Bankencrisis is symptoom
Deze crisis is het symptoom van een vallende wereldmacht. Eerdere grote machten gingen steeds ten onder aan het eigen gewicht. In plaats van produceren wordt er in oudere wereldmachten steeds meer geld heen en weer geschoven. Ze maken niets meer, maar laten het maken van spullen aan armere landen over. Die worden daar dan langzaam maar zeker steeds rijker mee, terwijl in het rijke land het geld schuiven steeds extremere vormen gaat aannemen en steeds meer fraude veroorzaakt. Immers, geld trekt vreemde snuiters aan.
Bankiers zijn de weg kwijt
De bankencrisis is niets anders dan bankiers die vergeten zijn welke rol ze in de economie spelen. Er zitten nu geen bankiers meer als CEO bij banken, er zitten zeer duurbetaalde managers die zijn aangenomen om een bedrijf te runnen. Ze weten dat ze daar slechts enkele jaren voor hebben en in die paar jaar is bijna alles toegestaan, als de winst maar omhoog gaat. Ze lieten de basisprincipes van bankieren dus los. Die managers gaan namelijk voor hun eigen snelle winst en zitten er niet voor de lange termijn visie van die bank. De grote banken hebben dan ook geen lange termijn visie meer. CEO's weten namelijk dat ze een gemiddelde levensduur van slechts 5 jaar hebben en slechts zelden meer dan 10 jaar op een plek zitten. Hun volledige aandacht gaat dus naar maximering van hun eigen bonus. Dat alles is geen aardige constatering, maar helaas is het wel een rake. Amerika gaat ten onder aan frauderende CEO's die slechts duurbetaalde huurlingen zijn.
China grijpt de macht
China neemt de wereld over, omdat daar nu vrijwel zonder uitzonderingen ondernemers aan het roer van de ondernemingen staan. China wil groeien, maakt spullen en is serieus aan het werken aan het vergaren van enorme hoeveelheden aan waarde. Zo zien we dat China het goud koopt dat Amerika en de Westerse landen aan het verkopen is. Zo zien we dat China en andere opkomende landen enorme pakketten aandelen kopen van Westerse ondernemingen, terwijl juist de Westerse overheden hun bezittingen verkopen. Daarmee worden de Westerse overheden op de korte termijn wel geholpen, maar de waardevermeerdering door bezittingen in goedlopende ondernemingen is straks voor China en niet meer voor de Westerse overheden. De Amerikaanse en Westerse landen worden financieel uitgehold door slechte CEO's en kortzichtige politici.
China kent geen democratie
Hoewel China geen democratie kent, hetgeen wij in het Westen als een enorm gemis zien, is het wel zo dat hun overheid een veel verdere horizon kent voor wat betreft de visie waar het heen moet. De Westerse politici komen niet veel verder dan de eerstvolgende verkiezingen. Ze vertellen vooral wat de bevolking wil horen, want anders raken ze hun baantje kwijt en iets anders dan politicus zijn, hebben ze niet geleerd. Puur op lange termijn visie wint China het van welke democratie dan ook. Hun systeem mag dan gebreken kennen, ook democratie kent haar gebreken en juist die gebreken van de democratie kunnen ons wel eens lelijk gaan opbreken.
Afschrijven versnelt het proces
De bankencrisis is niet de eerste. Al vaker zagen we vanuit juist de financiële sector bubble neigingen richting vastgoed en banken. Het is nu wel de duurste crisis, want zoveel miljarden die nu al zijn afgeschreven is nog nooit vertoont. De vraag of alle afschrijvingen ook terecht zijn, valt nu nog niet te beantwoorden. Men is nu driftig aan het wegschrijven, maar het zou best kunnen dat een deel van de markt binnenkort toch weet te herstellen en dat daarmee een aantal van de meest heftige afschrijvingen overbodig bleek te zijn. We weten het simpelweg nog niet. Het kan ook net zo goed zijn dat we nog altijd volkomen terecht aan het afwaarderen zijn en dat het uiteindelijke te bereiken punt nog altijd zuidwaarts ligt. Wat wel duidelijk is, is dat de verschuiving van de rijkdom in de wereld van Amerika naar China door deze bankencrisis een enorme versnelling te zien heeft gegeven. Waren we eerst nog van mening dat we pas halverwege deze eeuw de economische nummer één plek naar China zouden zien gaan, het lijkt nu reëel te verwachten dat de nummer één plek al in 2020 naar China zal zijn gegaan. Dat is dus nog slechts twaalf jaar van ons verwijderd. We krijgen de aankomende jaren dus nog een enorme schok te verwachten.
Europa ook niet goed bezig
Amerika doet het niet goed, maar ook Europa is niet goed bezig. Onze belastingen zijn te hoog en onze overheid wordt te afhankelijk van alleen de directe belastingen, terwijl de schuldenlast steeds meer toeneemt. Het afstoten van aandelen pakketten van zeer degelijke ondernemingen is korte termijn denken en houdt in dat de overheid in de toekomst veel minder meerwaarde zal creëren vanuit bezittingen van grote waarde. Het feit dat we een flink deel van onze nationale goudvoorraad op het meest ongunstige moment in de geschiedenis verkochten is tekenend. Tientallen jaren hebben we op die voorraad gezeten en op de laagste koers was de Nederlandse overheid verkoper.
Hypotheek voor het nageslacht
Het gaat zwaar worden de aankomende jaren. De overheidsschuldenlast moet in het Westen omlaag, maar de middelen zijn er niet om dat te realiseren. We geven het nageslacht een enorme hypotheek mee en leven op kosten van onze kinderen en kleinkinderen. Die zullen straks hun leven slijten in steeds armer wordende landen met vergane glorie. Zolang we hier niet drastisch willen veranderen van strategie zullen we steeds verder achterop raken bij China en andere opkomende markten. In theorie groeit de Europese economie nog altijd, maar in onze inflatiecijfers nemen we gemakshalve zoiets als energie prijzen niet mee. Wie nemen we hiermee in de maling? Alleen onszelf toch?
Beleggen in de nieuwe wereldmacht
Beleggers doen er goed aan hun geld te zetten op de hoeksteen aandelen van onder andere China. Had u niet gewild dat uw overgrootvader 100 jaar geleden een paar aandelen Koninklijke Olie gekocht had? U kan in China nu hetzelfde doen voor uw nageslacht. Doet u het, of laat u het? De kans is er nu. U kan dus zelf bepalen hoe uw nageslacht over u gaat spreken. Als u nog lang genoeg leeft, kunt u zelf ook nog profiteren van uw juiste beleggingskeuze. Het is onze laatste kans, want eenmaal arm is er weinig kans weer rijk te worden.