Beleggen in Europese groei

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Beleggen waar Europa groeit

Door: Richard de Rooy van Middle Europe Investments

Sterk groeiende economieën hoeven niet alleen gezocht te worden in exotische werelddelen als Azië of Zuid-Amerika. Ook ons eigen Europa heeft zo haar tijgers. Zelfs binnen de EU zijn deze volop te vinden. Een belegger kan tegenwoordig dan ook niet meer heen om beleggingen in Midden- en Oost-Europa.

Groeicijfers zien van ver boven de 5%

Begin maart bracht Slowakije naar buiten dat haar economie in het vierde kwartaal van 2006 met maar liefst 9,6% gegroeid is. Na de 9,8% uit het derde kwartaal houdt dat in dat over heel 2006 de Slowaakse economie met een formidabele 8,3% op jaarbasis groeide. Een percentage waar veel West-Europese landen alleen maar van kunnen dromen. Ook landen als Tsjechië, Polen, Bulgarije en Rusland (daarover later meer) laten groeicijfers zien van ver boven de 5%. Met zulke groeicijfers kan het niet anders dat bedrijven, en daarmee de lokale beurzen een enorm potentieel bieden.  Veel fondsaanbieders hebben hun weg naar deze landen gevonden en zijn actief op de aandelenmarkten van Midden- en Oost-Europa. Fondsaanbieders als het specialistische Middle Europe Investments (Nederland) en East Capital (Zweden) zijn al jaren present, maar ook Delta Lloyd en andere grote spelers hebben omvangrijke posities op deze markten.
    

Image
Bron: Sociéte Generale, Komerčni Banka, Bank Austria Creditanstalt

 

Fluctuaties bij Emerging Markets

Aanvankelijk kenden beleggingsfondsen in deze categorie en hoger dan gemiddeld risicoprofiel. Inmiddels zijn de Midden- en Oost-Europese markten meer volwassen en daarmee minder volatiel dan enkele jaren geleden. Toch blijken veel fondsen gevoelig voor het sentiment, wat bij Emerging Markets inhoudt dat forse fluctuaties mogelijk blijven. Dit kan worden opgevangen door een focus op small- en midcap ondernemingen. Dit type ondernemingen is minder gevoelig voor de waan van de dag op de beursvloer. Bijkomend effect van een dergelijke focus is dat meer geprofiteerd wordt van een hoge groei en sterke dynamiek van de lokale economieën. Immers merken kleinere ondernemingen de toenemende vraag sterker in hun orderportefeuilles, waarbij de omzet in sommige gevallen exponentieel toeneemt.

Image
Tabel standaarddeviatie per fonds. Hoe lager het getal, hoe minder volatiel en dus stabieler het fonds.

 

De nieuwe EU-landen

Het wegvallen van grenzen heeft de economie van veel landen na 2004 een sterke impuls gegeven. Sindsdien zijn de koersen in Tsjechië, Hongarije en Polen krachtig gestegen. Voor de nieuwe EU-landen Roemenië en Bulgarije, die sinds per 1 januari dit jaar lid zijn, mag een soortgelijke ontwikkeling verwacht worden. Vandaar dat veel fondsbeheerders hun tocht naar deze landen al gemaakt hebben en aandelen in hun portefeuille hebben. Zo bieden wij als fondsaanbieder het specifieke MEI-Roemenië en Bulgarije Fonds N.V. aan. Echter kennen deze markten gezien hun jonge leeftijd nog een relatief lage liquiditeit. Er bestaat daardoor het risico van een onevenwichtig koersverloop. Beleggers dienen zich hiervan bewust te zijn en zullen omzichtig te werk moeten gaan. Concreet betekent dit dat een beleggingsfonds geduldig haar portefeuille moet opbouwen en dient het credo diversificatie hoog in het vaandel te staan.

Image

 

Rusland (RTS-index)

Een geval apart is toch wel het grote Rusland. Als lid van de zogenaamde BRIC-landen buitelen beleggers en fondsmanagers over elkaar heen om ook maar Russisch te spreken. De Russische beer is daarmee veranderd in een sexy, breedgespierde ‘bull’. Wat veel beleggers door de torenhoge rendementen van veel Rusland-fondsen over het hoofd zien, is de sterke afhankelijkheid van de olie- en gassector. De large caps in Rusland zijn veelal olie- en gasgerelateerd. Daar schuilt een aanzienlijk risico in, want zoals bekend schommelen de olie en gasprijzen sterk en staan we momenteel op historisch gezien hoge niveaus. De paradox is echter dat een dalende olieprijs Rusland juist extra aantrekkelijk maakt. De Russische economie is bezig met een draai dankzij de groeiende binnenlandse vraag. Een dalende olieprijs helpt de binnenlandse inflatie (momenteel relatief hoog) te keren, waardoor deze binnenlandse vraag nog sterker kan toenemen. Een lagere olieprijs komt dan als een zegen voor het land. Slimme beleggers spelen hier alvast op in en letten bij de keuze van een beleggingsfonds op een focus op (kleinere) ondernemingen buiten de olie- en gassector, zoals binnen de sectoren metaal, machinebouw en constructie.

Image

 
Samengevat kan een moderne belegger niet meer om Midden en Oost Europese beleggingen heen. Echter is het jammer dat veel fondsaanbieders niet op de kleintjes letten. Deze bieden veruit het meeste potentieel, kennen een hogere stabiliteit en kunnen sterk profiteren van de hoge groei in deze landen. Dus: Go East, maar let op de kleintjes!

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden