Programma 51-ste HCC Beleggen Symposium

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

51-ste HCC Beleggen Symposium met de titel "Behind the clouds.........."

Image 

Ooit was Amerika een voorbeeld voor de hele wereld, alles dat er vandaan kwam was goed. Inmiddels heeft het woord credit-crunch, de (dubieuze) titel Engels 'woord van het jaar' gekregen. Maar waar eindigt het en wat kunnen we er van leren?

De eerste kenmerken van de kredietcrisis werden zichtbaar begin 2007 en of we nu november 2008 het ergste achter de rug hebben is nog lang niet duidelijk. Ook is niet duidelijk of de verantwoordelijken voor deze crisis er iets van hebben geleerd. Wij wel, want onder de noemer “leren” kunnen we de tot voor kort onbekende woorden Alt-A-hypotheken, Collateralized debt obligations (CDO’s), Commercial paper (CP), Credit default swaps (CDS), LBO-markt, Ninja-hypotheken en Subprime-hypotheken plaatsen. Ja, na de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt met de riskante 'subprime'-hypotheken is onze woordenschat behoorlijk uitgebreid.

Naast de uitbreiding van onze woordenschat heeft de kredietcrisis nog een belangrijk voordeel, de volgende sprekers hebben voldoende stof voor hun presentaties!

Klik hier om u in te schrijven voor het 51ste HCC Beleggen symposium 'Behind the clouds...' 

Image 

Een van de sprekers is Royce P.B. Tostrams, een van de bekendste technisch analisten van Nederland.

in 2003 werd Royce Tostrams door de lezers van Beleggers Belangen gekozen tot 'Beste Analist van het jaar’. In 2002, 2004 en 2005 won hij drie keer de prestigieuze Binck Bull & Bear Award, voor de meest accurate voorspelling van de AEX en de Top3-fondsen. Royce Tostrams is de enige die deze prijs meer dan eens in de wacht heeft gesleept.

Royce stelt dat de AEX-index op het punt staat uit bed te vallen. Het dieptepunt van 2003 rond 217,80 zal in de komende week onder druk gezet worden. Technisch bezien is een daling eronder niet meer uit te sluiten. In dat geval zou de waarde van de Amsterdamse beurs nogmaals gehalveerd kunnen worden. Het eerstvolgende vangnet voor de AEX-index ligt er pas rond de koersbodems van 1991 (omgerekend noteerde de AEX-index toen een dieptepunt van 98,50).

 

 Image

Unieke presentatie fundamentele analyse tool: WAS 

Op de aankomende Culumborgdag wordt aan de leden van de HCC groep beleggen een unieke presentatie aangeboden. Ruud Snoeker zal uitgebreid laten zien hoe zijn programma WAS werkt. WAS betekent Waarde Analyse Solidita$ en het programma stelt de belegger in staat om op eenvoudige wijze de aantrekkelijkheid van een aandeel te bepalen. Hiervoor wordt de verhouding van de koers (=prijs) ten opzichte van een aantal fundamentele ratio’s van een bedrijf bepaald. De gebruiker kan eventueel zelf aangeven welke hij belangrijk vindt en meer gewicht wil geven. De database bevat gegevens vanaf 1980.

Deze methode is ontwikkeld in de Verenigde Staten in de jaren ’50 en wordt sindsdien toegepast door de NAIC (National Association of Investors Corporation). De NAIC methodiek doet het sinds sinds 1952 jaarlijks 2,9% beter dan de S&P 500!!!

HCC Beleggen heeft samen met Ruud Snoeker het voornemen om dit programma voor internet geschikt te maken en haar leden hiervan gebruik te laten maken. Voor het bijhouden van de database doet zij een beroep op hen. Van deze vrijwilligers verwachten wij dat ze de database voeden met de fundamentele gegevens van 10 tot 15 bedrijven. Dat kunnen de bedrijven zijn die u toch al in de gaten houdt. Dus als u bezig bent met fundamentele analyse en wilt helpen bij het instant houden van een perfecte database -waar u dan uiteraard ook gebruik van kunt maken- meldt u dan nu aan.
 
Tijdens de presentatie van de heer Snoeker krijgt u meer informatie over de werking van het programma WAS en hopen we dat een aantal toehoorders uit de zaal zich zullen melden als vrijwilliger.

 

 Image

Roelof Foppen van WH Selfinvest geeft een presentatie genaamd "Wat zijn CFD'S? Maak kennis met het platform WHS Prostation!"

Contracts for Difference, ofwel Contrakten voor het Verschil is een modern financieel product om met een geringe dekking te handelen in onderliggende waarden. WHS verhandelt CFD’s aan dezelfde koersen als de onderliggende waarden die gevoed worden door Reuters (gratis). Naast aandelen kunt u ook handelen in bekende indexen, 62 wisselkoersen, goud, olie, enz.  Op de beurzen van Engeland, Nederland, België, Duitsland, Spanje, Amerika, Italië en Australië.

WH Selfinvest stelt voor het handelen in CFD´s een professioneel platform gratis ter beschikking. Via het platform kunt u een groot aantal ordertypes invoeren, zowel handmatig, semi-automatisch, als vol-automatisch. De koersen komen direct van een onafhankelijke provider Reuters. Het platform kent een groot aantal indicatoren, waarbij het handelen vanaf de grafiek mogelijk is.

 

 Image

Arnout van der Swaluw van I.F.D.A. zal een unieke presentatie geven over het daadwerkelijk succesvol beleggen

Succesvol beleggen is zeker in het huidige beursklimaat niet alleen te bereiken door het toepassen van bewezen strategieën, maar vooral een gevolg van je eigen gedrag.  Deze workshop zal daarom niet alleen over beleggen gaan, maar met name over het belangrijkste achter het beleggen, zoals het hanteren van de juiste regels, risicobeperking, en emoties tijdens heftige koersbewegingen.

Je kunt namelijk nog zo veel vaardigheden hebben geleerd, als je uiteindelijk niet doet wat je geleerd hebt, heb je er nog niets aan! Bedenk voor jezelf welk rendement je afgelopen 5 jaar hebt gehaald. En welk rendement afgelopen jaar tijdens de daling. Als dit niet positief was, is er dus nog iets anders dan de vaardigheden alleen die je nu al hebt! Het "waarom" en de psychologie achter beleggen maakt juist 80% uit van je succes.

Dit kan je bereiken door het modelleren van werelds top beleggers als Warren Buffett (fundamentele analyse) en Chuck Mellon (technische analyse) door de juiste denkpatronen, overtuigingen, strategieën en vaste regels te creëren die deze beleggers hanteren. Een aantal voorbeelden zullen je laten inzien dat dit soort beleggers in staat zijn om in elke markt tientallen procent per jaar rendement te behalen!

 

 Image

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich tijdens en na zijn studie bedrijfskunde aan de Universiteit Twente jarenlang verdiept in de strategieën van ’s werelds beste beleggers.

Inmiddels kunnen we Hendrik een expert noemen op het gebied van value investing. Hendrik is founding partner van Kingfisher Capital, een op value investing principes gebaseerd equity reseach bedrijf. Uiteraard heeft hij uitgebreid onderzoek verricht naar de investeringsstrategieën van value investors als Warren Buffett. Dit voorjaar reisde hij af naar Amerika om zelf eens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Buffett te bezoeken.

Met zijn opgedane kennis over value investing is het bijna vanzelfsprekend dat Hendrik tijdens zijn presentatie nader in zal gaan op de achterliggende strategie waarmee Warren Buffett zijn vele miljarden vergaard heeft. De veelzeggende titel van zijn presentatie luidt: Warren Buffett: 'boerenverstand-beleggen'

 

 Image

Harman Korte, directeur en bestuurssecretaris bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
 
Binnen de managementgroep is hij verantwoordelijk voor het toezicht op transparantie van financiële producten (waaronder ook pensioenen), juridische zaken en een deel van de bedrijfsvoering.
 
De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten, waarop beleggers kunnen vertrouwen. Daarvoor oefent zij toezicht uit door middel van contrôle, handhaving en normoverdracht en let daarbij nadrukkelijk op signalen uit de markt en bevindingen van haar eigen contrôle-organisatie.
 
Toch kun je je afvragen of kapitaalmarkten wel zo eerlijk en efficiënt werken;

Aan de ene kant worden mensen geholpen die woekerpolissen en/of aandelen-lease producten hebben gekocht, soms op basis van hebzucht en mede daardoor, de kleine lettertjes niet hebben gelezen en/of zich onvoldoende hebben laten voorlichten.
Terwijl aan de andere kant voor beleggers, nadat ze volksaandelen als KPN, Getronics en Fortis hadden gekocht, geen vangnet wordt gecreëerd.
Daar komt bij dat de discussie bij teloorgang van de IJslandse banken, maar ook van Fortis, gaat over de spaarder; de belegger wordt niet genoemd.
 
Heeft het toezicht gefaald en/of is het toezicht aan vernieuwing toe, of hebben wij als belegger oogkleppen op en hebben wij last van tunnelvisie?
De heer Harman Korte gaat tijdens zijn presentatie in op het toezicht van de AFM in het verleden, het heden en de toekomst.

 

 Image

Gerard Jager geeft een presentatie met als thema's "Crisis bestendig beleggen" en "Extra winst d.m.v. oudere garantieproducten zodra de markt draait"
 
Voor veel bezoekers van de Culemborgdagen is Gerard Jager als spreker een oude bekende. Voor degenen die hem nog niet kennen volgt onderstaande introductie.
 
Jager zit inmiddels zo'n 40 jaar in het beleggersvak. De eerste 15 jaar bij de ING als vermogensbeheerder, daarna 20 jaar als hoofd beleggingsvoorlichting bij Fortis Bank NL. Sinds 1-1-2003 maakt hij gebruik van een pré vut regeling en is hij gestart met Advance Beleggingsadviezen (http://www.amail.nl/). Hij is beursgoeroe van De Telegraaf en columnist van de Nederlandstalige krant Hallo in Spanje.
 
De huidige beurscrisis biedt naar zijn mening ook enorme kansen bij een toekomstig marktherstel. Historie laat zien dat marktherstel komt op een moment dat beleggers nog in shock zijn. Wel is het zaak om dan de juiste beleggingsvormen te selecteren en de juiste aandelen. Deze aspecten lopen als een rode draad door zijn te geven lezing heen.

 

 Image

Ernest Denis geeft een presentatie die speciaal is toegespitst op de beginnende belegger.

Enkele onderwerpen die aan bod komen tijdens de presentatie:

- Alle beleggers moeten zich terdege voorbereiden, maar waar begin je?
- Wat moet je doen en wat moet je juist laten?
- Ga je zelf analyses maken van aandelen en hoe doe je dat?
- Welke analysemethodieken zijn er en wat zijn de verschillen?
- Welke beleggingsinstrumenten zijn er?
- Wat heb ik nodig om te beginnen met beleggen?
 
Kortom, Ernest zal ingaan op alle aspecten van het beleggen waardoor u als beginnend belegger met kennis van zaken van start gaat.

 

 Image

Wat te doen in de kredietcrisis?

Kees Rooke is een actieve belegger die zich voornamelijk richt op de optiemarkt. Met name de beginnende belegger zullen de woorden optiemarkt of opties weinig of niets zeggen.

Kees heeft voor de HCC Beleggen diverse zeer interessante artikelen geschreven over opties. In één van die artikelen heeft Kees het begrip derivaten als volgt verklaard: “Derivaat” staat voor “afgeleid product”. Derivaten zijn bedoeld om de koper het recht te geven een zaak voor een bepaalde koers (“benchmark”) te kopen of te verkopen. De optie is wel het meest bekende derivaat. Naast opties op aandelen bestaan ook opties op o.a. obligaties, edelmetalen, dieren, gewassen, obligaties en rente. Er zijn twee soorten opties: de Call-optie welke de koper het recht geeft, een bepaalde hoeveelheid van een goed te kopen de Put-optie welke de koper het recht geeft een bepaalde hoeveelheid van dat goed te verkopen. Beide soorten opties geven de koper een recht tot koop op verkoop, geen plicht. Degene die opties verkoopt loopt daarentegen het risico dat hij door de koper van de optie aan diens verplichting wordt gehouden en op de afgesproken prijs moet kopen of verkopen. 

Kees zal met veel enthousiasme op 15 november a.s. een presentatie geven met de titel "Wat te doen in de kredietcrisis?" Tijdens die presentatie komen opties ruimschoots aan bod. Deze presentatie is ook geschikt voor de beginnende beleggers.

 

 Image

Rente en de kredietcrisis

Tijdens het komende symposium zal Max Vreedenburg u meenemen in de wereld van Rente en de kredietcrisis.

Het lijkt zo eenvoudig. Iemand geeft een hypotheek om een huis te kopen. Betaalt volgens afspraak rente en eventueel aflossing. Het kan ook innovatiever. Dit is het sleutelwoord om renteproducten meer op te laten brengen.

