De risico’s van indexbeleggen

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

De risico’s van indexbeleggen
Bron:  Tjerk Smelt, Indexus
indexus-logo-200x132-I255.png
indexus_Tjerk-Smelt-120x160.jpg
Tjerk Smelt 

Financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus.
Tjerk schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis ons eBook ‘ETF, Theorie & Praktijk’ 

Indexbeleggen bestaat al decennia en de voordelen worden steeds bekender bij de belegger.
Toch bestaat er ook nog steeds bepaalde scepsis en sommige beleggers zien in indexbeleggen grotere gevaren dan de meer klassieke wijze van beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.
Maar wat zijn nou precies de risico’s van indexbeleggen?


Eenheidsworst
Er wordt wel eens gesuggereerd dat door de groei van het indexbeleggen uiteindelijk teveel beleggers dezelfde positie innemen en dat er dan geen reële koersvorming tot stand komt.
Daarnaast is men bang dat er door het indexbeleggen automatisch gekocht wordt in aandelen of obligaties die anders minder snel in het oog van de belegger zouden springen.
Met de toename van het indexbeleggen neemt ook het aantal varianten toe.
Wanneer een index bestaat uit aandelen of obligaties die een te hoge waardering kennen is de oplossing eenvoudig: koop de betreffende index niet.
Er is immers keus genoeg, denk hierbij bijvoorbeeld aan een index ex-financials.
Op die wijze komt er vanzelf diversificatie.
Er zijn inmiddels circa 5000 verschillende beursgenoteerde indexbeleggingen.


Een ander aspect is dat een index als het ware zelfreinigend is. Wanneer er bijvoorbeeld een bedrijf  failliet gaat wordt dat vervangen door een ander bedrijf. Kleinere, minder verhandelde aandelen van bedrijven worden ook vervangen op het moment dat er zich grotere, meer verhandelde aandelen van bedrijven aandienen. Denk bijvoorbeeld aan het aandeel ABN dat vrij snel na de nieuwe beursintroductie in de AEX-index opgenomen werd.

Zekerheden voor de indexbeleg
ger
En wat gebeurt er als een aanbieder van een indexbelegging omvalt of de bank waar de indexbelegging in bewaring is? Kunnen iShares, Vanguard of Think bijvoorbeeld failliet?
De kans dat aanbieders van indexbeleggingen omvallen is gelukkig klein, maar dat mag nooit uitgesloten worden. De indexbelegging blijft dan gewoon voortbestaan, die is namelijk in het bezit van de belegger en de aanbieder is ‘slechts’ de beheerder.
Het beheer dient dan voortgezet te worden door een andere partij of de indexbelegging wordt simpelweg geliquideerd en dan valt het vermogen vrij. Dit risico is dus gelijk aan het risico van beleggen in een beleggingsfonds. En bij een faillissement van de bewaarbank is er ook geen risico dat u als belegger uw vermogen kwijt bent.
De zekerheden op dat gebied zijn gelijk aan het beleggen in aandelen of beleggingsfondsen.
De beleggingen staan geregistreerd op naam van de belegger en niet op naam van de bank en blijven derhalve buiten de boedel.

Synthetische ETF’s
De angst voor het onbekende houdt vanzelfsprekend beleggers tegen om te investeren.
Dat is logisch; ga immers nooit investeren in een instrument waar u de werking niet van kent.
De basis van indexbeleggen is eigenlijk heel eenvoudig: investeer in een index waarvan je op de komma nauwkeurig de samenstelling van kan achterhalen, tegen zeer lage kosten en met een uitstekende liquiditeit (dus makkelijk verhandelbaar). Voeg daar de term ‘synthetisch’ aan toe en er ontstaat onduidelijkheid, en terecht, want hoe werkt dat dan?
Synthetische indexbeleggingen doen eigenlijk precies hetzelfde als fysieke: simpelweg de index volgen. Het verschil is dat er bij de synthetische beleggingen een prijsafspraak wordt gemaakt in plaats van fysiek die index aan te schaffen.
Deze afspraak wordt (vanuit de wet en regelgeving) echter gedekt door minimaal 90% fysiek onderpand en vaak meer dan 100%. Dit onderpand dient te voldoen aan strenge criteria qua spreiding en kwaliteit. Het risico voor de belegger is hierdoor zeer klein.
Wat belangrijker is, is dat synthetische indexbeleggingen tegenwoordig slechts met een vergrootglas te vinden zijn. Natuurlijk, bij grondstoffenbeleggingen of heel exotische markten komt het nog vaak voor, maar bij de reguliere indexen nauwelijks.
De discussie over synthetische indexbeleggingen is dus meer voor de bühne dan dat het een reëel vraagstuk is.

Uitlenen
Het uitlenen van effecten is een heel gebruikelijke wijze om het rendement op de beleggingen te verhogen. Denk niet aan procenten per jaar maar meer aan basispunten.
Het uitlenen van effecten is niet iets specifieks dat hoort bij indexbeleggen, maar beleggen in het algemeen. Grote beleggers, zoals beleggingsfondsen, doen dat al sinds jaar en dag.
Door regelgeving is het risico van uitlenen heel laag, bijvoorbeeld door maximalisatie van het percentage dat uitgeleend mag worden aan een enkele partij, of de garanties die verstrekt worden door lener of uitlener.

Het echte risico
Het echte risico bij indexbeleggen is gelijk aan het grootste risico dat beleggers lopen: uw keuzes en continuïteit. Het beleggen in indexbeleggingen kan net zo divers als het beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.
Maar ook bij indexbeleggingen dienen keuzes gemaakt te worden.
De keuze van vandaag is weloverwogen, maar kan over een week, een maand of een jaar uitgewerkt zijn.
Uw beleggingsportefeuille verdient continuïteit; de index doet dat niet voor u want dat is een gegeven. Indexbeleggen is derhalve geen eindstation, maar slechts het begin!

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden