Krokodillentranen
Er is geween en gekners der tanden om het verlies van onze nationale identiteit en de tranen van de krokodillen kunnen onderhand al een meer doen overlopen. Nederland, te wapen! Onze nationale trots de KLM is al verkwanseld aan die veile Fransosen, DAF en Fokker zijn al niet meer en nu dreigt ABN, onze bank uit 1832, ook al van Neerlands bloed te worden ontdaan. Tijd voor de barricaden.
Tijd misschien toch voor een kanttekening.
Omstreeks 1960 werd de mammoetwet ingevoerd, met het verdwijnen van HBS en Mulo degradeerde ons onderwijs dermate dat ik een zwager heb van 52 jaar, onderwijzer, die geen goed stukje kan schrijven zonder taal- en stijlfouten te maken. Hoezo Nederlandse identiteit, wie hebben toegestaan dat dit gebeurde? Krokodillentranen van een keur van Nederlandse regenten om dat verlies. Of zijn het de mooie baantjes die naar het buitenland gaan, het verlies van het old boys netwerk? Je kunt je beter afvragen wat wij zelf fout hebben gedaan of beter hadden kunnen doen. Een vlucht nu in protectionisme. Maar: Wij willen bewust in de Europeesche Unie, de gevolgen voelen als eerste de kleinere staten. Het zou toch van de gekke zijn als in de VS de staat Texas een wet uitvaardigde als een onderneming uit zeg California een bedrijf over wil nemen. Of een Duitse deelstaat idem zou doen voor een overname door een Beierse onderneming.
Conclusie: Zoek de waarheid.
Als Nederlandse bedrijven meerwaarde hebben boven buitenlandse, wat let die regenten dan een nieuwe onderneming te starten. Bijvoorbeeld De Dietse Bank. Met in het bestuur en raad van commissarissen dezelfde old boys, protectie vanuit de politiek en tarieven die zijn gebaseerd op diezelfde protectie.
Als ze lef in hun lijf zouden hebben deden ze dat.
Momenteel staat Alex bij Rabobank in de étalage. Mijn vingers jeuken; had ik tweehonderd miljoen dan kocht ik het. Helaas heb ik het geld niet, maar zo graag zou ik laten zien dat van een keihard werkende provider in kleine stapjes een succesvolle bank te maken is. Hoe? Door met hard werken, inventiviteit, concurrerende tarieven, eerlijkheid, goede voorlichting en daarop gebaseerde klantenbinding de mensen te tonen dat mijn bank verre te verkiezen is boven welke andere bank ook. Misschien zou die bank meer lijken op ING, dus moeten mijn tarieven omlaag, zou die bank harder concurreren dan de DSB, dus moet ik het hebben van integriteit, zou die bank niet op Rabobank willen lijken dus open en niet-protectionistisch zijn. Maar ik zou geen krokodillentranen huilen als er concurrentie ontstond.
Conclusie: Houd op met zeuren en word inventief en ga aanpakken.
Philip.zeist@gmail.com