Overnamegolf in aantocht
Wie het financiële nieuws enigszins in de gaten houdt zal het vast al wel zijn opgevallen: de toename in het aantal bedrijfsovernames. Vermoedelijk zal het aantal overnames ook de komende tijd nog wel verder toenemen. Hieronder leest u de vier belangrijkste redenen voor deze naderende overnamegolf.
REDEN 1
Bedrijven beschikken momenteel over meer cash dan ooit tevoren. Enkel de niet-financiële bedrijven uit de S&P 500 beschikken momenteel over US $ 837 miljard aan cash. Dat is 26% meer dan een jaar eerder, wat op zichzelf weer de grootste jaarlijkse toename is sinds de Federal Reserve dit cijfer vanaf 1952 is gaan bijhouden.
Een bedrijf als Exxon Mobil beschikt bijvoorbeeld over US $ 13,3 miljard aan liquide middelen, Johnson & Johnson over US $ 18,9 miljard en Pfizer over US $ 19,3 miljard. Maar het zijn de cashposities van de grote technologiebedrijven die de indrukwekkendheid van het geldpakhuis van Dagobert Duck helemaal doen verbleken: Google bezit US $ 30,1 miljard aan cash, Microsoft US $ 36,6 miljard en Cisco zelfs US $ 39,9 miljard.
Zoals u weet stellen doemdenkers en allerhande pessimisten nogal eens dat toekomstige economische groei vanwege de overheidsstimuleringsprogramma's simpelweg naar voren is gehaald. Opmerkelijk is daarbij wel dat zij de recordniveaus aan cashreserves in het bedrijfsleven voor het gemak maar negeren. Deze megareserves zelf zijn immers niets anders dan naar de toekomst uitgestelde economische groei.
REDEN 2
Waar de cashreserves van het bedrijfsleven zich momenteel op recordhoogte bevinden geldt tegelijkertijd dat de rente zich juist op extreem lage niveaus bevindt. Vele bedrijven brandt het geld dan ook in hun zakken: momenteel genereren de reserves nauwelijks enig rendement.
Sterke bedrijven met stabiele cashflows kunnen momenteel tegen zeer lage rentevergoedingen vreemd vermogen aantrekken. Zo gaf Johnson & Johnson recent bijvoorbeeld nog obligaties uit met een looptijd van 10 jaar - hiervoor hoef de onderneming jaarlijks slechts een rentepercentage van 2,95% te betalen. Wanneer geld zo goedkoop aangetrokken kan worden is haast ieder denkbare investering wel een rendabele, overnames incluis.
Wijzelf vragen ons soms wel af waarom beleggers obligaties van Johnson & Johnson tegen dergelijke lage rentevergoedingen zouden aanschaffen. Enkel het huidige dividendrendement bij Johnson & Johnson bedraagt namelijk al 3,8% en de huidige lage beurswaardering maakt dat wij de kans groot inschatten dat het aandeel Johnson & Johnson over tien jaar op een hoger koersniveau noteert, wellicht zelfs substantieel hoger.
REDEN 3
De derde reden om een flinke toename in het aantal overnames te verwachten vormt het feit dat vele bedrijven momenteel laag gewaardeerd zijn. Helemaal wanneer deze waarderingen worden afgezet tegen de uiterst lage renteniveaus waarvoor momenteel geleend kan worden.
Lage bedrijfswaarderingen impliceren hoge earnings yields (de earnings yield is in grote lijnen te vergelijken met het omgekeerde van de koers/winstverhouding). Met andere woorden: bedrijven krijgen relatief veel winst voor iedere euro die zij aan overnames spenderen. Lage bedrijfswaarderingen in combinatie met de lage rentestanden maakt het doen van overnames momenteel aantrekkelijker dan dit in lange, lange tijd geweest is.
REDEN 4
Heel wat bedrijven werken met (interne) doelstellingen om hun omzet jaarlijks met een bepaald percentage te laten toenemen. Groei houdt bedrijven levendig en ook aantrekkelijk voor huidige en toekomstige werknemers.
Maar ook puur financieel bezien hebben topbestuurders zelf nogal eens baat bij het doen van overnames. Of dat het bedrijf waarvan zij zelf bestuurder zijn wordt overgenomen. Een belang dat overigens lang niet altijd parallel hoeft te lopen met dat van de gewone aandeelhouders.
Zoals u wel bekend is de heersende opvatting dat de economische groei in zowel in Europa als in de Verenigde Staten de komende jaren bescheiden uitvalt. In een economie die zelf maar weinig groeit is het voor bedrijven lastiger om zelf wel substantieel te groeien. Het doen van overnames wordt in zo'n scenario dan nogal eens als optie overwogen om alsnog de gewenste omzetgroei te kunnen laten zien.
Extreme risicomijdendheid
Waarom het aantal overnames dan nu al niet aanmerkelijk groter is? Vermoedelijk is het dezelfde onzekerheid - zo niet panische angst - die beleggers alweer enige jaren in een verlammende greep vasthoudt. Dezelfde angst die ook reeds leidde tot extreem lage renteniveaus. En die afgelopen jaren evenzo als een donkere wolk boven de waarderingsniveaus van aandelen heeft gecirkeld.
Het is echter een kwestie van tijd - een precieze moment laat zich moeilijk inschatten - voordat deze extreme risicomijdendheid wat zal beginnen weg te ebben. Niets lijkt daarmee een ware golf van overnames dan nog in de weg te staan.
Dit artikel is op 4 september 2010 geschreven door Hendrik Oude Nijhuis MSc. Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ’s werelds beste beleggers en is tevens oprichter van www.warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.