Verkoop de bundel geplaatste hypotheken met een verzekering tegen wanbetaling als een soort obligatie. Op deze manier komt rente binnen en er is weer geld beschikbaar om de volgende hypotheken aan de man te brengen. Dit ging jaren goed. De gevolgen zijn bekend. 

In de spaarzame en vaak verhullende informatie komen flarden van de puzzel naar buiten. De gevolgen van de 'grote depressie' uit 1929 en de oplossing van de problemen van toen zijn herkenbaar en merkbaar tot op de dag van vandaag.

Ik zal uitleg geven over deze berichten en hun onderlinge samenhang schetsen.
De te bespreken onderwerpen lopen van de soort probleem-hypotheken in de VS, de wijze van bundelen van de 'obligaties', de rol van de kredietbeoordelaars, de statistische missers, de regelgeving tot en met het toezicht. Vooral de korte rente maakt bij dit alles enorme sprongen.

Zeg dus nooit meer dat rentegevende beleggingen saai zijn. 

 

 Image

 Image

Presentatie GoodLife Trader

Sprekers zijn: Ton Winter, directeur GoodLife Trader en Jack van Oosterbosch, directeur De Veste Vermogensbeheer

De fondsen van de selectie van GoodLife Trader zijn het resultaat van een intensief en voortdurend onderzoek naar de beste beleggingsfondsen ter wereld. Deze buitenlandse fondsen zijn normaliter niet toegankelijk voor particuliere beleggers. Zij zijn bestemd voor professionals en vergen vaak een hoog startkapitaal; soms een miljoen of meer.

Omdat zij echter zeer goede prestaties leveren heeft De Veste, op initiatief van GoodLife Trader, deze succesvolle fondsen omgevormd tot Nederlandse beleggingsfondsen. Van oorsprong was het instapbedrag € 50.000. Sinds 1 oktober kan echter ook vanaf € 10.000 worden gestart.

Het gemiddeld rendement van deze fondsen (sinds oprichting) is ca. 25% per jaar. Daar zitten flinke variaties in. Vorig jaar was het gemiddeld rendement 36% en in 2008 (tot en met september) was dat gemiddeld 2%.

Van november 2007 (start kredietcrisis) tot en met september 2008 was het gemiddeld rendement 8,3%

 

 Image

Hans Kroon is een beursman in hart en nieren.
 
Hij begon in 1960 bij Van der Moolen (VDM) als jongste bediende en klom op tot bestuursvoorzitter. Hij is een echte selfmade beursman die in 2001  de internetbubbel en de aanslag op Twin Towers van 11 september heeft meegemaakt.
Hij kan ons vertellen hoe hij en VDM deze crashes hebben doorstaan en wat we na de grote klap van oktober 2008 kunnen verwachten. Hans geeft tijdens zijn presentatie niet alleen een terugblik .., hij zal ons ook meenemen in zijn visie over het heden en de toekomst.

Kortom een presentatie die u niet mag missen, want iemand die diverse crashes doorstaat kan ons vertellen hoe we in dit slechte beursklimaat kunnen overleven.

 

 Image

Ronald Kok geeft een presentatie over issue selectie

Ronald Kok, M. sc. is hoofd research Analist.nl en aspirant VBA-lid.
Ronald doet geregeld onderzoeken naar de prijsvorming op de aandelenmarkten. Tijdens het symposium geeft Ronald een presentatie over de factoren die het rendement op de aandelenmarkten het meeste kunnen verklaren. Aan de hand van een voorbeeldanalyse over een aandeel uit de AEX-index komen de belangrijkste value drivers van het aandeel aan bod. Tevens wordt de link met portefeuillemanagement gelegd.

Tweedehands boekenmarkt

Ook tijdens het 51-ste HCC Beleggen Symposium zal er weer een tweedehands boekenmarkt zijn. Dat is de kans om Uw 'oude' boeken te verkopen.

Heeft U uitgelezen beleggingsboeken of zoekt U deze, kom dan hier Uw slag slaan.

De spelregels zijn als volgt. Vul deze verkooplijst in. Lever deze met Uw boeken bij de stand in. Haal later op de dag Uw geld of onverkochte boeken weer op.


Klik hier om u in te schrijven voor het 51ste HCC Beleggen symposium 'Behind the clouds...' 

Het programma voor het symposium inclusief begin- en eindtijden is hier te vinden.

 

 

 

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden