AFM: 'meer eigen verantwoordelijkheid financiƫle sector'

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil zich minder richten op het strak naleven van regels. De AFM wil dat de financiële sector meer eigen verantwoordelijkheid neemt.
Dit zegt Harman Korte, directeur van de AFM, in Het Financieele Dagblad. Hiermee komt de toezichthouder tegemoet aan de wens uit de sector. De AFM wil opschuiven naar een op principe gebaseerd toezicht, met meer ruimte voor interpretatie dan het op regels gebaseerde toezicht.

Niet alles hoeft volgens Korte te worden vastgelegd in regels: 'Financiële instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid'. Minder nalevingslasten'Het gaat de AFM er niet zozeer om hoe een bedrijf zijn cliëntgegevens bij elkaar haalt en vastlegt, maar meer dat de informatie beschikbaar is', licht Korte toe. Dat kan leiden tot minder nalevingslasten, omdat de financiële instellingen de manier waarop ze informatie vergaren zelf kunnen bepalen.

De op principe gebaseerde benadering is soms wat lastiger te handhaven dan wanneer regels strak moeten worden nageleefd. Korte: 'Je kunt iets minder scherp zeggen dat de grens is overschreden. Maar we hebben de hypothese dat we op een aantal terreinen het toezicht effectiever en kosteneffectiever kunnen maken door het "principle-based" in te richten.

'Wfd en WtaDit voordeel moet volgens Korte per regel en per toezichtgebied worden beoordeeld. 'Ten aanzien van bepaalde voorschriften stellen we niet precies hoe het in elkaar moet zitten', zegt Korte, 'maar wel welke waarborgen in ieder geval gerealiseerd moeten zijn.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de nieuwe Wet Financiële Dienstverlening en de Wet Toezicht Accountantsorganisaties.'

Bron: Het Financieele Dagblad, 16-08-2005

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden