In de schaduw van de ECB-toren
De stijging van de olieprijzen sinds 2009 is zichtbaar in de inflatiecijfers. In februari kwam de inflatie uit op 2,4% in de eurozone en op 2,1% in de VS. De kerninflatie, de inflatie gezuiverd voor de effecten van de energie- en voedingscomponent, blijft wel erg laag.
- Voor een ontsporing van de inflatie moet niet gevreesd worden, zolang het westen kampt met overcapaciteit, een onderbenutting van de industriële en commerciële capaciteit, een hoge werkloosheid, …
- In de opkomende markten, vooral in Zuidoost-Azië, is er wel sprake van oplopende inflatiedruk.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de deur ondertussen opengezet voor een eerste renteverhoging.
- Ze is bezorgd dat hogere olie- en voedselprijzen voor hogere looneisen zullen zorgen. Als werkgevers deze zouden inwilligen, kan een opwaartse prijzen-kostenspiraal op gang komen.
- De tijdsgeest is stilaan rijp voor een renteverhoging. In het VK woedt de discussie volop, in Scandinavië, Centraal-Europa en heel wat opkomende landen verhogen de centrale banken hun beleidsrente al.
In de logica van de ECB heeft de Europese economie geen extreem lage rente meer nodig en kan een beleidsrente van 1,50% of 2% nog altijd als “soepel” beschouwd worden. De rente voorzichtig “normaliseren om vroegtijdig een inflatieprobleem te voorkomen”, lijkt dan een perfecte uitleg.
- Een eerste renteverhoging volgt allicht al midden april.
- Stap voor stap zal de ECB de rente optrekken tot een niveau van 1,75% tegen eind 2011.
We zijn benieuwd hoe de ECB op de gebeurtenissen in Portugal, NoordAfrika of het Nabije Oosten zal reageren. Er zijn nog voldoende andere argumenten om de beleidsrente laag te houden.
- Geen onderliggende inflatiedruk.
- Nood aan een gunstig klimaat opdat overheden hun financiën kunnen saneren.
- De perifere eurolanden kunnen een renteverhoging zeker missen.