statistieken liegen

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Interessante lijstjes! 

Aan het begin van het nieuwe jaar is het tijd voor lijstjes. Statistieken zo u wilt. Het wemelt van de leuke en opmerkelijke lijstjes. Om een voorbeeld te noemen, resultaten van onderzoeken naar de topman van het jaar. Een goede onderneming staat of valt bij goed management. Er is geen analist die het management van een onderneming niet onder de loep neemt, dus is het oordeel over de CEO van een onderneming waardevolle informatie voor u als belegger. Wij hebben de volgende beleggerstopmannenlijstjes voor u verzameld:

Topman van het jaar (Vereniging van Effectenbezitters VEB)

Bij de verkiezing van topman van het jaar is Lakshmi Mittal, topman van Arcelor Mittal, bij de VEB gekozen tot beleggerstopman van 2006. De 56 jarige topman van Arcelor Mittal kreeg in de door  de VEB georganiseerde verkiezing 18,6 procent van de stemmen en bleef daarmee Hagemeyer topman Rudi de Becker (17,6%) nipt voor.

De eerste plaats van Mittal is vooral te danken aan de gewonnen overnamestrijd met Arcelor. Mittal verbaasde vriend en vijand door in januari 2006 een bod te doen op naaste concurrent Arcelor. Maar de keuze van de beleggers voor Mittal is niet alleen terug te voeren op de overnamestrijd met Arcelor. Het aandeel Mittal, dat geen deel uitmaakt van de AEX- of de AMX index en thans (nog) als lokaal (!) fonds wordt genoteerd,  presteert de laatste jaren uitstekend. In 2006 steeg het aandeel met 43 procent en over de afgelopen vijf jaar bedroeg de koersstijging zelfs 1548 procent.

Opvallend is dat de buitenlandse managers de top van de ranglijst bezetten. Wout Dekker van Nutreco is op de vierde plaats de eerste Nederlandse topman met 11,7 procent van de stemmen. Dekker wordt gevolgd door Victor Muller, de topman van het relatief kleine Spyker. Blijkbaar waarderen beleggers de ondernemingsgeest van Muller om een Formule 1 team te kopen.

De relatief nieuwe topmannen bezetten de zesde en zevende plaats. Jan van der Zouw van Eriks en Ron Icke (USG People) doen daarmee het beter dan meer bekende topmannen van Randstad (Ben Noteboom) en Heineken (Jean Francois van Boxmeer).  De lijst wordt afgesloten met Frank de Moor van Macintosh, die 3,1 procent van de stemmen kreeg.

De eindstand:
1 Lakshmi Mittal (Arcelor Mittal) 18,6%
2 Rudi de Becker (Hagemeyer) 17,6%
3 Didier Keller (SBM Offshore) 12,6%
4 Wout Dekker (Nutreco) 11,7%
5 Victor Muller (Spyker Cars) 9,2%
6 Jan van der Zouw (Eriks) 9,0%
7 Ron Icke (USG People) 8,4%
8 Ben Noteboom (Randstad) 6,5%
9 Jean Francois van Boxmeer (Heineken) 3,2%
10 Frank de Moor (Macintosh) 3,1%



Topman van het jaar (FEM Business en Managers Netwerk) 

Sligro-ceo Abel Slippens is in een door lezers van FEM Business en Managers Netwerk Nederland georganiseerde verkiezing gekozen tot topman van jaar 2006.

Slippens was samen met Bert Heemskerk (Rabobank), Jeroen van der Veer (Shell), Hans Wijers (Akzo Nobel) en Ben Noteboom (Randstad) door een jury  genomineerd voor de finale. Lezers van FEM Business en leden van Managers Netwerk Nederland lauwerden Slippens uiteindelijk tot topman van het jaar.

De jury spreekt bij Slippens van een echte entrepreneur. Hij is down to earth en weet een oog voor kansen én waardegroei op lange termijn te combineren. Groothandel Sligro, als familiebedrijf opgericht in de jaren dertig, is een fonds dat gestaag presteert. Sinds het aantreden van Slippens in 1989 is het aandeel bijna 17 keer zoveel waard geworden.

Het bedrijf vormt een bijzondere combinatie van een familiebedrijf en een beursgenoteerde onderneming. Het geheim van Slippens, wiens familie nog ongeveer 35 procent van het bedrijf in handen heeft, is een consistente overnamestrategie. Terwijl veel fusies en overnames uitlopen op een teleurstelling, heeft Sligro keer op keer de overgenomen bedrijven weten te integreren. Alleen de integratie van groothandel Ven verliep moeizamer dan verwacht.

Sinds september is Sligro samen met Sperwer Groep eigenaar van de winkelformule Edah. De ombouw naar het eigen EM-TÉ supermarkt-label is een gewaagde stap, die veel zal vergen van het management.


'Flopman ' van het jaar (FEM Business)

De grote schoonmaak is achter de rug en de economie groeit. Toch zijn er nog genoeg bestuursvoorzitters wier positie het komend jaar zullen gaan wankelen. Voor de zesde keer voorspelt FEM Business wie er gaan vallen.

Van sommige nieuwe bestuursvoorzitters op de lijst is de val gemakkelijk te voorspellen.  Klaas Wagenaar blijft blunderen bij Getronics. Laatste wapenfeit zijn de verzwegen verliezen bij een inmiddels verkochte dochter in Italië. Nu de afgelopen maanden twee andere bestuurders zijn opgestapt, kan de ceo niet blijven zitten. Wagenaars vertrek is een kwestie van maanden. Weken, misschien.

Ook de positie van Sjoerd Vollebregt wankelt, nu de activistische aandeelhouders bij Stork aan de poort blijven rammelen en de bestuursvoorzitter zich verzet tegen hun voorstel om bedrijfsonderdelen af te splitsen. Ton aan de Stegge toont geen visie bij uitgeverij PCM . Omdat hij in 2005 miljoenen heeft verdiend met de verkoop van telecombedrijf Telfort kan hij de eer gemakkelijk aan zichzelf houden.

Moeilijker is de positie van gerenommeerde toppers als Jeroen van der Veer of Anders Moberg in te schatten. Weerstaat Moberg de druk van de hedgefondsen Centaurus en Paulson of gaat hij vervroegd met pensioen? Overleeft Van der Veer het dreigende debacle bij het Russische olieproject Sachalin?

In al die gevallen draait het om de vraag wat de aandeelhouders willen. Want over één ding zijn alle deskundigen het eens: de strenge Angelsaksische afrekencultuur is niet meer weg te denken. Aandeelhouders en commissarissen accepteren niet meer dat bestuursvoorzitters zich verschuilen achter holle praatjes. Er moet gepresteerd worden aan de top.

Top-10 ceo’s in nood.
1. Klaas Wagenaar - Getronics
2. Philippe Varin - Corus
3. Sjoerd Vollebregt - Stork
4. Ludo van Halderen - Nuon
5. Ad Veenhof - Wessanen
6. Ton aan de Stegge - PCM
7. Piet Venema - Kendrion
8. Anders Moberg - Ahold
9. Peter Bakker - TNT
10. Jeroen van der Veer – Shell

Conclusie

Goed management is onontbeerlijk voor de performance van een organisatie. De in dit artikel gepubliceerde lijstjes geven aan dat enige terughoudendheid bij de interpretatie van dergelijke onderzoeken geen kwaad kan. De topmannen van het ene lijstje komt immers niet in het andere topmannenlijstje voor. Soms heb je als topman het ‘geluk’ dat je voorkomt op de lijst van Topman van het jaar en op die van Flopman van het jaar. Daardoor kan Jeroen van der Veer waarschijnlijk redelijk goed slapen. Ben Noteboom moet goed kunnen slapen want hij heeft de eer om als enige topman op beide topmannenlijstjes voor te komen. Toch kan Ben niet te lang te blijven slapen, want voordat je het weet neemt Ben de titel van Klaas over. Maar dat weet Ben wel. Nu moet Klaas nog door de bocht!

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden