"Geen aandelen!"
Vanwege alle onzekerheden willen veel beleggers het woord aandelen niet meer horen. Laat staan er in beleggen. Overdreven? Laten we de cijfers er even bij pakken...
Wanneer we kijken naar de Amerikaanse beleggers, en Europa loopt hiermee ongeveer mee in de pas, dan blijkt dat zij op het dieptepunt van de markt volop aandelen verkochten. Over heel 2009 ontrokken ze $ 35 miljard aan aandelenfondsen en werd voor een recordbedrag van $ 421 miljard geïnvesteerd in obligaties (die na belasting en inflatie overigens vrijwel gegarandeerd geen rendement zullen opleveren).
En ook dit jaar wordt de trend gewoon doorgezet: uit aandelen en in obligaties. Wie één stap verder denkt zal inzien dat een gedeelte van al dit geld vroeg of laat haar weg naar de aandelenmarkt zal weten te vinden. De alternatieven, obligaties en spaartegoeden, leveren per saldo immers eigenlijk niets op.
Cash in overvloed (en extreem lage voorraadniveaus)
Nerveuze beleggers, consumenten die massaal begonnen zijn te sparen en bedrijven die opmerkelijk terughoudend zijn geworden hebben ertoe geleid dat de cashreserves tot grote hoogtes zijn gestegen. Kijken we naar de Amerikaanse huishoudens en bedrijven dan gaat het inmiddels om ongeveer $ 10.000 miljard dollar. Een enorm bedrag.
Wat met dit geld gaat gebeuren? Consumenten zullen het ten dele gaan aanwenden om simpelweg uitgaven te doen, ten dele zal het de komende jaren geïnvesteerd gaan worden in datgene wat als de wat risicovollere beleggingen gezien wordt: aandelen.
De cashreserves in handen van bedrijven kunnen (en zullen) aangewend gaan worden voor het doen van investeringen, overnames of de inkoop van eigen aandelen. Allemaal direct of indirect gunstig voor de winstontwikkeling en dus eveneens voor de aandelenkoersen.
Een ander belangrijk effect op de economische groei de komende tijd betreffen de bedrijfsvoorraden. Juist de acute liquidatie van voorraden zorgde er eerder voor dat de recente recessie zo'n heftige was. En nu bevinden die voorraden zich op het laagste niveau in maar liefst 18 jaar. Enkel het effect van het weer aanvullen van de voorraden zal heel wat kwartalen een positieve invloed gaan hebben op de economische groei, en zal eveneens gunstig zijn voor de productie. Immers, ook voorraden moeten geproduceerd worden.
"Maar de werkloosheid is zo hoog!"
Hoewel de werkloosheid in de Verenigde Staten de laatste tijd heel voorzichtig wat lijkt te dalen is deze met 9,7% van de beroepsbevolking nog altijd erg hoog. En hoewel het hoge werkloosheidsniveau vanuit politiek en sociaal oogpunt zeer zorgelijk is, is het voor beleggers op dit moment wat minder slecht dan het in eerste instantie misschien lijkt.
De forse sanering op arbeidskrachten heeft er namelijk toe geleid dat de arbeidsproductiviteit een opmerkelijk sterke stijging heeft laten zien. En een hogere productiviteit betekent lagere kosten en dus hogere winstmarges. Bovendien houdt de hoge werkloosheid de looneisen vooralsnog bescheiden en zijn beschikbare arbeidskrachten ruim voorradig. Dit alles zorgt er voor dat het met de inflatie voorlopig zal meevallen en de Westerse centrale banken voorlopig de rente nog wel laag kunnen houden - en zoals u weet is een lage rente gunstig voor aandelen.
Natuurlijk, werklozen hebben minder te besteden. Ondanks dit feit lijkt het consumentenvertrouwen langzaamaan wat te herstellen en hebben ook recente cijfers over de detailhandelsverkopen menig analist positief verrast. Met een verder aantrekkende economie zal de werkloosheid langzaam maar zeker verder gaan dalen, zal het consumentenvertrouwen verder verbeteren en zullen de consumentenbestedingen beginnen aan te trekken. Dit maakt het opschroeven van de productie nodig en hiermee wordt al met al het economische vliegwieleffect in beweging gezet.
Aandelen bescheiden gewaardeerd
Ondanks de enorme koersstijgingen sinds afgelopen voorjaar valt het met de algehele waardering voor aandelen nog altijd hard mee. Voor dit jaar wordt verwacht dat de totale winst per aandeel voor de in de 'S&P 500'-index opgenomen bedrijven ruim $ 70 zal bedragen. Met het actuele koersniveau van de S&P 500 van circa 1160 betekent dit een gemiddelde waardering van net iets meer dan 15 keer de winst. En vanwege het economische herstel lijkt ons een verdere winststijging van een procent of 10 per jaar in de komende jaren alleszins reëel.
In 2007 boekten de bedrijven in de S&P 500 met $ 91,47 hun hoogste winst ooit. Trekken we onze schatting van 10% winstgroei door naar de toekomst, dan zal - uitgaande van de verwachte winst van $ 76 voor de S&P 500 voor dit jaar - binnen enkele jaren van nieuwe winstrecords sprake zijn. Wellicht in 2012 al.
Beleggers verafschuwen aandelen nog altijd en voor velen zullen we een roepende in de woestijn zijn. Maar net als afgelopen jaar kopen we zelf nu nog steeds aandelen. Juist nu (bijna) niemand anders ze wil hebben. Wie pas aandelen koopt wanneer de massa aandelen weer helemaal ziet zitten zal achteraf kunnen concluderen zelf de grootste koersstijgingen gemist te hebben...
Dit artikel is op 27 maart 2010 geschreven door Hendrik Oude Nijhuis MSc. Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ’s werelds beste beleggers en is tevens oprichter van www.warrenbuffett.nl. en http://www.valueportfolio.net/.