Risico’s in de juiste proporties

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Risico’s terugbrengen tot de juiste proporties

In de eerste drie maanden van 2011 groeide de economie in de eurozone met 3,2% op jaarbasis. Dat fraaie groeicijfer was vooral te danken aan de kernlanden Duitsland (+6%), Frankrijk (+4%), België (+4%), Nederland (+3,6%), … Na drie kwartalen van forse krimp groeide zelfs de Griekse economie met +3,2%. Spanje (+1,2%), Italië (+0,4%) en vooral Portugal (-2,8%) hinkten achterop. In Duitsland is de werkloosheidsgraad gedaald tot het laagste niveau sinds de Duitse eenmaking (6,3%). De verschillen binnen de unie blijven groot. In Ierland kampt 14,8% van de beroepsbevolking met werkloosheid, in Griekenland 15,5%, in Spanje zelfs meer dan 21%.

De motor van de wereldeconomie ligt evenwel al lang niet meer in Europa, maar in de VS en in de opkomende markten. In de VS blijft het ondernemersvertrouwen in de verwerkende nijverheid hoog. Bedrijfsleiders in de dienstensectoren en de kmo’s zijn minder enthousiast. De voorbije drie maanden kwamen er in de VS gemiddeld meer dan 200 000 banen per maand bij. Bedrijven schroeven hun aanwervings- en investeringsplannen weer wat terug. Door de politieke impasse en het uitblijven van concrete saneringsplannen uitte kredietbeoordelaar S&P recent z’n bezorgdheid over de Amerikaanse begroting en overheidsschuld.

De Aziatische opkomende markten, China op kop, blijven dé groeipool van de wereld. Ondanks maatregelen van de Chinese overheid om de groei wat af te remmen, blijft de economie sterk groeien. Ook in de andere opkomende markten (Taiwan, Korea, Brazilië, …) wordt de beleidsrente verhoogd en/of worden kredietbeperkingen ingevoerd.

Bedrijfswinsten: alweer een puik kwartaal

In de VS zijn alle bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal van 2011 gekend. Eindbalans: een gemiddelde stijging van de winst per aandeel van +20,8% en een 10,2% hogere omzet. De energiesector en de basismaterialen boekten de grootste winst- en omzetstijgingen, de farma- en nutsbedrijven de laagste. Amerikaanse bedrijven slagen er nu al zes kwartalen op rij in winstgroeicijfers van meer dan 20% voor te leggen. De VS-economie moet dus niet sterk groeien om veel winst te maken.

In Europa is het beeld minder eenduidig. Voorlopige tussenstand: 45% beter dan verwachte resultaten tegenover 30% ontgoochelende bedrijven. De sterke winstgroei is te danken aan de combinatie van mooie omzetstijging (dankzij de groei in de opkomende markten) en stevige margeverruiming (dankzij een scherpe daling van de loon- en financiële kosten). Winstmarges kunnen natuurlijk niet eeuwig blijven toenemen, al zit er toch nog wat rek op.

Westerse bedrijven profiteren van de hogere groei en de hogere marges in de opkomende markten. Die markten worden bovendien elk jaar belangrijker voor hun omzet. Analisten verwachten voor de komende twaalf maanden een gemiddelde winstgroei van 15% in de VS en 12,5% in Europa. Daarmee komt de verwachte winstgroei stilaan in lijn met de omzetgroei.

De wereldeconomie kan in 2011 nominaal (dit is de reële groei plus inflatie) met 6 à 7% groeien. Zelfs als de winstmarges niet meer toenemen en omzetstijging = winststijging = koersstijging, moeten aandelen in de komende maanden voor mooie returns kunnen zorgen.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden