introductie Willem Middelkoop

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Willem Middelkoop op het HCC Beleggen Symposium

De organisatie van het 50ste HCC Beleggen Symposium heeft interessante sprekers bereid gevonden een bijdrage te leveren aan ons symposium. Één van de sprekers is Willem Middelkoop.

Wij kennen Willem Middelkoop van het beurscommentaar dat hij levert op RTL Z, van de diverse columns die hij schrijft en/of van zijn boek ""Als de dollar valt". Wat maar weinig mensen weten is dat Willem ook een succesvolle carrière als fotograaf achter de rug heeft. Voor de kenners en liefhebbers zijn op deze website enkele foto's van hem te bewonderen.

Willem bleek nog tijdens zijn carrière als fotograaf over een goed zakelijk inzicht te beschikken. Om dat te illustreren volgt hierna een deel uit een interview dat Willem had met Onno van Buuren van Loopbaan.nl.


Deel van het interview

"Ik was ervan overtuigd dat appartementen in Amsterdam heel goedkoop waren vergeleken met die in andere Europese hoofdsteden. Ik wilde profiteren van de toekomstige waardestijging. Het bleek dat je makkelijk meerdere hypotheken kon afsluiten; zo kocht ik acht appartementen, en verhuurde die aan buitenlandse expats. Die markt groeide toen enorm. Zo'n appartement kostte me zo'n tweeduizend gulden per maand, en verhuurde het voor het dubbele."

"Ik vertelde dat verhaal elke week aan m'n vrienden; die zeiden: 'als het zo makkelijk was, zou iedereen het doen'. Ze dachten dat er een addertje onder het gras zat, maar dat was niet zo. Op basis van m'n blauwe ogen had ik miljoenen geleend bij de ING. Die werkte er graag aan mee. Ik boekte fantastische rendementen. Maar omdat het risico groot was dat de huizenmarkt net als de beurs zou instorten, heb ik tussen 2001 en 2003 alles weer verkocht."


Waarom was je daar zo bang voor?

"Ik ben beïnvloed door de Indiase econoom Ravi Batra, die halverwege de jaren tachtig al schreef dat het wereldwijde financiële systeem zal instorten. Er is voor mij een ervaring geweest, die heel vormend was. Eind 1987 was ik met m'n vriendin in Turkije. Daar riep een Amerikaan in paniek: 'Did you hear the news? Wall Street just crashed!" Dat was het enige dat ik wist. Ik belde Reuters, waar ik als fotograaf voor werkte. Het bleek wel mee te vallen, de koersen herstelden de volgende dag alweer, maar het maakte zoveel indruk op me dat ik er veel over ben gaan lezen."

"Wat betekent het als het als een financieel systeem instort? Ik ben me gaan verdiepen in conjunctuurgolven. Op reizen in Amerika kocht ik er veel boeken over. In 1999 leidde ik een beleggingsclubje. De gekte was toen zo groot, zoals met de beursgang van World Online, dat ik er zeker van was dat de beurzen zouden gaan crashen. Ik was op dat moment chef van de fotoredactie bij Het Parool. Ik zei tegen de economieredactie dat de situatie veel gevaarlijker was dan in 1929, en heb toen over een dreigende crash geschreven. Iedereen lachte me uit ('Willem waarschuwt nog één keer'), maar een half jaar later begon de sluipcrash."

"Na dat artikel werd ik gevraagd columns te schrijven voor IEX.nl. Daarin ben ik blijven waarschuwen voor die dreigende crash. Ik kreeg alles over me heen: wie dacht ik wel niet dat ik was? Maar ik voelde me heel onafhankelijk en had weinig te verliezen, want verdiende nog goed met m'n huizen en foto's."


Hoe ben je bij RTL Z terechtgekomen?

"In de krant las ik dat RTL Z zou gaan beginnen in juni 2001. Toen was de beurs al aardig wat gedaald, en dacht iedereen dat je weer in moest stappen. Ik heb ze gebeld, omdat ik als verslaggever wilde freelancen. RTL Z wilde dat ik ging presenteren, maar ik had geen zin andermans tekstjes voor te lezen. Wel werd ik steeds vaker gevraagd als commentator, omdat ik de ontwikkelingen op de beurs zo goed kon uitleggen. Dankzij al die boeken die ik had gelezen."

"Sinds dit jaar werk ik nog maar twee dagen bij RTL Z, want ik wil meer tijd hebben voor het schrijven van columns en boeken. En ik ben twee nieuwsbrieven begonnen. Ik had eerst een weblog op de site van RTL Z. Die werd door de hoofdredactie verboden. De grootste adverteerder, Terra Vitalis, klaagde over mijn kritische verhalen. Toen die weblog niet meer mocht, stuurde ik mijn nieuwsbrief gewoon direct naar de bijna duizend vaste lezers. Die loopt nu al drie jaar."


Verwacht je serieus een crash van het financiële systeem?

"Mensen die er verstand van hebben verwachten dat. Dit systeem kan nog maximaal twintig jaar mee. Maar het kan ook volgend jaar instorten. Het rare is dat mensen denken dat het kapitalistische systeem altijd zal blijven bestaan. Dat zal wel, maar het huidige dollarsysteem niet. In de geschiedenis zijn al 220 keer niet door goud gedekte geldsystemen ingestort. Waarom zou dat bij dit systeem niet gebeuren? Zelfs de RABO-bank heeft inmiddels een rapport over de komende dollarcrash geschreven."

Tot zover een deel van het interview dat in zijn geheel is te vinden op Loopbaan.nl.


Crash van het financiële systeem

Het interview eindigt met de visie van Willem op het functioneren van het financiële systeem. Willem heeft daar onder andere vorig jaar diverse keren op gewezen tijdens interviews afgenomen door Daan de Wit voor Deepjournal.com. Twee van deze interviews zijn hier 1 (duur 8 minuten), 2 (6 minuten) te beluisteren. Willem heeft op 17 maart jl. nog een update (19 minuten) over de kredietcrisis gegeven voor Deepjournal.com.

Uiteraard deelt niet iedereen de mening van Willem. De discussie tussen Anjo Klamer en Willem Middelkoop uit het programma "De leugen regeert" spreekt wat dat betreft boekdelen.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden