onbekend maakt onbemind

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Global Index Investing

Door: Hendrik Meesman van Meesman Index Investments (www.meesman.nl )

Net als elders in de wereld beleggen ook Nederlandse (particuliere) beleggers liever dicht bij huis dan over de grens. Waarom? Omdat de Nederlandse media meer aandacht besteedt aan Nederlandse dan buitenlandse bedrijven, waardoor beleggers meer over deze bedrijven horen en lezen en er dus beter mee bekend zijn. Daarom beleggen Nederlanders meer in Unilever dan in Procter & Gamble. Het heeft niets te maken met een rationele afweging van de rendementsvooruitzichten. Het is puur een kwestie van onbekend maakt onbemind.

Nederlandse beurs presteert niet goed

Deze zogeheten home bias is wel begrijpelijk maar niet verstandig. Zo goed presteert de Nederlandse beurs immers niet. De AEX index, de bekendste graadmeter van de Nederlandse beurs, heeft in 2006 een rendement behaald van 13,4%. Tellen we het dividendrendement erbij op dan komt de AEX uit op een totaalrendement van 17,5%. De MSCI Europe, een breed gespreide index van circa 600 grote Europese ondernemingen, kon daarentegen in 2006 een winst optekenen van 19,6% (inclusief dividend). Gaan we iets verder terug, dan zien we dat van 1999 (introductie girale euro) tot en met 2006 het rendement van de AEX elk jaar is achtergebleven bij de MSCI Europe Index, met uitzondering van 2005 indien rekening wordt gehouden met het dividendrendement.

De jaren negentig als geheel waren daarentegen wel goede jaren voor de Nederlandse beurs. De AEX presteerde over die periode wel beter dan de MSCI Europe Index. Maar gaan we nog verder terug, dan wordt het beeld weer minder. In het gezaghebbende onderzoek dat de London Business School jaarlijks uitvoert naar beursrendementen sinds 1900, presteert de Nederlandse beurs met een gemiddeld nominaal rendement van 8,1% per jaar sinds 1900 slechter dan de meeste andere beurzen van ontwikkelde landen over dezelfde periode.

Risicospreiding gering

De tegenvallende prestaties van de Nederlandse beurs zijn echter niet de enige reden om over de grens te kijken. Er is nog een belangrijk argument. Namelijk: risicospreiding. De financiële wetenschap leert dat een brede spreiding van de beleggingen (breder dan wat Nederland alleen te bieden heeft) tot een betere verhouding tussen rendement en risico leidt.

De mogelijkheden om de risico’s te spreiden zijn in Nederland beperkt. De Nederlandse beurs vertegenwoordigt ongeveer 2% van de totale waarde van alle aandelenbeurzen in ontwikkelde landen. Wie alleen in Nederlandse aandelen belegt laat dus 98% van de beleggingsmogelijkheden in de wereld aan zich voorbijgaan. De beperkte beleggingsmogelijkheden die de Nederlandse beurs te bieden heeft, ziet men ook terug in de AEX index. Die bestaat uit slechts 25 aandelen waarvan de twee grootste 30% van de index vertegenwoordigen en de zes grootste goed zijn voor ongeveer tweederde van de index. Bovendien is die erg eenzijdig samengesteld. Sommige bedrijfstakken wegen heel zwaar (40% zijn financiële instellingen) terwijl andere bedrijfstakken er helemaal niet (farmacie, nutsbedrijven) of nauwelijks (informatie technologie) in voorkomen.

Beleg over de grens

Zowel vanuit het oogpunt van rendement als risico is het dus aan te bevelen om over de grens te kijken. Het ligt dan voor de hand om wereldwijd te gaan beleggen. Dat biedt niet alleen de meeste beleggingsmogelijkheden – veel van de grootste en meest winstgevende bedrijven in de wereld bevinden zich niet in Nederland (of Europa) maar in delen van de wereld met een veel dynamischere, economische groei zoals de Verenigde Staten en Azië. Maar ook de breedste spreiding – door wereldwijd te beleggen spreidt u uw beleggingen over meer landen, bedrijfstakken en individuele ondernemingen dan wanneer u uw beleggingen beperkt tot één land of regio. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat wereldwijd beleggen in aandelen een effectieve manier is om consistente lange termijn rendementen te behalen tegen een verminderd risico.

Een kanttekening is hier wel op z’n plaats. Wereldwijd beleggen betekent minder risico in de zin van beperktere waardeschommelingen van de portefeuille als geheel. Maar het brengt wel een ander risico met zich mee: valutarisico. Schommelingen in wisselkoersen kunnen voordelig of nadelig uitpakken en zodoende het rendement versterken of verzwakken. In het verleden konden schommelingen in de belangrijkste wisselkoersen op lange termijn redelijk tegen elkaar worden weggestreept. Dat wil echter niet zeggen dat dit in de toekomst ook zo zal zijn. Valutarisico is dus een extra onzekerheid om rekening mee te houden bij het internationaal beleggen.

Zelf doen of uitbesteden?

Wereldwijd beleggen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het zelf samenstellen en beheren van een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille is in de praktijk niet te doen. Er zijn wereldwijd tienduizenden beursgenoteerde bedrijven die je als particuliere (of professionele) belegger nooit allemaal (of zelfs maar grotendeels) kunt volgen. Aankloppen bij een beleggingsadviseur van een bank of vermogensbeheerder heeft in dit geval ook geen in. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een Nederlandse beleggingsadviseur u goed kan adviseren over de beste koopjes op de Spaanse of Koreaanse beurs. Hetzelfde geldt voor de financiële pers of binnenlandse beleggingswebsites. Er is eigenlijk maar een mogelijkheid: een beleggingsfonds.

Kies een indexfonds

Maar ook een beleggingsfonds is geen sinecure. Gewone, actief beheerde beleggingsfondsen hebben immers hoge kosten en de beheerders van die fondsen zijn ook niet in staat beurskoersen te voorspellen. Daarom verslaan de meeste actief beheerde beleggingsfondsen de voor hen relevante index niet, en is het verstandig om voor een indexfonds te kiezen. Een indexfonds die de MSCI World Index volgt. De MSCI World Index is de belangrijkste index voor wie wereldwijd in aandelen wil beleggen. De index bestaat uit zo’n 1.900 aandelen over de hele wereld. Zo’n brede index heeft als voordeel dat daarin niet alleen de allergrootste ondernemingen voorkomen, maar ook middelgrote ondernemingen, die op lange termijn vaak beter presteren dan grote ondernemingen.

Maar niet alle (wereldwijd beleggende) indexfondsen zijn gelijk. Er zijn indexfondsen met lage kosten en hoge kosten. Sommige geven het dividend aan u door, anderen niet. En er zijn beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde indexfondsen. Beleggen in beursgenoteerde trackers heeft als voordeel dat u de hele dag kunt handelen. Nadelen zijn dat u met een spread te maken krijgt (op- en afslag die in de koers is verwerkt), u bewaarloon betaalt (wat bij indexfondsen relatief zwaar weegt) en u niet maandelijks kleine bedragen kunt beleggen. Bij de betere niet- beursgenoteerde indexfondsen (zoals de Meesman-indexfondsen) hebt u deze nadelen niet.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden