Boot/Cycles theoretische achtergronden

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Boot/Cycles theoretische achtergronden

De onderdelen van Boot/Cycles zijn:
  1. De handelruimte [HR] of Trading Space [ TS] bestaat uit Prijsanalyse en
  2. Tijdanalyse
  3. De Cyclus Analyse [ CA ] een onderdeel van en gecombineerd met Technische analyse [ TA ]
  4. De belegger.
Zie voor een beschrijving van de punten 1 - 3 Achtergronden Boot/Cycles .

De belangrijkste factor: de houding van de belegger: de psychologische en psycho-therapeutische kant van beleggen en handelen op de beurs.
Op Achtergronden Boot/Cycles . beschreef ik de conceptuele kant van het Boot/Cycles theorie. Om die kant te benutten heeft de belegger met name de vaardigheid nodig om redelijk ingewikkelde concepten op te nemen. Als het op concreet beleggen aankomt, komt echter een heel ander aspect centraal te staan. Het persoonlijke en relationele. De belegger die op consistente wijze geld wil verdienen met de AEX zal de AEX moeten respecteren als "persoon". In de theorie noem ik dat "identiteit".

Handelen op de beurs is daardoor een oefening in zelfwaarneming. Confronterend is dat in ieder geval. Voor de meeste beleggers [ 90% zoals bekend ] is deze confrontatie ondragelijk. Waar wordt de belegger namelijk mee geconfronteerd?

De gewone geschiedenis van de belegger gaat als volgt. Hij/zij gaat zonder veel kennis van zaken enthousiast aan de gang. En warempel de eerste de beste handeling is een groot succes. Ja nog twee of drie volgen er en dan, dan gaat het zomaar mis. Daarna blijft het steeds misgaan of op zijn best komt het resultaat op 0 uit na een hele tijd flink sappelen.

Als de belegger op dit punt is, bepaalt zijn/haar houding of er ooit nog verdiensten uit de beurs zullen komen. In de Boot/Cycles theorie heet dit de confrontatie met de AEX.

De boodschap van deze confrontatie luidt: "Ik heb je tot nu toe geholpen, maar nu moet jij je in mij verdiepen. Als je dat doet en die moeite neemt, zal ik je rijk belonen." Alleen de belegger die zich standvastig constructief weet op te stellen, komt door dit proces heen. Dat geldt trouwens voor iedere relatie.

Constructief opstellen betekent te allen tijde bij jezelf onderzoeken waar het misliep. De meeste beleggers [ de beroemde 90% die verliezen op den duur ] weigeren dit gedeelte van het werk te doen en blijven zodoende hangen in hun eigen destructieve kant.

Concreet uit die zich in drie houdingen: wantrouwen, een eisende houding en luiheid.

Voorbeeld van wantrouwen

De uitspraak: Ik moet de AEX VERSLAAN.

Verslaan doe je alleen je vijand. Om je vijand te kunnen verslaan moet je hem kunnen betrappen op bedrog en hem te slim af zijn.

Deze houding leidt tot de volgende opstelling. De belegger zoekt een theorie die het gedrag van de AEX verklaart. Bij voorbeeld een Gann-vierkant of de EWP, de Stochastics etc. De AEX zelf hoeft de belegger volgens zijn opvatting nu niet meer te bekijken.

De belegger is nu de AEX te slim af. Hij/zij legt de gevonden theorie op aan de AEX en als het fout gaat, komt dat doordat de AEX onbetrouwbaar is. Een voorbeeld: Volgens de theorie van deze belegger zal de AEX vanaf eind november 2009 dalen en in februari 2010 op 160 staan.

De AEX zelf doet het echter anders: stijgen tot 11-1-10 en dan dalen tot 311 in februari.

De belegger heeft nu 2 keuzes:
  1. Hij komt tot inzicht dat de gekozen theorie niet klopt. Dat is immers wat de AEX hem/haar vertelt.
  2. Hij heeft geen boodschap aan de AEX en verzint een serie "verklaringen" waarom het deze keer een uitzondering was binnen de gekozen theorie.
In het eerste geval kan de belegger op weg gaan naar een mogelijke andere houding dan wantrouwen. In het tweede geval blijft het wantrouwen bestaan. De beloning van de AEX bij 1 is nieuwe verdiensten en in geval 2 een nieuwe rekening voor het wantrouwen.

Voorbeeld van een eisende houding

De uitspraak: De AEX heeft twee mogelijkheden: er zijn twee scenario's en de AEX MOET NU KIEZEN.

Deze eisende houding verbergt een andere probleem van de belegger. Wie zegt er zijn twee scenario's zegt in feite "Ik weet niet hoe het zit." Voor veel beleggers is deze eenvoudige zelfconfrontatie niet te verdragen. Liever blijven verliezen op de beurs dan toegeven dat je niet weet hoe het zit. De ander, dwz de AEX in dit geval, deugt niet.

Met een eisende houding kun je hooguit enige tijd je arme moeder of je partner tyranniseren. In het echte leven levert een eisende houding verlies op. De AEX laat zich niet intimideren.

Luiheid

is een van de meest voorkomende houdingen. Het duidelijkst is hij in het statement "Stop je geld maar in de beurs en kijk er niet meer naar, op de lange termijn word je alleen maar slapend rijk. " Het zou mooi zijn als deze luie belegger dan minstens nog ging onderzoeken hoe lang dan de lange duur was. Maar ook daar is hij/zij te lui voor.

Een andere uiting is: "Ik heb geen boodschap aan wat je te zeggen hebt, maak het eerst maar eens waar. Ik wacht wel af en zal dan wel eens zien. " Dit blijft dan zo een paar jaar doorgaan.

In deze interactie gaan de eisende houding en luiheid overigens samen. Hij levert niets op of de luie eiser blijft gewoon verliezen. Maar dat ligt dan natuurlijk aan de AEX die zijn/haar bevelen niet opvolgt. Deze interactie koppelt dus ook nog wantrouwen aan.

In de praktijk

Is een foutloos systeem nodig om geld te verdienen op de beurs?

Nee, verre van dat. Ik heb aan heel wat beleggers veel eenvoudiger systemen uitgelegd die consistent geld opleveren. Er is heel veel bekend in de literatuur over hoe de belegger consistent geld verdient, zonder precies te weten hoe de prijsvorming exact werkt.

De beurs is gul voor wie de juiste houding heeft. Wie een zelftest wil doen op zijn/haar houding doet er goed aan het eigen gedrag nauwkeurig te bestuderen aan de hand van de citeria die ik hier heb aangereikt. Wantrouwen, een eisende houding en je eigen huiswerk niet doen, ook het werk aan jezelf dus, voorspellen de mislukkeling.

Wie het eigen werk wel doet, gaat welvaren op de beurs. In de mate die bij zijn/haar eigen capaciteiten past. Je kunt de kwaliteit van iemand anders niet overnemen namelijk.

Hiermee heb ik alle onderdelen van het systeem Boot/Cycles beschreven. Doe je voordeel ermee.

wie contact wil opnemen kan dat doen via Contact

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden