Boerenbedrog
Vanmorgen bij het oprapen van de ochtendkrant was het al weer raak: Eindelijk wordt een onderzoek door een advocaat gevraagd naar de handelwijze van Milli Görūs. Voor het sommetje van een slordige vijf miljard zijn argeloze Turkse gelovigen in de moskee geprest om hun zuur verdiende geld in een rad van avontuur te storten. De baas van het investeringsfonds die al maanden gezocht werd vanwege zijn rol in het geheel, werd onlangs tijdens een begrafenis gefotografeerd met vier leden van de Turkse regering.
Kijk, zoiets valt nu te waarderen. Waar anderen hun best doen de goegemeente met mooie praatjes uit positie te kletsen, wordt hier gewoon gezwendeld in het openbaar. Geen gedoe met een mijnheer Van den Berg en mensen die denken met een superinvesteerder van doen te hebben, nee rechtstreeks boerenbedrog. Weten u en ik meteen weer waarom wij onze eigen centjes beheren en dat niet aan een investeringsfonds over laten.
Een zevental jaren geleden had ik een mooie belastingteruggaaf. Om weer een mooie volgende belastingteruggaaf te krijgen, meteen een koopsompolis gestort bij een echt reuze bekend en betrouwbaar investeringsfonds. Het was maar – nou ja maar – f 42000, alleen was het een paar maanden voor het knappen van de internet zeepbel. Nu, zeven jaar na datum, heb ik het beginkapitaal nog steeds niet terug. Mag u bij mij controleren.
Onlangs hebben ze de naam gewijzigd en een flitsend Engels naampje gekozen. Vonden ze het toch nog gek dat ik vroeg om hun geadresseerde reclame niet naar mij te sturen.
Mijn investeringen in aandelen en opties hadden ook een flinke knauw opgelopen van meer dan 50%. Kostte mij 2 jaar om er weer bovenop te komen. Al die afgestudeerde knappe koppen lukt in zeven jaar niet wat u en mij in twee jaar met gezond verstand wel lukt.
Als er wordt geadverteerd voor een investeringsfonds vertellen zij nauwelijks dat in de erg kleine lettertjes staat dat er zo’n 8- tot 18% verdwijnt aan beheerskosten. Vertellen ze niet dat de winst daarmee wordt afgeroomd, ook niet dat het verlies volledig voor de investeerder is. Dat een fonds van een bepaalde bank soms onnodige mutaties heeft, maar altijd in- en verkoopt via die bank. Ook al lijkt de spiegel van goud, kijk eens aan de achterkant……
philip.zeist@gmail.com