KBC gelooft niet in duistere scenario’s
De aandelenmarkten uit de eurozone hebben in de voorbije twee en een half jaar veel slechter gepresteerd dan de beurzen in andere regio’s. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de eurocrisis. Het returnverschil in euro tussen de MSCI EMU (-4%) en de MSCI USA-index (+64%) is opgelopen tot meer dan 60%.
De waardering is heel aantrekkelijk. De koers-winstverhouding van 10 ligt een kwart lager dan de 12,3 van de VS. Europa noteert altijd wel goedkoper, maar de korting is vandaag sterk opgelopen. We verwachten een inhaalbeweging. Bovenop een stevig koerspotentieel is er een aantrekkelijk dividendrendement (momenteel 4,4%).
Aziatische opkomende markten
De opkomende economieën, in het bijzonder de Aziatische, blijven de groeipolen van de wereldeconomie. De sterke interne economische dynamiek zorgt voor een snel groeiende middenklasse. Die zal voor een gezonde groei van de binnenlandse vraag blijven zorgen. De Chinese economie speelt een belangrijke rol voor de regio. De Chinese overheid zal de groei blijven ondersteunen. In 2012 wordt het parlement vernieuwd en is er een machtswissel aan de top. Hoogconjunctuur bevordert een soepele politieke overgang.
De waardering is aantrekkelijk. De MSCI Emerging Asia-index noteert tegen een koers-winstverhouding van 9,9. Dat is meer dan 10% goedkoper dan de wereldindex. In het verleden wettigden de grotere risico’s in de regio een korting, maar vandaag liggen de risico’s veeleer elders geconcentreerd. Ze verdienen dus veeleer een premie dan een korting.
Technologie
Het groeipotentieel van de technologiesector wordt onderschat. Desector kan profiteren van een voortdurende productvernieuwing, investeringen in capaciteit, een snelle vervangingsvraag, Technologie is niet meer de agressieve groeisector ten tijde van de dotcom-zeepbel, maar het is ook geen mature sector. Op basis van de gemiddelde waardering en de winstgroeiverwachtingen van de analisten zou men dat anders wel kunnen vermoeden.
De koers-winstverhouding van 11,6 ligt lager dan die van de brede Amerikaanse markt. In historisch opzicht is ze zelfs extreem laag, want in de voorbije vijftien jaar was de sector gemiddeld zo’n 38% duurder. De verwachte winstgroei ligt in de lijn van de markt. Nochtans kent de technologiesector de hoogste winstgroei van alle sectoren, tot zelfs twee keer hoger dan het marktgemiddelde. Er is dus heel wat ruimte voor positieve verrassingen.