Op naar de volgende fase in de cyclus

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Op naar de volgende fase in de cyclus

De financiële markten luiden een nieuwe fase in de conjunctuurcyclus in, de consolidatie. De groeivooruitzichten worden opwaarts bijgesteld.

  • In 2011 wordt een reële groei van de wereldeconomie van 4 à 4,5% verwacht.
    Voor de VS lijkt een groeicijfer van % een realistische inschatting.
    In Europa valt de groei wat lager uit (+1,5 à 2%). De noodzaak voor budgettaire sanering is groter en het beleid van de centrale bank minder agressief.
    Azië blijft de onbetwistbare groeipool. Het risico op oververhitting lijkt er onder controle.

Bezorgdheid over groei maakt plaats voor bezorgdheid over inflatie.

Beleggers kijken bevreesd uit naar de eerste stappen van monetaire verkrapping.

De winstgroei van de bedrijven begint te vertragen en komt in lijn met de omzetgroei.

Bezorgdheid over inflatie

Voor het eerst sinds eind 2008 kwam de inflatie in de eurozone boven de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank uit (+2,2% in november).

  • Vooral als gevolg van stijgende olieprijzen doorheen 2010.
    Aan het huidige stijgingstempo van de consumptieprijsindex (gemiddeld 0,4% per maand) bereiken we midden 2011 een inflatiecijfer van 4,4%.

In de VS doet de centrale bank er alles aan om de inflatieverwachtingen aan te wakkeren.

Meer inflatie kan de schuldenlast draaglijker maken. Bij een inflatie van 1% is de reële waarde van 100 dollar schuld na tien jaar nog altijd 90 dollar, maar bij een inflatie van 5% bedraagt ze nog maar 61 dollar.

  • Niet de meest rechtvaardige manier, maar wel de populairste en de gemakkelijkste.

Het is niet omdat de geldkraan open staat dat er inflatie uitstroomt.

  • De massale en goedkope liquiditeiten bereiken de reële economie nog altijd onvoldoende, maar ze hebben wel hun weg gevonden in de beleggingssfeer. Prijzen van financiële en reële activa zoals grondstoffen zijn wel gestegen.

Pas als de overcapaciteit in het westen weggewerkt is, kunnen de stimuli tot prijsstijgingen leiden en kan een prijzen-kostenspiraal op gang komen. Zo ver zijn we nog niet. De bezorgdheid over inflatie is overdreven.

De inflatiefobie van de ECB

Het zal nog lang duren voor de Fed haar beleidsrente optrekt. Ook de ECB heeft geen sterke argumenten om haar beleidsrente snel op te trekken, maar ze durft wel eens te verrassen.

Er is geen fundamentele reden tot bezorgdheid, maar het valt niet te ontkennen dat de inflatie zich ongunstig ontwikkelt.

In de ogen van de ECB moeten inflatieverwachtingen uitgeroeid worden. Allicht vinden de centrale bankiers dat een dosis tegengif tegen het Amerikaanse beleid geen kwaad kan.

De Duitse economie draait op volle toeren. De Duitse vertegenwoordigers in de bestuursraad van de ECB zullen beginnen aandringen op een renteverhoging.

  • Afwachten hoe de ECB met de groeiverschillen binnen de eurozone zal omgaan. De eurocrisis is alvast een argument tegen een renteverhoging.

Wanneer de economie verbetert, de inflatieverwachtingen (al dan niet terecht) toenemen en de markt begint te anticiperen op een normalisering (lees: verhoging) van de beleidsrente door de centrale banken, kan de obligatierente verder stijgen.

  • We verwachten geen forse rentestijging. De rentecurve is al heel steil en de obligatierente liep de voorbije maanden al voor op deze ontwikkelingen.

Vijf kwartalen met een winstgroei boven 10%, dat went

Na de spectaculaire daling van de bedrijfswinsten tijdens de recessie volgde vanaf eind 2009 een al even spectaculair winstherstel.

Op basis van de eerste resultaten over het vierde kwartaal van 2010, stevent de gemiddelde bedrijfswinst voor de bedrijven uit de Amerikaanse S&P 500-index, af op een groei van 26% of meer.

De forse winstgroei kan nog een aantal kwartalen aanhouden. De verwachte winstgroei voor de bedrijven in de S&P 500 (+14,6%) en de MSCI Europe (+15,5%) zouden in 2011 vlot gehaald moeten kunnen worden.

Maar – kenmerkend voor deze nieuwe fase van de cyclus – in tegenstelling tot 2010 verrast die forse winstgroei niet meer. Geleidelijk moet het tempo van de winststijging aansluiting vinden bij het ritme van omzetgroei.

  • Ongeveer 5 à 10% op jaarbasis, dus lagere winstgroeicijfers.
    In deze fase van de cyclus krijgt de kwaliteit van de groei en van de winsten meer aandacht.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden