Performance aandelen AmsterdamBron: Jan Kolkman
Jan Kolkman, oprichter van Stockpicker-signaal |
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker. |
Hoe is het jaar 2018 geweest voor de aandelen die zijn genoteerd in Amsterdam en zijn opgenomen in één van de drie indices AEX (de hoofdfondsen), de AMX (de midkap aandelen) en de AScX (de smallcaps).
We hebben allemaal ondervonden dat de volatiliteit, de beweeglijkheid dus, hoog was de laatste maanden en dat de aandelen gemiddeld bijna 17 procent zijn gedaald.
Hoe de performance van de individuele aandelen was is te zien in de bijgaande tabel in de blauwe kolom.
Verder is het interessant te zien hoe de diverse aandelen het gedurende het jaar hebben gedaan.
Daartoe is ook de hoogste en de laagste koers per individueel aandeel in de tabel vermeld en diverse verhoudingsgetallen.
Onderaan de lijst vind je ook de indices. Daarbij is opvallend dat die indices gemiddeld veel minder fluctuatie hebben laten zien, hetgeen bij een oppervlakkige beschouwing vreemd lijkt. Dit is echter te verklaren doordat de pieken en de dalen van de individuele aandelen op heel verschillende tijdstippen zijn neergezet, wat een nivellerend effect veroorzaakt.
De kolommen "% wijziging Hoog/Laag" respectievelijk "% wijziging Laag/Hoog" zijn ingevuld aan de hand van de tijdsvolgorde waarin die top respectievelijk dal is ontstaan, dus of er sprake was van een stijging dan wel een daling.
Het FD van maandag 31 december vraagt zich af of het jaar 2018 een jaar is om snel te vergeten. Doordat de koersen zijn gedaald staan ze nu wel op een niveau dat een flink aantal columnisten niet meer zal jammeren dat de beurs veel te duur is.
Johan Cruijff zou zeggen: Ieder nadeel heb z'n voordeel.