Twijfel groeit onder Nederlandse beleggers: kwart verkoopt Amerikaanse aandelen, voorkeur verschuift naar Europa

Deel dit artikel

,

https://www.dnb.nl/statistieken/data-zoeken/#/details/beleggingen-van-nederlandse-huishoudens-in-effecten-maand/dataset/79b0648e-1ef6-4afc-b64b-a6b7fabaf92c/resource/ec307073-28d2-4a38-a040-08a277cd19d7

De populariteit van Amerikaanse aandelen onder Nederlandse beleggers staat onder druk. Volgens recent onderzoek van het economisch bureau van Rabobank heeft een op de vier particuliere beleggers het afgelopen half jaar actief zijn of haar positie in Amerikaanse aandelen afgebouwd. Nog eens zestig procent zegt momenteel terughoudend te zijn met het investeren van nieuw geld in de Verenigde Staten.

De resultaten illustreren een opmerkelijke verschuiving in het sentiment onder Nederlandse beleggers, die zich in toenemende mate zorgen maken over de geopolitieke koers van de VS en de economische stabiliteit van het land. De onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse politiek, gecombineerd met recente marktontwikkelingen, lijkt een voedingsbodem te vormen voor dit groeiende wantrouwen.

Politieke onrust drukt op vertrouwen

De zorgen richten zich niet alleen op de economische cijfers, maar nadrukkelijk ook op het politieke toneel. Meerdere beleggers noemen de instabiele internationale positie van de VS als belangrijke reden om zich terug te trekken uit Amerikaanse markten. De recente hernieuwde dominantie van voormalig president Donald Trump in het politieke debat – met uitspraken over het mogelijk verlaten van de NAVO, conflicten met buitenlandse leiders en opmerkelijke annexatiewensen – draagt volgens beleggers bij aan het gevoel van onzekerheid.

Woorden als “onbetrouwbaar”, “volatiel”, “onvoorspelbaar” en “riskant” worden frequent genoemd als typeringen voor de Amerikaanse markt, aldus Mary Pieterse-Bloem, hoofd beleggingsstrategie bij Rabobank. “Wat we zien is dat beleggers steeds kritischer worden en minder automatisch vertrouwen op Amerikaanse aandelen als veilige haven,” legt zij uit.

Een opvallende ontwikkeling is dat een klein, maar groeiend deel van de beleggers bewust kiest voor fondsen of indexen die geen enkele Amerikaanse component bevatten. Deze groep wil uitsluitend beleggen in wereldwijde mandjes die de VS volledig mijden. “Dat is nog steeds een minderheid, maar we zien die voorkeur wel gestaag toenemen,” aldus Pieterse-Bloem.

Europees optimisme groeit

Tegelijkertijd blijkt uit de Rabobank-enquête dat de belangstelling voor Europese aandelen aan kracht wint. Ongeveer 40 procent van de ondervraagden geeft aan positiever te zijn geworden over investeringen in bedrijven op het Europese continent. Pieterse-Bloem onderstreept dat ook Rabobank zelf haar investeringsstrategie deels bijstelt. “We verleggen het accent wat meer naar Europa. Niet vanuit een afkeer van de VS, maar omdat spreiding essentieel blijft. Je wilt als belegger een gezonde balans tussen rendement en risico.”

De toenemende populariteit van Europese aandelen weerspiegelt zich ook in de keuzes van Nederlandse beleggers bij banken als Saxo. Daar zijn Europese bedrijven als farmaceut Novo Nordisk, chipmachinemaker ASML en industriegigant Siemens opvallend populair. Amerikaanse beurslievelingen als Tesla raken juist uit de gratie. Alleen al in het afgelopen kwartaal zagen analisten een uitstroom van ongeveer 20 procent in Tesla-aandelen.

Schokken op de markt door politiek beleid

De zorgen van beleggers zijn niet ongegrond. Begin april kregen de wereldwijde aandelenmarkten een flinke dreun te verduren na de plotselinge aankondiging van grootschalige Amerikaanse importheffingen door president Trump. De beurzen doken massaal in het rood, met name de koersen van Amerikaanse bedrijven werden hard geraakt. Hoewel het herstel relatief snel kwam – binnen vijf weken waren veel indexen grotendeels hersteld – blijft de volatiliteit sinds die tijd hoog.

Nieuwe uitspraken en beleidsvoornemens van Trump zorgen voor aanhoudende onzekerheid, vooral als het gaat om de Amerikaanse begroting en fiscale stabiliteit. Zijn plannen om belastingtarieven langdurig te verlagen, roepen vragen op over de houdbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld. Bovendien gonst het van geruchten over mogelijke extra heffingen voor buitenlandse beleggers, wat investeerders nog verder op afstand zou kunnen zetten.

Dollarrisico’s en de koers van pensioenfondsen

De afname van het vertrouwen beperkt zich niet tot particuliere beleggers. Ook institutionele partijen zoals Nederlandse pensioenfondsen bewegen mee met het sentiment. Zo meldde het Financieele Dagblad eerder dat meerdere grote fondsen hun blootstelling aan de Amerikaanse dollar verminderen. Daarmee proberen zij hun portefeuillerisico’s te beperken in het geval van toenemende instabiliteit op de Amerikaanse markten.

De cijfers van De Nederlandsche Bank bevestigen de groeiende belangstelling van Nederlanders voor beleggen in het algemeen. Eind vorig jaar was er voor bijna 200 miljard euro aan vermogen in aandelen belegd. Opvallend daarbij is dat de dominantie van Amerikaanse techbedrijven – zoals Apple, Alphabet (Google), Microsoft en Tesla – langzaam maar zeker plaatsmaakt voor een breder, internationaler gespreide portefeuille.

Een nieuwe balans in het wereldwijde beleggingslandschap

De recente verschuiving in het gedrag van Nederlandse beleggers is niet slechts een momentopname. Het wijst op een bredere beweging waarbij geopolitieke onzekerheden, economische afhankelijkheden en internationale verhoudingen een steeds grotere rol gaan spelen in beleggingsbeslissingen.

Hoewel Amerikaanse bedrijven decennialang de ruggengraat vormden van de wereldwijde beleggingsportefeuilles, is die vanzelfsprekendheid aan erosie onderhevig. De opkomst van Europa, het hernieuwde vertrouwen in Aziatische markten en het streven naar meer spreiding tekenen het nieuwe tijdperk van beleggen – waarin politieke stabiliteit net zo belangrijk is als financiële prestaties.

Gebaseerd op een eerder artikel op de site van NLTimes.nl.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden