Telkens verschijnen er weer deskundigen die 'wetenschappelijk onderbouwd' menen aan te moeten tonen dat hetzij Technische Analyse danwel Fundamentele Analyse volkomen waardeloos is omdat er geen koersen mee voorspeld kunnen worden.
In zekere zin hebben deze 'deskundigen' gelijk, want voorspellen is helaas onmogelijk. Het gevecht tussen vraag en aanbod gaat immers onverstoord door.
Gelukkig pretenderen veel technische analisten niet de koersen te kunnen voorspellen. Technische analyse wordt ook wel gezien als het analyseren van koers- en omzetgegevens met het doel een verwachting uit te spreken over de toekomstige koersontwikkeling. Is dat dan wel mogelijk?
Voorstanders van TA menen dat het gebruik van technische indicatoren de accuraatheid van koersvoorspellingen zeer sterk verbetert. Zeker daar waar het de timing van beleggingsbeslissingen betreft. Er zijn aanhangers van TA die van mening zijn dat technische analyse een instrument is voor de korte termijn. Eén van de tekortkomingen van fundamentele analyse is dat de gegevens slechts beschikbaar zijn op maand- of kwartaalbasis of misschien nog langer.Er zijn er ook die aannemen dat korte termijn steun- en weerstandniveau's resulteren in de zgn. 'self- fulfilling prophecy'. Als meer mensen denken dat zij moeten handelen op een uitslag van een bepaalde indicator en dat dan ook doen, dan zal de koers in die richting bewegen.
Maar zoals gemeld zijn er voldoende beleggers die niets hebben met technische analyse. Ronald Kok heeft tijdens een vorig symposium er al eens een lezing over gegeven. Overigens heeft Ronald juist een pleidooi gehouden voor fundamentele analyse, hij heeft niet beide analysemethodieken 'afgeschoten'.
In een column in het FD van 18 augustus stelt Mathijs Bouman dat TA volstrekt onzinnig is. In tegenstelling tot Ronald geeft Mathijs het advies “Buy and hold”. Deze strategie heeft de afgelopen 12 jaar geen rendement opgeleverd. Heeft het gebruik van TA wel rendement opgeleverd? Kun je TA gebruiken bij het nemen van uw beleggingsbeslissingen? Zo ja wanneer? Zo nee, waarom niet?
Op het 55ste HCC Beleggen Symposium "Technische analyse, hulp- of hoofdzaak?" krijgt u antwoord op deze vragen. De hierna genoemde gerenommeerde sprekers hebben wij bereid gevonden om ons op 6 november a.s. te informeren over de mogelijkheden en hun visies op de aandelenmarkten. De begin- en eindtijden van de presentaties en de mogelijkheid om in te schrijven zijn hier te vinden.
| Maarten van Oirschot is oprichter van Index Investments, onafhankelijk adviseur bij investeringen in indexen. Beheersen van kosten en operationeel risico leidt tot bovengemiddeld rendement. Voor de oprichting van Index Investments was hij werkzaam als vermogensbeheer jurist bij SPF Beheer (uitvoerder Spoorwegpensioenfonds) en MeesPierson Trust. In 2001 studeerde hij af als fiscaal jurist.
Eigenlijk is het logisch, bonussen en winstuitkeringen worden betaald door klanten. Dat gaat zo bij iedere onderneming. Probleem is dat kosten en vermogensopbouw als water en vuur zijn:
Banken beperken het zicht van klanten op kosten. De kans dat u met vol bewustzijn hoge tarieven betaald is klein. Daarom is dat wat ik ga doen: u inzicht geven in de kosten van vermogensopbouw. Doel is kosten voor u te vermijden en rendement te verbeteren. Trackers, index volgende fondsen, kunnen hierbij helpen.
|
Soms aandelen, maar ook dan welke? Als u gaat beleggen, moet u een keuze maken tussen actief en passief beleggen. Bij de actieve vorm van vermogensbeheer gaat u zelf op zoek naar interessante aandelen. De kunst van beleggen is om de winnaars aan te wijzen voordat het winnaars zijn. Voor beleggers die er niet in slagen om vandaag de winnaars van morgen te selecteren, zijn obligaties een waardig alternatief. Ook bij het passief beleggen in beleggings- of indexfondsen komt u voor de keuze te staan van welke? Net als bij aandelen! Maar wat is hierbij belangrijker: het land van herkomst, de sector of de stijl? Rond de millenniumwisseling werden talrijke studies gepubliceerd waarin fenomenen als landenallocatie, sectorrotatie en stijl uitvoerig aan bod kwamen. Met het oog op de globalisering zijn dit cruciale punten voor het beslissingsbeleid. De conclusies luidden dat sectorallocatie belangrijker is dan het landeneffect of stijlfactoren. Nadat medio 2007 een veenbrand in een uithoek van de Amerikaanse hypotheekmarkt in een mondiale financiële crisis ontaardde, hechten beleggers opnieuw belang aan regionale ontwikkelingen, zonder dat hierbij hun stijlpreferentie wezenlijk is veranderd. Maar er bestaan meer stijlfactoren dan waarde of groei alleen en misschien nog belangrijker: hoe goed presteren zij in de verschillende marktomstandigheden? Ivan Snurer is directeur van het onderzoeksbureau Quantalytica en expert op het gebied van beleggingsstrategieën. Quantalytica verricht financiële dwarsdoorsnedes van beursgenoteerde bedrijven en maakt hierbij gebruik van formele modellen uit de wiskunde die als logische grondslag dienen voor de ontwikkeling van kwantitatief georiënteerde beleggingsprocessen. De doorwrochten kwantitatieve analyses hebben tot doel het gedrag en de evolutie van markten in kaart te brengen opdat bestaande beleggingsstrategieën kunnen worden verfijnd of zij staan aan de basis van innovatieve handelsmodellen.
| |
Een kennismaking met NinjaTrader.
| |
Roelof Foppen van WH Selfinvest Nederland geeft een presentatie over de Centre of Gravity en Timing Indicator toegepast op ProStation van WH Selfinvest De Center of Gravity (COG) indicator gaat ervan uit dat koersen rond een zwaartepunt bewegen. Indien er een extreme afwijking is, dan wordt dit aangeduid door deze indicator. Een tegenreactie in de andere richting wordt verwacht en de trader neemt een positie in richting van het middelpunt in. Met de Timing indicator bepaalt de trader het moment waarop de positie wordt gesloten. Uitgebreide beschrijving van de strategie
Het analyseren van beide indicatoren geeft een snel inzicht in de markt. De trader, die deze methodiek hanteert, ziet snel of hij dient te kopen te verkopen of aan de zijlijn te staan. In positie geeft de Timing Indicator het uitstapmoment aan. Tijdens de presentatie zal de trading setup verder worden verfijnd met de Supertrend en Dynamische RSI indicator (deze zijn al eerder op de HCC Beleggersdag gepresenteerd). Alle indicatoren maken deel uit van het professionele ProStation platform, waarop u CFD´s kunt verhandelen.
| |
Bent u op zoek naar een manier om snel en eenvoudig te beleggen met een geringe investering? Wilt u inspelen op een koersstijging of juist een koersdaling van bijvoorbeeld een aandeel of een index? Of is het u wellicht niet helemaal duidelijk wat hefboomproducten en Speeders zijn en wilt u hier graag meer over weten? Komt u dan naar de presentatie ‘Beleggen met een hefboom bij elk gewenst scenario: Wat, hoe en waarom?’ van Commerzbank. In deze presentatie wordt aan de hand van een specifiek product, de Speeder, uitgelegd wat hefboomproducten zijn en waar u ze voor kunt gebruiken. Op een eenvoudige en duidelijke manier wordt uiteengezet hoe Speeders precies werken en aan welke aspecten u aandacht dient te besteden. Om in te kunnen spelen op elk denkbaar scenario, dus ook relatief stabiel blijvende markten, wordt daarnaast ingegaan op de zogenaamde Stability Speeders. Dit product, door Commerzbank als eerste geïntroduceerd in Nederland, biedt beleggers de mogelijkheid voordeel te behalen op het moment dat er een betrekkelijk stabiele markt wordt verwacht. Hoe Stability Speeders exact functioneren, zal uitgebreid aan de orde komen, net als de factoren die de koers van het product bepalen. Indien u reeds bekend met Speeders en interesse heeft in de wat meer geavanceerde mogelijkheden die deze producten u kunnen bieden, zoals bijvoorbeeld het afdekken van risico op uw aandelenportefeuille, kunt u langskomen bij de stand van Commerzbank op het symposium. Onze medewerkers beantwoorden daar graag al uw vragen.
| |
Op zoek naar meer rendement Double dip of voortzetting van het herstel. Goud naar recordkoers en dollar verzwakt weer. Olieprijs boven 80 dollar maar de lokale AEX index zit al tijden in een trading range. Er zijn genoeg actuele ontwikkelingen voor beleggers die kansen bieden op de wereldwijde financiële markten. | |
Ronald Kok van Analist.nl geeft een presentatie over koers/winst-verhoudingen. Wat hebben we aan de k/w?
| |
| Hedgefondsen in uw portefeuille In zijn seminar Hedgefondsen in uw portefeuille geeft Bas meer informatie over deze beleggingsvorm en presenteert hij enkele handvatten om het kaf van het koren te scheiden in de complexe wereld van hedgefondsen: Bas Nagtzaam is één van de vier fondsmanagers van het QTR Fund, een hedgefonds dat bestaat uit wetenschappelijk ontwikkelde handelssystemen. Ga voor meer informatie naar de website van QTR Invest.
|
| Handelssystemen: de wetenschappelijke aanpak In zijn seminar Handelssystemen: de wetenschappelijke aanpak beschrijft Menno de wetenschappelijke weg naar het creëren van een succesvol handelssysteem. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod: Menno Dreischor is één van de vier fondsmanagers van het QTR Fund, een hedgefonds dat bestaat uit wetenschappelijk ontwikkelde handelssystemen. Ga voor meer informatie naar de website van QTR Invest.
|
Vermogensgroei door Dynamisch Beleggen’ volgens de BeursToppers Handelsstrategie Vermogensgroei in zowel een stijgende als dalende markt gebaseerd op ‘eenvoud loont’ is het uitgangspunt van BeursToppers Handelsstrategie. Sinds 2003 succesvol toegepast in de praktijk Spreiding door Dynamisch Beleggen Intraday en End of Day Beleggen Actief en Passief Beleggen Complete strategie BeursToppers
| |
Richting van de Markt is niet belangrijk De echte beleggers, en die zijn er niet zoveel, maakt het niet uit of de beurs omhoog of omlaag gaat. Zij verdienen geld als de beer of de stier zich laat horen. Zij weten de juiste kantelpunten en de juiste scenario´s te vinden. Zij pakken steeds kleine stukjes van nieuwe marktbewegingen, zowel omhoog als omlaag. Nico Bakker zal in zijn presentatie aantonen dat beleggen aankomt op een juiste kantelpuntanalyse. Hij zal daartoe zijn ´marktlens´ uiteen zetten, de diverse componenten bespreken die hij gebruikt om tot een kantelpuntanalyse te komen en een ander illustreren met diverse voorbeelden.
| |
No risk, No profit
| |
Leer om als een professional te handelen |