vergadering ALV 21042007

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Notulen van de Algemene Ledenvergadering van de GG Beleggen op 21 april 2007

Locatie: Culemborg
Aanvang: 13:40
Aanwezige bestuursleden: P. Witteveen (voorzitter), F. Huijsser (penningmeester), F.J. Boonstra (secretaris + verslag), W. van Heemskerck Düker (lid) H. Zwanziger (lid) en R. van der Maale (lid).

1. Opening, mededelingen en ingekomen stukken

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. Aan de voorgestelde agenda worden de volgende onderwerpen toegevoegd: notulen van de vorige algemene ledenvergaderingen en rondvraag.

Er zijn geen mededelingen te doen en er zijn geen ingekomen stukken.

2. Notulen vorige alv (d.d. 4 maart en 5 juli 2006)

De verslagen van de vergadering d.d. 4 maart en 5 juli 2006 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

3. Jaarverslag

Het jaarverslag is in de Nieuwsbrief afgedrukt. Er zijn vorig jaar 2 landelijke dagen in Culemborg georganiseerd in plaats van 3 dagen. De door het bestuur gestelde doelen zijn gehaald en de geplande activiteiten zijn uitgevoerd. We zijn hierbij binnen de begroting gebleven. Gevraagd wordt wat de ervaring is met het organiseren van 2 dagen in plaats van 3. De heer Zwanziger antwoordt dat als je kijkt naar de opkomst van vandaag, het duidelijk is dat 2 dagen volstaan. Onze doelgroep c.q. onze leden zijn over het algemeen oudere mensen. Zij gaan vroeg op vakantie; in mei gaat de grootste groep al op vakantie. De Culemborgdag in mei werd dan ook altijd al het slechtst bezocht. Opgemerkt wordt dat de publiciteit voor deze dag (a21 april 2007) slecht was. Er wordt daarom opgemerkt dat het goed zou zijn als de datum voor de volgende dag in elk geval alvast op de website wordt vermeld. Het bestuur neemt dit advies mee en geeft aan dat er problemen waren met het verzenden van de e-mail aan de leden.

Een verbeterpunt dat al is ingezet, is dat de thema’s voor de eerst volgende landelijke dagen al zijn vastgesteld. Dit maakt dat je gerichter naar deze dagen en de invulling daarvan kan toewerken. De heer Zwanziger merkt op dat de bezetting van het bestuur c.q. het gebrek aan bereidheid van de leden om actief behulpzaam te zijn, een groot probleem is en blijft. Verder merkt de heer Zwanziger op dat het versturen van een zogenoemde bulkmail enorm veel werk is. De heer Van Heemskerck Düker merkt op dat het regelen en organiseren van een Culemborgdag steeds meer werk vergt doordat de eisen van de sprekers aan de faciliteiten steeds hoger wordt. Zo wordt tegenwoordig bijna standaard om een beamer gevraagd. De Van Heemskerck Düker kan het organiseren van een Culemborgdag dan ook al lang niet meer alleen af.

Verder zijn er in 2006 diverse bijeenkomsten bezocht en zijn wij in contact getreden met de NCVB (Nederlandse Centrale Vereniging van Beleggingsstudieclubs). De activiteiten hebben helaas niet geleid tot meer actieve leden. Er is daarom door het bestuur voor gekozen activiteiten nog wel te bezoeken maar dan als bezoeker en op die manier contacten te leggen.

Er is in 2006 geen papieren versie van het Nieuwsmagazine uitgegeven. Gevraagd wordt waaraan het hiermee bespaarde bedrag is uitgegeven. Het antwoord is dat met deze besparing bezuinigingen van de HCC zijn opgevangen en dat hierdoor geld in kas is gebleven. De penningmeester merkt op dat de begroting voor 2007 een flink tekort kent. Dit komt met name door de het bedrag dat is opgenomen om te kunnen investeren in apparatuur. Vroeger gebruikte 1 of 2 mensen een beamer, tegenwoordig maakt elke spreker bijna gebruik van een beamer. Deels neemt de school ons werk uit handen, deels neemt apparatuur ons werk uit handen. Beide factoren maken het investeren in apparatuur belangrijk en noodzakelijk.

4. Financiën

De penningmeester is nu 3 jaar penningmeester geweest en treedt daarom statutair af. De heer Huijsser is echter bereid aan te blijven als ad interim penningmeester tot er een opvolger is gevonden.

2006
In 2006 zijn de achterstanden weggewerkt. We zijn ruim binnen de begroting gebleven en de kascommissie heeft haar goedkeuring uitgesproken over het gevoerde financiële beleid.

Balans
Op de balans is nu ook een post `inventaris` opgenomen. De post nog te ontvangen gelden is inmiddels nog maar € 1.200,00. De penningmeester verwacht het gehele openstaande bedrag alsnog te kunnen incasseren. Er wordt een discussie gevoerd over de vraag in hoeverre er een `blokkade` rust op het vermogen in die zin dat de HCC de begroting af zou kunnen keuren. Gevraagd wordt of van die `blokkade` melding moet worden gemaakt bij de balans. Naar het oordeel van het bestuur hoeft hiervan geen melding te worden gemaakt.

Winst/ en verliesrekening
Opgemerkt wordt dat alleen het opmaken van een Nieuwsmagazine al circa € 600,00 kost. Dus nog afgezien van het drukken en versturen.

Kascommissie
Zoals hiervoor al werd opgemerkt heeft de kascommissie haar goedkeuring uitgesproken en vastgelegd in een verklaring. De kascommissie stelt de algemene ledenvergadering voor om de penningmeester alsmede het bestuur decharge te verlenen voor de boekhouding respectievelijk het gevoerde beleid. De voorzitter verleent de penningmeester decharge voor zijn werk en de algemene ledenvergadering verleent het bestuur decharge. Het bestuur is de kascommissie zeer erkentelijk voor haar werkzaamheden.

De kascommissie bestaat nu nog uit 2 leden: Gerard Louter en Adrie de Graaf. Beide leden stellen zich herkiesbaar. Daarnaast meldt zich de heer Hans Calf om de kascommissie te versterken.

Begroting
De Gebruikersgroep heeft ruimschoots geld over gehouden in 2006. Er is voor 2007 een verlies begroot van € 9.675,00 met name doordat er geld is begroot om te investeren in hardware. Opgemerkt wordt dat het het mooiste zou zijn als elke afdeling een eigen beamer zouden kopen zodat een Gebruikersgroep niet haar eigen beamer hoeft mee te nemen als zij voor een lezing een afdeling bezoekt. Dan hoeft een Gebruikersgroep niet zoveel beamers aan te schaffen. Het bestuur neemt dit aandachtspunt mee en zal terughouden zijn bij de aanschaf van een of meer beamers als blijkt dat afdelingen ertoe overgaan zelf beamers aan te schaffen. Een ander merkt hierbij op dat afdelingen hun eigen beamer soms niet makkelijk ter beschikking stellen van anderen. Ook gebeurt het geregeld dat een beamer al in gebruik is.

De begroting biedt dus veel ruimte voor investeringen. Hiermee is echter niet gezegd dat het gereserveerde geld ook daadwerkelijk wordt opgemaakt. Na deze opmerking keurt de algemene ledenvergadering de begroting goed.

5. Bestuur

Statutair treden de volgende leden af omdat zij 3 jaar bestuurslid zijn Frank Huijsser, Rob van der Maale en Henk Zwanziger. Allen stellen zich opnieuw beschikbaar als bestuurslid. De heer Huijsser stelt zich wel herkiesbaar als bestuurslid, maar niet langer beschikbaar als penningmeester. De heer Huijsser blijft de functie van penningmeester wel ad interim vervullen tot er voor hem een opvolger is gevonden. De heer Boonstra, de secretaris, is nog maar 2 jaar in functie maar treedt zelf af. Gelukkig is voor hem een opvolger gevonden in de persoon van Hendrik Oude Nijhuis, die zichzelf kort introduceert. De heer Oude Nijhuis heeft onder andere bestuurservaring opgedaan bij een beleggingsstudieclub en is op dit moment bezig met het oprichten van een fonds. De algemene ledenvergadering stemt in met alle voornoemde bestuurswisselingen.

6. Beleid

Het bestuur heeft voor de volgende uitgangspunten gekozen:

  • Culemborg is vooral `meeting point`. Daarnaast gebeurt veel via internet;
    We zijn intern, op de huidige leden geconcentreerd. Liever een kleine club met actieve leden dan een grote club met inactieve leden;
    We willen jongere leden aantrekken. We willen dus instroom van mensen die jonger zijn dan het huidige gemiddelde om vergrijzing van het ledenbestand te voorkomen;
    Het eerder opgestelde beleidsplan wordt doorgezet;
    Daar waar mogelijk en zinvol wordt samenwerking gezocht, bijvoorbeeld met de NCVB. We blijken met de NCVB zeer complementair te zijn. De leden van de NCVB doen minder met de computer dan de leden van de Gebruikersgroep Beleggen en zijn met name bezig met fundamentele analyse. Ook zijn de leden van de NCVB meer lokaal of regionaal georganiseerd en actief. De overlapping tussen de leden blijkt minder dan 10% te zijn. Er valt in principe dus nog veel te winnen voor iedereen bij samenwerking met de NCVB.

6. Rondvraag en sluiting

Hans Calf heeft problemen met de e-mail en verzoekt het bestuur om dit probleem bij HCC aan de orde te stellen. Het bestuur zegt dit toe.

Hans Calf verzoekt het bestuur om ook het service level van de HCC aan de orde te stellen. Het bestuur Het bestuur neemt kennis van deze klacht en vraagt de heer Calf om dit punt aan de orde te stellen in de afdeling waarbij hij is aangesloten.

Lidwien van Spanje biedt aan op ad hoc basis het bestuur te ondersteunen. Willem van Heemskerck Düker neemt contact met haar op om hierover nader met haar te praten. Ook bij de heer Zwanziger heeft zich iemand aangemeld om het bestuur behulpzaam te zijn.

Lidwien van Spanje merkt verder op dat het uitgereikte schema misschien de indruk wekte dat deze nevensessie alleen bedoeld was voor het bestuur. Verder vraagt zij of de datum voor de volgende Culemborgdag (8 december 2007) al definitief is. Geantwoord wordt dat deze datum nog niet definitief is bevestigd door de school.

De voorzitter dankt een ieder voor zijn/haar inbreng en sluit de vergadering.

 

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden