short selling en Fortis

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Fortis bijna ten onder door short sell verbod of is (wan)beleid de oorzaak?

Het aandeel Fortis heeft recent veel van haar waarde verloren. De aangekondigde short sell-restricties blijken eerder een averechts effect op de koers gehad te hebben. Recent berichte Analist.nl al over de tegendraadse werking van het verbieden van short selling. Het verbod op short selling is een duidelijk voorbeeld van de juist negatieve werking die dit oplevert. Financiële markten kunnen hierdoor minder snel slecht nieuws/geruchten verwerken waardoor het nieuws dat negatief geinterpreteerd wordt langer blijft doorwerken op de markten.

Persbericht van Fortis

Naar aanleiding van aanhoudende marktgeruchten en vragen kwam Fortis op 26 september 2008 met een update over haar financiële positie. Mede om deze reden bracht Fortis het volgende persbericht uit; Fortis verschaft opheldering over commerciële en financiële situatie.

Crisisberaad

Ondanks het persbericht waarin Fortis aangeeft dat er niets aan de hand is bij het bedrijf werd er zaterdag topberaad gehouden zowel in Amsterdam (bij De Nederlandsche Bank) als in Brussel. Zondag werd het crisisberaad voortgezet in Brussel, met naast de Fortis-top als aanwezigen onder meer de Belgische premier Yves Leterme en minister van Financiën Wouter Bos. Ook ECB-president Jean-Claude Trichet kwam aanschuiven.

Nationalisatie

Nederland neemt een belang van 49 procent in Fortis Bank Nederland, en betaalt daarvoor 4 miljard euro. België steekt 4,7 miljard euro in Fortis België en krijgt eveneens 49 procent in handen. Luxemburg koopt voor 2,5 miljard euro een belang van 49 procent in Fortis Luxemburg. Voor de verzekeringsdivisie en de beursgenoteerde onderneming Fortis verandert er niets.

Niet ingrijpen betekende einde Fortis

Er was geen andere uitweg om Fortis te redden, aldus minister Bos. “We hadden ook niet kunnen ingrijpen, maar de vraag was of Fortis dan de maandagochtend zou hebben overleefd.'' Bos zei dat de deelname van de Nederlandse Staat in Fortis zolang zal aanhouden “als nodig is om het vertrouwen te herstellen''.

Eindigt de zoektocht naar investeerders bij de nationale overheden?

Om de koop van ABN Amro te financieren en de ontstane miljardengaten te stoppen hield Fortis de hand op bij Chinese en Libische investeerders. Daarnaast hield het bedrijf uitverkoop van bedrijfsonderdelen en konden aandeelhouders plotseling fluiten naar hun tussentijdse dividend. Die reageerden furieus en dumpten het aandeel. Sinds het begin van dit jaar verloor het aandeel Fortis 70 procent van zijn waarde. Met als dieptepunt afgelopen vrijdag: toen sloot het aandeel Fortis ruim 20 procent lager, ondanks de gedane verzekering van het bedrijf dat de solvabiliteit ‘solide’ is. Zowel Bos als Wellink noemden Fortis dan ook “een goede bank”. Bos: “Anders hadden we deze investering niet gedaan". Ook benadrukte de minister na de onderhandelingen dat het geld veilig is bij Fortis.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden