Beleggen is (bijna) een wetenschap
Beleggen is een serieuze bezigheid, dat weten wij allemaal. Bij serieuze aangelegenheden horen geen emotionele overwegingen. Nee, beleggers zijn rationele dieren die proberen perfecte analyses te maken. Wij baseren onze beslissingen op basis van fundamentele, technische en/of kwantitatieve invloeden. Uiteraard kijken wij naar de toekomst en niet naar het verleden. Beleggers lopen soms wel 2 jaar voor op de economische ontwikkelingen. De leden van onze vereniging zitten voor het analyseren van bedrijven/aandelen uren, dagen of jaren achter de computer. Kortom, beleggers maak je niet gek.
In die context bezien zijn de volgende berichten vreemd.
Ahold
Het aandeel Ahold daalde vandaag 1,04 %. Deze daling is geen gevolg van de slechte vooruitzichten die Ahold ons vandaag voorspiegelde tijdens de Algemene vergadering van Aandeelhouders. Nee, het gaat over de vertrekpremie van de ex-CEO. De aandeelhoudersvergadering van supermarktconcern Ahold werd vandaag 23 april 2008 overheerst door ophef rond de vertrekregeling van oud-bestuursvoorzitter Anders Moberg. Verschillende aandeelhouders toonden hun ongenoegen over de hoogte van de gouden handdruk van EUR7,2 miljoen die Moberg meekreeg.
De Algemene Pensioen Groep (APG), die ook het woord voerde namens ABP en PGGM, stelde daarnaast de juistheid van de voorstelling van het bedrag in het jaarverslag ter discussie. Volgens het pensioenbedrijf heeft Ahold niet goed vermeld dat Moberg dankzij een optiepakket in totaal EUR12,2 miljoen heeft getoucheerd. In dat geval wil APG dat dit wordt aangepast.
Een pittige bandbreedte voor een vertrekpremie. Los daarvan is de auteur van dit verhaal ook van mening dat een vertrekpremie voor een ex-CEO van 7,2 of 12,2 miljoen euro best ‘redelijk’ genoemd mag worden. Zeker als je daarbij in ogenschouw neemt dat destijds door Ahold officieel werd gemeld dat Moberg ‘zelf’ besloot te vertrekken bij Ahold.
Door dit akkefietje daalt de markkapitalisatie van Ahold vandaag ruim 119 miljoen euro. Dus het bedrijf is maar liefst 119 miljoen euro minder waard door een al betaalde vertrekpremie van 7,2 of 12,2 miljoen euro!
KPN
Het aandeel KPN daarentegen steeg vandaag 2,19%. Ook dat is geen gevolg van sterk verbeterde vooruitzichten die KPN vandaag naar buiten heeft gebracht, maar deze stijging is een gevolg van een bericht in de Financial Times Deutschland (FTD). In dat bericht meldt de FTD dat Spaanse Telefonica overweegt een bod op het Nederlandse telecombedrijf uit te brengen. Ik heb het aantal keren dat een dergelijk bericht over onze Koninklijke Telecommer verschijnt niet meer helder op het netvlies, maar dit is zeker niet de eerste keer.
Op basis van dit bericht in de FTD –zonder dat men de bron van dit bericht vermeldt- neemt de marktkapitalisatie van KPN met bijna 469 miljoen euro toe!
Beleggen is nog lang geen wetenschap
Moet ik nu toch gaan twijfelen aan de serieuze ondertoon waarmee de beleggers hun hobby en soms zelfs beroep bedrijven?