduidelijking
Om het idee van een optimale portefeuille duidelijk te maken heb ik een eenvoudig voorbeeld. Stel dat Bedrijf A en Bedrijf B in alle opzichten identiek zijn voor wat betreft concurrentievoordelen, management, groeivooruitzichten, enzovoort. In beide gevallen ligt de intrinsieke waardeschatting op EUR 20,- en in beide gevallen bedraagt de beurskoers EUR 10,-.

In beide aandelen wordt de helft van de portefeuille belegd (dus twee posities van elk 50%). Een maand later is de koers van Bedrijf A met 20% gestegen (tot EUR 12,-) en die van Bedrijf B juist met 20% gedaald (tot EUR 8,-). Dergelijke fluctuaties doen zich op de beurs vrij dikwijls voor, vaak zonder duidelijk aanwijsbare reden.

Ondanks de koersfluctuaties is de portefeuille in totaliteit nog hetzelfde waard: de winst van de belegging in Bedrijf A is gelijk aan het verlies van de belegging in Bedrijf B. Ook de intrinsieke waarde van de portefeuille als geheel is onveranderd (de intrinsieke waarderamingen zijn niet bijgesteld).

Als gevolg van de koersfluctuaties is de situatie ontstaan dat de portefeuille nu voor 60% bestaat uit Bedrijf A (het aandeel dat in koers gestegen is en daardoor minder aantrekkelijk geworden is). En voor 40% uit Bedrijf B; het aandeel dat gedaald is en daardoor juist aantrekkelijker geworden is.

Gezond verstand zou suggereren dat het verstandig is een kleiner belang in Bedrijf A te hebben en juist een groter belang in Bedrijf B. Hoewel de intrinsieke waarderamingen niet zijn bijgesteld en ook de portefeuille in totaliteit nog evenveel waard is zou de portefeuille aantrekkelijker - optimaler - worden door de grootte van het belang in Bedrijf A te verkleinen ten gunste van Bedrijf B.

De praktijk
De praktijk is uiteraard wispelturiger. Er zijn geen twee bedrijven die in alles precies hetzelfde zijn en bij intrinsieke waarderamingen gaat het per definitie altijd om schattingen met eigenlijk een soort kansverdeling rondom de vermeende waarde. En een portefeuille bestaat bij voorkeur toch ook echt uit meer dan slechts twee bedrijven.

Maar ondanks bovenstaande blijven de principes voor een 'optimale portefeuille' onveranderd: het is logisch een groter belang te hebben in de aandelen met een relatief grote onderwaardering en een kleiner belang in aandelen met een relatief kleinere onderwaardering.

Afgezien van de voordelen die het gespreid beleggen in uitstekende bedrijven die ook nog eens aantrekkelijk gewaardeerd zijn sowieso al heeft is periodieke 'portefeuille-optimalisatie' een truc voor het genereren van extra rendement. Daarmee profiteert u als het ware juist van de op korte termijn dikwijls onnavolgbare koersfluctuaties op de aandelenbeurzen!



 


Korte termijn optimisme blijft in stand
Bron:  Corné van Zeijl, ACTIAM
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschoold gevolgd.




De experts blijven net als vorige maand enthousiast over de korte termijn vooruitzichten.

December komt er aan. In 83% van de gevallen levert december winst op. In een gemiddelde maand is dat maar 64%.
Maar voor de langere termijn blijft men terughoudend.

De speciale vraag ging dit over de olieprijs.
Wat de voornaamste oorzaak achter de extreme daling is.

De meesten denken dat de terugval in economische vooruitzichten de belangrijkste factor is.

Het meeste populaire aandeel blijft ASML met ING als goede tweede. Van Altice kun u volgens deze experts maar beter afblijven..

Het optimisme van de afgelopen maand november heeft zich uitbetaald. Maar het is wel minimaal, de AEX is 0,1% gestegen, dat is nog geen heel AEX punt. Er was wel wat dividend uitbetaald. De total return index is 0,5% gestegen.
Voor de komende maand blijft men enthousiast. Maar liefst 54% verwacht een stijging in december.
En 26% verwacht een daling. Het is natuurlijk december. Historisch gezien een goede maand om in aandelen te zitten.
Een argument wat ook diverse experts genoemd werd. Maar veel zal natuurlijk afhangen van de politici. De handelsbesprekingen en de Brexit stemming zullen doorslaggevend zijn. Voorspellen het blijft moeilijk.

20181201-actiam-fig1-740x295.gif
20181201-actiam-fig2-247x83.png
Lange termijn terughoudend
Net als vorige maand, blijven de experts op de wat langer termijn erg terughoudend. Er is meer pessimisten dan optimisten. Dat is daarmee de 8e maand op rij dat deze ratio onder nul staat.
20181201-actiam-fig3-740x292.gif
20181201-actiam-fig4-247x83.png
Dat uiteenlopen van de korte en de lange termijn verwachtingen is best opmerkelijk. Meestal lopen deze met elkaar op, met de lange termijn meestal wat hoger. Onder het mom op lange termijn komt alles goed. Nu dus niet.
Het geeft aan dan de meeste experts denken dat de beurs nu wel even omhoog kan, maar dat een eventuele herstel geen lang leven beschoren zal zijn. Ik heb de grafiek met de gemiddelde van korte en de lange termijn bijgevoegd. Donkerblauw zijn de antwoorden voor de lange termijn en licht groen is het korte termijn gemiddelde.
20181201-actiam-fig5-740x247.gif
Waarom daalt olie zo hard?
Deze maand gaat de speciale vraag over de oorzaak van de extreme daling van de olieprijs. We vroegen wat de belangrijkste oorzaak van deze extreme daling is geweest. In 2 maandene tijd staat de olieprijs maar liefst 28% lager.
 20181201-actiam-fig6-650x472.png
De experts konden kiezen uit:
  1. De afbouw van de speculatieve posities van traders
  2. De extra productie van Saoedi Arabië omdat Trump de Saoedische prins niet vervolgd.
  3. De scherpe terugval van de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei
  4. Het verwachte extra olie aanbod door de aanleg van extra pijpleidingen in de US
Ongetwijfeld hebben alle vier de factoren een bijdrage geleverd. En veel profs gaven dat ook als commentaar, maar toch kwam er één uit als allerbelangrijkste.
En dat de scherpe terugval van de wereldwijde economische verwachtingen. 40% koos deze optie.
De overige drie opties lagen allen rond de 20%. 
20181201-actiam-fig7-650x382.png
Slechte maand voor aandelenkeuzes
Het was geen beste maand voor de aandelenkeuzes. De favoriete aandelen daalden met 1,8%, terwijl de aandelen zouden moeten dalen juist met 2,1% omhoog gingen.
Opmerkelijk was de stijging van Signify. Dit aandeel steeg onder andere door de interesse in Osram. Beleggers denken dat andere private equity dan wellicht ook Signify in het oog gaan krijgen.
Altice liet zowaar eens een stijging zien. Het grootste gedeelte van de underperformance in november kwam door de eindespurt van Altice op de laatste dag. De dag ervoor stond Altice nog op -12,2%, maar het eindigde met een plus van 1,5%.
 20181201-actiam-fig8-730x190.png
Vrijwel zelfde keuzes in december
Voor de december verschijnen weer de zelfde namen aan de horizon. Opnieuw staan ASML en ING bovenaan bij de favorieten.
En ook bij de flop aandelen komende gedeeltelijk weer dezelfde namen tegen. Altice wederom op plek 1, maar wel met aanzienlijk minder stemmen.
 20181201-actiam-fig9-730x111.png
Er deze maand 75 experts met de enquête mee.



 


Loop jij als belegger wat verloren in de ‘zoo’ van factoren?
Bron:  Robert van Beek
2015-RvBeek-lores-120x160.gif

Robert van Beek

Consultant, auteur, uitgever van meer dan 15 boeken over beleggen, planning & Behavioral Finance, persoonlijke groei en management trends.
Lid Behavioral Economics Cie van CFA VBA Netherlands.Member editorial board Journal of Financial Therapy. Member of Financial Planning Association FPA USA. Guestlectures op diverse Universiteiten en Hogescholen in Nederland, België, VS waaronder Kansas, Florida, UCLL, HoWest, VUB, Erasmus alumni, Vlerick Amlumni,...
Opleiding: Certified Financial Planning Professional CFP (2010). Master in Financieel Management Ondernemingen, VLEKHO (1999)
Aanbieding:  Bestel beide boeken "De zoektocht naar rendement" & "Beter rendement met minder risico" a 2-boeken-Robert-van-Beek-210x150.gif€15,==  en ze worden nog voor de feestdagen gratis verzonden in Nederland en Belgie.

Hoe? : Stuur voor 15 dec2018 een email aan:
Robert van Beek met naam, (verzend-) adres en telfnr. 


Fama & French, Markowitz, Indexing, Size, Small Caps, Value Beleggen, Momentum, Smart-Beta, …

Beleggers willen rendement en zijn altijd op zoek naar een beter begrip over hoe financiële markten en prijsvorming werken. Om zo eventuele onevenwichtigheden en kansen te vinden.

Veel beleggers willen die bedrijven vinden waarvan de koersen (te) laag staan omdat bedrijven ondergewaardeerd zijn. Voor sommigen is het een spel.
Koopjes jagen, andere beleggers slimmer af zijn, of eerder kansen in de markt zien dan de anderen...
We mogen niet uit het oog verliezen dat inzicht en begrip maar ook risicomanagement eigenlijk belangrijker zijn dan grote winsten op korte termijn proberen te maken.
Er wordt in de institutionele beleggingswereld ook wel gesproken over ‘Winning the losers game’.

Kan dit dan?
Ik hoef de HCC leden niet te vertellen dat er verschillende modellen en analysetechnieken, zowel technisch als fundamentele, bestaan.
En toch kom ik misschien met een voor een aantal beleggers een nieuwe term: Evidence-based beleggen.
Factor-based beleggen, een vorm van Evidence-based beleggen, is an sich niet nieuw maar wel uiterst actueel, ook in de institutionele beleggingswereld.
In dit artikel wordt daarom een korte introductie geschetst in een materie die stilaan bij een breder publiek toegepast wordt.

Bent u klaar voor een systematisch opgebouwde beleggingsportefeuille, op basis van feiten, research, onderzoek en bewijzen? Een strategie die gebaseerd is op factoren die rendement en risico’s al jaren, bij verschillende marktomstandigheden bepalen.


Terug in de tijd…
CAPM: Al meer dan 30 jaar gebruikte de beleggingswereld maar één asset pricing model: Capital Asset Pricing Model (CAPM) waarbij bèta—en meer specifiek market bèta—de enige factor was.
In 1993 kwamen Fama-French met hun three-factor model—size en value werden toegevoegd—en daardoor werd CAPM verrijkt met de factoren grootte en waarde.
Met het Fama-French three-factor model kwam er een significante verbetering op het klassieke Capital Asset Pricing Model (CAPM) denken.
Door twee belangrijke anomalieën (outperformance van small stocks en value stocks) te elimineren, konden beleggers en wetenschappers de kracht van het model om verschillen te verklaren sterk verbeteren. Want nu waren ze in staat om meer dan 90 % van de verschillen in rendement als gevolg van diversificatie te verklaren. Een grote vooruitgang op de 2/3 die eerst verklaard konden worden.
In 1997 werd door Mark Carhart momentum als de vierde factor toegevoegd.
Aan het four-factor model werden later nog anomalieën toegevoegd. Robert Novy-Marx schreef een belangrijke paper in 2012: “The Other Side of Value: The Gross Profitability Premium”.
Hij introduceerde een vijfde factor om tegemoet te komen aan een andere belangrijke anomalie: outperformance van aandelen met hoge winstgevendheid.
En toen barstte de strijd om te komen met nog betere modellen echt los. “The battle of the factor models”. En eigenlijk wilden we allemaal maar één doel bereiken—met minder factoren een beter model. 
Kewei Hou, Chen Xue en Lu Zhang—publiceerden in oktober 2012 een studie: “Digesting Anomalies: An Investment Approach” waarin ze een “nieuw” vier factoren model, het q-factor model, voorstelden. Het model gebruikte market beta, size, investment en profitability.
In 2015 konden Eugene Fama en Kenneth French niet achterblijven en kwamen ze met hun nieuwe five-factor model. Aan de drie factoren werden, maar in andere definities, investment en profitability toegevoegd. Daardoor was de belegger nog beter in staat om verschillen in rendementen van gespreide, gediversifieerde, portfolio’s te verklaren.
Welke belegger wil er nu niet net dat meer rendement met gelijkblijvend of minder risico?

Inmiddels zijn er nog vele andere factoren en anomalies geïdentificeerd die prijsvorming beïnvloeden. Een aantal met korte beschrijving zijn hieronder opgelijst en misschien ook voor u het onderzoeken waard:
  1. Net Stock Issues: De uitgifte van nieuwe aandelen en rendementen van aandelen zijn negatief gecorreleerd.  Het blijkt dat slimme managers met nieuwe aandelen komen als door sentiment-gedreven handelaars de prijzen opdrijven tot overgewaardeerde koersen.
  2. Composite Equity Issues: Nieuwe uitgiften hebben een underperformance ten opzichte van zogenaamde non issuers beredeneerd vanuit de groei van de totale market value van een aandeel minus het rendement van het aandeel. Je kunt dit berekenen door de 12-maands gecumuleerde aandelenrendement van de 12-maandse groei van de aandelen marktkapitalisatie af te trekken.
  3. Accruals: De verschillen tussen nettowinst en operationele cash-flows. Bedrijven die grote accruals hebben, hebben abnormaal lagere gemiddelde rendementen dan bedrijven met minder grote verschillen tussen de nettowinst en hun (groei van) hun activa en passiva op de balans. Beleggers overschatten dit in hun ogen positieve effect wanneer ze toekomstige winstverwachtingen bepalen.
  4. Net Operating Assets: Het verschil op de balans tussen operationele bezittingen (assets) en de operationele verplichtingen (liabilities) op het balanstotaal is een sterke, negatieve voorspeller van lange termijn aandelenrendementen.  Beleggers lijken meer interesse te hebben in winst op de balans dan in de ontwikkeling van de cash-flows. Een echte typische beleggersvalkuil, bias, is om niet te kijken naar de free cash-flows!
  5. Asset Growth: Bedrijven die sterk groeien qua bezittingen hebben op termijn een lager koersrendement. Beleggers tonen een korte termijn overreactie op toekomstige vooruitzichten.
  6. Investment-to-Assets: Hogere rendementen uit het verleden voorspellen abnormaal lagere toekomstverwachtingen.
  7. Momentum: Hogere recente returns voorspellen hogere toekomstige rendementen voor de komende paar maanden. Hetzelfde geldt voor lagere recente, in het afgelopen jaar, rendementen. Deze geven lage toekomstige resultaatverwachtingen op korte termijn.
De zoektocht naar steeds weer nieuwe en superieure modellen is goed want het helpt bij een nog beter begrip over niet alleen wat er in de markten gebeurt maar ook meer in detail welke factoren de echte drivers zijn en waarop je je moet focussen als je een goede selectie en opbouw van een beleggingsportefeuille nastreeft.
Het mooie is dat je niet alleen op individueel aandelenniveau met factoren het verschil kunt maken. Dit is op index niveau, dus met etf trackers of indexfondsen ook perfect mogelijk.
Steeds vaker zie je zogenaamde Smart-Beta strategie fondsen aangeboden worden. En inderdaad ligt de focus op een (groot) aantal factoren.
De lijst hierboven beschrijft er slechts 7, veelvoorkomende. Maar het zal u misschien niet verbazen dat er inmiddels honderden beschreven zijn in de wetenschappelijke literatuur.
Aan u als belegger natuurlijk om hier genuanceerd mee om te gaan en keuzes te maken: Zijn de factoren consistent, universeel, significant en implementeerbaar?
Want het is mooi om een heel unieke factor te ontdekken, in de volgens beleggingsexperts ware dierentuin van factoren, maar als je er niets mee kunt doen in je portefeuille dan heb je er niet veel aan natuurlijk!   

Wil je jezelf verder verdiepen?
Behalve via google zoeken op bovengenoemde research en onderzoekers, waaronder zelfs nobelprijswinnaars, is ook Larry Swedroe, director of research voor Buckingham en The BAM Alliance een wereldwijd , publiceert boeken, artikelen columns en studies in toonaangevende financiële (vak)bladen en op diverse platformen en is regelmatig te gast op NBC, CNBC, CNN en Bloomberg Personal Finance. Zijn boeken Reducing the Risk of Black Swans (2014), The Incredible Shrinking Alpha (2015) zijn een paar weken geleden in Nederland en België verschenen in samenwerking met Ben Granjé en Robert van Beek. www.robertvanbeek.eu.  Aan de Nederlandstalige editie van Your Complete Guide to Factor-based investing (2016) wordt hard gewerkt en deze zal in 2019 ook verschijnen.




 


Beleggen met voorkennis?
HCC -voordeel
20181201HCC-Okkerse-beleggen.png


Wil jij weten hoe? Download dan nu Beleggen met voorkennis. Het geheim van de OK-score van Willem Okkerse, geschreven door Jeroen Siebelink.

Let op, dit aanbod is alleen voor HCC-leden.





 


Jongebeleggers in Apeldoorn
Info
In  Apeldoorn  word op donderdagavond 13 december een bijeenkomst gehouden georganiseerd door Yoran Akdemir voor de jonge beleggers. Andere beleggers zijn ook welkom. Zie voor meer info de website jongebeleggers.nl voor verdere details.



 


 Boeken
Aanbieding
2-boeken-Robert-van-Beek-210x150.gifBestel beide boeken: 
"De zoektocht naar rendement" &
"Beter rendement met minder risico" a €15,==  en ze worden nog voor de feestdagen gratis verzonden in Nederland en Belgie.

Hoe? :
Stuur voor 15 dec2018 een email aan:
Robert van Beek met naam, (verzend-) adres en telfnr. 



 


Meedoen met HCC Beleggen.
/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is voortdurend op zoek naar actieve vrijwilligers,
leden die deel willen nemen aan het bestuur,  en ook bijvoorbeeld mensen die de redactie over de nieuwsbrief mede willen ondersteunen of willen meewerken aan het tot stand komen van een symposium.

Ben jij een enthousiaste belegger en wil je ook wat doen voor onze vereniging? Meld je dan aan via het bestuur of de redactie van HCC!beleggen.


Wat wil je doen?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, symposia en andere bijeenkomsten organiseren, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden incl websitebeheer, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden, en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is voortduren behoefte aan versterking maar ook aan vervanging. We zijn o.a op zoek naar een secretaris en per april ook een nieuwe voorzitter, maar indien je affiniteit hebt met beleggen en je bestuurlijke ambities op een ander gebied liggen, komen we ook heel graag met je in contact.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die op regelmatige basis zo’n één à twee uur willen besteden aan het aanleveren van artikelen voor onze  website  en/of sociale media en de nieuwsbrieven. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden. Ook  interessante onderwerpen selecteren dan wel schrijven, artikelen, boeken en software beoordelen promoten etc.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je een paar uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld auteurs, sprekers en standhouders voor symposia en andere events, maar ook met leden willen onderhouden. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur van HCC!beleggen





HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.



 

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden