Zin en onzin van tradingsystemen voor particuliere beleggers
Particuliere beleggers zijn vaak fanatiek op zoek naar een tradingsysteem dat snel een enorme winst oplevert. Gedesillusioneerd door het eerste systeem stappen ze over op het tweede en vervolgens het derde, totdat er geen geld meer over is op de beleggingsrekening.
Om geld te verdienen met mechanische handelssystemen heb je een compleet tradingplan nodig. En zo mogelijk nog belangrijker: een gedisciplineerde uitvoering. Het totale beleggingsplan moet uiteindelijk reflecteren waar je in gelooft en wat je persoonlijk goed ligt.
Systeemtrading is echter nooit een free lunch. Soms neemt het systeem onlogische posities in, welke indruisen tegen het beursgevoel van dat moment. Ook kan het moreel worden ondermijnd door losing streaks. Zelfs voor doorgewinterde systeemtraders is het dan moeilijk om niet in te grijpen.
Uit studie van tradingmodellen die werken blijkt dat ze een aantal dingen gemeen hebben zoals: een beperkt aantal regels, werken op meerdere markten en over een lange tijd winstgevend.
In deze presentatie gaat Rombout Kerstens aan de hand van praktijkvoorbeelden in op zowel de voordelen als de valkuilen van tradingsystemen. En reikt hij u een aantal eenvoudig te hanteren handvatten aan waarmee u een tradingsysteem zelf kunt beoordelen.
Rombout Kerstens (1960) is algemeen directeur van het in beleggingssoftware gespecialiseerde Delftse softwarehuis Keyword Info Systems BV. Hij geeft regelmatig lezingen over actief beleggen en technische analyse en schrijft voor o.a. het tijdschrift TradersClub Magazine (TCM) en het Amerikaanse blad Stocks & Commodities. Voorts is hij de auteur van het boek Praktijkgids Indicatoren. Samen met Harry Geels en Michael Ahrens schreef hij het boek Succesvol traden in opties, futures en turbo’s.