Stabiel portefeuillemanagement is een eitje.

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Stabiel portefeuillemanagement is een eitje.
Bron:  Martin Boer,  Florizon.
logo-Florizon-small-250x37.png
MartinBoer120x160.jpg
Martin Boer

Data analist, ICT specialist en is samen met Erick Erdtsieck oprichter van Florizon.com.
Martin Boer heeft zich na zijn studie Sterrenkunde aan de Rijks Universiteit Groningen in zijn werk als ICT specialist altijd bezig gehouden met data analyse en patroonherkenning. De beurs lijkt weliswaar een complex probleem maar bestaat de praktijk uit kleine behapbare deelproblemen zodra je in staat bent voldoende afstand te nemen. Dit is een van de pijlers waarop Florizon is gebaseerd.

Het vervelende is echter om erachter te komen of dat eitje hard dan wel zacht gekookt moet worden, gepocheerd, gebakken, geklutst, of misschien is een omelet met tuinkruiden toch wel zo lekker.
Het belangrijkste is natuurlijk om niet alle eieren in een enkel mandje te gooien. Spreiden is een goed uitgangspunt voor zowel eieren als kapitaal. Gooien is misschien ook niet de beste woordkeuze, doe het liever met beleid.


Beleggingsstrategieën
Er zijn eigenlijk twee grote beleggingsstrategieën; sparen met een laag rendement in de ene hoek en gokken met een mogelijk hoog risico in de andere.
Daartussenin zit een scala aan mogelijkheden.
Het belangrijkste is om te bepalen welke strategie het beste bij je past. Er is geen goed of kwaad, je hoeft alleen maar te weten waar je je goed bij voelt.
Een gokker wordt nooit gelukkig van een langlopend deposito van ruim 4% en zelfs al wint de spaarder de hele avond, echt gelukkig gaat hij niet worden in het casino, de angst alles te kunnen verliezen zal als een donkere schaduw boven z'n hoofd blijven hangen.


       Speltip 1; bepaal bij welk risico en rendementsverhouding je jezelf het gelukkigst voelt.

Risicobeperking
Voor de meeste mensen zal dit betekenen dat een relevant deel van hun kapitaal op een spaarrekening staat te vegeteren. Toch heeft de bankencrisis laten zien dat dit ook niet zonder risico is.
Gelukkig zijn er alternatieven om het risico te verlagen; er is altijd wel een product te vinden wat een tegengestelde beweging laat zien.
Tegelijkertijd zijn er ook producten die stiekem gekoppeld zijn zonder dat dat direct duidelijk is.
Een bekend voorbeeld is een werknemer die slim meent te zijn door aandelen van z'n eigen bedrijf te kopen. Als hij echter ontslagen wordt omdat het bedrijf enkele jaren onder de maat presteert, is z'n spaargeld helaas ook verdwenen. De prijs van goud is op dezelfde manier meestal, maar niet altijd, omgekeerd evenredig gekoppeld aan andere producten.

       Speltip 2; kies een aantal tegenstrijdige producten om het risico te verlagen.

Dezelfde tactiek kunnen we gebruiken bij het kopen van aandelen, want in de economische cycli zullen niet aandelen tegelijkertijd op dezelfde manier reageren.
Helaas zijn de economische cycli niet meer zo eenvoudig te lezen als 20 jaar geleden omdat de economie van China niet in de pas loopt met die van Europa of de VS. Het voordeel is echter wel dat bepaalde wereldwijd opererende industrieën nu stabieler zijn dan voorheen.
Toch blijft het belangrijk om te beginnen met een spreiding over de verschillende economische cycli en de supersectoren, en op die manier omlaag te werken via sectorgroepen, sectoren en uiteindelijk de daadwerkelijke bedrijven.

       Speltip 3; spreiding, spreiding, spreiding.

20170501portfoliomanagement-740x402-I-32-fig1.png
Hier is te zien dat een gelijke verdeling over bedrijven niet automatisch een evenwichtige portefeuille oplevert; de cyclische aandelen hebben de overhand.

Timing
Nu zijn we eindelijk waar het om gaat; de aandelen van de afzonderlijke bedrijven.
Ik ben waarschijnlijk een tikje bevooroordeeld maar in mijn optiek is de standaardopmerking van technische analyse dat 'alle informatie zit in de koers' tegengesteld aan het feit dat die koers daarop enorme uitschieters kan maken.
Als alle informatie daadwerkelijk in de koers zat zou de koers stabiel met de winst van het bedrijf omhoog gaan. Hetzelfde kan echter gezegd worden voor fundamentele analyse: ook hier is de verwachting dat de koersen stabiel bewegen met de dynamiek van het bedrijf.
De waarheid is dat koersen vooral bewegen op basis van emoties, en de kortstondige crash van April 2013 (http://business.time.com/2013/04/24/how-does-one-fake-tweet-cause-a-stock-market-crash/) is daar een bewijs van.
Wie zekerheid wil in z'n beleggingen moet het dus niet hebben van z'n emoties, en al helemaal niet van die van de markt, maar maar van een zorgvuldig beleid.
Als een bedrijf onderliggend 'goed' is komt die koers vanzelf wel.
Koop dus aandelen als ze goedkoop zijn, en verkoop ze als ze duur zijn.

        Speltip 4; heb geduld.

20170501-verloop-740x571-I32-fig2.png
De simulatie laat zien dat gedurende 2014 de markt te duur wordt en er in oktober 2014 een correctie plaatsvindt waardoor het aantrekkelijk is om dan flink in te kopen. Hetzelfde gedrag is te zien in augustus 2015.

20170501-vermogens-opbouw740x248-i127-fig3.png
Nu hetzelfde plaatje met de portefeuille (mutaties), maar dan uitgedrukt in vermogensopbouw. Op dit moment is ca. 1/3 liquide, in juli 2015 was dat 60%.

Met deze speltips moet het mogelijk zijn om een behoorlijk rendement met een goede nachtrust te combineren.


Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden