Is Brits een synoniem voor pas op?

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Beleggers zetten vraagtekens bij een aantal overnametransacties

Zowel professionele als particuliere partijen durven momenteel hun hand niet te overspelen door zomaar in fondsen als AbnAmro en Univar te stappen. De koersen van de betreffende fondsen bleven afgelopen vrijdag 10 augustus ruim onder de overnamebiedingen liggen.

Het aandeel ABN Amro, dat in de ochtendhandel op bijna 11% verlies stond, sloot vrijdagmiddag 3,5% lager op € 33,85. Het herstel van het aandeel werd geholpen door sussende uitspraken van biedende partijen en analisten, alsmede door de stevige steun die aandeelhouders van Royal Bank of Scotland gaven aan het bod van het consortium onder leiding van de Britse bank. Maar dat neemt niet weg dat de koers aanmerkelijk lager is dan het bod van het bankentrio, bestaande uit Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis. Dat ligt op euro 38,40 en is bijna geheel in contanten.

Op de chemicaliëndistributeur Univar is een bod gedaan in contanten van € 53,50 door Ulysses, een investeringsvehikel van de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Op de beurs was Univar vrijdag 10 augustus de grootste daler in de index van middelgrote fondsen. Univar eindigde de dag op € 46,97.

Blijkbaar twijfelen beleggers er ernstig aan of beide overnames wel doorgaan, want anders geeft men zomaar € 4,55 weg bij de overname van AbnAmro en bij de overname van Univar wordt € 6,53 cadeau gedaan.

Nederlandse overnemende partijen worden wel geloofd. TomTom, de producent van navigatiesystemen, biedt euro 21,25 in contanten voor Tele Atlas. De producent van digitale kaarten sloot vrijdag op € 20,45.

Daarnaast beidt telecomconcern KPN € 6,25 per aandeel voor Getronics. Het automatiseringsbedrijf verliet Euronext Amsterdam op € 6,13. KPN heeft inmiddels een belang in Getronics opgebouwd van circa 25%. Bij KPN is duidelijk dat als ze melden € 6,25 te willen betalen voor Getronics dan doen ze dat ook en zolang het aandeel Getronics lager staat genoteerd dan koopt KPN.

Al met al roept dit bij mij de vraag op of we hierbij te maken met overdreven chauvinisme, met gouden tips of gaat er (misschien) toch iets mis met de overnames waarbij de Britse partijen de kar trekken?

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden