Euro verrassend sterk in juni: traditionele valuta overtreft Bitcoin met bijna 4% koerswinst

Deel dit artikel

,

euro

In een maand waarin digitale munten doorgaans de meeste aandacht trekken, heeft de euro zich onverwacht op de voorgrond geplaatst. In juni liet de Europese munt een opvallende waardestijging zien ten opzichte van de Amerikaanse dollar, met een winst van bijna 4%, tot een niveau van 1,1786 dollar. Daarmee liet de euro zelfs Bitcoin achter zich, dat in dezelfde periode met 2,4% in waarde steeg. Deze prestatie zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen op de valutamarkten, waar normaliter vooral digitale activa de show stelen.

De euro als stille winnaar op de financiële markten

Waar beleggers doorgaans kijken naar aandelen, goud of cryptovaluta, toont de euro zich in de zomer van 2025 als onverwachte winnaar. Niet alleen wist de munt in juni meer rendement te boeken dan de populaire Bitcoin, maar ook maakt de euro indruk als betrouwbare, stabiele belegging in een tijd van geopolitieke onzekerheid en fluctuerende renteverwachtingen. Volgens valutastrategen speelt daarbij niet alleen monetair beleid een rol, maar ook het opkomende politieke en fiscale beleid binnen de eurozone.

Duits begrotingsbeleid geeft de euro vleugels

Een van de katalysatoren van de opmars van de euro is het besluit van de Duitse regering om de hand op de knip deels te lossen. Berlijn kondigde begin dit jaar aan dat het zijn strikte ‘schuldenrem’ tijdelijk buiten werking stelt om ruimte te maken voor forse investeringen. Dat betreft niet alleen defensie-uitgaven – waarvoor al 100 miljard euro is vrijgemaakt – maar ook een breed infrastructuurfonds van 500 miljard euro, dat de komende jaren de Duitse economie een stevige impuls moet geven.

Volgens economen is dit het krachtigste signaal in jaren dat Duitsland bereid is actief groeibeleid te voeren. Die bereidheid lijkt het vertrouwen in de Europese economie, en daarmee in de euro, merkbaar te versterken. Veel marktanalisten verwachten dat dit soort maatregelen zich op termijn zullen vertalen in hogere productiviteit, een robuustere energie-infrastructuur en een gunstiger vestigingsklimaat voor bedrijven. Kortom: Duitsland als economische motor van de eurozone draait weer op volle toeren, en dat maakt de euro aantrekkelijk.

Onzekerheid in de VS: dollar onder druk

Aan de andere kant van de oceaan begint het Amerikaanse begrotingsbeleid zorgen te baren. Waar de Amerikaanse dollar lange tijd werd gezien als veilige haven, lijkt die positie nu minder vanzelfsprekend. Analisten wijzen op de almaar oplopende tekorten, stijgende rentelasten en het ontbreken van een duidelijke langetermijnvisie op de overheidsfinanciën. De Federal Reserve houdt de rente nog hoog, maar dat lijkt meer ingegeven door de noodzaak om schulden te blijven financieren dan door economische robuustheid.

Tegelijkertijd groeit de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank in de komende kwartalen toch tot renteverlagingen zal moeten overgaan, zeker als de economische groei verder afzwakt. Dat vergroot het renteverschil tussen de eurozone en de VS in het voordeel van de euro. En in valutamarkten is dat vaak doorslaggevend.

Pensioenfondsen en beleggers kopen extra euro’s

Een ander belangrijk effect komt van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Veel Europese fondsen zijn wereldwijd belegd, en dat betekent een forse blootstelling aan de Amerikaanse dollar. Nu de euro sterker wordt en valutavolatiliteit toeneemt, besluiten steeds meer instellingen hun dollarposities te hedgen – oftewel: extra euro’s aan te houden om wisselkoersverliezen te voorkomen. Die trend zet verdere druk op de dollar en versterkt indirect de opmars van de Europese munt.

Bitcoin blijft sterk, maar krijgt concurrentie

Natuurlijk is het rendement van Bitcoin niet volledig te negeren. De digitale munt heeft zich de afgelopen jaren gevestigd als een alternatieve, soms speculatieve, belegging. En met een koersstijging van 2,4% in juni en meer dan 13% sinds januari blijft Bitcoin populair onder investeerders die op zoek zijn naar hoog rendement.

Maar dat nu ook een ‘klassieke’ valuta als de euro zich in het rijtje van sterkst presterende assets schaart, verrast veel marktkenners. De euro is immers van oudsher een stabiele munt, niet bedoeld om grote koerssprongen te maken. Dat EUR/USD dit jaar tot de best presterende valutaparen behoort, wijst volgens strategen op een structurele verschuiving in de waardering van fiatgeld, zeker nu Europa actiever economisch beleid voert dan voorheen.

Vooruitblik: houdt de euro stand?

De grote vraag is nu of de euro deze sterke lijn kan vasthouden. Dat zal deels afhangen van het beleid van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Mocht de ECB besluiten haar rente sneller te verlagen dan verwacht, kan dat het momentum van de euro temperen. Aan de andere kant, als Washington inderdaad zwicht voor binnenlandse politieke druk en de rente fors verlaagt, kan de euro zijn opmars verder doorzetten.

Bovendien kijken beleggers scherp naar politieke ontwikkelingen in beide continenten. Europese stabiliteit – zowel fiscaal als monetair – lijkt momenteel aantrekkelijker dan het versnipperde Amerikaanse beleid onder president Trump. Dat zou voor de komende kwartalen de euro kunnen blijven ondersteunen.

Conclusie: klassieke munt herwint terrein

Waar Bitcoin vaak wordt gepresenteerd als de valuta van de toekomst, laat de euro zien dat er nog volop kracht zit in traditionele munten. Dankzij beleidskeuzes in Europa en toenemende onzekerheid in de VS, wist de euro in juni zelfs beter te presteren dan de populairste cryptomunt ter wereld. Of dat zo blijft, is onzeker – maar voor nu is de euro even terug als koningin op het valutaschaakbord.

(Dit artikel is gebasseerd op een eerder verschenen Engelstalig artikel van Coindesk.com)

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden