gebruik meerdere aandelenstrategieën

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Het gebruik van meerdere aandelenstrategieën vergroot uw winstkansen en reduceert het risico


Er is een oud beursgezegde dat luidt: “Hou vast aan een eenmaal ingezette strategie”. Maar wat te doen wanneer deze aanpak reeds in de beginfase dreigt mis te gaan?
Mijn opvatting: Verandering in de conjunctuurcyclus vraagt om regelmatige aanpassing van de gekozen strategie.

 

Een van de meest populaire strategieën is technische analyse. Het lijkt zo simpel, je beoordeelt een koersgrafiek en het juiste aan- of verkoopmoment komt er zo uitrollen. Ja toch?
Nee dus. Technische analyse is populair omdat het zo eenvoudig lijkt, maar alleen al het simpele feit dat er in de afgelopen jaren nagenoeg geen beleggingsfondsen zijn opgericht die op deze wijze beleggen, moet te denken geven. Teveel false moves dus en daarom niet betrouwbaar genoeg om een hoog rendement te behalen.

Fundamentele analyse dan? Het is de meest bekende vorm bij beleggen in aandelen. Een strategie die bankanalisten al vele jaren toepassen. Maar wat blijkt? Koersen tuimelen naar beneden op een moment dat menig analist nog in de wolken zit met zijn winstprognoses over het betreffende beursfonds. Hij was even vergeten dat beurskoersen een jaar vooruit lopen op een mogelijke conjunctuuromslag. Hem rest niets anders dan regelmatig achter de feiten aan te lopen.

Dan maar afgaan op de vele gelikte brochures over de enorme winstkansen in de sfeer van teakhout, scheeps- en vastgoed cv’s dan wel  vastgoedobligaties?
Enige jaren geleden schreef ik al dat beleggen in teakhout verkapte piramidespelletjes zijn, scheepvaart c.v.’s incourante beleggingen met een hoog risico op het moment dat de conjunctuur omslaat, vastgoed cv’s risicovolle vehikels die met veel te veel vreemd vermogen zijn gefinancierd en vastgoedobligaties een zeer speculatieve vorm van beleggen in plaats van veilige obligaties en tastbaar op het moment dat de commerciële vastgoedmarkt inzakt.  Voor teakfondsen is eindelijk de dag van de waarheid aangebroken (rien ne va plus, het geld is niet meer van u), voor de overige beleggingsvormen is het een kwestie van tijd dat het vele kaf onder het koren komt bovendrijven in de vorm van krantenartikelen over verontruste beleggers.  

Succesvol beleggen is dus helemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Om mij te behoeden voor dit soort valkuilen hanteer ik een aantal stelregels:

A: Hou het conjunctuurverloop scherp in de gaten. Vooral wanneer beurzen al 3 à 4 jaar in de lift zitten. Met name de economische vooruitzichten over een jaar zijn belangrijk. Professionele beleggers anticiperen immers op ontwikkelingen in de verdere toekomst. Niet voor niets luidt het beursgezegde “een aandelenbaisse (daling) komt als een dief in de nacht”.  Dus nota bene op het moment dat de bedrijven nog steeds hogere winsten laten zien.

B: Volg de beurstrend van Wallstreet nauwlettend. Al jarenlang bepaalt Wallstreet de richting van de aandelenmarkten in West Europa.

C: Beleg in beginsel permanent in opkomende aandelenmarkten.  Met name op prille beurzen. Hier zijn de winstkansen het grootst. Spreiding over meer dan één land reduceert het risico. Met name prille markten trekken zich weinig aan van een conjunctuuromslag in het westen.
Als voorbeeld noem ik het Middle Europe Investment Roemenië & Bulgarije fonds (notering beurs Amsterdam). Terwijl de westerse aandelenmarkten deze nazomer fors onderuit gingen heeft het waardeverloop van dit beleggingsfonds geen krimp gegeven. De koers is zelfs verder gestegen. Reden: er wordt veelal in smallcaps belegd, die overwegend door de plaatselijke bevolking worden gekocht.
Omdat de economische activiteiten in dat land enorm zijn, trekken deze beleggers zich niets aan van factoren als bijvoorbeeld een hypotheekcrisis in het westen.

D: Beleg permanent in grondstoffen. Met name basis- en edelmetalen. China, India, Rusland en Turkije hebben samen als toekomstige economische grootmachten een kleine 3 miljard inwoners. Op langere termijn aanzienlijk meer vraag dan aanbod. U heeft de keuze uit  turbo’s (long) en een veilige vorm d.m.v. de onlangs uitgegeven ABN-AMRO Hot Commodity Notes nr 3 (koers 107%) met 100%  hoofdsomgarantie én een bonus van 75% bovenop een toekomstige koerswinst van een mandje grondstoffen.

E: In jaren dat beurzen uitpieken en dus risicovoller worden, genieten kansrijke beleggingsproducten mijn voorkeur. Zeker indien dit vergezeld gaat met een hoofdsomgarantie. Bijvoorbeeld de ELSA Certificaten van de Zwitserse grootbank UBS, genoteerd aan Euronext Amsterdam met 90% hoofdsomgarantie. Hier gaat het om een long/shortstrategie volgens een specifieke formule, waarbij het niet uitmaakt of de beurzen stijgen of dalen. Sinds het jaar 2000 is de ELSA index met 400% gestegen. Als belegger van dit zojuist geïntroduceerde product ontvangt u een bonus van 100% bovenop een mogelijke toekomstige stijging van de ELSA index. Koers 101%.

F: Hanteer meerdere aandelenstrategieën tegelijk en leg het accent op die strategieën die het beste aansluiten bij de actuele beurstrend en het verwachte conjunctuurverloop op dat moment.
Voorbeelden:

- In tijden dat beurskoersen laag staan (2003) en de economische recessie overgaat in voorzichtig herstel, verdient u extra veel geld met “fallen angels”. Met name bedrijven die kopje onder dreigen te gaan maar worden gered door de banken. Namen: Versatel, Numico, Getronics, enz. Op dit moment (30/9) acht ik Hagemeyer en Van der Moolen als laatste nog aantrekkelijk voor aankoop in het kader van een fallen angels strategie.

- “Buy the Winners” ook wel “Momentum beleggen” genoemd, presteert heel goed in tijden dat beurzen omhoog tenderen.
Hierbij worden aandelen gekocht die de laatste 1 à 2 maanden het beste hebben gepresteerd. Extreme uitzonderingen daargelaten.
De ABN-AMRO heeft eind vorig jaar een product op de markt gebracht onder naam Sector Momentum Europa Certificaat, die deze strategie uitvoert. Niet met specifieke aandelen maar met Europese sectoren.
Dit product heeft in de periode oktober 2006 tot juli 2007 3 x zoveel gepresteerd als de AEX. Verbluffend dus. Na de zomerdip op de beurs heeft dit product meer moeite om mee te komen. Conclusie: in een dalende / stagnerende markt is het beter om een Buy the Winners strategie te mijden.

- Deze bank tracht momentum beleggen te combineren met sector rotation. Sector rotation kan wel onder alle marktomstandigheden worden toegepast. Zodra de sectoren voeding en drank langere tijd in de belangstelling staan kan dit een signaal zijn, dat het einde van een algemene beurshausse op de beurs is gepasseerd en dat het tijd is om het aandelenbezit af te bouwen vooruitlopend op een mogelijke economische teruggang. Men zegt wel eens dat er in tijden van een recessie meer bier gedronken wordt dan normaal. Overdreven natuurlijk, maar het geeft wel aan dat ook in tijden van laagconjunctuur de vraag aanhoudt naar de basisbehoeften van de mens, dus voeding en drank.

- Waarde- of Hoog Dividend aandelen maken relatief goede tijden door in tijden dat beleggers aandelenmarkten gedurende langere tijd mijden. Men prefereert dan dividend boven de twijfelachtige kans op koerswinst. Dat is geen wet van Meden en Perzen. In het zeer goede beursjaar 2005 bijvoorbeeld waren het vooral hoog dividendaandelen die super presteerden.

- Fundamenteel beleggen dient als een rode draad te lopen door elke beleggingsbeslissing heen en moet voorkomen dat u belegt in riskante bedrijven. Bedenk daarbij dat bankanalisten teveel accent leggen op fundamentals en te weinig oog hebben voor het algemene beursklimaat in de komende tijd.  Immers in jaren dat beurzen dalen, daalt groen en rijp op de beurs en omgekeerd in tijden van een opgaande beurs. Bij fundamenteel beleggen is het de kunst om hier in mee te nemen het beleggersgedrag van vandaag in specifieke fondsen of sectoren én de mogelijke situatie van aandelenmarkten over een jaar.  

- Het nut van Technische analyse is algemeen bekend. T.A. is een van de weinig indicatoren die een mogelijke draai in de aandelenmarkt  kan voorspellen.

Dit is slechts een greep uit de vele strategievormen die toegepast kunnen worden. Zelf hanteer ik er tien, afhankelijk van de omstandigheden. Doel: het behalen van een “absolute return” (jaarlijks positief resultaat) en zomogelijk outperformen van de index.



Gerard Jager is directeur/eigenaar van Advance ( www.amail.nl) en vemogensbeheerder bij Onafhankelijk Vermogensbeheer ’s-Gravenhage (www.OVGbeheer.nl).

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden