Stel dat de dollar valt

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Leven we op een zeepbel?

Kan de zwaar in de schulden geraakte Amerikaanse economie instorten en ons, Europeanen, meesleuren in de vrije val? Zijn de dagen van wereldmunt dollar geteld? En is een herhaling van de crisisjaren dertig echt zo ondenkbaar?

 

Maar wat gebeurt er dan precies als die tikkende tijdbom ontploft?

Een plotse spike in de dagkoersgrafiek van de dollar kan de eerste steen zijn in een nog rustige zee. Maar de vloedgolf die eruit voortkomt bedreigt de geglobaliseerde en geïntegreerde mondiale economie. Want waren die internationale economische verhoudingen wel zo rustig als ze leken? Was alles wel zo in evenwicht? De kenners weten beter. De wereld steekt massaal de kop in het zand. "Het gaat goed zolang het nog goed gaat".

VPRO’s Tegenlicht nauwe in samenwerking met het NRC Handelsblad hebben in november 2005 hun eerste proeve van 'stel dat'-journalistiek gepresenteerd. In 'De Dag dat de Dollar valt' voegt regisseur Roel van Broekhoven fictie en werkelijkheid samen. Voor belangstellenden is de uitzending hier te bekijken.

 

Het boek “Als de dollar valt”

Image 

In het verlengde hiervan is onlangs het boek “Als de dollar valt” van Willem Middelkoop uitgekomen. Willem Middelkoop geeft de lezers van zijn boek de mogelijkheid om in de keuken van de huidige financiële wereld te kijken die geheel is gebaseerd op de luchtkastelen rond de dollar. Deze munt wordt in dit boek onder de loep genomen en bekritiseerd. Het is niet de vraag of, maar wanneer het huidige op de dollar gebaseerde financiële systeem zal ploffen. Wat er dan kan gebeuren en hoe u zich daarop kunt voorbereiden komt in dit boek uitgebreid aan de orde. Aan de hand van een honderdtal vragen onthult Willem Middelkoop op toegankelijke wijze de waarheid over thema’s als:

• de steeds groter wordende schuldenberg
• de exponentieel groeiende geldhoeveelheid
• de strijd van banken tegen de goud en zilver
• de angst onder bankiers voor een crash van de dollar
• de rol van de Amerikaanse Federal Reserve
• het gevolgen van de oprakende olie voor de economie
• het verschil tussen de officiële en de echte inflatie

Het boek geeft de lezer een onthutsend inzicht in de wereld die schuilgaat achter het geld en in de machtposities van de verschillende spelers op de wereldwijde financiële markten en vertelt hoe je hier van kan profiteren. Meer informatie

Uitgeverij Nieuw Amsterdam heeft 10 exemplaren van het boek “Als de dollar valt” beschikbaar gesteld aan de Hcc!Beleggen. Uiteraard willen wij dat deze boeken bij de bezoekers van onze website terechtkomen. Kortom, u kunt een boek winnen.


Prijsvraag

Degene die de juiste slotkoers van 11 oktober a.s. voorspelt van de Euro ten opzichte van de Amerikaanse Dollar (EUR/USD) krijgt tijdens ons beleggerssymposium op 13 oktober a.s. het boek “Als de dollar valt” uitgereikt. Met slotkoers bedoelen wij de slotkoers genoteerd in Amerikaanse Dollars. 

De slotkoers van de EUR/USD was op 11 oktober 2007 om 24.00 uur $1,42 en de prijswinnaars hebben inmiddels per mail bericht ontvangen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden