AFM moet boete doen

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is voor het eerst in haar bestaan veroordeeld tot een schadevergoeding aan beleggers. De toezichthouder heeft te laat ingegrepen in een fraudezaak. Dit is naar voren gekomen in een rechtszaak van gedupeerde beleggers tegen de beurswaakhond.
De groep van ongeveer honderd gedupeerden werd tussen 1998 en 2000 misleid door hun financiële adviseur, Bert N.. De man belegde grote bedragen van zijn klanten zonder dat hij daarvoor de vereiste vergunning had. Voor zijn activiteiten bracht hij het geld onder in de stichting Beleggingen Financiële Raadgevers Advies (Befra). Het zou gaan om twaalf miljoen euro.

De AFM greep pas in toen Bert N. zijn beleggers al nagenoeg het faillissement had ingesleurd. Uit onderzoek bleek later dat sprake was van grootschalige fraude en malversaties. Nadat Bert N. was veroordeeld tot vijftien maanden cel, klaagden de gedupeerde beleggers ook de AFM aan.
Volgens hen had de toezichthouder zijn taak niet naar behoren uitgeoefend. De Amsterdamse rechtbank heeft ze in het gelijk gesteld.

In zijn verweer erkende de beurswaakhond zelf al dat hij destijds te weinig mensen had om het toezicht op alle financiële adviseurs goed uit te voeren.

Dit neemt de rechtbank de toezichthouder kwalijk. De AFM heeft, oordeelde rechter, vanaf 1 mei 1999 haar plicht verzuimd en moet de gedupeerde beleggers daarom een schadevergoeding betalen.
Ook Rabobank, Friesland Bank en Van der Hoop Bankiers, die zaken deden met Befra, zijn veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding. Om hoeveel geld het gaat is niet bekend, maar het bedrag loopt in de miljoenen.

De AFM onthoudt zich van commentaar en beraadt zich nog of ze in beroep zal gaan.

Bron: Het PArool: 17-09-2005

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden