Beweging in 2017!

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Beweging in 2017!
Bron:  Ben van den Anker
ben-van-den-anker 2011-120x160.gif

Ben van den Anker (1976) is schrijver / columnist en
lid centrale directie aan het Candea College
Hij heeft zijn PhD in Business & Management tijdens een negenjarig verblijf in Zuidoost Azië aan de International Graduate School of Business (University of South Australia) behaald. Hij is auteur van het boek The perceived role of Host Country Nationals in Expatriate Adjustment (2010, Ben van den Anker). Zijn onderzoek richt zich met name op de rol van cross-culturele interactie in het functioneren van expatriates. Daarnaast is hij voor de International Business Review revisor voor wetenschappelijke artikelen op het snijvlak business en management.


De tijd tussen kerst en nieuw jaar is voor mij altijd een tijd van bezinning, terugkijken maar ook vooruitkijken.


Wat mij het meeste bijgebleven is in 2016 is dat zoveel mensen er zo vaak naast zaten; of dit nu de Brexit of de Amerikaanse verkiezingen betreft.
Dit ‘ernaast zitten’ kun je betrekken op de uitkomst van het gebeurtenis, maar ook op het vervolg van de gebeurtenis.
De rampspoed die vooraf werd aangekondigd in het geval Trump de race tot een goed einde zou brengen is uitgebleven.
Eigenlijk is zijn verkiezing de start van een nieuwe bull-markt die voorlopig nog wel zal aanhouden, als ik me bij wijze van uitzondering dan op het glibberige pad van een voorspelling mag wagen.
De stijgende koers van de dollar zal de economische groei in de US op termijn afzwakken, terwijl de zwakkere Euro positief zal zijn voor de Europese groei 
De inflatie zal in de US toenemen, waarmee de rentestijgingen van het afgelopen jaar een vervolg krijgen in 2017.



Het protectionistische gedachtengoed van Trump zal, als het tot beleid komt, ongetwijfeld tot retaliatie leiden. De bescherming van de producenten in de interne markt zal daarmee overigens prijsopdrijvend werken voor de consument in de U.S.
Ongetwijfeld zal de afvlakking van de groei in de U.S. weer tot stimuleringsmaatregelen leiden.
Er zit dus nog genoeg in het vat wat in de komende jaren tot volatiliteit kan leiden. Een interessante observatie zijn de grote prijsbewegingen in het afgelopen jaar na het voorkomen van een bepaalde ‘katalysator’.
Op voorhand zitten veranderingen al ingeprijsd in de markten. Zo is de rentewijziging in de US in december 2016 zonder noemenswaardige effecten de revue gepasseerd; hierbij is de aanname vooraf juist geweest. De waarde die in dit ‘inprijzen’ zit krijgt betekenis bij een andere uitkomst dan de verwachte uitkomst.

Mijn tip voor het komende jaar is om hier op in te spelen. Zal de productiebeperking op olie bijvoorbeeld inderdaad resulteren in hogere prijzen of is internationale samenwerking een brug te ver?
Het inprijzen van deze verwachtingen is wel eerder korte termijn beleggen, maar doordat de rendementsverwachtingen het komende decennium beperkt zullen zijn, zal arbitrage mogelijk een groter deel van het rendement kunnen gaan vormen. Is hieruit niet te concluderen dat de markt niet geheel efficiënt is?
Gene_Fama_sr-Ken_French-200x135.gif
Samen met auteur Kenneth French heeft Eugene Fama vraagtekens geplaatst bij het CAPM model, dat stelt dat het gemiddelde rendement van een aandeel alleen te verklaren zou zijn door de beta. Met French ontwikkelde hij het succesvolle drie factor model dat naast de beta ook de omvang van een onderneming (marktkapitalisatie) en de book-to-market ratio meeneemt. Het book-to-market aspect is feitelijk het onderscheid tussen groei- en waarde- aandelen. In 2015 voegden ze profitability and investment aan het model toe.

Eugene Fama en Kenneth French hebben hun oorspronkelijke asset pricing model in de afgelopen jaren aangepast aan nieuwe inzichten.
Het oude model is met 2 factoren aangevuld, waardoor de ‘efficiente markt hypothese’ een nieuw gezicht krijgt.
Een kritische beschouwer kan opmerken dat het oorspronkelijke model dan niet efficiënt genoeg was en niet alle factoren beschreef die van invloed zijn op prijsvorming.

De voor en tegenstanders van de efficiënte markt hypothese zijn dan ook in grote getale te vinden.
Peter lynch vat zijn inzicht in relatie tot de theorie bondig samen als: ‘Efficient markets? That’s a bunch of junk, crazy stuff!’ (1)
Diep wil ik hier niet ingaan op het nieuwe model (2), enkel de constatering dat het model geen aandacht besteed aan momentum en volatiliteit geeft aan dat ook het nieuwe model als benadering van de werkelijkheid nog finetuning behoeft.

Voor mij is de efficiënte markt het thema van het komende jaar.
Ik ben ervan overtuigd dat er veel waarde verborgen zit in de volatiliteit die binnen enkele jaren voorbij zal komen. 
Voorlopig zie ik de markt in de U.S. en Europa in 2017 echter alleen nog omhoog gaan!

ref:  1) Fortune, April 1995.
       2) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304405X14002323


Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden