Banken benadelen fiscus met dividendtruc

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
Enkele gespecialiseerde internationale banken, waaronder Fortis, omzeilen voor honderden miljoenen euro's de belasting, onder meer in Duitsland, Zwitserland en mogelijk Nederland. Dit meldt Het Financieele Dagblad vandaag.
De banken, die actief zijn in de uitleenmarkt voor aandelen, bieden klanten een constructie aan waarbij twee keer dividendbelasting wordt teruggevorderd, terwijl slechts één keer belasting wordt afgedragen. De klanten betalen de banken hiervoor een royale vergoeding.

Intern onderzoek
Fortis is op de markt voor het uitlenen van aandelen een van de vijf grootste spelers in Europa. De bank-verzekeraar heeft een intern onderzoek uitgevoerd naar de constructie, die is opgezet door de afdeling Global Securities Lending & Arbitrage (GSLA) in Amsterdam. Daarnaast is onafhankelijk fiscaal advies ingewonnen. Volgens de bank is geen sprake van onoorbare transacties. Verdere toelichting wil Fortis niet geven.

Fiscaal gedreven transacties komen in de beurshandel veel voor. Enkele jaren geleden dreigde het ministerie van Financiën een wet in te voeren die de Nederlandse beurshandel rond dividenddagen praktisch zou stilleggen. Volgens toenmalig staatssecretaris Wouter Bos werkten financiële partijen dit in de hand door mee te werken aan het 'dividendstrippen' via de optiebeurs. Dit was op dat moment niet verboden. Naar schatting heeft dit de fiscus honderden miljoenen gekost.

Geleende aandelen
In de constructie die Fortis hanteert, lenen klanten aandelen. De geleende aandelen worden vlak voor de dividenddatum verkocht, maar pas daarna geleverd. De uitlener van de stukken en de koper vragen beiden dividendbelasting terug, terwijl deze slechts één keer is ingehouden. Vaak wordt koersrisico vermeden, doordat via een termijncontract wordt vastgelegd dat verkochte aandelen enkele dagen later tegen een afgesproken prijs worden terugverkocht.De Nederlandse dividendbelasting bedraagt 25 procent, de Zwitserse 35 procent en de Duitse 21,1 procent. De opbrengst van de dubbele aftrek wordt verdeeld onder de betrokken bank en zijn klanten. De uitlener is vaak een institutionele belegger, die zijn stukken ter beschikking stelt aan een bank om uit te lenen, in ruil voor een kleine vergoeding.

Ontslag
Fortis heeft de twee directeuren die bij GSLA verantwoordelijk zijn voor de dividendconstructie ontslagen. Het gaat om medewerkers die afgelopen jaren drie gemiddeld 3 miljoen euro per persoon verdienden. Volgens Fortis staat hun ontslag geheel los van het onderzoek.

Bron: Het Financieele Dagblad, 6 juli 2005

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden