Amerikaanse energiefondsen weer in het vizierBron: Fred Hendriks, Beterbeleggendandebank.nl
Fred Hendriks Adviseur (hoog) Dividend Beleggen en auteur van het boek “Beter beleggen dan de bank” |
Fred Hendriks heeft carrière gemaakt in managementfuncties bij Amerikaanse ICT-bedrijven. Daar maakte hij kennis met hoog dividendbeleggen. Auteur van het boek ‘Beter beleggen dan de bank’.dat in 2017 enkele maanden op nummer 1 van de beleggingsboeken stond. Via www.beterbeleggendandebank.nl worden beleggers op de hoogte gehouden en is een actuele voorbeeldportefeuille beschikbaar. |
Zoals we hebben gezien zijn veel fondsen afgelopen december fors in koers gedaald, meer door het marktsentiment dan vanwege bedrijfseconomische redenen.
Bedrijven en fondsen veranderen immers niet abrupt van aard wanneer het sentiment verandert. Maar we hebben er wel mee te maken.
Tegelijk was 2018 een van de beste dividend jaren ooit voor beleggers in Amerikaanse hoogdividend-fondsen met gemiddeld een netto dividendrendement van ca 8-12%.
De gedaalde beurskoersen in december boden prima kansen om (extra) in te stappen met nog hogere dividendrendementen tot gevolg.
Dit geldt met name voor de “echte” hoogdividend-fondsen die onder de Amerikaanse RIC-wetgeving vallen zoal bijvoorbeeld REIT’s (Real Estate Investment Trusts).
Dit is ook een van de redenen dat HD-fondsen sneller opveren dan gemiddeld. Instappen op een lagere koers geeft immers een hoger dividendrendement dus dat zie je vele Amerikaans beleggers ook doen.
Mede hierdoor is de koersdaling van de meest HD-fondsen alweer tenietgedaan en is het koersverlies vrijwel ingelopen. In mijn boek “Beter beleggen dan de bank” beschrijf ik alle typen hoogdividend-fondsen. Er bestaan ca. 7 soorten/typen HD-fondsen. Een van deze typen betreft Amerikaanse MLP’s.
Wat zijn MLP’s?
MLP staat voor Master Limited Partnership. MLP’s zijn bedrijven in de Amerikaans energievoorziening.
Ze houden zich vooral bezig met energiewinning en met infrastructuur activiteiten zoals gas/olieopslag, pijpleidingen etc. Amerika kent vele MLP’s, waaronder talloze “miljarden bedrijven”.
De VS heeft zich ten doel gesteld binnen afzienbare tijd in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien.
Er zijn op dit moment veel activiteiten gaande in de olie en gasindustrie. Naast de winning van olie is gastransport, verwerking en opslag van olie en gasproducten sterk in ontwikkeling. Veel MLPs zijn daarom onderdeel van een groot energiebedrijf. MLPs betalen vrijwel geen belasting. Daarom wordt van ze verwacht dat ze het extra kapitaal gebruiken om aan beleggers een hoog dividend uit te keren. De interesse van beleggers levert flink wat geld op, dat weer kan worden gebruikt om de energie infrastructuur verder uit te breiden. MLP’s zijn gevoelig voor schommelingen in de olieprijs.
Van 2002 tot 2015 hebben de MLP’s een rendement van gemiddeld 16 procent per jaar opgeleverd (koerswinst en dividend). De laatste jaren hebben MLP’s fors onder druk gestaan. Zo werden ze in 2015 hard getroffen door de sterke daling van ruw olie. Vele MLP’s moesten dan ook hun financiële structuur herzien, sommige zijn zelfs verdwenen waardoor er nu minder MLP’s zijn.
Opveren in 2019?
Vrijwel alle analisten de VS zijn het erover eens dat de MLP’s in 2019 gaan opveren omdat:
- Al “het negatieve” van de laatste jaren al ruimschoots in de koersen is verwerkt.
- De meeste MLP’s op dit moment financieel veel sterker zijn dan voorheen
- Er aanzienlijk minder MLP’s over zijn
- Sommigen het dividend in 2018 hebben verlaagd en dus nu een prima instapmoment creëren voor (hoog) dividendbeleggers
- En...omdat 40 % van de MLP’s het dividend intussen alweer hebben verhoogd.
Een recent citaat van de beheerder van een van de belangrijkste MLP/ETF’s (Jay Hatfield) zegt veel:
This is a sector that once it starts to move up and gain investor interest could easily double over a one to two-year period.
Een voorbeeld van een MLP is Golar LNG Partners (GMLP)
Golar is een energiebedrijf dat zich richt op alle facetten van LNG, vloeibaar gas. Men exploiteert LNG-schepen op lange termijncontracten. Daarnaast ontwikkelt men andere LNG-projecten zoals terminals, pijpleidingen en opslagfaciliteiten. Op dit moment is het dividendrendement ruim 12%.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat MLP’s weer in de schijnwerpers komen bij zowel particuliere als institutionele beleggers. MLP’s zijn daarom ook een interessante keus voor inkomensgerichte beleggers die een hoogdividend wensen en daarnaast een aanzienlijk kans op koerswinst “willen meepakken”.
U ook?