DfbOnline.nl

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Risicobeheersing door Kennis 

Dat de financiële wereld steeds complexer wordt is iets dat we allemaal vrijwel dagelijks kunnen ervaren. Als we naar een wat langere termijn kijken wordt dat helemaal duidelijk.

Zo’n 30 jaar geleden waren er in Nederland bijvoorbeeld nog geen derivatenmarkten; alleen werden op de Amsterdamse Effectenbeurs in bescheiden mate premie-affaires afgesloten. Er werd nog nauwelijks gebruik gemaakt van de theoretische concepten die in de jaren 60 en 70 (voornamelijk in de VS) werden ontwikkeld. Hypotheekleningen waren er eigenlijk maar in twee smaken: lineaire- en annuïteitenleningen.

Het leven was voor de belegger (voornamelijk professioneel, slechts een bescheiden aantal particulieren beschikte over voldoende overtollige middelen om een eigen effectenportefeuille te beheren) dan ook betrekkelijk eenvoudig en overzichtelijk. Het aantal beleggingsproducten was zeer beperkt, van volatiliteit had nog niemand gehoord en CAPM en speltheorie stonden nog in de kinderschoenen.

Tegenwoordig telt Nederland naar schatting 3,8 miljoen beleggingsexperts die over hedge funds, trackers, subprime, rentestructuur, halal bankieren, CDO en private equity spreken alsof het over (bij mannen) de tactiek van Ajax gaat of (bij vrouwen) de beste manier voor het opzetten van een borduurwerk.

 

Image

Zomaar enkele begrippen die u kunt nazoeken op kennisbank www.dfbonline.nl. Om de volledige uitleg van dit zeer complete beleggers-ABC te kunnen bekijken dient u zich wel te registreren op deze website (dit is kosteloos):

Amsterdamse Effectenbeurs | annuïteitenlening | CAPM | CDO | derivatenmark | Halal bankieren | hedge fund| lineaire hypotheek | premie-affaire| private equity | rainbow option| rentestructuur | reverse convertible| risicoprofiel | subprime | toezichthouder | tracker | volatiliteit
 

Dat is weliswaar mooi meegenomen in een tijd waarin toezichthouders en politiek zich zorgen maken over het kennisniveau van de Nederlandse consument waar het gaat om de aanschaf van financiële producten, maar het is de vraag of al die woordvoerders op verjaardagen en in bedrijfsrestaurants ook werkelijk weten waar ze het over hebben en of zij de onderlinge verbanden zien tussen de gebeurtenissen op de verschillende financiële markten.

En vooral: of zij een redelijk goed inzicht hebben in het risicoprofiel van (bijvoorbeeld) al die complexe beleggingsmogelijkheden die tegenwoordig worden aangeboden. Praten over een reverse convertible of een rainbow option wil nog niet zeggen dat men het risicoprofiel van een dergelijke belegging ook begrijpt; het zonder die kennis beleggen in die producten leidt vroeg of laat tot onbegrepen en onbeheersbare risico’s.

Nu gaan de ontwikkelingen inderdaad zo snel dat het zelfs voor professionele adviseurs geen schande is om te moeten ervaren dat zij niet alles doorlopend kunnen bijhouden (hoewel het hun meestal moeite kost om dat toe te geven).

Sinds kort is er een fraaie ondersteuning voor al diegenen die graag willen weten wat al die vaktermen betekenen: 'De Financiële Begrippenlijst' (‘DFB’). www.dfbonline.nl is een interactieve website met uitleg over ruim 5.600 financiële lemma’s. Na een eenvoudige registratie is de website volledig kosteloos toegankelijk voor iedereen met interesse voor financiële markten en beleggen, zowel professionals als particulieren en studenten.
DFB is het meest uitgebreide, publiek toegankelijke Nederlandstalige lexicon op het gebied van financiële markten en beleggen. De nu reeds gepubliceerde begrippen zijn met ruim 17.000 hyperlinks met elkaar verbonden, waardoor op eenvoudige wijze een goed inzicht kan worden verkregen in gerelateerde begrippen en onderwerpen.

'De Financiële Begrippenlijst' is de meest uitgebreide in zijn soort in de Nederlandstalige markt, kan zich kwalitatief meten met internationale evenknieën en is niet gelieerd aan enige financiële instelling of financiële dienstverlener. Het taalgebruik is toegankelijk en het - vaak Engelstalige - jargon wordt in helder Nederlands uitgelegd.

De DFB-redactie wordt gevormd door Herman Harbrink Numan en Eric Schreurs. Zij hebben indertijd een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de Nederlandse derivatenmarkten, waren medeoprichters van IFT (Institute for Financial Training) en vormden de hoofdredactie van ‘Opties & Futures’, een bijna  3.000 pagina’s tellend handboek voor professionele effectenspecialisten.

Met hun gedegen kennis van de materie zullen zij het aantal definities in deze digitale kennisbank in het komende jaar opvoeren naar meer dan 7.500 en - met actieve hulp van gebruikers - zorgdragen voor doorlopende actualisering.

 

www.dfbonline.nl

  • Meer dan 5.600 financiële begrippen (financiële markten, beurs, beleggen)
  • Voortdurend geactualiseerd door een deskundige redactie, met hulp van gebruikers.
  • Gratis toegankelijk na een eenvoudige registratie.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden