Zitten we in een nieuwe bubbel?

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Zitten we in een nieuwe bubbel?
Bron:  Martin Boer, Florizon
logo-Florizon-small-250x37.png
MartinBoer120x160.jpg
Martin Boer

Data analist, ICT specialist en is samen met Erick Erdtsieck oprichter van Florizon.com.
Martin Boer heeft zich na zijn studie Sterrenkunde aan de Rijks Universiteit Groningen in zijn werk als ICT specialist altijd bezig gehouden met data analyse en patroonherkenning. De beurs lijkt weliswaar een complex probleem maar bestaat de praktijk uit kleine behapbare deelproblemen zodra je in staat bent voldoende afstand te nemen. Dit is een van de pijlers waarop Florizon is gebaseerd.


Je hoort de laatste tijd steeds vaker analisten op de radio die waarschuwen voor een nieuwe aandelen bubbel. De economie draait op volle toeren en er zijn genoeg bedrijven met goede prognoses, dus daar ligt het niet aan.

Het vervelende is alleen dat de echte economie en de beleggingswereld weliswaar veel raakvlakken hebben, maar niet 1 op 1 gekoppeld zijn, al willen analisten u graag doen geloven dat dat wel zo is.

AEX stijgende
Het afgelopen jaar, van eind oktober 2016 tot eind oktober 2017, is de AEX met zo'n 18% gestegen en dat is dan nog exclusief dividend ook! En de AEX is zeker niet de enige index met mooie cijfers. Prachtige cijfers nietwaar?
Het vervelende is, er zijn maar heel erg weinig bedrijven die 18% winstgroei maken, dus daar zit toch iets scheef.
De koersen lopen veel harder op dan de winsten.


Florizon-Fig1-AEX-per-26-10-2017-740x265.jpg
Fig1: Ontwikkeling van de AEX de afgelopen 5 jaren, zo'n 9,5% stijging per jaar, zonder dividend!

Inflatie? Asset inflatie!
De afgelopen jaren is veel geld in aandelen (en huizen) gevlucht omdat obligaties en andere vormen van rente te weinig opbrengen. Aandelen zijn daardoor een schaars goed geworden met de bijbehorende prijsstijgingen tot gevolg. De onderliggende resultaten lijken minder relevant, maar uiteindelijk moet daar toch de winst vandaan komen.

Omdat er ook al erg weinig analisten zijn die 18% koerswinst voorspeld zullen hebben is het niet heel gek om te concluderen dat de aandelen nu eigenlijk best aan de prijzige kant zijn.

Daarvoor kunnen we twee factoren aanwijzen.
Florizon-Fig2-Sentiment-26-10-2017-740x287.jpg
Fig2: Een laag sentiment betekent dat aandelen duur zijn t.o.v. de waarde van de onderliggende bedrijven.
Je kunt de waarde ook lezen als een rapportcijfer van de markt of
 als het gemiddelde verwachte rendement op een aandelenbelegging inclusief dividend.


Rol ECB
Het opkoopprogramma van de ECB en ook andere centrale banken wereldwijd, heeft voor behoorlijk veel verstoring op de rentemarkten gezorgd. De 10-jarige Duitse staatslening (Bund) doet -1,34% (d.d. 26-10-2017) Daarmee leggen we geld toe op een lening en verplaatst het kapitaal zich naar aandelen en huizen.

Realiseer je eens wat dat betekent voor het pensioen, aangezien pensioenfondsen verplicht zijn een groot deel in “veilige havens” te beleggen. Zeker die fondsen die onder water staan profiteren in mindere mate van de stijgingen.

Het door de ECB gecreëerde geld vindt zijn weg niet naar de gewone burger maar wordt via de gewone banken geconverteerd. Zij verkopen hun (slechte) bezittingen aan de centrale bank en kopen vervolgens weer nieuwe bezittingen op de markten, enzovoort.
Inmiddels is het balanstotaal van de centrale bank meer dan 4.000 miljard, zo'n 10.000 euro per Europese burger. Wat zou er gebeurd zijn als het geld rechtstreeks was gegeven?

Een gezin had de 40.000 euro kunnen gebruiken om schulden af te lossen, dat leverde een gezondere wereld met minder bankafhankelijkheid!

Aangezien de stimuleringsmaatregelen van de ECB teruggeschroefd gaan worden is de kans groot dat de rente langzaam maar zeker gaat stijgen.
Hierdoor zal een deel van het in aandelen gevluchte geld weer uit aandelen gehaald worden. Aandelen worden hierdoor minder schaars, en de prijzen zullen vanzelf dalen.

Aandeelhouders fêteren
Een 2e factor is dat veel bedrijven de afgelopen jaren hoge schulden zijn aangegaan. Deels voor investeringen voor interne groei, deels voor overnames en voor een heel groot deel om activistische aandeelhouders tevreden te houden. Er zijn veel bedrijven die tot over hun oren in de schulden zitten.

Dat is nu nog niet zo'n probleem, maar hier komt de stijgende rente voor de 2e keer om de hoek kijken; de rentelast gaat de komende jaren bij veel bedrijven best pijn doen. Dat betekent gedwongen verkopen, herinvesteringen en allemaal andere zaken die de koersen zullen drukken. Dingen waar beleggers buikpijn van krijgen.
Florizon-Fig3-GeneralElectricFundamenteel-740x420.jpg
Fig3: GE meerjarenoverzicht:
geen groeier meer, maar wel flink dividend uitkeren en aandelen inkopen,
betaalt 5 mld aan rente en heeft 200 mld aan lange termijn schulden (ca. 2,5%)

Heb geduld, wees selectief!
Toch is er geen reden om heel somber te zijn, wie niet alleen de koersen maar ook de onderliggende bedrijven in de gaten houdt kan eenvoudig bepalen welke aandelen veiliger, en welke minder veilig zijn. En ach, als de aandelen eventjes te duur zijn, dan zetten we het geld toch gewoon even op de bank. De rente gaat omhoog, dus ouderwets sparen kan dan weer. En als de koersen flink inzakken, dan is dat juist het moment om weer in te stappen.
Florizon-Fig4-WaardeontwikkelingAandelenAssistent-740x222.jpg
Fig4: Waardeontwikkeling demoportefeuille met de Florizon Aandelen Assistent,
13% rendement per jaar, exclusief dividend, inmiddels is 2/3 liquide.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden