Structuur op de weg naar rendement….

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Structuur op de weg naar rendement….
Bron:  Ben van den Anker
literatuur-SH300x360.jpg
Alle begin is moeilijk, maar daarmee is niet gezegd dat beleggen moeilijk is! In deze column geef ik een aantal tips die beginnende beleggers wellicht verder kunnen helpen in de zoektocht naar rendement.
Er zijn veel tips beschikbaar in de literatuur die allemaal hun merites hebben.


 Deze vijf gouden regels doen het voor mij:
  • 1. Vind het wiel niet zelf uit
  • 2. Doe je huiswerk
  • 3. Gebruik een margin of safety
  • 4. Diversificatie
  • 5. Weet wanneer te verkopen
Een keer per kwartaal melden beleggersguru’s hun posities aan de Securities and Exchange Commision (SEC). In de U.S. bestaan websites als bijvoorbeeld secfilings.com, waar u een gratis alert kunt creëren voor wijzigingen in de formele documentatie van beursgenoteerde bedrijven.
Dit geldt bijvoorbeeld ook voor inside buys / sells. Met een aandeleninkoop van een insider is over het algemeen vertrouwen in de toekomst van het bedrijf gemoeid. Het plaatsen van een alert geeft u redelijk snel inzage in deze nieuwe feiten. 



Als het nieuws jou bereikt, weet een ander het al
Over het algemeen moet je echter als belegger aannemen dat, als het nieuws jou bereikt, het anderen al veel eerder heeft bereikt.
Er zijn guru’s die het kopiëren van andere guru’s tot hun businessmodel maken.
Mohnish Parbrai bijvoorbeeld heeft zijn strategie voornamelijk gebaseerd op value investing in de stijl van Warren Buffet. Ook hierbij geldt overigens, dat rendementen in het verleden behaald  geen garantie voor de toekomst bieden.
Het klakkeloos kopiëren van de keuzes die guru’s maken kan u slecht opbreken; zie bijvoorbeeld de recente rendementen van Bill Ackman met zijn Pershing Square.
Fondsen en ETFs geven vaak inzage in de opbouw van het fonds. Van kleine fondsen kunt u de selectie aanschaffen, maar u kunt natuurlijk uit de fondsopbouw ook een beperktere keuze maken. Hiermee bespaart u de fondsfee. Veel bekende fondsen, waaronder redelijk presterende Nederlandse fondsen, hebben een alleszins beperkt aantal bedrijven in portefeuille. Aan indexhuggers heeft de belegger hier overigens niets. Dit soort fondsen verdienen hun fee letterlijk gewoonweg niet (kies dan een ETF!). Het meerjarengemiddelde van de fondsperformance geeft u zicht op het onderscheidend vermogen van het fonds.
ben-van-den-anker 2011-120x160.gif

Ben van den Anker (1976) is schrijver / columnist en
lid centrale directie aan het Candea College
Hij heeft zijn PhD in Business & Management tijdens een negenjarig verblijf in Zuidoost Azië aan de International Graduate School of Business (University of South Australia) behaald. Hij is auteur van het boek The perceived role of Host Country Nationals in Expatriate Adjustment (2010, Ben van den Anker). Zijn onderzoek richt zich met name op de rol van cross-culturele interactie in het functioneren van expatriates. Daarnaast is hij voor de International Business Review revisor voor wetenschappelijke artikelen op het snijvlak business en management.

Margin of safety
Een goede voorbereiding is bij dit alles belangrijk. Diverse sites leveren gedetailleerde informatie over de langetermijn ratio’s van bedrijven. Screeners kunnen u de bedrijven op een presenteerblaadje leveren waarbij u de criteria vaststelt. Finviz.com heeft bijvoorbeeld een sterke gratis screener, maar cruciaal is dat u weet waar u naar zoekt.
Adviezen van analisten zijn daarnaast interessant; hierbij moet wel meegenomen worden dat veel adviezen uiteindelijk niet het rendement behalen wat de analist heeft ingeschat.
Een wijziging in een analistenreport vormt vaak wel een katalysator voor koersbewegingen op de zeer korte termijn. Seekingalpha.com en 4-traders.com zijn aanraders voor diegenen die baat hebben bij  analyse en datafilters. 
De margin of safety refereert naar een veiligheidsbuffer waardoor u geen kostbare fouten maakt.
Aandelen gekocht op hun hoogste koers kunnen hoger, maar er is ook een gerede kans dat ze lager gaan.
Een bedrijf heeft tenslotte niet iedere dag een hoogste koers ooit en ‘what goes up must come down’ heeft altijd nog zo gewerkt. Kopen wanneer ‘het bloed door de straten stroomt’ kan echter wel een margin of safety bieden.
Diegenen die  in januari 2016 op een dieptepunt in de markt hebben ingekocht kunnen nu redelijke rendementen tegemoet zien.
Het aloude value investing principe om onder boekwaarde te kopen moet kritisch bezien worden. Banken en verzekeraars noteren nu flink lager dan boekwaarde.
De rendementen zijn ook beperkt door negatieve rente en regelgeving rond het aanhouden van reserves. De korting is dus als het ware al ingeprijsd. Slechts al de markt ten goede keert zal de weg terug naar boekwaarde misschien mogelijk zijn.
Hetzelfde is voor oliebedrijven te zeggen; diegenen die niet omvallen zullen de weg terug naar boven gaan maken in een aantal jaren tijd. Kopen als ‘het bloed door de straten stroomt’ is dus enkel zinvol als de vooruitzichten op lange termijn positief zijn; een onderliggende analyse van het bedrijf is dus ook hier noodzakelijk. 
De eigenschap van data om uiteindelijk terug naar het gemiddelde te bewegen levert hiermee waarde op. In het begin van dit jaar zijn waren veel beleggers druk aan het ‘bodemvissen.’ Van een bodem kan de koers uiteindelijk alleen maar omhoog gaan. De vraag of de bodem bereikt is blijft dan cruciaal. Wie het antwoord op deze vraag weet hoeft zich geen zorgen meer te maken over de te behalen rendementen!

Methodisch te werk gaan
Het is wijs niet alle eieren in één mand te plaatsen. Verdeel uw beleggingen over verschillende categorieën; bijvoorbeeld real estate, metalen, aandelen, ETFs, obligaties en cash. Een twintig tot dertigtal aandelen /obligaties wordt over het algemeen als voldoende spreiding gezien, waarbij binnen categorieën ook nog gekozen kan worden voor een verdeling in binnen- en buitenlandse items.
Een te grote portefeuille heeft als nadeel dat u de ontwikkelingen al snel niet meer bij kunt houden en beleggingen misschien te lang in portefeuille houdt.
Bij verkopen loont het een strategie te hanteren; of dit nu een koersstijging of daling van 10% of iets anders is.
Het gaat erom dat u methodisch te werk gaat en dat uw rendement op basis van een methode tot stand komt en niet een toevalstreffer is. Hierbij is het onvermijdelijk dat er soms verkeerde beslissingen genomen worden. Had ik nog maar wat langer gewacht dan had ik wel ……% rendement kunnen behalen. We kennen het allemaal wel…. In beleggen kijken we naar de toekomst, niet naar beslissingen die we in het verleden anders hadden moeten maken.
De hoop het verleden te kunnen veranderen moeten we maar opgeven!
Hoewel alle begin moeilijk is, is dit einde zeker niet gemakkelijk. Het bovenstaande is slechts een beknopte poging tot methodisch handelen en hopelijk een aanleiding tot verdere studie!  


Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden