Lokroep van het coöperatieve model

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
Beleggers aller landen, verenigt u! Dat is het motto van Beleggers Coöperatie Nederland. Via de gemeenschappelijke inkoop worden de kosten gedrukt. En ten koste van het opwaarts potentieel worden de gevaren gereduceerd.
Eendracht maakt macht. Aan dat principe heeft de vakbeweging zijn invloed te danken. Blijkens een maandag door Beleggers Coöperatie Nederland gelanceerd beleggingsproduct is het voordeel van de solidariteitsgedachte inmiddels ook tot de kapitaalzijde van het productieproces doorgedrongen. Tot op zekere hoogte wordt in deze constructie zowel de winst als het verlies gedeeld.'

Beleggen is sinds jaar en dag een individuele activiteit', zegt Frans de Hoog van de coöperatie. 'De belegger is afhankelijk van zijn eigen beslissingen en winst en verlies zijn volledig voor eigen rekening. Bij ons daarentegen is het rendement ook afhankelijk van de beslissingen van andere beleggers.'Via de coöperatie kunnen beleggers inzetten op een bandbreedte waarbinnen hij verwacht dat de AEX-index zich zal bewegen.
Van het ge?nvesteerde geld worden op de optiebeurs zogenoemde 'butterfly's' gekocht. Daarbij worden twee callopties verkocht op de actuele koers. Tegelijkertijd wordt aan de onderkant en aan de bovenkant van de verwachte bandbreedte een dergelijk derivaat gekocht.

Een voorbeeld kan dat verhelderen. Stel dat een belegger verwacht dat de AEX zal expireren op 420 punten. Hij verkoopt dan twee calls op die stand en koopt er een op 415 punten en op 425 punten. Wanneer de index lager afloopt dan 415 punten, zijn alle calls waardeloos. Wanneer de index hoger sluit dan 425 punten vallen winst en verlies tegen elkaar weg.

Alleen binnen de bandbreedte tussen 415 en 425 punten maakt de belegger per saldo winst. Als de index bijvoorbeeld op 424 punten staat, levert de op 415 gekochte call een winst op van negen. Op de twee verkochte calls moet tegelijkertijd acht worden toegelegd, zodat een batig saldo van één resteert. Wanneer de AEX buiten de bandbreedte expireert, kan het verlies nooit hoger oplopen dan het ge?nvesteerde bedrag.

Maar helaas is deze constructie niet voor iedere belegger toepasbaar. In de eerste plaats zijn er de hoge kosten van gemiddeld euro 3500. En verder moeten beleggers ondanks de gesloten positie bij hun bank een grote marge aanhouden. 'Dit om tegenvallers op te vangen', zegt De Hoog. 'Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de belegger eerder de calls verkoopt dan dat hij ze koopt. In dat geval staat hij dus enige tijd bloot aan ongelimiteerde risico's.'Via de coöperatie worden een aantal van deze moeilijkheden ondervangen. Zo is het mogelijk een aantal transacties tegen elkaar weg te strepen. Wanneer de ene belegger calls verkoopt op 420 punten, zal een andere op dat niveau juist kopen. Op die manier zijn de transactiekosten per belegger terug te brengen van euro 35 tot ongeveer euro 2.

Beleggers Coöperatie Nederland zet twee producten in de markt. Vooral van Co Plus zijn de verwachtingen hoog gespannen. Daarbij spreken de beleggers af dat de winst van de juiste beleggers is gemaximeerd. De overwinst wordt in een pot gestopt en verdeeld onder de deelnemers die verkeerd hebben ingezet. Daarbij krijgen zij die het dichtst bij de juiste koersrange zaten het meest.
'Het resultaat van die constructie is dat de kans op verlies voor alle deelnemende beleggers kleiner wordt', zegt De Hoog. 'Ik verwacht dat de meeste deelnemers op den duur daarvoor zullen kiezen. Geen enkele belegger maakt namelijk altijd de juiste keuzes.'Toch kunnen de deelnemers zich ook van deze winstdeling distantiëren. Als zij kiezen voor Co Single komt alle winst en verlies voor hun eigen rekening. Via de coöperatieve structuur profiteren deze beleggers alleen van het combineren van de optiecontracten en van de lagere premies. Voor deze voordelen betalen zij een coöperatievergoeding van 6% van het ge?nvesteerde bedrag met een maximum van euro 24.
Verder moeten beleggers lid worden van de coöperatie. Dat doen zij door voor minimaal euro 100 ledencertificaten van euro 14 te kopen. Deze certificaten zijn te beschouwen als aandelen. Bij een grote belangstelling zullen zij duurder worden, maar bij weinig interesse zullen de prijzen kelderen. Op die manier kunnen beleggers dus een extra inkomsten- of verliesbron aanboren.

Beleggers Coöperatie Nederland richt zich alleen op beleggers die al enige ervaring hebben op de financiële markten. 'Zij moeten wel beseffen wat de risico's van deze vorm van beleggen zijn', aldus De Hoog. 'Het gevaar bestaat namelijk dat zij aan het einde van de looptijd hun inleg hebben verspeeld. Als blijkt dat zij dat niet verdragen, nemen wij aan het einde van het kennismakingsgesprek weer minzaam glimlachend afscheid van elkaar.'

Bron: Het Financieele Dagblad, 29-11-2005, Door Frits Conijn

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden