Beter beleggen met hoogdividendaandelen in de VS

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Beter beleggen met hoogdividendaandelen in de VS
Bron:  Fred Hendriks, beterbeleggendandebank.nl
BeterBeleggenDanDeBank_200x70.jpg
fredhendriks-120x160.jpg

Fred Hendriks

Adviseur (hoog) Dividend Beleggen en
auteur van het boek “Beter beleggen dan de bank” 
Fred Hendriks heeft carrière gemaakt in managementfuncties bij Amerikaanse ICT-bedrijven. Daar maakte hij kennis met hoog dividendbeleggen. Auteur van het boek ‘Beter beleggen dan de bank’.dat in 2017  enkele maanden op nummer 1 van de beleggingsboeken stond.
Via www.beterbeleggendandebank.nl worden beleggers op de hoogte gehouden en is een
actuele voorbeeldportefeuille beschikbaar.




Nederlandse beleggers denken bij het begrip dividend vooral aan Shell. Dan een hele tijd niets en vervolgens misschien aan Ahold of Randstad. Meestal praat je dan over een rendement van maximaal enkele procenten.
In de VS behaal je moeiteloos 6 tot 12 procent.


Als aandeelhouder van een onderneming word je automatisch een stukje mede-eigenaar en dan heb je dus ook recht op een deel van de winst, wanneer deze tenminste in de vorm van dividend wordt uitgekeerd.

De meeste beleggers realiseren zich onvoldoende dat dividend op termijn een aanzienlijk deel van het totaalrendement van een beleggingsportefeuille uitmaakt. Dat geldt zeker voor beleggen met dividendrendement als voornaamste doelstelling in de Verenigd Staten.

Dat is daar de gewoonste zaak van de wereld. Dat moet daar ook wel, want Amerikanen hebben niet de pensioenvoorzieningen zoals die in Nederland cq. Europa gebruikelijk zijn. In de VS moet men grotendeels zelf voor zijn oude dag zorgen. Veelal doet men dit via (her)beleggen van dividendopbrengsten. Dat biedt ook mogelijkheden voor Nederlandse beleggers.


Gelukkig maar, want de rente is inmiddels tot een historisch laag peil gezakt en zal de komende tijd nauwelijks stijgen. De AOW-leeftijd wordt geleidelijk aan verhoogd en de overheid verwacht dat je meer gaat bijdragen aan voorzieningen. De pensioenfondsen kampen met tekorten. Er is dus veel voor te zeggen om je financiële lot in eigen hand te nemen.

In de VS bestaat een echte dividendcultuur. Zo’n cultuur kent men bij ons niet vrijwel niet.  De Amerikaanse dividendcultuur gaat zelfs zover dat bedrijven en overheden een groot aantal regelingen hebben ontwikkeld, die het voor gewone Amerikanen mogelijk maken om op professionele wijze te beleggen. Dankzij dergelijke regelingen is het mogelijk om dividendrendementen te behalen van 6 tot 12 procent per jaar. Er zijn zelfs specifiek beleggingsfondsen die een “10% dividendpolicy” hebben. En het aardige is dat we hier als ook Nederlanders gebruik van kunnen maken. Handig is het daarbij dat het dividend altijd maandelijks of per kwartaal uitgekeerd.

RIC- regeling
Eén van de redenen waarom veel Amerikaanse fondsen en bedrijven zulke hoge dividenden kunnen uitkeren is het feit dat veel van die fondsen onder de zogenaamd RIC-regeling (Regulair Investment Corporation) vallen, een typisch Amerikaans fenomeen. Bedrijven en fondsen die onder deze regeling vallen moeten 90 procent van hun winst afdragen aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. In ruil betalen deze organisaties geen winstbelasting. Hiermee wordt het de aandeelhouders mogelijk gemaakt om een (pensioen)vermogen op te bouwen. Op de Amerikaanse beurzen zijn honderden van dergelijk RIC- fondsen te vinden.

Voorbeeld: REIT’s
De zogenaamde REIT’s (Real Estate Investment Trusts) zijn één van de meest populaire type RIC-fondsen. REIT’s houden zich bezig met exploitatie, financiering of bezit van onroerend goed in de meest ruime zin. In de VS bestaan vele typen REIT’s variërend van Mortage REIT’s (hypotheken), Storage REIT’s (opslag), Housing REIT’s (woningen), Skilled nursing  REIT’S (medisch) , Telecom/Datacenter REIT’s, enz. Keus genoeg voor de belegger.

De meeste bieden een dividendrendement van 4-12 procent per jaar en meestal ook een DRIP (Dividend Re- Investment Plan).
Recent is een overzicht gepubliceerd (annualized returns by asset class) door de grote Amerikaanse financiële instelling JP Morgan. Dit laat zien dat REIT’s over de laatste 20 jaar de lijst aanvoeren als beste belegging met een jaarlijks opbrengst van gemiddeld 9,1%.

Voor zzp-ers en pensionados
Wanneer je je geld zelf solide belegt in gerenommeerde Amerikaanse bedrijven die maandelijks of per kwartaal een deel van de winst uitkeren in de vorm van (hoog)dividend levert dat aanzienlijk meer op dan de spaarrente. De methode leent zich voor het opbouwen van vermogen, bijvoorbeeld voor een pensioen, of om je toekomst als zzp’er zeker te stellen. Het rendement ligt aanzienlijk hoger dan bij andere methoden en kent een vergelijkbaar of lager risico.

Als je al over spaargeld beschikt, kun je de methode gebruiken om daar een inkomen uit te verwerven zonder in te teren op je vermogen. En dit alles vrijwel belastingvrij. Ingewikkeld is het niet. Als je je een beetje erin verdiept heb je de bank er niet bij nodig. Zo bespaar je ook nog eens op de beheerskosten.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden